Sto se tice napretka od strane Intela, ovih dana je javio (kao sto sam i nekima rekao mesecima ranije

) da ne ocekuju novine OVE godine

Uz to, mislim da Intel nece ponuditi nesto brze od Crucial C300, sem sto ce MOZDA biti jeftinije (kazem mozda, jer sa 25nm NAND-om su dosli do granica, i brze crkavaju te celije, tako da ce morati vise spare prostora da prave).
TRIM je hoax izmisljen od strane OCZ-a (firme

) jer im gomila prvih SSD-ova nije radila kako treba. Intel nije podrzavao TRIM dok nije presao na 34nm, i izbacio novi firmware, i nije imao (primetnu) degradaciju performansi.
Poredjenja radi, ja vec duze koristim X25-M na laptopu (1TB upisa sada), bez TRIM-a i jos nema promene performansi. X25-E se jos bolje ponasao (osim sto su mi 2 od 4 crkla

).
E sad redom za ostala pitanja:
Kako zivite sa vasim SSD diskom ? Da li vam je npr. 64GB (cenim da je to neki prosek) dovoljno za OS, programe, po neku igru, system restore i sl. ?
Ja imam 65GB slobodno od 160GB na laptopu. Od zauzetih je 15GB VMs, 15GB muze i 7GD instalacija programa (download znaci). Jos nisam instalirao ni VStudio, ni Delphi..
Po meni je ******izam dati novac za SSD a ne uzeti neki na kome mozete komotno da stavljate fajlove, a ne kao sto zeljko kaze da brojite svaki bajt

SSD treba da je uzitak, a ne dete da se cuva

Naravno nece svako (vecina) uzeti SSD od 500e da bi mu bio komotan.
Zasto je TRIM bitan i kako utice na SSD ?
Nikako na SSD sa dobrim kontrolerom. Dobra je stvar, ali ni priblizno koliko je mnogi hajpuju.
Da li SSD vremenom degradira ili gubi performanse i zbog cega ako je tako ?
Degradira celija kao su rekli ali treba stvarno mrcvariti SSD da bi se postiglo da celije crknu do te mere da se primeti to. Sva crkavanja koja sam video po netu (i moja) su bila ili do kontrolera ili do veze. Jos uvek nisam video slucaj (verovatno ima ali u enterprise segmentu gde se nista ne prica) da je nekome crkao SSD zbog NAND-a.
Nazalost tu ne mozes da biras "koji manje crkava". Premalo je podataka. Predlazem da uvek imas skoriji image diska i bekap svega, jer ako crkne kontroler, odose podaci.
Koliko dugo SSD traje ? (razne sam tekstove procitao ..)
Zavisi od SSD-a. Za Intel su vec pomenute brojke.
Za SSD-ve sa SandForce kontrolerom to je vec diskutabilno, jer zavisi dosta od toga kakvi se podaci upisuju.
Iako nisam koristio za sebe SF diskove, oni bi bili moj prvi izbor trenutno, naravno ako su cene u odnosu na druge SSD-ove slicne, jer kompresija ne skodi, brzina i za nekompresibilne podatke je sasvim dovoljna (random je i odlicna, seq. je ipak samo pod "prihvatljiva"), a najbitnije je da kompresija cuva NAND jer se manje upisuje nego da nema kompresije.
Glavna razlika izmedju SSD diskova je njihov kontroler ? Da ili ne i ima li jos necega ?
Jendom recju da, ali tu ide i kolicina spare blokova, kompresija kod SF kontrolera, tip flash-a (MLC vs. SLC vs eMLC, 50nm vs 34nm vs (uskoro) 25nm)
SLC se inace vise ne koristi za komercijalne diskove; Intel ne planira ni enterprise serije da pravi sa SLC, vec sa eMLC (30.000 zapisa limit, 5000 za obican MLC, kako IMFT kaze)
Sta jos treba da znam o SSD-u i prilikom kupovine istog ?
Eventualno da li ima 2.5" -> 3.5" adapter

Ako ne koristis Vistu ili W7, onda rucno prvo particioniraj SSD u postojecem sistemu tako da particija bude aligned na 512KB, tj. da pocinje na poziciji deljivoj sa 512KB.
Ceni li neko kakva je buducnost SSD-a sto se tice odnosa cena/GB ?
Bez bitne promene do marta, a mozda ne i tad. Mislim da ce Intel poci putem vecine drugih proizvodjaca najzad i ponuditi vece brzine za vecu cenu a ne veci kapacitet za manju cenu. Ako bude tako, postojeci SSD-ovi ce samo biti jedan od izbora, ali nece pojeftiniti.
I imajte na umu da cena SSD-ova dosta zavisi od kursa EUR/USD, i iako su letos pojeftinili SSD-ovi, Evropa je osetila poskupljenje bas zbog naglog pada Evra. Imajuci to u vidu, moze da se desi svasta