Šta je novo?

SSD pocetnik - pitanja, odgovori, iskustva ..

OCz

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
439
Mislim se da mozda u skorije vreme uzmem sebi jedan SSD za OS. Nisam do sada nesto preterano pratio na casu pa iz istog razloga i otvaram ovu temu :) ..

Malo sam trazio po netu ali ne dobijam za sva pitanja najbolje i konkretne odgovore, te evo da ih postavim i ovde. Inace siguran sam da ce tema jos nekome biti od koristi pogotovo ako je sve grupisano na jednom mestu.

• Kako zivite sa vasim SSD diskom ? Da li vam je npr. 64GB (cenim da je to neki prosek) dovoljno za OS, programe, po neku igru, system restore i sl. ?
  • Zasto je TRIM bitan i kako utice na SSD ?
  • Da li SSD vremenom degradira ili gubi performanse i zbog cega ako je tako ?
  • Koliko dugo SSD traje ? (razne sam tekstove procitao ..)
  • Glavna razlika izmedju SSD diskova je njihov kontroler ? Da ili ne i ima li jos necega ?
  • Sta jos treba da znam o SSD-u i prilikom kupovine istog ?
  • Ceni li neko kakva je buducnost SSD-a sto se tice odnosa cena/GB ?

1. na laptopu imam <30gb zauzeto na sistemskoj particiji... instaliran mi je w7, delphi2007 i nesto sitnih (legalnih!) igara koje se igraju uglavnom sa 2 prsta. vucaram usb disk sa sobom na kome su mi filmovi i ostale gluposti.
2. vrlo bitan. mada sad ga svi imaju, zavisi samo od os.
3. ako nema 2. onda jako, ako ima onda malo manje... a trose se same celije usred upisa...
4. crknu ljudima tu i tamo... nema nekog pravila... imas 2 god garancije pa sad ako bas ne bude srece zamenice ti ga... duze od 2 godine ja ne bih ni jedan medij koristio, bar ne za nesto bitno
5. da
6. dobro razmisli jel ti treba i kolko ti treba. Ne bih vijao 50% skuplji model sa 20% performansama nikad... sto se velicine tice, ako ti treba preko 60gb onda ti ustvari verovatno ssd ni ne treba.
7. nece to skoro pojeftiniti... znacajnija opadanja idu sa smanjenjem proizvodnog procesa->smanjivanje troskova

Pa uskoro bi trebalo da se pojave 22nm nand chipovi i intel treba da osvezi svoju ponudu pre svoga da poveca kapacitet a verujem da ce tu biti bar 25-30% pojeftinjenja... mada se ja nadam i bar 40%-50% boljim performansama, e sad ako se neki proizvodjac veci ukljuci koji bude spreman da parira intelu mislim da bi tek tad mogli da vidimo vece obaranje cena...

2. vrlo bitan. mada sad ga svi imaju, zavisi samo od os.

Pitao sam zasto i kako utice na SSD, da je vrlo bitan to znam :D.

Ovaj Linus je solidno objasnio jedan deo koji me je zanimao oko TRIM-a.
http://www.youtube.com/watch?v=NnBk2IGYerU

Jasno mi je da ce SSD koji podrzava TRIM imati bolje performanse iz navedenih razloga (sa klipa). A kako to TRIM utice na radi vek SSD-a ? Kako ide ta prica da SSD sa TRIM-om ravnomerno upisuje po svim celijama ? Vidim ove neke Intel SSD diskove kako garantuju 100GB dnevnog upisa 5god. Koliko se to onda u proseku moze dnevno upisivati kod ovih trenutno "standardnih" SSD-ova ? I moze li neko da objasni zasto je SLC bolji od MLC ..?

Ukratno me zanima sta to degradira performanse SSD-u, i sta mu to skracuje radni vek. Kao i to koliko dugo ce jedan prosecan SSD da traje (da neznacajno degradira i smanji radni vek) ukoliko se aktivno koristi kao sistemski disk ?

@Danijel

Meni ne bi odgovarao SSD manjeg kapaciteta od ~64GB. Evo bas gledam trenutnu situaciju kod sebe i Windows, potrebni programi i jos par sitnica mi je zauzelo skoro 40GB.

Ja mislim da ovi sadasnji vlasnici SSD-a broje bajtove i nista ne instaliraju na C:, dok se i kod svakog pritiska misa zapitaju dal ce koji byte biti utrosen :p

Meni ne bi odgovarao SSD manjeg kapaciteta od ~64GB. Evo bas gledam trenutnu situaciju kod sebe i Windows, potrebni programi i jos par sitnica mi je zauzelo skoro 40GB.

Pređi na Linux, 40 GB je više nego što će ti tu trebati. Na starom disku zadrži particiju za gomilanje podataka i jednu Windows particiju za one igre koje neće da da rade u Linux-u.

Sad sve na tacni, ko Ogiju:

Da probam pojednostavljeno:
-performanse degradira brisanje - blok ima fiksnu velicninu (lupam npr 512k), ti obrises fajl koji zauzima deo tog bloka, ali da bi se taj slobodni prostor ponovo iskoristio dovoljno brzo treba ti trim.. u suprotnom kontroler prilikom upisa prepakuje podatke da bi prostor koji je logicki slobodan stvarno i fizicki oslobodio
-radni vek degradira upis - imas npr 10000 upisa po celiji (opet lupam). Ako ti je stalno 30% slobodno onda kad nesto upisujes wear leveling algoritmi to ravnomerno rasporedjuju po tom slobodnom prostoru... ako imas 3% slobodno, onda ce tih 3% jako brzo da se iscrpi...
Mlc ima vise bitova po celiji, npr 4. Slc ima 1 bit po celiji.
Slc ce optrilike biti 4 puta brzi, 4 puta duze trajati, ali i cip sa 1gb slc celija zauzima 4x vise prostora od 1gb mlc celija.

Ovaj link mi se ovako svidja, malo je mozda out of date
http://forum.notebookreview.com/har...pgrades/223173-know-your-ssds-slc-vs-mlc.html

Zeljko... meni je ssd u masini koja je inace spora i prelazak na ssd je doneo znacajno ubrzanje. Masinu koristim kad sam na putu, kuci uglavnom skuplja prasinu. Koristim je za posao i nemam potrebe da na nju trpam sto instalacija gluposti i kopiram gb xxx-a... za normalnu upotrebu 40gb je dovoljno. Ko sto rekoh imam 2 god garancije, nesto vise od toga na samu masinu. Tolko nek traje i jedno i drugo i ja smatram da mi se otplatilo i isplatilo... a 2 godine bi morao da traje dogod ga ne ubijam sa GB xxx svaki dan |), a cak i tako mislim da bi potrajalo dovoljno.

Ma kontam ja to sve, ali mislim da ce sledeca genarcija biti dosta bolja po svim pitanjima... meni bi iskreno 60GB bilo 80% puno bar i tu se plasim degradacije jer bi SSD intenzivno koristio tako da mislim da je najbolje da sacekam ~100Gb verzije po malo boljim cenama

Ma kontam ja to sve, ali mislim da ce sledeca genarcija biti dosta bolja po svim pitanjima... meni bi iskreno 60GB bilo 80% puno bar i tu se plasim degradacije jer bi SSD intenzivno koristio tako da mislim da je najbolje da sacekam ~100Gb verzije po malo boljim cenama

Po meni je pametan izbor sacekati te novije SSD jer i ja planiram uzeti sebi jedan ali cekam da izadje nesto novije:p

Od prošlog oktobra, dakle nekih godinu dana arčim dva SSD-a. U desktopu mi je Kingston V 40GB, u laptopu Kingston V+ 64 GB. Oba su sa novim FW, tj. oba imaju podršku za TRIM.

U desktopu mi je ovaj od 40GB, sve sem igrica mi je instalirano na njega. Za igrice i VM koristim HDD-ove. Uglavnom mi je oko 25GB zauzeto.

Za ovih godinu dana, ni na jednom nije bilo degradacije u performansama. Na svakih par meseci bih provrteo gomile testova i za sada daju iste rezultate kao i u početku. Nisam neki paranoik i sem par osnovih setovanja nisam nešto mnogo optimizovao sistem za SSD, tj. "ne brojim svaki upis" ko što Želko reče. Koristim ga ko i HDD, samo je isključena defragmentacija i indeksiranje. Swap mi je ostao na SSD-u. Komp mi radi nekih 16h dnevno u proseku, za sada je sve u najboljem redu.

Jedno znam, nakon ovih godinu dana korišćenja SSD-ova, nikada se ne bih vratio na sistem kome je OS na HDD-u. Jednostavno, "odziv" sistema sa SSD-om i klasični HDD-om se ne može porediti. Do SSD-a mi je sistem bio na dva WD6400AAKS u RAID0, ali razlika se definitivno osetila.

Za laptop neću ni da pominjem. U pitanju je HP NC6400, C2D@2GHz i 4GB DDR2. Dok nisam ubacio SSD u njemu je bio 160GB 5400 rpm disk i upravo je taj disk bio najkritičnija komponenta. Win 7 se sa HDD-om dizao oko 50s i trebalo mu je još oko minut da se "opasulji" tj. da sistem počne da ima neki normalan odziv. Sa SSD-om se sistem diže za 30s i odmah po prikazivanju desktopa možeš da startuješ programe i da radiš. Tipičan primer je recimo Office 2007. Prvo startovanje Word-a je sa HDD-om bilo oko 8s, sa SSD-om je skoro trenutno, tj. 1s.

Upravo se u laptopovima i najviše oseti ubrzanje koje SSD donosi, pošto su 2,5inch diskovi dosta sporiji od svoje 3,5 inch desktop braće.

Poslednja izmena:
I moze li neko da objasni zasto je SLC bolji od MLC ..?
Ukratno me zanima sta to degradira performanse SSD-u, i sta mu to skracuje radni vek.
slc_vs_mlc2.jpg

Flash memorije mogu doći u SLC (Singe Level Cell) ili MLC (Multi-Level Cell) verzijama, što dalje određuje životni vijek, performanse, zagrijavanja, potrošnju i na kraju cijenu. Osnovna razlika između SLC i MLC memorija ogleda se u načinu spremanja podataka. U SLC ćeliju moguće je spremiti samo jedan bit, dok se u MLC ćelije spremaju dva bita. Vezano za način spremanja podataka u ćelije, prednost MLC uređaja jeste mogućnost spremanja veće količine podataka u isti broj memorijskih ćelija, no zbog načina zapisivanja informacija, pristup je sporiji nego je to slučaj sa SLC verzijama.

Razlike između ova dva načina zapisivanja, osim uticaja na performanse, odgovorne su i za deset puta duži životni vijek SLC uređaja. S obzirom da MLC ćelije spremaju duplo više podataka po ćeliji, životni vijek ćelije iznosi oko 10000 ciklusa, dok kod SLC ćelija životni vijek traje 100000 ciklusa. MLC uređaji su, za isti kapacitet, otprilike duplo jeftiniji za proizvodnju, s obzirom da je za isti broj ćelija moguće zapisati duplo više podataka, pa je to razlog zbog kojeg je na tržištu dostupan veći broj MLC SSD uređaja.

U oba slučaja, ćelije su grupirane u stranice. Stranica (page) je najmanji memorijski blok, u koji se može zapisati 4KB podataka. Stranice su dalje organizovane u blokove. Svaki blok se sastoji od 128 stranica (4x128 - 512KB), pri čemu se javlja problem sa malim datotekama. Naime, iako je moguće zapisati podatke u veličinama od 4KB, pri brisanju se briše kompletan blok (512KB). Kako ovo funkcioniše u praksi? Recimo da zapišete datoteku veličine 24KB. Ova datoteka će zauzeti šest stranica. S obzirom da blok od 128 stranica nije pun, šest zauzetih stranica će biti označeno, te ih operativni sistem neće prikazivati. Ove stranice se brišu naknadno, a na stranice zapisuju novi podaci. Na sličan način funkcionišu i standardni mehanički diskovi, pa je u većini slučajeva obrisane podatke moguće povratiti, osim u slučaju da su na prostor na kojem su podaci bili spremljeni, već zapisane nove informacije.

Degradacija performansi tokom određenog vremenskog perioda korištenja se donekle može poistovjetiti sa fragmentacijom na hard diskovima. Datoteke koje brišete iz operativnog sistema se u pravilu ne brišu odmah i sa SSD-a, već se označavaju neaktivnim te kontroler čeka sve dok se ne popune svi preostali blokovi prije nego što zaista izbriše podatke iz bloka te upiše nove. Problem nastaje nakon što se zauzme većina blokova validnim datotekama te je potrebno izbrisati čitav blok radi samo par izbrisanih stranica, dok se preostale stranice moraju prekopirati na neki drugi blok te tek nakon toga izvršiti pisanje u "očišćeni blok". Na ovaj način, čitav proces traje znatno duže nego u situaciji kada je SSD bio prazan. Problem se rješava na više načina, a jedan od popularnijih načina jeste korištenje dodatnog prostora na SSD-u koji se ne prijavljuje operativnom sistemu, ali je dostupan samom kontroleru. Na ovaj način se preostali prostor može iskoristiti za potrebe kontrolera te ponašati kao svojevrsni cache.

Poslednja izmena:
Sto se tice napretka od strane Intela, ovih dana je javio (kao sto sam i nekima rekao mesecima ranije ;)) da ne ocekuju novine OVE godine ;)
Uz to, mislim da Intel nece ponuditi nesto brze od Crucial C300, sem sto ce MOZDA biti jeftinije (kazem mozda, jer sa 25nm NAND-om su dosli do granica, i brze crkavaju te celije, tako da ce morati vise spare prostora da prave).

TRIM je hoax izmisljen od strane OCZ-a (firme :D) jer im gomila prvih SSD-ova nije radila kako treba. Intel nije podrzavao TRIM dok nije presao na 34nm, i izbacio novi firmware, i nije imao (primetnu) degradaciju performansi.
Poredjenja radi, ja vec duze koristim X25-M na laptopu (1TB upisa sada), bez TRIM-a i jos nema promene performansi. X25-E se jos bolje ponasao (osim sto su mi 2 od 4 crkla :().

E sad redom za ostala pitanja:
Kako zivite sa vasim SSD diskom ? Da li vam je npr. 64GB (cenim da je to neki prosek) dovoljno za OS, programe, po neku igru, system restore i sl. ?
Ja imam 65GB slobodno od 160GB na laptopu. Od zauzetih je 15GB VMs, 15GB muze i 7GD instalacija programa (download znaci). Jos nisam instalirao ni VStudio, ni Delphi..
Po meni je ******izam dati novac za SSD a ne uzeti neki na kome mozete komotno da stavljate fajlove, a ne kao sto zeljko kaze da brojite svaki bajt ;) SSD treba da je uzitak, a ne dete da se cuva ;) Naravno nece svako (vecina) uzeti SSD od 500e da bi mu bio komotan.

Zasto je TRIM bitan i kako utice na SSD ?
Nikako na SSD sa dobrim kontrolerom. Dobra je stvar, ali ni priblizno koliko je mnogi hajpuju.

Da li SSD vremenom degradira ili gubi performanse i zbog cega ako je tako ?
Degradira celija kao su rekli ali treba stvarno mrcvariti SSD da bi se postiglo da celije crknu do te mere da se primeti to. Sva crkavanja koja sam video po netu (i moja) su bila ili do kontrolera ili do veze. Jos uvek nisam video slucaj (verovatno ima ali u enterprise segmentu gde se nista ne prica) da je nekome crkao SSD zbog NAND-a.
Nazalost tu ne mozes da biras "koji manje crkava". Premalo je podataka. Predlazem da uvek imas skoriji image diska i bekap svega, jer ako crkne kontroler, odose podaci.

Koliko dugo SSD traje ? (razne sam tekstove procitao ..)
Zavisi od SSD-a. Za Intel su vec pomenute brojke.
Za SSD-ve sa SandForce kontrolerom to je vec diskutabilno, jer zavisi dosta od toga kakvi se podaci upisuju.
Iako nisam koristio za sebe SF diskove, oni bi bili moj prvi izbor trenutno, naravno ako su cene u odnosu na druge SSD-ove slicne, jer kompresija ne skodi, brzina i za nekompresibilne podatke je sasvim dovoljna (random je i odlicna, seq. je ipak samo pod "prihvatljiva"), a najbitnije je da kompresija cuva NAND jer se manje upisuje nego da nema kompresije.

Glavna razlika izmedju SSD diskova je njihov kontroler ? Da ili ne i ima li jos necega ?
Jendom recju da, ali tu ide i kolicina spare blokova, kompresija kod SF kontrolera, tip flash-a (MLC vs. SLC vs eMLC, 50nm vs 34nm vs (uskoro) 25nm)
SLC se inace vise ne koristi za komercijalne diskove; Intel ne planira ni enterprise serije da pravi sa SLC, vec sa eMLC (30.000 zapisa limit, 5000 za obican MLC, kako IMFT kaze)

Sta jos treba da znam o SSD-u i prilikom kupovine istog ?
Eventualno da li ima 2.5" -> 3.5" adapter ;)
Ako ne koristis Vistu ili W7, onda rucno prvo particioniraj SSD u postojecem sistemu tako da particija bude aligned na 512KB, tj. da pocinje na poziciji deljivoj sa 512KB.

Ceni li neko kakva je buducnost SSD-a sto se tice odnosa cena/GB ?
Bez bitne promene do marta, a mozda ne i tad. Mislim da ce Intel poci putem vecine drugih proizvodjaca najzad i ponuditi vece brzine za vecu cenu a ne veci kapacitet za manju cenu. Ako bude tako, postojeci SSD-ovi ce samo biti jedan od izbora, ali nece pojeftiniti.

I imajte na umu da cena SSD-ova dosta zavisi od kursa EUR/USD, i iako su letos pojeftinili SSD-ovi, Evropa je osetila poskupljenje bas zbog naglog pada Evra. Imajuci to u vidu, moze da se desi svasta :(

Poslednja izmena:
Zar je moguce da ni jedan "ozbiljan" igrac nece ucu na SSD trziste, kao na primer WD, Samsung, itd.. ako neka firma zeli da se ustolici za lidera i velikog igraca mislim da je krajnje vreme da uleti i zauzme trziste cak i ako bude cenovnom politikom radila na nuli ili blagom minusu na duzem periodu se moze isplatiti...

Zar je moguce da ni jedan "ozbiljan" igrac nece ucu na SSD trziste, kao na primer WD, Samsung, itd.. ako neka firma zeli da se ustolici za lidera i velikog igraca mislim da je krajnje vreme da uleti i zauzme trziste cak i ako bude cenovnom politikom radila na nuli ili blagom minusu na duzem periodu se moze isplatiti...

Samsung je odavno na tržištu SSD-ova, npr. moj Kingston V+ 64GB je u stvari Samsung SSD sa Kingston nalepnicom. Većinu SSD-ova Samsung proda kao OEM, tj. do korisnika stigne pod raznim nalepnicama, mada je iznutra isti disk.

WD je takođe izbacio svoje serije SSD-ova, ali su ispod proseka što se tiče performansi u odnosu na Intel i SF diskove.

Nije. Ali takodje dosta kosta :d.

E pa hvala vam na svim ovim odgovorima. U principu sam skoro sve ukapirao. Sada zapravo imam dilemu da li da uzimam SSD u neko skorije vreme, ili da malo sacekam na neke sa jos boljim performansama (a i vecom cenom ..) i duzim radnim vekom u smislu arcenja - posto bih sigurno "aktivno koristio" SSD ..

...

Nije. Ali takodje dosta kosta :d.

E pa hvala vam na svim ovim odgovorima. U principu sam skoro sve ukapirao. Sada zapravo imam dilemu da li da uzimam SSD u neko skorije vreme, ili da malo sacekam na neke sa jos boljim performansama (a i vecom cenom ..) i duzim radnim vekom u smislu arcenja - posto bih sigurno "aktivno koristio" SSD ..

Ako ti je potreban uzmi ga, ako nije, bacas pare :), mada jos je to relativno "novo".

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno