Šta je novo?

Hardver ssd ili hdd za media server

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Mali_od_palube

Zapažen
Učlanjen(a)
18.02.2025
Poena
5
Treba mi preporuka za hard disk, planiram da napravim media server (Jellyfin) na kompu i hocu da ga napakujem sa fimovima i serijama... Da li je i dalje bolja varijanta ici na obican HDD ili i SSD sada dolazi u obzir, koliko ce da se brzo da se trosi SSD u ovakvim situacijama? Kacio bih ga na SATA3 konektor.

Ako se ide na SSD, da li ici na nesto poznatije tipa Samsung, Kingston, Corsair... ili moze i manje poznate marke, mozda i neki kinez?

Ако премотава, боље ссд. :)
Филмови су данас велики, ремукс је преко 50GB те је сигурно битнији већи капацитет. Код хдд сигурнији су 3.5" а они опет боље да имају свој струјни адаптер.

Treba mi preporuka za hard disk, planiram da napravim media server (Jellyfin) na kompu i hocu da ga napakujem sa fimovima i serijama... Da li je i dalje bolja varijanta ici na obican HDD ili i SSD sada dolazi u obzir, koliko ce da se brzo da se trosi SSD u ovakvim situacijama? Kacio bih ga na SATA3 konektor.

Ako se ide na SSD, da li ici na nesto poznatije tipa Samsung, Kingston, Corsair... ili moze i manje poznate marke, mozda i neki kinez?
Ironwolf 4tb
Ја лично не би узимао ssd. Некако ми је сигурније да податке држим на hdd, a и у пракси сам се покајао што сам узимао SSD.

Jedina prednost HDD-a je žto je moguće/lakše vraćanje podataka u slučaju havarije ili nrisanja. SSD su toliko napredovali da imaju po 5 godina garancijea sigurno traju 10ak godina, MBTF za 4GB SSD je 100 000 časova a pisanja 100ine TB. HDD može da se uništi malim drmanjem a sa SSD-om možeš fudbal da igraš a 8 staju u jednu kutiju od 3.5".

Ako ti nešto znači, pored ostalih aplikacija, imam Plex media server koji se vrte na Seagate stn8000vn004-3cp101 i stn8000vn004-2m2101. Ono što sam primetio na 3cp101 je nešto niža temperatura (cca 45 C) i manje se čuju nego ovi 2m2101, ali svakako ako ćeš da drmaš na TV ili po drugim uređajima po kući razmisli i o 2.5Gbe mrežnoj kartici.

Sistem i aplikacije SSD, filmovi i ostalo na hard disk.

Vrh Dno