Šta je novo?

SSD Dual Boot

Ravager

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2004
Poena
301
Nisam mogao da nadjem na forumu (ne pratim bas previshe ovaj forum), izvinjavam se ako ima vec negde ta tema.
Imam nedoumicu. Treba mi SSD, kao sistemski za dualboot konfiguraciju (win7 i winxp).
1) Da uzmem 1 veci SSD (Callisto 120 GB ili Vertex II 120 GB) i na 2 particije da instaliram? Poshto treba prvo WinXP da li ce moci lepo da se pozicioniraju particije iz XP-a? Ili to treba iz Win7. Kako posle sa trimom, je'l ce win7 da "trimuje" samo svoju particiju ili obe. Da li moze tu neka zbrka da nastane (i da izazove pad performansi)?
2) 2 manja SSD (2x Callisto 60GB) po jedan za svaki win?
3) 2 manja SSD RAID0 (ICH10R). Da li se isplati dobitak u performansama zarad gubitka TRIM-a i postojanja virtuelno opet jednog diska (kao pod 1) i eventualnih problema sa particijama. U RAID0 ako nemam TRIM vremenom degradiraju performanse? Ili moze neki kao defrag da se uradi da se ochisti SSD (ali bez reinstalacije Win-a)?
Ova konfiguracija mi treba pre svega za igre. Na XP-u imam CS1.6 i josh neke koje ne mogu da se nameste u Win7. Pa me zanima ako neko ima savete ili iskustva sa ovime.

P.S. (mali offtopic :D)
4) Zarad performansi: je'l pametno iskljuchiti pagefile na win7x64 ako imam 3x2GB RAM-a? Ako nije pametno, je'l najbolje pagefile da ide na drugi disk ili barem particiju? Da li programe i pre svega igre treba instalirati na drugi disk ili na disk na kome nije pagefile ili nije bitno? Ja neshto razmishljam da bi najbrze bilo sledece:
SSD1 (non-RAID): Win7x64 i osnovni program files koji kreira win, xp pagefile (mada u XP-u mi realno ne treba pagefile sa 3.3GBRAM-a), igre xp, programi xp
SSD2 (non-RAID): WinXPx86 i osnovni program files koji kreira win, win7 pagefile, programi win7x86, programi win7x64, igre (nece stati sve - ali koje trenutno igram).
Ostali HD-i (mehanichnki): filmovi, muzika, slike, instalacije, download
Da li ima potrebe da pravim ovoliku zbrku, ili ne? :D
Ako moze to josh brze napishite kako (imam 250 evra) :D. Hvala unapred.

Uzimati dva diska nije losa ideja po pitanju performansi, ali je previse egzibicije za malo dobitka. Em sto ce ti verovatno na jednom OS-u trebati vise, na drugom manje prostora.
Prvo, pagefile ugasi slobodno na svim OS-ima. Ja vec 11+ godina (bukvalno) nemam pagefile, i NIJEDNOM nisam imao problema. Imaces problema jedino ako stvarno nemas dovoljno memorije za programe, ali to je druga stvar ;)
Drugo, sto se tice SSD-a.. umes da koristis nLite i RT7Lite verovatno? Uradi jednu vrlo malu kastomizaciju (customzation).
Napravi prvo 2 particije (mozes i 3, ako ti je zgodnije za snalazenje) i obavezno ih alignuj. Jednu vrlo malu za XP samo (ALI SAMO XP, ne i programe), jednu samo za Windows 7 i jednu za sve ostalo (igre, instalacije itd.). Mozes i da imas samo particiju za XP i za W7+ostalo.
U nLite i RT7Lite napravi custom install koji za program files koriste D:\AppsXP i D:\AppsW7 ili E:\AppsXP i E:\AppsW7 (E:\Apps ako imas 3 particije).
XP instaliras na prvu particiju (koja je vec aligned).
W7 instaliras na drugu particiju. Sve ostalo ce se instalirati na particiju gde si postavio Program Files putanju.
Zasto ova zbrka? Nazalost dosta je komplikovano staviti XP i W7 na istu particiju, a ovako ces imati jednu veliku particiju na kojoj ces imati prostora, i neces morati da posle nekog vremena budzis Acronis-om ili drugim nekim programom velicine particija.

Laksa varijanta je da nLite-ujes XP da mu Windows putanja bude \XP, Program Files putanja \XP\Apps, Documents and Settings u \XP\Users. Tada ces ceo XP imati u JEDNOM folderu bukvalno i na ISTOJ particiji ces moci da instaliras Windows 7.
Ovo provereno radi, ja imam tako instaliran Srv2003 i Windows 7.

Izbor SSD-a: Idi na veci SSD. Laksi je za koriscenje. Nema razloga za vise manjih. Jedina zgodna varijanta bi bila ako imas dovoljno novca za 4xX25-V ;)

A, naravno, svi downloadi na neki obican disk ;)

Nisam mogao da nadjem na forumu (ne pratim bas previshe ovaj forum), izvinjavam se ako ima vec negde ta tema.
Imam nedoumicu. Treba mi SSD, kao sistemski za dualboot konfiguraciju (win7 i winxp).
1) Da uzmem 1 veci SSD (Callisto 120 GB ili Vertex II 120 GB) i na 2 particije da instaliram? Poshto treba prvo WinXP da li ce moci lepo da se pozicioniraju particije iz XP-a? Ili to treba iz Win7. Kako posle sa trimom, je'l ce win7 da "trimuje" samo svoju particiju ili obe. Da li moze tu neka zbrka da nastane (i da izazove pad performansi)?
2) 2 manja SSD (2x Callisto 60GB) po jedan za svaki win?
3) 2 manja SSD RAID0 (ICH10R). Da li se isplati dobitak u performansama zarad gubitka TRIM-a i postojanja virtuelno opet jednog diska (kao pod 1) i eventualnih problema sa particijama. U RAID0 ako nemam TRIM vremenom degradiraju performanse? Ili moze neki kao defrag da se uradi da se ochisti SSD (ali bez reinstalacije Win-a)?
Ova konfiguracija mi treba pre svega za igre. Na XP-u imam CS1.6 i josh neke koje ne mogu da se nameste u Win7. Pa me zanima ako neko ima savete ili iskustva sa ovime.

P.S. (mali offtopic :D)
4) Zarad performansi: je'l pametno iskljuchiti pagefile na win7x64 ako imam 3x2GB RAM-a? Ako nije pametno, je'l najbolje pagefile da ide na drugi disk ili barem particiju? Da li programe i pre svega igre treba instalirati na drugi disk ili na disk na kome nije pagefile ili nije bitno? Ja neshto razmishljam da bi najbrze bilo sledece:
SSD1 (non-RAID): Win7x64 i osnovni program files koji kreira win, xp pagefile (mada u XP-u mi realno ne treba pagefile sa 3.3GBRAM-a), igre xp, programi xp
SSD2 (non-RAID): WinXPx86 i osnovni program files koji kreira win, win7 pagefile, programi win7x86, programi win7x64, igre (nece stati sve - ali koje trenutno igram).
Ostali HD-i (mehanichnki): filmovi, muzika, slike, instalacije, download
Da li ima potrebe da pravim ovoliku zbrku, ili ne? :D
Ako moze to josh brze napishite kako (imam 250 evra) :D. Hvala unapred.

Hvala puno na brzom i iscrpnom odgovoru. Naruchen Vertex II 120GB. :)

Šta je aligned particija? Na šta se to donosi?

Kada se prave particije one ne pocinju na nultoj poziciju (na disku sektor 0, na SSD-u blok 0), vec na nekom sektoru. XP pravi prvu particiju na 63. sektoru sto znaci da ona pocinje na 63*512 bajta :( Svi noviji Windowsi (valjda i Srv03 ali nisam siguran) prave na 64*x (x = ceo broj). Vista/W7 recimo prave i onu particiju od 100MB prvo, pa je sama Windows particija na poziciji 100MB (tacno).
Alignment za SSD znaci da particija pocinje na poziciji koja je deljiva velicinom stranice, a najbolje i deljiva velicinom bloka. Sto za SSD-ove za sada znaci da je deljiva sa 4096 ili 512K (512*1024). Za nove Intel G3 ce iznositi 8192 i 1M (1048576).
Za SSD-ove je to bitno jer u suprotnom ce pisanje i citanje skoro uvek prelaziti nepotrebno jos jednu stranicu i time usporiti rad. Intel je ovo nekako sredio u firmware-u, pa izgleda da oni emuliraju prvih 1M prostora a ne mapiraju ih direktno, dok kod recimo C300 je ta razlika ogromna.

Rezime: W7 ce sam uraditi alignment kako treba, zato je najbolje iz njega napraviti particiju. U suprotnom pokrenuti diskpart.exe iz XP-a i napraviti particiju koristeci
create partition primary align=1024

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, znači bitno je da se particije prave iz Win7 i sve će biti u redu :)

Pošto planiram ganjati neki SSD od 128 GB (možda C400v kad izađe sad u martu) razmišljam ovih dana kako da particionišem, jednu particiju bih imao za Win7 i programe a drugu bih koristio za zahtjevnije igre (ostale igre na običnom HDD). Ali imam užasnu situaciju da imam sistemsku particiju od 60 GB od kojih je slobodno tek manje od 3 GB. Ni sam ne znam kako. Juče sam brisao dosta nekih programa koje sam nekad instalirao a ne koristim ih ali to je skinulo možda 1 GB. Onaj Users direktorij mi je 21 GB, tu ima više gigabajta snimljenih pozicija u igrama (2 GB za Dragon Age), a da ne kažem šta je Witcher radio sa svojim ogromnim fajlovima snimljenih pozicija koje je sam često pravio, tu dalje ima keš fajl za Google Earth i drugo. Baš se nakupilo. A i bezveze mi je ovo da igre sada trpaju snimljene pozicije na C particiju umjesto kao nekada u direktorij gdje su instalirane. Pa razmišljam koliko da ostavim za sistemsku particiju na SSD-u, ne znam da li bi 40 GB bilo dovoljno, ali da češće počistim Users direktorij od snimljnih pozicija i ostalog što se može brisati.

Ako obe stvari idu na SSD, zasto uopste pravis dve particije?

Razmišljao sam i o tome. Mislio sam čisto radi neke odvojenosti, mada mogao bih sve držati na C, za igre napravim direktorij "Igre" i to je to. U tom slučaju ne moram ni misliti koliko da ostavim za OS i programe. Da, to djeluje kao bolja ideja :)

Vrh Dno