Šta je novo?

Sredio sam svog kineza.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350

3 farbe potrosene, strana koja se ne vidi je plava, ostalo je samo ne doreceno na mjestu gdje je nakada bio flopi, jer mi fali jedan poklopac, pa je opcija ili naci drugi poklopac ili nesto ubaciti.
Na mjestu gdje je 12ka kuler, podignuti su hardovi i oni su okaceni na klasican lastis za gace.

Raspored ventilatora je malo atipican, jer mi je kuciste ogranicenje,i sa prednje i sa zadnje strane mi uduvavaju 1x12cm i 1x8cm a na vrhu je 1x9cm koji izduvava.
Ipak nisam rijesio pitanje chipseta jer je pretjerano vruc i najbolja opcija bi bila da modifikujem ovaj pleksi mada je tu opet ogranicenje sa brojem konektora na ploci, tako da bih opet morao razvlaciti kablove.

fino fino.. jos da stavis resetku ispred 12tice napred.. :p I mogao ni unutrasnjost kucista da ofarbas u mat crno.. :p

Ostaje 12ica bez mrezice iako ona nije problem, jer daleko ljepse izgleda kada se vrti nego kada stoji, mada i ova slika je uslikana dok se vrtio, sto govori ili je on prilicno spor ili ja imam dobar foto aparat.

Razmisljam o jednom ventilatoru koji bi odozdo ladio mada nema direktan pristup otvoru, tako da bi on sam vrtio vec topa vazduh, a opcije su jos jedna vent na pleksiju ili pasivni kkuler na chipsetu, neki bolji.

ovakvu bi reshetku mogao od napred samo crno ofarbanu
model_619_aaa.jpg

Ja sam otvoren za sve sugestije, samo nemojte ocekivati da to bude sutra.
I ovo sto je radjeno radjeno je mjesec dana jer je bilo greski u farbanju s obzirom da je prvi put, a trebalo je vremena da se to osusi.
Inace pripreme traju neka 3-4 mjeseca, strpljivo sam kupovao sve sto treba i onda odradio.

Nadam se da isekao rupu na dnu kućišta gde ti je ventilator.
A onaj nazad, ma šta radi i kako god radi, stavi da izduvava vazduh, ovako praviš tornado unutar kućišta. Dole i napred stavi da uvlače, a gore i nazad da izduvavaju. U principu, donji ti ni ne treba.
Izbuši neke rupe na limu koji nosi matičnu ploču sa strane, male, 1-2mm u prečniku, uzmi one plastične vezice i pritegni kablove skroz do lima. Ako imaš kako, iseci i malo veće rupe kroz koje možeš i provući i neke kabliće. Vidi da li ti je izvodljivo da nekako okreneš hardove kontra, da kablovi budu sa druge strane, okrenuti kontra od matične..
Višak kablova vezicama pritegni, sakrij, nemoj da vise tako po kućištu kad si već stavio pleksi...
ATA kabl je suvišan a pošto ti treba, nabavi rounded ATA kabl (ako se nadješ u NS-u, daću ti jedan moj od ranije, stoji mi u kutiju, ne koristi se..)
Gril napred, obavezno a ne bi bilo loše i ako bi improvizovao neki filter za prašinu sa najlon čarapom ili nečim drugim..
E, da, ne bi bilo loše ako bi se malo poigrao testericom po pleksiju, napravi nekecrtice, rupice, tribale, pusti maštu na volju..
Eto.. toliko.. za sad:D

Nadam se da isekao rupu na dnu kućišta gde ti je ventilator.
A onaj nazad, ma šta radi i kako god radi, stavi da izduvava vazduh, ovako praviš tornado unutar kućišta. Dole i napred stavi da uvlače, a gore i nazad da izduvavaju. U principu, donji ti ni ne treba.
Izbuši neke rupe na limu koji nosi matičnu ploču sa strane, male, 1-2mm u prečniku, uzmi one plastične vezice i pritegni kablove skroz do lima. Ako imaš kako, iseci i malo veće rupe kroz koje možeš i provući i neke kabliće. Vidi da li ti je izvodljivo da nekako okreneš hardove kontra, da kablovi budu sa druge strane, okrenuti kontra od matične..
Višak kablova vezicama pritegni, sakrij, nemoj da vise tako po kućištu kad si već stavio pleksi...
ATA kabl je suvišan a pošto ti treba, nabavi rounded ATA kabl (ako se nadješ u NS-u, daću ti jedan moj od ranije, stoji mi u kutiju, ne koristi se..)
Gril napred, obavezno a ne bi bilo loše i ako bi improvizovao neki filter za prašinu sa najlon čarapom ili nečim drugim..
E, da, ne bi bilo loše ako bi se malo poigrao testericom po pleksiju, napravi nekecrtice, rupice, tribale, pusti maštu na volju..
Eto.. toliko.. za sad:D

Hvala na savjetima.
Donji kuler nema rupu, i ne bih je busio jer imam ideju da ga stavim na mjestu gdje su neka bili hardovi i da sa te strane on koliko toliko hlada vazduh ubacuju (to je prednja donja strana na kojoj postoje prorezi ali ne i mogucnost da tu nesto rezem i da pravim kao sto je u vrhu kucista)

Taj donji kuler je trenutno pod 45 stepeni u odnosu na plocu i haldi chipset.
Znam da je ovaj zadnji problematican,mada ne toliko jer je kuler koji duva u suprotnom smjeru od njega, stavljen u vrhu kucista tako da nema sukoba, barem se nadam.

Ovako izgleda trenutno.
SLike su losije radjene su sa fonom.

Poslednja izmena:
Praviš bezveze kovitlac vazduha unutra. Taj dole ti nema smisla ako vrti već ugrejan vazduh preko čipseta. Tebi treba svežiji vazduh van kućišta da se ubacuje.
Čipset ni ne moraš aktivno hladiti ukoliko nije preko 50C.
Više bi dobio bušenjam četiri rupe na pleksiglasu i montiranjem venta na stranicu.
Ali, realno, ako sagledamo situaciju, tebi airflow i nije toliko potreban.
Taj napred ubacuje vazduh pa ajd, ostavimo ga.
Onaj gore ne treba jer kvari strujanje vazduha koji pravi onaj od napred.
Nazd treba jedan da izbacuje i to je to, napravio si neki protok koji je sasvim dovoljan za trenutnu mašinu unutra.
Da je onaj prednji vent skroz dole, onda bi onaj na vrju imao smisla.
Ja bih ti predložio da sad ostaviš to po strani i da vidiš te kablove da organizujes, da napraviš neki sklad unutra pa onda kreneš na ventove i air flow

ver iz d grafichka?:zgran:

:laugh:
grafička iz integrejted

aj ken si det bat vaaaaaaaaaaaaaaaj :(

Ovo je slika mog kucista, crveno su smjerovi trenutnog strujanja a plavo je ono sto bi moglo da se izvede, na nacin da kuler koji je sa donje strane,pod 45 stepeni u odnosu na plocu ide naprijed i da stoji opet pod uglom od 45 , mada je on vec modifikovan na 5V, sto ce biti stvarno slabasno da napravi vazdusni tunel.
Plava strelica na cpu kuleru oznacava smjer u kome ce jedna novi kuler izbacivati vazduh, kao i onaj sto je sa zadnje strane a koji trenutno ubacuje.

Mozda ce morati i jedan na plexi direktno na chipset i eventualno neku grafiku jer bez kulera, chipset ladno prelazi 50 stepeni.
Potoje li neki dobri kuleri velicine 5cm , koje bi ubacio na mjesto flopija, ili da tu ubacim ovu 8cm TT koju sam modifikovao, pa da vuce vazduh iz tog proreza od 5cm iako je on 8cm.

Lepo sredjivanje kucista, samo sto u crveno:(
Neka resetka ispred te 12-ice napred i:guitar:

Poslednja izmena:
Lepo sredjivanje kucista, samo sto u crveno:(
Da si ga celog u crno, pa onda crven vent ispred...
Neka resetka ispred te 12-ice napred i:guitar:

Krenulo je kao plavo crna varijanta, da je uskladim sa OCZ tastaturom, a onda sam slcajno za 700 din. naletio na crvene neonke, plave su bile 900 i nesto a vec tada sam imao xilence kkulere 12,9 i 8cm sve crvene, tako da je bilo logicno da se uzme crvena i da idem na tu varijantu.
Inace, najvise farbe mi je otislo na hvatanje ruke, nije bas lako farbati, tj. postici efekat kakav kompresor daje- tu mi je najvise farbe otislo.

A i bilo mi je suvise tipicno , da idem u skrooz crno kuciste, jer su sva kupovna skoro takva.
Bilo je tu raznih ideja, od varijante zastave jamajke, do toga da bude isarana kao grafit, itd, itd. masta moze svasta:eyebrows:

Poslednja izmena:
Lepo si ti to sredio
Samo sto strujanje vazduha i nije bas tako jednostavno (ideja je dobra ali nije tako u praksi, ovo sto si oznacio plavo/crveno).
Naj bolje resenje je da sa jedne strane duva na drugu, tj. da ima jedan tok .
Prouci malo srtujanje vazduha na netu ako vec nisi slusao u skoli (ja nisam zato sam morao naknadno da ucim).

Ocekuj ovako nesto posle par meseci kuciste soji na stolu.
(nikad ciscen vent)

Prilozi

• 0-Kuciste-091.jpg
    0-Kuciste-091.jpg
    129.8 KB · Pregleda: 171
Taj vent na zadnjoj strani možeš slobodno da okreneš da izbacuje topao vazduh jer ubacivanja svežeg vazduha imaš više nego dovoljno jer će ti i kroz taj otvor od flopija sa prednje strane takođe usisavati svež vazduh.

skini tu nalepnicu sa prednjeg ventilatora,
i okreni zadnji ventilator

Lepo zamisljeno i sredjena, fali ti malo bolji kejbl menadzment, i naravno mnogo jaca konfiguracija :D:D:D

Sviđa mi se kako si namestio tu prednju 12-icu. Imaš li neko uputstvo ili link za izradu nosača za vent na tom mestu. Ima već i tema kako se to isto radi sa 8cm ventom, ali ovo sa 12-icom je mnogo bolje.

Sviđa mi se kako si namestio tu prednju 12-icu. Imaš li neko uputstvo ili link za izradu nosača za vent na tom mestu. Ima već i tema kako se to isto radi sa 8cm ventom, ali ovo sa 12-icom je mnogo bolje.

Taj dio posla je odradio moj brat, primitivnom metodom i alatom.
Okvir je za mjeru CD, a sve je odradjeno busenjem jesno 50tak rupa busilicom, kada se pristupilo smirgli.
Ploca je najnormalnije zaljepljena na masku i cini kompaktan dio maske, dok je vent, klasicno na sarafima.

Jedina greska, koju necu bas skoro otkloniti, je da izbusim na dnu dvije rupe za 8micu ili 9ku i da imam vertikalno strujanje vazduha, jer mi ovo horizontalno nije bas najprirodnije s obzirom da je 12ka po pravilu trebala biti u donjem djelu kucista, ali ono nazalost to ne dozvoljava.
Jedino sto je ovako mozda ljepse, mada je to subjektivno.

Ima li neko ideju kako se zatvaraju one rupe u zadnjem djelu kucista, tj. one rupice.
Koji je materijal najpogoniji.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno