Šta je novo?

Srbija u Navteq-u

NShappy

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
1,035
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Da spomenem ovde, da ne prođe neprimećeno.

U novom paketu mapa Evrope za Garmin uređaje (City Navigator Europe 2012.1) je obrađena i Srbija. Za očekivati je da se iste mape uskoro pojave u svim mapama zasnovanim na Navteq-u a to su npr. Nokia Ovi Maps, fabričke navigacije u automobilima...

Neću ulaziti u to koliko su detaljne. Za Novi Sad npr. vidim da su pomalo bajate i SCG paket je za sada detaljniji. Ukoliko primetite da na mapi nešto nije u redu, bilo bi ok prijaviti to na Navteq sajtu. Ima tamo neki MapReporter koji služi za prijavu netačnosti na mapama.

Stvarno, pa ovo je sjajna vest...napokon ce Ovi mape biti od koristi :D

Web Ovi maps su imale detaljnu Srbiju, a sad je Nokia to uklonila. Ne kapiram zašto.

Zato što je ta mapa bila jako bajata i sa gomilom grešaka. A tada nisu imali mogućnosti da je osveže.

Meni se čini da je bila skroz dobra, greške nisam uočio što se tiče ulica i puteva, jedino ta pretraga nije radila, čak ni kad ukucam državu.

svejedno velika radost za sve sa fabrickim navigacijama :)

Imao sam prilike da probam navteq mapu po srbiji (Novi Sad i Zrenjanin),ima dosta gresak,recimo da je na nivou SCG ROUTE 2.0/1(npr. nema Bul Evrope u NS koji je izgradjen pre koju godinu,nekoliko bitnih ulica u Zr... i jos po nesto). No definitivno je to sjajna vest i veliki korak na dobrom putu...

po Beogradu su vec vidjeni Navteq kola koje skuplaju GPS podatke i greske koriguju. Prva baza podataka karte im je u startu bila kupljena. sad tek nastoji da se dovede u red. Posto su veliki igrac na tom polju i imaju resurse nebrinem da cemo svaka 3 meseca videti poboljsanje cele karte i mozda za godinu dana imati pristojnu i dobru karte zemlje kao rest sveta.

Ako ste probali Navteq mapu preuredjenu od strane Garmina, ona vam je stara oko godinu dana. Tacnije od trenutka dobijanja podatáka od Navteqa pa do izdavanja mape, prodje 10-11 meseci (tice se Garmina). Ove mape sto se sada rade ce u Garminu biti pocetkom naredne godine. A ako je neko planirao kupovinu mapa (nadam se legalnu) neka saceka mesec dana, jer je trenutno release proces, pa dok stigne najsvezija....

poz

Ima li ko ideju kada će Navteq-ova Srbija da se pojavi u Nokia Ovi maps?

Ja sam probao Navteq-ove mape 2011/2012 za VDO (isti sistem koristi BMW, OPEL i Renault) i nema Srbije...
Cekamo sledecu godinu :D

Roksab, jel su mape imale neki produzetak, tj. iz kog su kvartala ako znas? Kao sto rekoh, trenutno je release, tako da probaj za nekih mesec dana, trebalo bi da u tom releasu bude skroz ukljuceno

Novi East Europe V.8 (verzija 7693) Navtek mapa za VW navigaciju ima i Srbiju.

Navi00001.jpg

Ulice su dosta precizno ucrtane koliko sam ja mogao za ovih par dana da vidim ali je navigacija jako loša. Ima neke jako glupe rute... primer: od Takovske do vidikovca će normalno voditi u Kneza Miloša ali iz nekog razloga deo Kneza Miloša od Nemanjine do Višegradske smatra ulicom nižeg prioriteta (lepo je taj deo urtan kao manja ulica od ostatka Kneza Miloša) i pokušava da vodi desno u Nemanjinu pa levo u Savsku.

Nadam se da će neka od idućih revizija da donese poboljšanja ali je bitno da najzad postoje mape za fabričke navigacije :)

Na ovi maps i dalje nema ništa...fallout od srbije

Ovi maps ce uskoro dobiti srbiju - prema nekim informacijama za 3-6 meseci.
sto se tice fabrickih navigacija za automobile, ocekujte od narednih verzija prilicno ispravljene mape

Koliko sam uspeo da se raspitam i u novijim modelima BMW automobila su Navteq karte koriscene, sto bi znacilo da se ocekuju novi diskovi za ovu godinu.

Navteq-ova mapa Srbije je tuzna.. Imao sam priliku da pregledam vektoriju sa kojom se igraju navtekovci kao i sa kojim informacijama u vezanoj tabeli raspolazu. Ante(tak se zove lik koji ciji ofis "drzi" Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju) mi je pricao da ce radovi update-a mape poceti po otvaranju kancelarije u Srbiji(trebalo da se dogodi u april-maj prosle godine), da li je kancelarija Navteq-a otvorena ne znam ali znam da je mapa jos uvek najlosija na trzistu. Moja procena je da mapa koju imaju mogu da koriste samo kao podlogu za precrtavanje ili za ponovno snimanje :d

Navteq-ova mapa Srbije je tuzna.. Imao sam priliku da pregledam vektoriju sa kojom se igraju navtekovci kao i sa kojim informacijama u vezanoj tabeli raspolazu. Ante(tak se zove lik koji ciji ofis "drzi" Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju) mi je pricao da ce radovi update-a mape poceti po otvaranju kancelarije u Srbiji(trebalo da se dogodi u april-maj prosle godine), da li je kancelarija Navteq-a otvorena ne znam ali znam da je mapa jos uvek najlosija na trzistu. Moja procena je da mapa koju imaju mogu da koriste samo kao podlogu za precrtavanje ili za ponovno snimanje :d

Bas se nebih u potpunosti slozio, ne znam za Zemun ali Borca je u broj uradjena dok kod contrastove mape nema ni kompletnih ulica. To je bar moje misljenje.

Navteq kancelarija je otvorena i nalazi se u Airport city, u istoj zgradi gde je Renault-Nissan Srbija. Ja čekam V32 mape za carminat i nadam se dobrim vestima... :)

Bas se nebih u potpunosti slozio, ne znam za Zemun ali Borca je u broj uradjena dok kod contrastove mape nema ni kompletnih ulica. To je bar moje misljenje.

Ne znam sa cime si poredio...Postavljao sam moj shape kao podlogu ispod njihovih aktivnih lejera(navteq report web server) i daleko je to od pokrivenosti koju bi neko ocekivao od kompanije kao sto je navteq.Da ne pricam o imenovanju ulica, smerovima(smerovi su nekompletni, mozda 40% Bg-a je pokriveno a pritom sam nailazio na ulice koje su obelezene suprotno od realnog stanja), klasifikacijia puteva je pogresna(funkcionalne klase puteva su iste za lokani i za magistralni put na mestima gde to nije slucaj). Pritom nisam ubrajao "sitne" greske tipa visecih linija, ne postojanje transfernih tacaka...
Ima jos stosta da se nabroji...Sve u svemu, covek koji bude radio analizu mreze ima posla preko glave :)

Delim mišljenje sa *Mali Hobit* - još uvek je NQ mapa loša i nedetaljna za Sbiju(možda je baš Borča izuzetak),ali je za sada najdetaljnija CONTRASTOVA mapa. To su moja iskustva,po Vojvodini uglavnom. Brojevi su odrađeni 80% ali to mi i nije bitno ako me dovede u traženu ulicu(ne kažem da je to nepotrebno,no može se i delimično bez toga).

Navteq cisti greske na karti http://mapreporter.navteq.com/
Vide se promene. Ubacili su reke. Konacno je i Sava sad na karti.
Novi autoput Horgos - Beograd je ubacen, u Novom Sadu Bulevar Evrope, po Beogradu su vazne objekte ucrtane poput Arene, Skupstina, Narodna banka itd.

kao sto sam negde i napisao, sve sto sada radimo u klasicne uredje dodje posle dugo dugo vremena (tipa posle skoro godinu dana ponekada i vise).
sve ovo sto primecujete da mapa raste , ustvari je minorni rast kolicine podataka, a odnosi se na period pre otvaranja sam kancelarije u bgdu.
ocekujte znacajniji rast u buducnosti
poz

Lepo čuti da nas još puno novih detalja na NT-karti očekuje. :happy:
Kako napredujete? U kojim gradovima trenutno "snimate" ulice?

Izasle NAVTEQ 2011.Q4 Europe karte (map, fda, fpa, hnr, poi)....

Primetijo sam da su sad i Bosnu detaljno pokrili kartom. Samo vidi se da nisu aktuelno snimali ulice. Verovatno kao u Srbiji otkupili podatke za pocetak dok se ne proveri na licu mesta.

video sam pre par meseci navteq-ovo vozilo kako snima na Brankovom mostu.

Vrh Dno