Šta je novo?

Srbija, brzina neta i svet...

Veci problem je sto se tapka u mestu nego sto smo tu gde smo.

Super,tu smo blizu madagaskara

I upload koji kao imamo mi deluje neralno, bar iz ugla mase ADSL korisnika.

A komšije Rumuni vidim razvaljuju, na koju to foru? :)

Meni je najjaca fora sto su medju prvih 6 najbrzih provajdera iz Srbije - tri sa Kosova, ukljucujuci i prvoplasiranog. Znaci i oni su nas pretekli i to za kratko vreme...

Ovaj grafik je potpuno beznacajan. Recimo Nemci imaju dobar downloda - samo sto im T-Com limitira na 150GB, a i ostali nisu nesto bolji.
Ja ovde imam (kao) 100Mbit net (J. Koreja), ali sem unutar Koreje nikad nisam video vise od 3MB/s (24Mbit) (u Koreji ide DL/UL >10MB/s uvek). To je super za Korejance ili Japance koji su ionako zatvoreni, ali to ipak nije to ;) Postoji i Gbit net kao i u Skandinaviji, ali sem unutar te zone (Skandinavija ili samo unutar zemlje/providera) ne radi primetno.
Ovde mislim i na brzine sa jakih servera tipa MS, NVidia, DR.

Dobra strana je sto je taj net DZABA (30$ sa IPTV-em mesecno za Gbit net). Ne brinite za brzine, nije Srbija losa, cak ni ADSL. Ali cene ubijaju.

Rumuni razvaljuju na istu foru, imaju veliku lokalnu brzinu i dosta manju na izlazu iz zemlje.

Nemam nista protiv limita od 150GB ako mi za 20eura daju 16/1.
Statistika sa mog rutera za 134 dana sam skinuo 88GB i uploadovao 2.4GB.
Prema tome dajte limit i sto vece brzine...

Rumuni razvaljuju na istu foru, imaju veliku lokalnu brzinu i dosta manju na izlazu iz zemlje.

Nemam nista protiv limita od 150GB ako mi za 20eura daju 16/1.
Statistika sa mog rutera za 134 dana sam skinuo 88GB i uploadovao 2.4GB.
Prema tome dajte limit i sto vece brzine...

Limitirano razmisljanje. Placao bi 20 e za 150 GB?! :smash:

1 мбит по цени од 500 дин би вршио 95% посла. Више ми и не би требало. Ал шта вреди кад је најнижа цена 1400 дин...

ja sam zadovoljan, 4Mbs placam 10€ mesecno (telekom studentska akcija)
mislim, to je Ok i u svetskim okvirima

Vidi nas jadova iz bosne, samo su dimni signali po africkim plemenima sporiji.:D :wall:

150GB ako je tebi malo, ti si njima super korisnik - zvace te "deda od 15 godina" jer samo starci ne umeju da iskoriste protok ;)

Sef u firmi sa kojom radim trenutno je original... ima 100Mbit net za 12e/mesecno, i zali se sto nema mogucnost za 10Mbit jer mu "ne treba 100Mbit".... a gledam ga kako cvicka memory dumpove od po 8GB satima da se uploaduju ionako ;)

Poslednja izmena:
Da, u cemu je problem?
Prerastao sam ideju da internet treba backup-ovati na lokalni disk.
Ne radi se uopste o tome.Svako je slobodan da radi sta hoce sa onim sto je platio.
Cemu uopste samoogranicavanje? Ako je ponuda FLAT zasto bi sam korisnik trazio da mu se smanjuje ono sto vec debelo placa?

Napisao sam da sam pre za limit nego za bednu brzinu jer mi je net ovako skoro pa neupotrebljiv. Nadam se da je sad jasnije.

@alfaunits
Prosvetli me kako da iskoristim protok da me ne bi zvali dedom :p
Ne mogu da gledam finale sc2 i da pored toga otvorim neku stranicu, ali srecom nemam limit :S:

Ja sam skidao 200 GB mesečno sa 256Kbit ADSL-om, tako da meni to nikako ne bi odgovaralo.
Zapravo mi trenutno najviše smeta slabi upload.

Ja sam skidao 200 GB mesečno sa 256Kbit ADSL-om, tako da meni to nikako ne bi odgovaralo.
Zapravo mi trenutno najviše smeta slabi upload.

Ja imam 256kb na wirelessu, i 24h dnevno mi komp nesto skida, plus risiveri su mi povezani na net, a i laptop, i ne uspem da predjem 50gb... kako ti je poslo za rukom 200gb sa tom brzinom... :crash: trebao bi skidati preko 6 gigabajta dnevno....

Ja bi takodje istog momenta potpisao ugovor na brzinu od 15 mbit/s i limit od 150 GB mesecno, po ceni kojoj sada placam 3 mbit/s (1400 dinara).

Ljudi su razliciti, razlicite su potrebe, tako da uopste ne bi bilo lose imati sto raznovrsniju ponudu kako bi svako u njoj mogao da se pronadje. Ja relativno malo protoka napravim mesecno (dosta manje od 100 gb), a jako mi je vazno da kada nesto skidam da to bude sto brze. Dakle, meni bi neki high speed paket sa download limitom bio savrsen. :)

Ja imam 256kb na wirelessu, i 24h dnevno mi komp nesto skida, plus risiveri su mi povezani na net, a i laptop, i ne uspem da predjem 50gb... kako ti je poslo za rukom 200gb sa tom brzinom... :crash: trebao bi skidati preko 6 gigabajta dnevno....

Malo se preracunao. Na toj brzini je oko 90 gb mesecno teorijski limit :)

Poslednja izmena:
Ko ponudi 16/4 mbit/s i limit od 200 GB mesecno po ceni kojoj sada placam (1400).. potpisujem odmah ugovor.

Ogranicavanje protoka je najgluplja moguca stvar. Stalno treba da si u grcu koliko si potrosio, a jos gore je kad predjes limit naplacuju dodatne megabajte po extra cenama.

Ne naplacuju dodatne megabajte nego te spuste na neku minimalnu brzinu, tipa 128 kbps. I niko te ne bi terao da predjes na takav paket, mi ovde samo pricamo da se to uvede kao alternativa. Dakle da pored postojecih paketa uvedu i one koji su par puta brzi, a imaju limit. Meni bi takav paket odgovarao jer ne pravim velieki saobracaj. Onaj ko mnogo skida ne bi mu odgovarao i mogao bi da ostane na flat paketima. Stvar izbora i licne potrebe.

Inace sto se tice kosova, jel znate od koga oni kupuju net, od TELEKOMA SRBIJE.

Zbog vas ce i doci taj limit, pa NECE biti izbora FLAT paketa. Jedno je da stave neki limit koji npr. 20x prosek korisnika iste brzine, pa ako predjes to, stvarno preteras. Ovako, ja sam za posao presao 100GB za jedan dan, skoro.
A i za privatno mi 100GB mesecno ne bi bilo dovoljno, samo free stuff tipa Comedy Central izvuce nekoliko GB dnevno (svaki late night comedy show).

150gb = oko 10-11 filmova...malo :p

Poslednja izmena:
Trebalo bi , ako bi vec uvodili takvu vrstu ogranicenja, da postoji odnos, npr 6:1 za obaranje brzine nakon izletanja iz tih 150 GB ili 200, koliko spominjete. Znaci, ako imas 12 Mb nakon izletanja obaraju te do kraja meseca na 2 Mb/s. Znaci, proporcionalno brzini za koju ste ugovor potpisali, a ne da i onaj sa 16 Mb/s i onaj sa 10 Mb/s padnu na 2 Mb/s. Meni bi to bilo u granicama racionalnog, normalno, sa prihvatljivijim cenama u odnosu na sadasnju ponudu kada se pogleda flat ponuda domacih provajdera. Ja bih se prvi prijavio za takvu uslugu, kada bi je ponudili. Ali to u Srbiji nece da moze. Oni ce gledati da nam zgade FUP koliko je u njihovoj moci, da ga zamrzimo iz dubine duse, i ako jos budu u stanju da u potpunisti ukinu FLAT kao flat, ihaaaj... Ima da im se duplira profit.

E, da, inace ovde postoji triopol. Znaci, sve tri bitne kompanije u JK se dogovorile oko cena i paketa i tako je godinama. Pa ipak ima napretka, ipak ima najjeftiniji net verovatno na svetu ;)

Vrh Dno