Šta je novo?

Sql

BeastMaster

Čuven
Učlanjen(a)
24.03.2002
Poena
650
ovako stoje stvari: radio sam neku bazu namenjenu prvobitno za samo 3 računara pa sam je stoga i uradio komplet u accessu, ali ja sad došlo da "male" promene pa to isto treba da radi na nekih 30-ak računara. e sad pošto je to za access već malo mnogo trebao bih sve to da postavim (importujem nekako celu bazu sa podacima među kojima su i slike linkovane po dve za svaki rekord) na SQL ili mySql server a to naravno pojma nemam🙂 . Da li postoji možda neko upustvo ili tutorijal na srpskom jeziku a ako baš ne postoji na srpskom može i engleski?
hvala unapred

Ovako :
1. Prvo Instaliraj SQL .
2. U enterprice- u selektuj server na koji zelis da importujes bazu .
3. Desni klik na njega , dobijas meni
4. ides na all task i u njemu na import data.
5. dalje ce ti sve biti jasno(izaberes bazu "Access" koju importujes ) i bazu u koju importujes.

hvala, a znaš li možda kako stoji stvar sa importovanjem podataka u mysql? i da li je bolje koristiti SQL ili MySQL?

Ja znam da sam dosadan, ali bih ponovo podvukao ovo SQL. Ti ovde pricas o MS SQL Server softveru, ne o SQL-u, koji je generalni skript jezik i postoji implementiran u razlicitim varijantama.

Elem, generalno, svaku relacionu bazu (koja podrzava SQL jezik) bi mogao da prebacis u neku drugu tako sto postojecu exportujes iliti dampujes u DDL (SQL) fajl. Na taj nacin se u tom SQL fajlu (textualni) cuva kompletni DDL - znaci definicije tabela, dependancies, stored procedures, ... kao i izvestan broj SQL naredbi (Insert) kojima se cuvaju podaci. Takav fajl se importuje u drugu bazu; DDL ce kreirati tabele, a inserti ce ih popuniti tim podacima.
Isto vazi i za MySQL.

Jedino ako imas odredjene SQL skripte (radjene kao normalne txt fajlove i cuvane na disku), koje tvoje sql query komponente ucitavaju i izvrsavaju, postoji mogucnost da ces neke stvari (join komande, na primer) morati malo prilagoditi dijalektu te nove baze podataka.

Zaboravih: MS SQL server i MySQL obicno imaju razlicite namene, tj nisu ista kategorija.

MS SQL server pripada "kompletnim" resenjima, dok se MySQL moze preporuciti samo u nekim odredjenim slucajevima. Na primer, kada je potebna relativno manja baza, plitke hijerarhije i dobrih performansi, a da ti ne trebaju transakcije (posto ce MySQL podrzavati transakcije tek od verzije 4).

Posto ces imati tridesetak koristnika za pocetak, verovatno neces moci izbeci transakcije, ako hoces da to sve radi kako treba.

e vidiš do sad sam se uglavnom slagao sa tvojim postovima, ali sa ovi postom gde kažeš da si dosadan vala nikako ne mogu da se složim🙂 ! biće to omanja baza u kojoj će samo dva računara da imaju full pristup a svi ostali će biti samo readonly pa zato i mislim da će mi i mysql možda završiti posao. Uz to pronašao sam program koji automatski importuje access (i još neke) baze u mysql. Program se zove MySQL Studio e sad samo da još iskopam neki krek ili serijski ili šta već treba jer je samo trial (mada bi trebalo i to dovoljno da posluži za čisto importovanje podataka osim ako nije limitiran na određeni broj rekorda)
Hvala :wave;

Nazad
Vrh Dno