Šta je novo?

SQL Server 2003 Enterprise u cluster modu ili nešto drugo

D_Radenkovic

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2005
Poena
304
Kao što sam pominjao u drugoj temi, u firmi posedujemo 2 identična servera
IBM x3550 3GHz, 2GB RAM, sa po dva SAS diska u RAID1 (146.8GB).

Želimo da napravimo redudantnost servera, odnosno da u slučaju otkaza (Hardverskog) jednog servera, njegovu ulogu preuzme drugi, odnosno u svakom trenutku u bazama, na oba servera, treba da imamo identične podatke, a da u slučaju otkaza prvog servera, drugi počne da se ponaša kao on na mreži.
Posedujemo SQL server 2005 Standard edition koji podržava cluster sa 2 noda (čvora) i windows 2003 server Standard edition, koji ne podržava clustering.

Da li treba ići na Windows 2003 Enterprise Edition, koji podržava clustering, i instalirati ga na oba servera ili ići na skroz neko drugo rešenje.

Da napomenem, da nemamo Data Storage, već bi sve podatke čuvali na lokalnim diskovima oba severa.

Unos podataka u sever je oko 0.5Mb u minuti.

Želeo bih da čujem savet od nekog ko je instalirao i isprobao Windows cluster ili neko drugo rešenje za redudatnost servera.

Ne treba ti cluster uradi mirroring baza koje ti trebaju. To mozes sa 2005 standard verzijom. Nadji na netu detaljno uputstvo ili mi se javi ako ti treba pomoc.
poz

Hm, koliko ja znam moras da ides na 2003 Enterprise ako zelis da ti serveri budu u klasteru. Ja znam kako to radi na enterprise verziji ali je server/serveri hardverski prilagodjen tom radu tj dva servera koji imaju dodatni I/O panel preko kojeg su povezani i rade kao klaster s' tim sto je u ovom mom slucaju apsolutno sve u duplex modu, sadrzaj RAM-a je indentican u oba servera uvek, tako da ukoliko BILO STA stane na jednom serveru ovaj drugi nastavlja bez intervencije bez downtime-a, a ti normalno izvuces pokvareni server i izmenjas sta treba.
U tvom slucaju, bez zajednickog storage-a sihronizaciju ces vrsiti kako? Da ti ne bude sporo? Ili jos gore da ne "izgubis" neki upis prilikom promene sa jednog na drugi server? Nisam probao to da radim na taj nacin. Napisi ako budes radio interesuju me rezultati.

Poslednja izmena:
Kao što sam pominjao u drugoj temi, u firmi posedujemo 2 identična servera
IBM x3550 3GHz, 2GB RAM, sa po dva SAS diska u RAID1 (146.8GB).

Želimo da napravimo redudantnost servera, odnosno da u slučaju otkaza (Hardverskog) jednog servera, njegovu ulogu preuzme drugi, odnosno u svakom trenutku u bazama, na oba servera, treba da imamo identične podatke, a da u slučaju otkaza prvog servera, drugi počne da se ponaša kao on na mreži.
Posedujemo SQL server 2005 Standard edition koji podržava cluster sa 2 noda (čvora) i windows 2003 server Standard edition, koji ne podržava clustering.

Da li treba ići na Windows 2003 Enterprise Edition, koji podržava clustering, i instalirati ga na oba servera ili ići na skroz neko drugo rešenje.

Da napomenem, da nemamo Data Storage, već bi sve podatke čuvali na lokalnim diskovima oba severa.

Unos podataka u sever je oko 0.5Mb u minuti.

Želeo bih da čujem savet od nekog ko je instalirao i isprobao Windows cluster ili neko drugo rešenje za redudatnost servera.

bez nekakvih zajednickih diskova tesko ces napraviti cluster u win 2003.
pogledaj ovo
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms187103.aspx

nije bas automatsko failover resenje kao windows cluster ali moze da posluzi

Da li je neko imao iskustva sa Double Take Availability rešenjem. Ponudili su mi ga iz firme SBS.
Postoji u više varijanti. Meni su ponudili varijantu aplikacije koja se instalira u windowsu na oba servera. Sama aplikacija se umeće između Operativnog sistema i File sistema.
Radi mirroring podataka, sa source na target server i ima mogućnost failovera u slučaju otkaza source servera. Monitoring Source servera radi Target server i u slučaju otkaza preuzima njegove mrežne parametre (ime i IP idresu) i na mreži počinje da se ponaša kao Source server.

a koliko kosta taj DoubleTake Availability?

Probali smo u firmi to rešenje i nismo bili zadovoljni. Mirroring radi kako treba, ali failover ne. Usled nestanka struje na nekoliko sati, kada se UPS-evi isprazne i oba servera ugase, prilikom ponovnog paljenja su se bunili ko će biti glavni (source), a koji target server. Kolega koji je testirao ovo rešenje, kaže da je bilo još niza problema.

A postoji još jedan problem, sve aplikacije koje koriste datu SQL bazu, mora da se dorade, da u connection string-u imaju failover partnera. Kolega kaže da je to problem u aplikacijama koje su rađene u Visual Studio-u pre 2005.

Nazad
Vrh Dno