lucky2001 je napisao(la):
Garancija jeste uzasna u nashoj zemlji kako za krajnje kupce tako i za dilere kopji su u najgoroj poziciji.
Zashto , pa zato sto kao diler podrazumevaju da ukoliko nisi kupio robu preko rachuna nemash nikakva prava i reklamacija je gazdino ili bozije delo , u normalnim okolnostima cak i ako ispune garanciju rok(rok koji shatro odredjuje koliko dugo imaju pravo da zadrze robu na servisu) ce pokushati da ispune zadnji dan. Neki pare uopshte ne vracaju vec si prinudjen da pokupish neku drugu robu.
Nachin za ostvarivanje takvih garancija jeste upravo sila.
Jedini nacin da se regulishu takve stvari su drastichne kazne , znachi ukoliko neka firma ispoljava pomenute sklonosti da vara kupce ,je zatvaranje firme.
Ja mislim da su novchane kazne jako slabe i nedovoljne da bi se neko uplashio.
Zatvor i zatvaranje firme su jedini nachin kako iskoreniti takav oblik finansijskog i trgovachkog kriminala i to ne samo u sferi rachunarske opreme , obuhvatio bih tu sve moguce grane trgovine.
Zashtitio bih kupca maksimalno i kranje ,isto kao u Americi i Germaniji.
Ako smo bili pod Turcima 500g , zashto bi smo morali da ih kopiramo i po ponashanju.
Ja bih licno da sam ministar trgovine otvorio 60-100 novih radnih mesta bash upravo na ovom polju , postavio bih regionske uprave po najvecim gradovima , zaposlio bih mlade i sposobne , opremio bih njihove laboratorije ,
ne bi vishe dozvolio da nam se u zemlju uvlachi roba sumnjivog ili nizeg kvaliteta bio to Monitor ,Tranzistor ,Salama , Koshulja ili mozda Automobil.
Sa ovakvim stvarima ne bih imao milosti , ovakve stvari moraju se tretirati kao kriminal sa predumishljajem.
Decko, delimicno si u pravu, ali...
Gde je druga strana svega toga ??
Koliko kupaca (ukljucujuci i vas sa foruma
😀 ) chita uputstvo i garantni list ??? Vrlo malo ili bas niko.
A onda kad se nesto desi, bez obzira kakav je kvar, vataj prodavca za gushu :d
Inspektori umeju da budu nezgodni tu ste u pravu.
Ti predlazes da edukujemo inspektore, to je prava stvar, jer u tom slucaju ce mnoooogo manje puta inspektori da dolaze po anonimnoj prijavi u razne racunarske firme.
Kazem ti iz licnog iskustva, jer sam radio u nekoliko firmi (bilo je i onih 'ozloglasenih' gde stalno neko salje neke inspekcije).
Tehnicki obrazovan inspektor je uvek izuzetno objektivan po pitanju poshtovanja garancije, i nije nikakav problem kad ti takav chovek dodje u firmu.
Problem su neobrazovani i nadrkani inspektori koji ce u svakom slucaju da te kazne kad ti dodju u firmu, bio ti kriv ili ne.
A imali smo i slucaj da choveka koji je poslao inspekciju kazne novchano jer ih je slao bez razloga :d :d
Ja sam za to da se kupac maksimalno poshtuje, ali brate, jednostavno ima kupaca kojima treba zabraniti da izlaze iz sobe, a kamo li da idu ulicom
😀
I kad smo kod garancije i zapadnih drzava, jel neko od vas slucajno imao prilike da procita (prouci i shvati) neki garantni list koji dobiju ljudi u recimo Nemachkim prodavnicama tehnichke robe ??
Na koliko nachina po njihovoj garanciji moze da vam crkne uredjaj a da nemate pravo da se bunite ?
😀 😀 😀