Šta je novo?

Spotify - muzički servis - FAQ i pravila u prvoj poruci

Mislim da je sve stvar navike.

Ja sam Deezer koristio od 2014. jer sam tad prvi put uzeo Telenor i išlo je besplatno.

Uzeo sam Spotify kad je došao kod nas, koristio mesec-dva ali je u tom momentu ponuda muzike koju ja slušam bila dosta loša pa sam otkazao i vratio se na Deezer.

Ostao sam na Deezeru još oko godinu dana da bih u maju 2021. opet uplatio Spotify kad sam video da su mnogi albumi koji su iniciajlno nedostajali, sada dostupni.

Jedina prednost koju ja vidim kod Deezera je što možeš da uploaduješ svoju muziku, i ona je dostupna uvek i svuda. Kod Spotify je to baš loše urađeno. Moraš na kompu da ubaciš pa da staviš na plejlistu koja ti je na telefonu preuzeta i onda se ta dodata muzika sinhronizuje sa telefonom/tabletom samo dok su aplikacija na kompu i na telefonu/tabletu otvorene i povezane na istu Wi-Fi mrežu. Kod Spotify nažalost nema mogućnosti da se mp3 datoteke slušaju na Android TV aplikaciji, a i kad samo castuješ na TV, pesme koje si sam dodao kao mp3, ne mogu se slušati. Po mom mišljenju, to je jako loše, a kod Deezera je odlično rešeno. Ako moraš da reinstaliraš app ili promeniš telefon, opet ti treba komp da sinhronizuješ pesme, recimo.

Što se tiče kvaliteta zvuka, ne vidim razliku, a trudio sam se da je vidim. Jednako dobro mi zvuče i jedan i drugi servis. Ok, ja nisam neko ko ima kvalitetnu opremu ili trenirano uvo, tako da je meni to nebitno, ali nekom drugom jeste, što je skroz ok.

Ako govorimo o biblioteci, i to je dosta individualno. Za nekog ima sve, nekome fali. Moje iskustvo je da je na Deezeru ponuda nešto bolja.

Nešto što mi se kod Spotify takođe ne sviđa jeste što osim prevoda aplikacija na naš jezik nema apsolutno nikakve pleiliste za Srbiju, a koje sam Spotify generiše (tu ne mislim na Dnevne mikseve ili mikseve era/žanrova koje ima svaki korisnik). Takođe, nema top lista za pesme/albume itd za Srbiju. Čitao sam na netu da je za to potreban određen broj strimova u 24h pa krenu da se generišu top liste, ali ne mogu da verujem da u dve godine rada u Srbiji nismo prešli taj neki broj strimova u 24h pa da dobijemo te plejliste. Zemlje koje su dobile Spotify u isto vreme kao mi, npr Rumunija ili Ukrajina, takve plejliste već imaju.

Spotify mi ima dosta bolju aplikaciju na telefonu, a o app za računar i da ne pričam. Tu je Deezer mnogo lošiji.

Sveukupno, kao zaokružen proizvod, po mom mišljenju, Spotify je bolji. Više ljudi ga koristi, bolje su mu integracije sa društvenim mrežama, lyrics feature je mnogo bolji, Spotify connect je besprekoran, a tu su i poneke sitnice kao što je npr Canvas na određenim pesmama itd.

Na sve to, ušao sam u familiju sa kolegama pa me Spotify izađe 1.3 eur mesečno, platim odmah za celu godinu i ne razmišljam, a to mi je džaba.

Kao što rekoh na početku, sve je individualno i svako ima neke svoje potrebe.

Što se top liste za Srbiju tiče, mislim da je Deezer tu i dalje mnogo jači po broju korisnika od Spotify. Deezer nude sva tri operatora kroz svoje pakete i većina korisnika ga dobije u okviru pretplate, dok spotify mora da se plati. Zato i mislim da još nije stekao dovoljan broj korisnika, iako je globalno gledano bez premca.

Pa da, ne znam kako taj sistem za plejliste na Deezeru radi, ali ako je isto kao na Spotify, nije ni čudo jer kod nas su već dovoljno dugo pa te plejliste postoje.

Slažem se ovo za operatere, većina drugih ljudi neće ni razmotriti Spotify ako imaju Deezer kod operatera besplatno ili ako ga plaćaju preko računa mob operatera.

To je samo moje nagađanje, ali deluje mi kao da je Deezeru Srbija možda malo 'bitnije' tržište jer u onom masovnom poskupljenju, kod nas je osnovni paket otišao samo 1.5 eur gore dok je u nekim zemljama drastično poskupeo.

Te plejliste se jako brzo menjaju. Čim izađe neka stvar od Nuccija, Raste i sličnih, odmah budu u top 10 :))) U prevodu klinci samo rade repeat na Deezeru. :D

Korisno skoro kao broj korisnika i integracija sa socijalnim mrežama koje navede @strahinjas za Spotify :D
- Šalim se malo, ali naše plejlista nisam koristio na Deezeru, baš zato što su uglavnom gurali te "izvođače" iako je bilo i ponekih dobrih pesama. Socijalne mreže i broj korisnika mi je apsolutno nebitan, kao i pomenute animacije ili šta li su već (slušam muziku sa ugašenim ekranom, a ako mi treba video pustim spot na YT-u.

@strahinjas
Zašto kažeš da ti je Spotify aplikacija bolja? Šta je u njoj bolje nego na Deezer-u?

Društvo,može jedan tutorijal.Kako da ubacim moju muziku preko kompa u Spotify?😉

@strahinjas
Zašto kažeš da ti je Spotify aplikacija bolja? Šta je u njoj bolje nego na Deezer-u?
Ako pričamo o mobilnoj aplikaciji, fluidnija mi je, vizuelno lepša. Deezer imam nekad utisak da je nekako nezgrapan sa aspekta UI-a. Ne znam zašto na Deezeru u albumima ima crta između svake pesme, zašto je sve nekako veliko, kod Spotify mi je to zbijenije i lepše. Znate kako kažu, lepota je u očima posmatrača 😂

Naravno, sve ovo ne utiče na funkcionalost, muzika svira pa svira. Uostalom, koristio sam ga 7 godina.

Ovo oko social integracije i domaćih plejlista razumem, ne sluša svako tu muziku ili ne koristi društvene mreže, pa mu je nebitno. Rekao sam u smislu šta ima kao celokupan proizvod pa ko šta voli nek izvoli.

Društvo,može jedan tutorijal.Kako da ubacim moju muziku preko kompa u Spotify?😉
edit> preferences (ctrl + P)
local files show
definises izbor foldera
odes u your library i nadjes local files
odatle mozes da dodas u bilo koju playlistu
na telefonu radis download te pleyliste i povuci ce i fajlove sa kompa

local files show
definises izbor foldera
A jel mogu pesme sa kompjutera da se nekako ubace u "Liked songs"? Ako mogu, kako se to radi?
Ako pričamo o mobilnoj aplikaciji, fluidnija mi je, vizuelno lepša. Deezer imam nekad utisak da je nekako nezgrapan sa aspekta UI-a. Ne znam zašto na Deezeru u albumima ima crta između svake pesme, zašto je sve nekako veliko, kod Spotify mi je to zbijenije i lepše. Znate kako kažu, lepota je u očima posmatrača 😂

Naravno, sve ovo ne utiče na funkcionalost, muzika svira pa svira. Uostalom, koristio sam ga 7 godina.

Ovo oko social integracije i domaćih plejlista razumem, ne sluša svako tu muziku ili ne koristi društvene mreže, pa mu je nebitno. Rekao sam u smislu šta ima kao celokupan proizvod pa ko šta voli nek izvoli.
Lepota je individualna, ali mi je funkcionalnost na prvom mestu (a tu je Deezer bolji) , pa par mesta prazno, pa je onda lepota.

Mogu da se dodaju u liked songs. Kad pustiš tu pesmu na telefonu samo lupiš srce i to je to. Sigurno da može i na računaru, ali ja sam preko telefona.

Dodao bih samo da je za sinhronizaciju mp3 fajlova potrebno i to da obe aplikacije (komp/telefon) budu otvorene i povezane na isti wifi. Takođe, meni na Windowsu nije htelo da sinhronizuje dok Spotify aplikaciji nisam dao sve moguće dozvole kroz firewall.

spotify po kvalitetu zaista zaostaje u odnosu na sve, jer je i dalje samo mp3 servis...

Zanimljivu polemiku vodite. Dosta toga je stvar navike (ne ukusa već bukvalno NAVIKE) ali kao što neko gore reče kao kompletan proizvod Spotify je kompletniji i činjenica je da u Srbiji (i to prilično) popularniji Deezer.
Nama korisnicima je bitna konkurencija između Spotify i Deezera jer ne bi bili tu gde jesu bez takmičenja i na nama je da biramo.
Ja uvek biram Spotify.

Kvalitet zvuka i broj pesama nikako ne može biti stvar navike.

Naredno mesto, algoritam za predloge ne mogu da komentarišem dok duže ne budem istestirao Spotify.

Sama aplikacija donekle može biti stvar navike (raspored, font...), ali se opet ne može sporiti da je nešto lakše i logičnije urađeno na jednoj nego na drugoj (npr. pomenuto stavljanje pesme u omiljene, čak i organizacija biblioteke).

Obe aplikacije se mogu deliti u familiji ili "familiji", a razlika u ceni je tada po korisniku 2€ godišnje ili 20 dinara mesečno. Iako postoji razlika, zanemarljiva je.

Kada se sve sagleda, pogotovo najbitnije stvari (kvalitet zvuka i izbor) nikako se ne može reći da je Spotify kompletniji kao proizvod.

Većina nas nema istrenirano uho niti su apsolutni sluhisti.
Takođe velikaaaaa većina pesama je i na Deezeru i na Spotify.

Svako ima ono što je njemu važnije. Nekome je Spotify kompletniji, nekome Deezer. Meni je Spotify intuitivniji i kompletniji, ali to ne znači da je i nekom drugom. Kao što rekoh u nekoliko svojih poruka, sve je to individualno. Sva sreća pa izbor postoji.

Kompletnost nije subjektivan pojam.

Dve najbitnije stavke su kvalitet zvuka i izbor pesama. Razlika u kvalitetu zvuka se oseti i na slušalicama od 40€. To je 1411 vs 320kbps što je skoro 4,5 puta više. Ni ja, a pogotovo žena nismo "sluhisti" pa se razlika čuje... A "apsolutni sluhista" ne postoji. Ili jesi ili nisi ;)

Broj pesama je opet za 10% veći na Deezer-u (82 vs 90 miliona).

@Diablo 2
Rekao si za kompletnost, a to jednostavno nije tačno. To što je većina pesama na oba ne znači da je isto, a pogotovo ne znači da je to prednost programa koji ima manju bazu,vec suprotno.

Najveća razlika je što Spotify drži 35% tržišta, a Deezer 1-2%.
Više korisnika = bolje preporuke pesama, bolji sadržaj (podcast neuporedivo bolji), bolje aplikacije i integracija sa drugim aplikacijama ;)

Upravo to. Udeo tržišta sve ali baš sve govori i čini svaku polemiku jednostavno suvišnom.
Ali da, bitno da postoji stvar izbora ali zna se ko je broj jedan i to vrlo očigledno.

meni za sad "ne ide taj Spotify algoritam"
ide mi na zivce sto na shuffle mi preporucuje jednog izvodjaca 8 puta za redom, ostali ne postoje :)
ali ne odustajem, mozda "uci" jos

Broj korisnika na tržištu je apsolutno nebitna stavka. I sama po sebi ne znači ništa, pa je povlačenje znaka jednakosti sa ostalim stavkama glupost. Za podcastove je bolji jer ih ima mnogo više. Sadržaj, kao što rekoh nije bolji na njemu, nego na Deezeru (brojke ne lažu). Aplikacija iako se nekom može dopasti nije bolja (po stavkama sam vec naveo zašto). Ne znam sta misliš pod integracijom sa drugim aplikacijama, ali Shazam je recimo na oba. Ako pak misliš na socijalne mreže, ne znam kakva je ni na Deezeru, nikad mi nije trebala niti će mi trebati. Slušam muziku, ne pravim objave na mrežama preko ovih programa, a verujem da je ogromnoj većini korisnika takođe ova stavka nebitna.

Algoritam ne znam kakav je, ali ispred kvaliteta zvuka i izbora pesama nije.

Inače, samo na ovom forumu je Spotify ispred Deezer-a. Koja god recenzija da se pogleda Deezer je bolji.
Shodno diskrepanci između informacija na ovom forumu i realnosti, skeptičan sam i za algoritam, ali videću posle par meseci.

Pa zato što se priča kako je u svemu bolji Spotify, a to nije istina. Bolji je u podcastovima i upitno algoritam, dok je sve ostalo na Deezer strani.

Ja sam doveden u zabludu čitajući ovu temu, pa pišem da unesem objektivnost i omogućim ostalim forumašima da donesu bolju odluku koji muzički servis da uzmu.

Ne vidim nista loše u tome.
Za sve sam tražio argumente umesto paušalnih odgovora XYZ je bolje na Spotify-u...

Off obrisan, ako se nastavi idu poeni.

local files show
definises izbor foldera
E sad me samo zanima kako radim download te playliste?

Nazad
Vrh Dno