Šta je novo?

Sporo kapiranje...?

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uzeo sam neke fajlove da prebacim sa jedne particije na drugu i primjetio sam da ide jaaako sporo...
I prije sam primjecivao da ide soprije ali ne ovako.
U cemu je problem, jeli ovo normalno?
HDD i konfiguracija su iz profila.

To je ata disk je li? Dok ti se još neko ne javi sa savetom, proveri u device manageru, IDE channel da li ti je u ultra dma modu, da ti nije otišao u PIO...

...proveri u device manageru, IDE channel da li ti je u ultra dma modu, da ti nije otišao u PIO...
Sata disk i OS je Win7 x64 Ultimate.
Izvini, gdje da to potrazim, nisam uspio pronaci?
:wave:

Control Panel, System, Hardware, Device Manager, IDE ATA/ATAPI controllers pa u properties od channela na kom je disk.
Ali to važi za ata diskove... ja sam tako pomislio jer ti u profilu ne piše da je sata...
To se na XP-u događalo pa kad hdd ili optika uspore obično se to prvo proveri.
Za novije operativne sisteme nemam pojma, nikad ih nisam instalirao. Pretraži malo forum za ovo što ti zevs reče, možda nađeš sličan problem ili rešenje.

Poslednja izmena:
@Gadjan: Hoce to da bude i sa SATA diskovima. Meni su se pre nedelju dana desavali ti problemi par dana. I ne da uspori na 4.5MB/s nego i ispod 1MB/s. Odem u device manager, pogledam pod kontroler, pa u adv.settings, kad ono - PIO. Uninstaliram taj kontroler, restartujem dva puta i sve bude ok neko vreme... kad ono opet (primetim bas u kopiranju). Na kraju resim da promenim kabl i da stavim na drugu granu...

Tako da je sada sve u redu :) chuk chuk vo drvo :) da ne cuje zlo :D

@Goranagf: Probaj, pogledaj u device manager kao sto ti je Gadjan rekao, pa ako se prebacilo u PIO, uninstaliraj taj kontroler, posle malo procackaj kabl... iskljuci, ukljuci... vezi ga na drugi kontroler.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ne znam, nije mi logično da SATA kontroler ima veze sa IDE granama... Možda neke veze ima kad SATA kontroler ne radi u AHCI ili RAID modu već u onom IDE legacy (emulacija), ili možda što neki stariji integrisani SATA kontroleri leže na PCI magistrali pa nešto do toga... nemam pojma. Ovaj moj VIA znam da nije na PCI bus-u jer je Silverglider u nekoj temi pisao da je integrisan u southbridge i da s njim ima direktan I/O link od 266 MB/s.

Imao isti problem - u Win7 64 nikada nije kopirao brze od 5MB/s. Instalacija drajvera za plocu resila problem.
Da me ne popljujete sto to nisam odmah uradio, imao sam razna iskustva sa drajverima za plocu pa ih izbegavam ako je moguce. Ocigledno sad nije moguce izbeci ih.

Poslednja izmena:
@Gadjan: Ne znam ni ja. SATA disk sam vezao logicno na SATA kontroler (drukcije ni ne mogu :D) a u DM-u ovako izgleda:

d9cyjf790kridvhhrv93.png

Inace, i SATA i PATA su mi u DM-u prikazani kao:

6ldixtgjt2sp67gujfs.png

(ovaj "prvi" sec IDE ch je PATA). Ploca je DFI DK790GX-M2RS.

Znaci, otkako sam promenio kabl i kontroler, od tada mi je ok. Mozda je samo kabl zezao... ne znam. Ali meni ovako radi (mene ledja vise ne bole :D).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Ali Goranagfu je Win7, tako da ovo verovatno ne vazi za njega.

Poslednja izmena:
Pa da ja to je to izgleda, da se SATA diskovi vide kao IDE uređaji kad kontroler radi u IDE legacy modu, samo nisam znao da onda i podležu onoj staroj UDMA-PIO problematici. Ja nemam u biosu da biram AHCI/RAID/IDE mod, a nisam se do sada ni susreo sa tom legacy opcijom... pa tu trućam i čekam da se neko javi da ovo potvrdi, samo nešto ih nema :).
Uglavnom ovako je kod mene:
2lu5h5u.png

Da da... imam i ja SCSI/RAID kontroler :D

nrnjp2309un1oufppgq.png

...samo sto (secam se) nisam instalirao drajvere za chipset, pa se zato i nije "oglasilo ime" (sto se kod tebe vidi kao VIA SATA RAID). Al necu ni da instaliram :D Pogotovo ne sada, godinu dana nakon instaliranja sistema i aktivnog koriscenja istog. I ovako mi sve super radi (chuk chuk vo drvo).

Uglavnom, izgleda da malo offtopic-ujemo ;) :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nazad
Vrh Dno