Šta je novo?

Sporo boot-ovanje Windowsa XP

Pirate

Čuven
Učlanjen(a)
09.03.2002
Poena
630
pozdrav

Zadnjih par dana imam problem sa sporim boot-ovanjem windowsa. Windows se normalno dizao, ali posle jednog "neplaniranog" restara (rusenja) nastao je problem.

Pri paljenju latopa, posle pojave bios screen-a, laptop jednostavno miruje oko 60sec. Ali bukvalno miruju, nista se ne desava. Nakon toga krece normalna procedura sa podizanjem windowsa. Nije problem ni sacekati tih 60sec, ali me jednostavno nervira :smash:.

Napominjem da je laptop adekvatno odrzavan, odnosno koristi se eset antivirus, malwarebytes, spybot, ... Uradjena je defragmentacija, pociscen je razni otpad, u startup-u ne nalazi samo minimum koji mi treba ...
Takodje sam i koristio program bootvis, ali nije pomoglo.

Jednostavno posle bios screen-a, postoji nekakav "delay" (od 60sec) koji pravi zbrku, a ne mogu da ustanovim od cega je.

Napominjem da sam procito slicne teme na forumu, ali nisam uspeo da nadjem nekakvo resenje.

Svaki predlog je dobrodosao. :)

pozdrav

Poslednja izmena:
Kako ti je podesen Boot order u Biosu, da kojim slucajem nemas neki disk u optickom uredjaju a da je isti stavljen kao First Boot Device ???

Ne, nije ostao disk u optickom uredjaju :).
Btw, first boot mi je hard disk.

Da li je pre tog rusenja kako si ga nazvao bilo nekih update-ova ??? Pored toga da li imas neke periferije koje su nakacene na USB port ???

Poslednja izmena:
Ne, nije bilo nikakvih update-ova. Od periferija imam samo misa.

Speed Up the Windows 7 Bootup Time

Press [Win] + R or take the RUN option from the start menu.
Now type msconfig in there and press Enter Key to open up the System Configuration Window. Click on the Boot tab in there.
You will see a box called Time out. This is the time (in sec) which the system waits for the user to select the operating system to boot to.
You can safely set the value to 0.
Tick the "No GUI Boot" option too [turns off the Windows 7 logo at boot-up].
Click Apply and then on OK.
boot%20GUI%20x.jpg

Alternatively to change "Time out" only:

Right click on Computer and select Properties from the right click menu.
Click on Advanced System Settings from the left pane to open up the System Properties window.
Select the Advanced tab from it. Then under Startup and Recovery click Settings.
Now uncheck box "Time to display list of operating systems" and click OK.
boot%203%20x.jpg

Takodje odradi iz command prompta chkdsk_po svakoj particiji

Poslednja izmena:
U pitanju je XP, tesko ce on dobiti navedenu opciju :) no nije lose znati za ubuduce ;) 'ajmo dalje, za pocetak ako imas Hiren's boot istestiraj HDD alatom koj je predvidjen konkretno za tvoj disk. Pored toga proveri da ti kojim slucajem nije ukljucena i opcija za bootavanje sa mreze, ne desava se cesto ali ume da napravi ovakvu vrstu problema.

Zbog cega je doslo do tog neplaniranog "rusenja", restarta? Sta si radio u tom trenutku kada se to desilo?
Mozda ti nece biti od velike pomoci, ali ne kosta te nista da pokusas da ucitas default ili fail-safe podesavanja BIOS-a.

@Cr0n1N
bootovanje sa mreze nije ukljuceno.

@3r1c_C4rTm4n
pretpostavljam da se laptop "restartovao" zbog velike vrucine, odnosno zbog povecana temperature. to se i pre ponekad desavalo, ali nije bilo problema. posle zadnjeg restarta, ovaj problem se pohavio. proslo je 15 dana od toga, gomilu korektivnih svari sam uradio, ali nisam uspeo da otklonim problem.

Poslednja izmena:
Hm, a sta kaze BIOS, kakva je temperatura komponenti sada u idle modu? Jos me samo jedna stvar interesuje, laptop miruje posle iscitavanja BIOS-a i pre pocetka ucitavanja Windows-a, ili kad treba da krene da ucitava Windows?

Trenutna temp je OK. Nisam pri laptopu, ali proveravao sam svakodnevno.
Laptop miruje bukvalno posle iscitavanja bios-a, pa tek onda krece ucitavanje windows-a.:smash:

hvala

poz

Istestiraj HDD, mozda se tu krije odgovor...;)

Dobra ideja za testiranje HDD-a, nekom prostom logikom to bi trebao biti uzrok problema. Preporucio bih ti MHDD za te stvari.

hdd je testiran. ok je.
sve mi ovo lici na boot sector virus :smash:
predlozi za jednostvano i efikasno resenja u vezi boot virusa?

hvala

Poslednja izmena:
Ne, nije ostao disk u optickom uredjaju :).
Btw, first boot mi je hard disk.

Logično bi bilo da je:
1.first boot device: cd-rom
2.second boot device: hdd
3.third boot device: po želji...ali kod mene je disable,ne treba mi

Nema potrebe za tim redosledom, cd-rom stavljas za first boot device u slucaju da imas potrebu da koristis bootabilni disk, te mu je sa te strane laptop ok podesen. Medjutim ovo mi je krajnje neobican problem, te bih svakako voleo da saznam resenje istog ...

Ja sam imao dugo ucitavanje sistema(mislim posle one zastave sto se spaja_win7) ali problem sam resio sa chkdsk komandom iz cmd.
Prsla mi particija pa sam je tako popravio, onda je sve islo ko podmazano.

Poslednja izmena:
Opravio sam mu ja sa fdisk/mbr :)

Tako je!
Uglavnom izbegavam da oko takvih stvari ceprkam, pa sam dao laprom u ruke iskusnijem. fdisk/mbr je resio problem.

Zelim da se zahvalim svima koji su odvojili vremena na ovoj temi da pomognu.

pozdrav :)

Vrh Dno