Šta je novo?

spori raid nf7-s

B

BLOB

Guest
ploca nf7-s v2.0 dva maxtor s-ata diska od 80 gb 8 kesa u raid 0 modu

ovako sandra daje strasno los rezultat od bednih 32000 trebalo bi to mnogo brze da radi , kako sam ja radio gde je greska izgleda mora da padne ponovna instalacija.

-- napravio sam ghost svog starog sistema jednog s-ata diska ntfs cluster 4k
(ne secam se rezultata u sandri tog jednog diska znam da mi ibm gxp120 ata 100 daje oko 23000)

-- ubacio drugi indentican s-ata maxtor napravio stripe raid u biosu kontrolera na nf7-s ploci automatski rezim znaci 16k cluster stavio naziv hdd nisam video da se hard nesto formatirao bar iz ovog biosa.

-- posle formatiro hard sa pq magic ntfs cluster 16k

-- vratio ghost image na hard , naravano koji je vratio cluster na 4k

-- convertovao sa pq magic cluster sa 4 k na 16 k

rezultat spori raid , gde je greska ovde , gledam po forumima da ne mora uvek da bude indentican cluster ntfs sa onim u biosu raida bar sto se dobrih performansi tice??? mora li nova instalacija wina??? , mrzi me do jaja sve da drndam ponovo.

nek napise neko cisto osnovne gluposto oko pravljena raida i glupog clustera , vidim spominju i powerstrip za neka namestanja u winu mozda gresim . to je to

e da koji bios koristite za nf7-s da dobijate preko 50000 u sandri , imam modovan 21 sa starim raid drijverom onaj 27

imaju li veze dzamperi na hardu za s-ata posto meni iza ne stoji ni jedan???

jel na ovim maxtorima mozda upaljen neki silent mod ???

BLOB je napisao(la):

Ne samo kod Maxtora, već (najverovatnije) kod svih novijih harddiskova je uključen "Acoustic Management" (smanjuje buku harddiska, uz cenu delimičnog gubitka maksimalnih performansi). Ako hoćeš da isprobaš kako radi harddisk bez Acoustic Management-a (AM), skini Hitachi Feature Tool, pomoću njega možeš isključiti AM:

Hitachi Feature Tool (Download)

Preporuka:
Instalacija od 0 na raid 0, samo tako ces dobiti max performanse u raidu.
Cluster size i sve ostalo: na default

Da ne otvaram topik...

Koje su ocekivane performanse za doticni sistem (NF7-S i 2x80GB Maxtor S-ATA) ??
Interesuje me HD Tach i eventualno Sandra.

ocekivane performanse su da ces se izvezbati u instalaciji os-a i da ces se navici na gubljenje vaznih podataka tako da se neces vise nervirati.
Ne ozbiljno DOBRO razmislite pre nego sto se resite na to jer zaista je veoma rizicno a pogotovo pazite koju verziju bios-a imate jel ovaj silicon nikako neradi kako valja i da ako se ipak resite back up obavezno veoma cesto ...

kjgkreek je napisao(la):
ocekivane performanse su da ces se izvezbati u instalaciji os-a i da ces se navici na gubljenje vaznih podataka tako da se neces vise nervirati.
Ne ozbiljno DOBRO razmislite pre nego sto se resite na to jer zaista je veoma rizicno a pogotovo pazite koju verziju bios-a imate jel ovaj silicon nikako neradi kako valja i da ako se ipak resite back up obavezno veoma cesto ...

:D :D :D

Nema veze :D tu je jedan obican 80GB za bitne stvari.
Pucanje Raida me uopste ne brine samo me interesuje max. brzina :)

Na krivine obracam paznju tek ako pogodim neku banderu :boom:

Abit NF7-S, bios 2.0 originalni, 2xMaxtor SATA 120GB@RAID0, cluster size 16K (i RAIDa i NTFSa) - 62500 u Sandri, instalirano od nule.

e ok thanks za info nego karteru kako si formatirao disk posle pravljenja raida , win instalacijom ili pq magic format sa setovanjima cluster 16k pa onda istall win-a. javljam sta sam uradio za koji dan samo da nadjem mesto za sve podatke , pozdrav

e da na ovaj moj modovan bios 2.1 je samo stavljen stari bios za raid onaj 27 koji radi ok kako ljudi kazu , koji i ti imas na 2.0 .

probacemo sve varijante mora da proradi , inace imas za kontroler i 10040 drivere za win preko windows updata da skines ko nije znao.

BLOB je napisao(la):
e ok thanks za info nego karteru kako si formatirao disk posle pravljenja raida , win instalacijom ili pq magic format sa setovanjima cluster 16k pa onda istall win-a. javljam sta sam uradio za koji dan samo da nadjem mesto za sve podatke , pozdrav

e da na ovaj moj modovan bios 2.1 je samo stavljen stari bios za raid onaj 27 koji radi ok kako ljudi kazu , koji i ti imas na 2.0 .

probacemo sve varijante mora da proradi , inace imas za kontroler i 10040 drivere za win preko windows updata da skines ko nije znao.

Formatirao sam disk Partition Magicom (sa Hiren's Boot CDa 5.0 :D). Koristim 10032 drajver i 2.0 bios, jer - bolje ne cackati nesto sto ionako radi savrseno. cheers

Pazi se sa tim 2.0 BIOS-om ja sam muku video. Nisam verovao pisanjima po stranim forumima dok mu nije 2x pukao Raid. Onda sam stavio Beta King :mrgreen: pa me jos jednog jutra docekao "Incomplete RAID set". Sada sam na 1.8 i jos uvek nema problema, a da li ce ih biti ne znam. Znam samo da do BIOS-a 2.0, 2.1 nisam imao nikada probleme sa RAID-om. Steta sto Fox Molder nije tu, on bi imao sta da kaze ;)

DA, sada skinuh sa Windows update-a drajver 10040, ali me strah da resetujem komp :mrgreen: Probajte i te, novije, drajvere...

delimir je napisao(la):
DA, sada skinuh sa Windows update-a drajver 10040, ali me strah da resetujem komp :mrgreen: Probajte i te, novije, drajvere...

Evo komp ide sa ovim 1.0.0.40 S.I. drajverima + Equito mod. BIOS v.21 bez problema, doduse samo jedan SATA disk trenutno.
Znaci sloobodno stavljaj.

BLOB je napisao(la):
ploca nf7-s v2.0 dva maxtor s-ata diska od 80 gb 8 kesa u raid 0 modu

ovako sandra daje strasno los rezultat od bednih 32000 trebalo bi to mnogo brze da radi , kako sam ja radio gde je greska izgleda mora da padne ponovna instalacija.

-- napravio sam ghost svog starog sistema jednog s-ata diska ntfs cluster 4k
(ne secam se rezultata u sandri tog jednog diska znam da mi ibm gxp120 ata 100 daje oko 23000)

-- ubacio drugi indentican s-ata maxtor napravio stripe raid u biosu kontrolera na nf7-s ploci automatski rezim znaci 16k cluster stavio naziv hdd nisam video da se hard nesto formatirao bar iz ovog biosa.

-- posle formatiro hard sa pq magic ntfs cluster 16k

-- vratio ghost image na hard , naravano koji je vratio cluster na 4k

-- convertovao sa pq magic cluster sa 4 k na 16 k

rezultat spori raid , gde je greska ovde , gledam po forumima da ne mora uvek da bude indentican cluster ntfs sa onim u biosu raida bar sto se dobrih performansi tice??? mora li nova instalacija wina??? , mrzi me do jaja sve da drndam ponovo.

nek napise neko cisto osnovne gluposto oko pravljena raida i glupog clustera , vidim spominju i powerstrip za neka namestanja u winu mozda gresim . to je to

e da koji bios koristite za nf7-s da dobijate preko 50000 u sandri , imam modovan 21 sa starim raid drijverom onaj 27

imaju li veze dzamperi na hardu za s-ata posto meni iza ne stoji ni jedan???

imao sam isti problem :prilikom instalacije xp-a greskom sam instalirao stariji driver za raid 1.0
sa disca za plocu , to je dovelo do tih katastrofalnih rezultata . Zato sam otisao u divace menager deinstalirao stari driver , ubacio flopi sa driverom verzija1.21 i resio problem ., u HD tachu sam imao oko 32 mb/sec, a pos cheers :happy: cheers le reinstalacije drivera 110mb/sec.

evo novo instaliran win sa 10040 drajverima 16k cluster u biosu raida i 4k cluster ntfs.Inace htedoh da stavim 16k za ntfs ali je windows odbio da se intalira na takvoj particiji koju je stvorio pq magic.Odradio je win svoj hard core format ne onu quick glupost. radi ok rezultat samo sa instalaciom je bio 68000 u sandri kada sam vratio svojih 60gb podataka pao je na 60000 u sandrici. videcemo kako ce se ponasati dalje .

iskljucio sam totalno silent mode na oba harda, mada kod drugara na maxtoru od 200gb rezultat u sandri bar , pada veoma malo izmedju fuull silent (128) i disabled moda (254).

e sad jel pametno menjati ova setovanja kada su diskovi u raidu ???? :)
(na oba diska bi stavio istu brzinu , tolko lud nisam mada )

i bitnije da li smeju da se iskljuce oba diska pa posle da se vrate , normalno uz ukljucenje masine i dizanje sistema sa ide harda , da li se gubi raid , gde je zapisan podatak o raidu u biosu kontrolera ili na hardovima .

Da je neki 'normalan' kontroler smeo bi da radis sta hoces sa diskovima (skoro sta oces).
Ovako pazi kako ih konfigurises jer SilImage kontroler ionako ima problema sa uskladjivanjem medjusobne brzine diskova (inace glavni problem za 'pucanje' Raid-a).

Vince Carter je napisao(la):
Abit NF7-S, bios 2.0 originalni, 2xMaxtor SATA 120GB@RAID0, cluster size 16K (i RAIDa i NTFSa) - 62500 u Sandri, instalirano od nule.

Super je taj rezultat u sandri, mene zanima brzina u Mb/Sek kada kopiras podatke na istu particiju u drugi direktorijum.
Znaci film od recimo ~700mb kopiras na istoj particiji iz direktrorijuma 1 u direktorijum 2.

laxduke je napisao(la):
...

Super je taj rezultat u sandri, mene zanima brzina u Mb/Sek kada kopiras podatke na istu particiju u drugi direktorijum.
Znaci film od recimo ~700mb kopiras na istoj particiji iz direktrorijuma 1 u direktorijum 2.

Provericu, mada mi je sad 'hard' (tj dva :D) poprilicno pun i fragmentovan. Cini mi se da je bilo po instalaciji oko 27-28MB/s...

Fajl od 1 GB, kopiranje traje 30 sec. - znači nekih 33 MB/sec

Ja cu se ipak odluciti za jedan WD raptor od 36GB na 10K obrtaja, na SATA kontroleru i za jos jedan Maxtor od 120 GB ATA133, nego za te "ultrapouzdane" RAID kombinacije.

P.S. Pozdravi kolegu !
(D)

Accuphase je napisao(la):
Fajl od 1 GB, kopiranje traje 30 sec. - znači nekih 33 MB/sec
To je ipak prilicno brze od jednog harda. 6Y080P0 za jedan film od 700 MB treba oko 1 minut i 15 sekundi sa 512MB RAM-a.

drfedja je napisao(la):
...

Ja cu se ipak odluciti za jedan WD raptor od 36GB na 10K obrtaja, na SATA kontroleru i za jos jedan Maxtor od 120 GB ATA133, nego za te "ultrapouzdane" RAID kombinacije.

P.S. Pozdravi kolegu !
(D)

Bar u mom slucaju nema niceg "iole nepouzdanog" u vezi pomenutog RAIDa, a pogledaj malo na netu (npr na Amdmb) koliko problema imaju ljudi sa pomenutom Raptorom (data corruption, cesce nego sa drugim diskovima). A o 'price per GB' je smesno i govoriti. Cak je i bitno sporiji od ovakvog RAIDa.
Ipak ovakva kombinacija rox. 8)

p.s. pozdravicu :wave;

Update: prosli rezultat je dobijen kada je test pokrenut sa drugog sistema (tj treceg harda), a po pokretanju testa sa sveze instaliranog sistema na RAIDu dobija se ~69300 Sandri i oko 109MB/s u HDTachu 2.70.

Cifre koje izbacuju ti digitroni od programa nemaju veze sa realnim radom.
Jedino merodavno je merenje pristupa direktorijumu sa 2000+ fajlova <32Kb velicine i kopiranje istog na source particiju i drugu particiju.
Onda to sve ponoviti sa recimo filmom od ~700mb opet na istu a onda i na drugu particiju istog raid lanca.
To je jedini merodavni test, ostalo su sve besmisleni digitroni.

Moze li se nekako generisati takav folder sa 2000+fajlova, ili da se posluzim Brittanica-im folderima sa malim fajlovima?

jaksa je napisao(la):
Moze li se nekako generisati takav folder sa 2000+fajlova, ili da se posluzim Brittanica-im folderima sa malim fajlovima?

Moze, ima softver koji to radi, samo treba da ga nadjem :)
Uradicu upload ovde cim ga pronadjem.

laxduke je napisao(la):
Cifre koje izbacuju ti digitroni od programa nemaju veze sa realnim radom.

Naprotiv. Sandra je stvarno (sa razlogom) ispljuvana kao najgori 'sinteticki' test ali je, po mom iskustvu, HDD test realan pokazatelj toga kako sistem trenutno zaista radi (ne teorijski). Ako se Windows uspori usled instalacija/deinstalacija gomile djubreta (nepotrebni patchevi, drajveri...) skor u Sandri sve to lepo isprati. Ako je skor pao sa "npr. 40000 na 20000" sve su sanse da ce se programi ~duplo duze ucitavati, dok npr HDTach uvek daje skoro iste vrednosti.
Merenje 2000+ fajlova je ql, ali neupotrebljivo za poredjenje sa drugim juzerima. :)

...

Naprotiv. Sandra je stvarno (sa razlogom) ispljuvana kao najgori 'sinteticki' test ali je, po mom iskustvu, HDD test realan pokazatelj toga kako sistem trenutno zaista radi (ne teorijski). Ako se Windows uspori usled instalacija/deinstalacija gomile djubreta (nepotrebni patchevi, drajveri...) skor u Sandri sve to lepo isprati. Ako je skor pao sa "npr. 40000 na 20000" sve su sanse da ce se programi ~duplo duze ucitavati, dok npr HDTach uvek daje skoro iste vrednosti.
Merenje 2000+ fajlova je ql, ali neupotrebljivo za poredjenje sa drugim juzerima. :)

Ne zelim nikoga da ovde poducavam, to ostavljam svima ponaosob.
Mogu ti samo napisati da si u zabludi ako mislis da je sandra merodavan test.
Sta je 40000 sandra jedinica?
Jeli po tebi vazi jednacina ako je disk na maximalnim performansama i ima recimo prenos od ~42mb/sek, a sandra daje skor od ~42000, da li ti onda tu stvaras jednacinu sa odnosom mb/s : 1 = 1 : 42000 ?
Sto znaci da ako transfer opadne za 50%, sandra skor ce pasti na ~21000?
Neki scsi sistemi koje imam kod kuce, na primer SCSI RAID-0 2 x 18.3Gb U2W imaju ocajan skor po sandri, a diskovi imaju transfer od 62Mb/sek.
Windows 2000 sa Ram drajvom od 128Mb gde se nalazi swap particija dize sistem toliko brzo, da mozes da pomislis da si izasao iz standby-a?
Sve to sa "sandra" skorom od 34000???
Kako to objasnjavas?

laxduke je napisao(la):
...
Jeli po tebi vazi jednacina ako je disk na maximalnim performansama i ima recimo prenos od ~42mb/sek, a sandra daje skor od ~42000, da li ti onda tu stvaras jednacinu sa odnosom mb/s : 1 = 1 : 42000 ?

Ex....
Po broju Sandra jedinica mozes otprilike da proveris brzinu u odnosu na slicne hardove/sisteme, ne ulazeci u to kako ih 'doticna' racuna. :)
Hteo sam da kazem da ako imas 65MB/s i x Sandra poena, pa ti se broj istih smanji na x/2, i realan transfer ce vrlo verovatno da padne na ~65/2. Ne znam za SCSI uredjaje, ali u poslednjih par godina sam se u to uverio vise puta sa raznim IDE diskovima, a i po ko zna koji put nedavno, po reinstalaciji OSa.

p.s. naravno da je to sinteticki test i generalno glup program :D ali nije bas totalno neupotrebljiv

laxduke je napisao(la):
...

Ne zelim nikoga da ovde poducavam, to ostavljam svima ponaosob.
Mogu ti samo napisati da si u zabludi ako mislis da je sandra merodavan test.
Sto znaci da ako transfer opadne za 50%, sandra skor ce pasti na ~21000?
Neki scsi sistemi koje imam kod kuce, na primer SCSI RAID-0 2 x 18.3Gb U2W imaju ocajan skor po sandri, a diskovi imaju transfer od 62Mb/sek.
Windows 2000 sa Ram drajvom od 128Mb gde se nalazi swap particija dize sistem toliko brzo, da mozes da pomislis da si izasao iz standby-a?
Sve to sa "sandra" skorom od 34000???
Kako to objasnjavas?

Imam jednog raptora i prezadovoljan sam. Znima me koji program radi ram disk od 128mb? Sve verzije koja sam ja probao su radile oko 32mb cini mi se li 64 nisam siguran. Davno je bilo.

ipin je napisao(la):
...

Imam jednog raptora i prezadovoljan sam. Znima me koji program radi ram disk od 128mb? Sve verzije koja sam ja probao su radile oko 32mb cini mi se li 64 nisam siguran. Davno je bilo.

http://www.superspeed.com/supandsup20.html

Nazad
Vrh Dno