Šta je novo?

Spori boot-up

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
.

Nedavno sam kupio novi MB - Gigabyte GA-Z87X-UD5H. Sve radi OK, samo mi boot-up deluje prespor. Posle uvodnog ekrana pojavi se na crnoj pozadini bela crtica u gornjem levom uglu i trepce dugo (nisam merio, oko 30 sekundi). Kada se pojavi Windows znak sve ide veoma brzo, za 20-ak sekundi je sistem podignut. Zna li neko da li postoji mogucnost da se skrati prvi deo procesa?

Pa moraš čačkati po biosu(tj. UEFI-u). USB devices ostavi samo keyboard and mouse, sata devices samo boot drive itd. POST može duže da traje ako imaš dosta drajvova. Uključi Windows fast boot i hardware fast boot.

Ako su ti u bios-u na sata kontrolerima e-sata stavljeno na enabled, obavezno prebaci na disabled.

.

Hvala na odgovorima.

Pokusao sam to sto ste preporucili...postavio sam Fast Boot i prebacio sve sa SATA kontrolera na disabled...racunar u tom slucaju ne moze da butuje. Potom sam postavio "Enabled" samo za boot drive i butovao je, ali ostale HDD-ove nije "video" Ubrzanja nema. Izgleda da ovo vise i ne moze da se ubrza...mozda je to i normalno, samo mi je malo neobicno jer mi laptop butuje neuporedivo brze, ranije pomenuta crtica se vidi svega sekundu - dve.

Tex, to mu dodje normalno na nakrcanim plocama (bar je takvo moje iskustvo). Ja sam imao toga GA-P55-UD6 koja ima puno kontrolera na sebi (sto SATA sto USB sto ostalo) i taj inicijalni deo traje dugo. Sam boot od kada krene Windows da se ucitava je kratak. Ista je prica sa sadasnjom plocom (Asus P8Z77-V DELUXE) koja ima jos 2 dodatna SATA kontrolera, zatim USB, pa BT, pa WiFi .... Imao sam prilike skoro da vidim kako butuje masina koja ima Asus Z77-A plocu. Vrlo, vrlo brzo.

.

Hvala Lukija...necu se vise truditi da ubrzam, nema svrhe.
.

Slično iskustvo imam i ja. Sada na bazičnoj B75 jeftinoći od ploče boot je skoro trenutan, dok pre, kada sam imao neku napucanu Z68 ASUS Gen3 Deluxe, čekao sam 20-30 sekundi da inicijalizuje sve živo.

I naravno idi na Advanced > SATA Configuration pa sata portove stavi na AHCI mod

imao sam sličan problem sa GA-H87M-D3H pločom i posle detajnog pregleda utvrdio da mi problem pravi dvd rezač samsung SH-S223. pokušavao da menjam firmware ali ništa nije promenilo, zbog čega ga on usporava nisam uspeo da ustanovim. ubacio sam neki LG i sve radilo posle toga kako treba.

Vrh Dno