Šta je novo?

Spora 9600Pro - POMOĆ

kole89

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
319
Skoro sam kupio Club3D Radeon 9600Pro, a ranije sam imao GeForce4MX440SE. Mislio sam da će mi igrice mnogo bolje raditi, ali sam se iznenadio.
Kad sam pokrenuo Doom 3 u rezoluciji 800x600 Medium sa raznim tweakovima (bez Humusovog jer je uključen u nove drivere) FPS u demo1 je 9.5!!!
Probao sam Warcraft3, on malo bolje radi - više ne seče kada sve stavim na High.
Ali Halo (patch 1.06), Need for Speed Underground 2 (patch 1.1), Mafia (patch 1.2), SW:KoTOR (patch 1.03), itd rade skoro isto kao kad sam imao staru grafičku.
Neki kažu da druge komponente sprečavaju grafičku da postigne svu snagu. Recite mi šta od ovog da menjam.

Intel Celeron 2000@2300Mhz (20x115)
MSI 645 Combo Mainboard
2x256 MB RAM
Club 3D Radeon 9600Pro (sa driverima Omega 4.12beta)
Western Digital 80GB, 8MB, 7200rpm
Napajanje 300W
...

Instalirani su SiS AGP driveri v7.2.0.1170

Ko prvo, uveri se da si potpuno deinstalirao detonatore. Upotrebi Driver Cleaner ili nesto slicno da obrises sve fajlove koji su mozda zaostali. Zatim opet instaliraj nove Catalyste.
Taj 9600Pro je doooosta brzi od MX440, pa jos SE.

@Voodoo NBGD
Windows sam renstalirao 3-4 puta od tada i uvek na prethodno formatiranu particiju, tako da to nije problem.
Windows je Windows XP SP2.

@Dusan K
Kao prvo nisu Detonatori nego Catalysti :) - Detonatori su za nVidia grafičke.
Nakon deinstalacije uvek upotrebljavam Driver Cleaner 3.3.
A ionako sam pre neki dan ponovo instalirao Windows i instalirao Catalyste na čist sitem, tako da i ovo otpada

@kole... Dusan je lepo mislio da li si deinstalirao detonatore za mx440 pre nego sto si instalirao 9600pro i catalyste. Svima nam je jesno sta je mislio, osim tebi :d Anyway..
Mozda ti je prodata lazna 9600pro a ustvari je to 9600se. Nisi napisao koji je model u pitanju, brzina core/memory, oznaka memorije, ko ti je, gde i po kojoj ceni to prodao.

Model je Club 3D Radeon 9600 Pro 128MB, default clock je 400/676, a klokovao sam je na 450/700. Kupio sam je u MILSoft Computers-u a cena je (bila) 120E

Da nije ukljucen AA ?

Da si odmah napisao da si reinstalirao Win, bile bi jasnije neke stvari. Nemas pojma koliko ljudi zaboravi da deinstalira drajvere. Po brzinama to jeste 9600 Pro, mada mi je cudna ta vrednost za osnovni clock memorije (676). Ne znam za novije 9600, ali to je veca default brzina cak i u odnosu na najbrze 9600XT kartice. Ali, ako je kartica ispravna, onda je krivac SiS+Celeron. Pokreni neki 3DMark pa okaci rezultate.

Evo ja da ti se javim, koji imam R9600Pro i mogu ti reći da meni i Doom3 i NFSU2 i Warcraft i KOTOR rade boli glava. NFSU2 mi je minimum fps 40 pri rezoluciji 1024x768 sa svim AA i FSAA na maks. Meni rafička radi boli glava a default je 400/300 (tj 600) i ja sam je klokovao na 500/325(650), više neće memorija sa ovim default hlađenjem, mada sam skinuo ventilator sa nje, tako da sad radi bez ventilatora. Nije mi jasno zašto ti tako sporo radi kao što kažeš. Možda je do Catalysta. Ja koristim 4.9 jer me mrzi da stavljam nove a i ovako sve radi. Kad budem radio reinstal onda ću staviti neke novije i to možda.

Sad sam je testirao u 3D marku
Nažalost nemam 3D mark 2003.

3D Mark 2001 - 7459 (ovo mi izgleda mnogo malo)
3D Mark 2005 - 1317 (ovo je valjda prosečno za moju grafičku)

aj probaj sa omega drajverima.
meni je izlecilo masine.
imao sam problem toliki da mi je 9600 radila bolje od 9800, pa su mi se smejali ovde...ali, eto resio sam ga sa pomenutim drajverima.
naravno, pre toga ocisti ceo sistem sa "metlom" koju ces pokupiti na atijevom sajtu i to je to.

Vec ima instalirane Omega drajvere, koliko sam shvatio. Sto se 3DMarka tice, 7500 stvarno jeste malo, ali je tu procesor ogracinavajuci faktor. Treba uporediti sa slicnom konfiguracijom. Rezultati koje je Neo postovao ipak nisu uporedivi (magistrala je maltene duplo veca, a AMD je i tako dosta brzi od Celerona).

Nisam siguran da mu kartica prijavljuje dobar klok... Omega drajveri, barem ovi koje ja vozim, ne prikazuju DDR takt u x2 brzini, nego klasično koliko radi memorija...

Mislim da će zamena drajvera da reši problem, treba staviti najnovije Catalyst ili Omega drajvere (www.3dchipset.com)...

Isto tako bi bilo pametno reinstalirati drajvere za ploču, odnosno skinuti najnovije sa sajta proizvođača. Moguće da drajver za AGP magistralu pravi problem... ;)

Nije isključeno i da je ploča spora, ali baš toliko da pravi takve probleme, prosto ne mogu da verujem...

Poslednja izmena:
@nidza
Pa ni meni ne pokazuje DDR takt 700MHz neko 350MHz, ali ja pišem sa x2 (pravilno)

Evo stavio sam Omega 4.12 (final) ali opet isto.
Ako si pod "drajveri za ploču" mislio drajveri za integrisani zvuk, LAN, USB 2.0 i AGP, to sam sve već instalirao (najnovije verzije).

A moguće i da je do procesora jer kako je rekao Dušan, AMD-ova magistrala je duplo veća a i dosta je brži od Celerona.

Verovatno i jeste do procesora sto se tice rezultata, ali je opet cudno kako ne vidis ubrzanje u odnosu na MX440SE karticu.

pazi ovako meni npr NFSU1 radi isto kao i komšiji koji ima GF4TI4200. Imamo isti fps, ali je kod mene moguće da se uključe sve opcije koje DX9 podrzava, a on je ograničen na DX8.1 i samim tim izgleda "lepše". Možda zato tebi izgleda da ti Doom3 radi sporije, baš zbog te činjenice, što ovde imaš mnogo više detalja neko na GF4MX. To ti je od mene. Što se tiče 3D Marka ja u 03 imam 4050 pri maksimalnom kloku od 510/345 sa aktivnim hlađenjem memorije, dok u 05 imam slagaću te, oko 1500, pošto nigde nemam neki podatak (pošto inače ostavim da vidim dali su neki drajveri bolj ili ne)

Nemoj da REINSTALIRAS windows. FORMATIRAJ c: pa sve iz pocetka!

Mora to mnogo bolje da bude!

uNesc0 je napisao(la):
Nemoj da REINSTALIRAS windows. FORMATIRAJ c: pa sve iz pocetka!

Mora to mnogo bolje da bude!
kole89 je napisao(la):
Windows sam renstalirao 3-4 puta od tada i uvek na prethodno formatiranu particiju, tako da to nije problem.
Windows je Windows XP SP2.
P.S. Neću da formatiram C: jer mi je tu Win98 :p

E pa sinko onda su ti driveri opasno syebani ili ti nesto hardverski nije u redu. Taj rezultat je smesan i postize se vrlo lako sa 9600se! Ustvari, cak i malo vise od toga...

Nista, ponesi karticu kod nekog ortaka pa probaj kako se ponasa na drugoj masini.

kole89 je napisao(la):
MSI 645 Combo Mainboard
...

Ja s' izvinjavam ako cu da lupim.. i ispravite me ako gresim...Ali mislim da je problem u ploci.
Ipak je to starija ploca AGP4x/2x ... da li je moguce da se razlika ne moze primetiti zbog toga??
Ali je cudno sto se ne primeti barem neko poboljsanje.

Pozdrav :wave:

m'jok... ploča jeste stara, ali ta karta uopšte nije neki bes da taj hardver to ne može da otprati... AGP 4x sigurno kvari celu priču, ali ne verujem značajno, 2x nije sigurno, druge su voltaže, ne bi radilo, čak bi vrlo verovatno crkao port na ploči...

Gox je napisao(la):
Ja s' izvinjavam ako cu da lupim.. i ispravite me ako gresim...Ali mislim da je problem u ploci.
Ipak je to starija ploca AGP4x/2x ... da li je moguce da se razlika ne moze primetiti zbog toga?? :

NE bi trebalo da bude... Do pre neki dan sam 9600XT furao na Epox 8KHA+ (VIA266A) koji ima AGPx4 bez ikakvih problema... Nisam primetio neko vidno ubrzanje na Abit NF7 ploci sto se tice graficke...

kole89 je napisao(la):

3D Mark 2005 - 1317 (ovo je valjda prosečno za moju grafičku)

Ja sam taj 2001se rezultat imao sa r9100 low-profile i Athlon 1700+ 512ddr 266Mhz,sada sa 9500pro na 350/628 i 1.65Ghz imam 11000 u 2001se i 1850 u 2005.
p.s Isto je 4xAgp. msi kt333 ploca.

Poslednja izmena:
E sad mi tek ništa nije jasno. Ti sa R9500Pro imaš u 05-ici 1850, a ja sa R9600Pro imam 1551 i to na 410/630. Kako sad ovo pa zar nije 9600Pro brži od 9500Pro?

Poslednja izmena:
_/Neo\_ je napisao(la):
E sad mi tek ništa nije jasno. Ti sa R9500Pro imaš u 05-ici 1850, a ja sa R9600Pro imam 1551 i to na 410/630. Kako sad ovo pa zar nije 9600Pro brži od 9500Pro?
Čini mi se da 9500pro varijante u odnosu na 9700 seriju ima "samo" prepolovljenu magistralu, sa 256 na 128 (kao i 9600PRO), ali zato 8 pipa (4 kod 9600PRO) pravi značajnu razliku :eyebrows: . I da... uvek bih menjao 9600PRO Za 9500PRO :) ...a tek za non-PRO :D :D :D .
Pozdrav. :wave:

A ja kad sam uzimao grafičku, imao sam i da uzmem i 9500Pro za skoro iste pare kao i 9600Pro, i ja uzeo 9600Pro, kao veći je broj, pa je valjda bolji. :lol:

Pa kad pogledaš onako sa strane to sa brojevima i izgleda logično. Ali pazi tek kakav su haos napravili sa 9500 non-PRO ;) ... imaš desetine likova ovde na benchu koji će da ti se pohvale uspešnim modovanjem dotične u 9700(pro) :zgran: . Ispostavilo se da pored 8 pipa najčešće ima i sasvim funkcionalnu (ispravnu-RADI) magistralu na 256bita :D . Ista serija, isti broj, pa čak nema i ono PRO, a šiša li šiša "jačeg" brata :p .
Pozdrav. :wave:

Originally Posted by kole89

3D Mark 2005 - 1317 (ovo je valjda prosečno za moju grafičku

Krsh cipset , krsh procesor , mala magistrala (FSB 115)
Za pocetak resi se Celerona i sis 645 cipseta ....
Performanse ce tada biti vece

Pozdrav

Poslednja izmena:
Vrh Dno