Šta je novo?

Spor prenos podataka u LAN-u

mimago

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2009
Poena
320
Komp 1: Marvell Yukon 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller;
Komp 2: D-Link DFE-530TX PCI-E Ethernet Adapter
Komp 1 je povezan na Telekom Huawei HG510 ruter kablom koji sam dobio uz router. Komp 2 je na router povezan crossover kablom dužine 5m. Komp 1 i 2 sam umrežio i šerovao diskove na oba kompa. E sad, imam problem prilikom transfera fajlova sa kompa 1 na komp 2 i obrnuto. Brzina prenosa je maksimalno 550Kb/s i kopiranje fajla od 700 mega traje 40min. Da li postoji način da se ta brzina poveća ili je to realna brzina?

Koliko ti pise dole pored sata da je brzina veze izmedju dva kompa?

Mogući uzroci problema :

1. Antivirus i firewall programi .

2. Loš kabl . Probaj da drugi računar priključiš na ispravan kabl (verovatno si dobio 2 utp kabla uz ruter) pa probaj ponovo da kopiraš.

Loš kabl sigurno nije uzrok sporom prenosu podataka, loš kabal se manifestuje nemogućnošću prenosa podataka
Jedan ping do gatewaya sa dodatkom -t i -m1000 lako utvrđuje ispravnost kabla
A što je komp 2 povezan na router crossover kablom, tu treba da bude isto straight ?
Možda u tom grmu leži zec

to sa crossover kablom ne bi trebalo da ima veze. Koliko znam gigabitni port ralikuje parice pa to ne bi trebalo da pravi problem. Mozda resetujes ruter i probas staticki da ukucas adrese na oba racunara, spusris firewall.

Možda nema veze, ali ...
Probaj ti sa drugim, straight kablom, ako se isto ponaša, problem je negde drugde
Proveri na koliko Mbit su naštelovani mrežni interfejsi, možda je neki na 10 Mbit

probaj da forsiras brzinu mreznih kartica na 100mbs/full duplex

Na obe sam stavio 100mbs/full duplex, nekad su mi kompovi bili direktno poveyani tim crossover kablom i i tada je sporo i[ao transfer, tako da sumnjam da je do njega. Firewall je isključen na oba kompa i da je do njega verovatno ne bi uopšte mogao da kopiram podatke. Što se tiče brzine koja mi piše, piše 100Mbps jer su kompovi umreženi preko rutera. Transfer sam radio preko Total Commander-a jer prikazuje brzinu prenosa podataka i najviše što je izvukao bilo je 600KB. Što se tiče pinga do gateway-a, on je <1ms

Spor transfer je cesto uzrokovan losim kablom - ne dovoljno losim da ne radi, ali dovoljno losim da pri punoj brzini stvari ne rade kako treba.

Speed i duplex ostavi na auto. To treba fiksirati samo i jedino ako se fiksira na oba kraja kabla. Ako je duplex fiksiran na jednom kraju, onda taj kraj ne radi pregovaranje (auto-negotiation) i drugi kraj ne zna da prvi podrzava full duplex i zbog toga zavrsite sa jednim krajem koji je fiksiran na full duplex, a drugi radi na half duplex - a to radi kljakavo. Znaci, ako ces nesto da fiksiras, moras to da uradis i na Huawei-u.

Promeni taj problematicni crossover kabal. Alternativno, umrezi racunare direktno (bez Huawei-a) sa ovim straight kablom koji vec imas, cisto da vidis da li je problem na nekom od racunara (moze i mrezna da zeza). Racunar na racunar bi po pravilu trebao da ide crossoverom ali gotovo svaka gigabitna mrezna ume da prepozna kada treba da ukrsti parice i uglavnom sve radi i sa straight kablom.

mimago

Otkucaj "ping gateway -t -l 1000" i videćeš da li je kabli ispravan
Ovo "-l 1000" znači da se šalje paketić od 1000 bajta, za razliku od standardnih 32 bajta, i sigurno će ping pući ako je loš kabli ( ovakav problem sam iskusio )

Ping je normalan, sto ne znaci da je propusni opseg isto tako.

Ping ti nece nista reci. Windows salje 1 paket u sekundi (ili jos sporije) i time neces dovoljno opteretiti kabl. Najvise sto mozes je ovo (provereno na WinXP SP3):

ping 10.234.5.20 -l 65500 -w 50

cime generises oko 520 kilobita u sekundi. Tebi kopiranje radi brze od toga (oko 550 kilobajta u sekundi) tako da ni ovakav ping nece opteretiti mrezu u meri u kojoj to radi kopiranje.

Zameni kabl, pa onda ima smisla pričati dalje.

Uspeo sam da unormalim brzinu...ali u slučaju kada je na oba kompa pokrenut XP i brzina je za vreme prvih par kopiranja bila 8-9MB/s, međutim, sad se desilo ko zna šta i brzina ne ide preko 1.5MB/s. Na obe mrežne karte sam stavio Auto Negotiate (pre prvog transfera, što nije uzrok ovog drastičnog pada brzine u međuvremenu).

Nazad
Vrh Dno