Šta je novo?

Spor Maxtor

ica

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
619
Pozdrav. Imam MAXTOR(6L040J2) 40GB 7200rpm na MSI KT3 Ultra ploci, XP 1600+ i 256 MB DDR. Problem je u tome sto u Sandrinom 2002 Pro benchmarku dobija samo 7400KB/s dok slicni referentni diskovi dobijaju oko 30000KB/s sto je 4X sporije. U cemu je stvar??? Instalirani su najnoviji VIA4in1 drajvere i BIOS je updateovan. Imam jednu particiju koja je NTFS i ima oko 26GB slobodno a Win kaze da ne treba da se optimizuje.

Idi device manager -> ide/atapi controllers -> primary ide channel -> advanced.Vidi shta ti pishe u current modu za device 0 (ako ti je sve po defaultu tj. disk na primary grani tu bi trebalo da pishe).Sad poshto dobijash tako malo mislim da nece pisati udma 5 vec pio il slichno.
Takodje vidi dal ti je device 0 nameshtena na dma if available.
Aj reci to pa dalje da vidimo.
U medju vremenu prochitaj moc topic malo je ispod ovog "Maxtor d740x nece u dma mode".
imo sam slichan problem.Jako slichan.

Pod Device 0 pise:
Transfer Mode: DMA if available
Current Transfer Mode: Ultra DMA Mode

za Device 1 (to je valjda CD, posto je na istoj grani)
PIO Only i
PIO Mode

Inace, odneo sam ovaj moj hard kod drugara koji ima P4 1.5GHz na Asusu P4B i dobija 3-4X bolje vrednosti!!! Znaci, nesto definitivno ne valja ili u sistemu ili sa plocom. Jel postoje neki VIA drajveri za disk kontoler a da to nije VIA4in1?

Pa skini cd sa primarne grane i stavi ga na secondary.Onda probaj iz bios-a da obezbedish udma podrshku za cd i stavi za cd dma if available.Hdd treba da bude primary master a cd secondary master makar je tako pozeljno.
U biosu za ide primary channel i bila shta vezano za udma modove treba da bude na auto.
Onda probaj opet pa javi sta si uradio.

ica je napisao(la):
Pod Device 0 pise:
Transfer Mode: DMA if available
Current Transfer Mode: Ultra DMA Mode

za Device 1 (to je valjda CD, posto je na istoj grani)
PIO Only i
PIO Mode

Inace, odneo sam ovaj moj hard kod drugara koji ima P4 1.5GHz na Asusu P4B i dobija 3-4X bolje vrednosti!!! Znaci, nesto definitivno ne valja ili u sistemu ili sa plocom. Jel postoje neki VIA drajveri za disk kontoler a da to nije VIA4in1?

Pa skini CD i ostavi samo HDD na grani, moguce je da ga CD zeza. Neki IDE kontroleri ni nemogu da imaju UDMA i PIO uredjaje u isto vreme na istoj grani.

Postoji i mogucnost da si okrenuo naopako kabl. Za UDMA 66/100 kabl nije svejedno koji kraj ide u plocu, a koji u drajv. Ako se okrene naopako ploca ce misliti da je u pitanju UDMA33 kabl i nece aktivirati brzi prenos od ovoga (33MB/s).

Mislim da to nece pomoci zbog toga sto sam vec pokusao da iskljucim CD i da testiram disk i dobijam identicne (male) vrednosti.

Ajde ti meni reci koliko otprilike kod tebe traje kopiranje nekog velikog fajla iz jednog foldera u drugi. Npr. kod mene se neki DivX od 700MB prekopira za oko 75 sekundi sto je nesto manje od 10MB/sec.

ica je napisao(la):
Mislim da to nece pomoci zbog toga sto sam vec pokusao da iskljucim CD i da testiram disk i dobijam identicne (male) vrednosti.

Ajde ti meni reci koliko otprilike kod tebe traje kopiranje nekog velikog fajla iz jednog foldera u drugi. Npr. kod mene se neki DivX od 700MB prekopira za oko 75 sekundi sto je nesto manje od 10MB/sec.

Pa to je valjda OK vreme za kopiranje na isti hard samo u drugi folder. Tu imas i citanje i pisanje i shetanje glava tamo-amo :) ako je to jedini disk u masini onda je i sistemki pa i win malo brlja s vremena na vreme.
I kod mene ovo kopiranje otprilike isto toliko traje mada moji rezultati nisu bas merodavni jer mi ploca ne podrzava vise od UDMA66, a i disk mi je drugi (diamond max plus 60mb) i trenutno je setovan na "quiet" mode. Ipak, meni Sandra 2001te daje rezultate nesto bolje od njene UDMA66 reference.

ica je napisao(la):
A kako da znam koji kraj kabla ide u HD a koji u plocu? Sad cu ga otvoriti pa cu da vidim!
Prvo pogledaj sta BIOS kaze pri boot-ovanju, tj. koji UDMA je odabrao za HDD. Ako je UDMA33 ili nedajboze PIO, verovatno si okrenuo kabl naopako. Ako je UDMA66 ili vise onda je to OK.
Obicno krajnji konektor koji je vise udaljen od srenjeg (slave) ide u plocu, ali neces znati dok ne probas.

Ma i da Sandra je moerodavna do jaja.Znachi chim startujem komp pokrenem bechmark hdd-a iz Sandre 2002 i jedan put da 23000,drugi 20000,trecei 18000,cetvrti 17000...
Elem skini cd sa primarne grane obavezno,a ata100 kabl kod mene ima nalepnice koji ide ide u hdd (pishe device 0) a koji ide u plocu (pishe system i plave je boje).
znachi skini cd sa primarne grane,idi device manager pa unistall primary ide channel,pa restart,pa ga pusti da ga sam nadje,pa uradi bench.
ako opet nishta proveri hdd.
meni je na zadnjoj strani da uguravam kabl kod hdd-a falio 1 pin!bio uguran skroz dole,kad sam to popravio,proradio je u udma5.
mada kad sam isho unistall primarne grane,xp nije hteo sam da je nadje opet vec je vidi ko unknow device ali opet sve radi.

face je napisao(la):
meni je na zadnjoj strani da uguravam kabl kod hdd-a falio 1 pin!bio uguran skroz dole,kad sam to popravio,proradio je u udma5.
mada kad sam isho unistall primarne grane,xp nije hteo sam da je nadje opet vec je vidi ko unknow device ali opet sve radi.
A da nisi s***ao jos koji pin :D
Jesi probao da remove-nes obe grane ?

ica je napisao(la):
Pozdrav. Imam MAXTOR(6L040J2) 40GB 7200rpm na MSI KT3 Ultra ploci, XP 1600+ i 256 MB DDR. Problem je u tome sto u Sandrinom 2002 Pro benchmarku dobija samo 7400KB/s dok slicni referentni diskovi dobijaju oko 30000KB/s sto je 4X sporije. U cemu je stvar??? Instalirani su najnoviji VIA4in1 drajvere i BIOS je updateovan. Imam jednu particiju koja je NTFS i ima oko 26GB slobodno a Win kaze da ne treba da se optimizuje.

Ma pusti Sandru, nabavi HDTach pa sa njim izmeri. Trebalo bi da imas prosek negde oko 34-35000KBs sa tim diskom. Ako tu dobijes osetno manje rezultate, onda nesto nije u redu. :D

E ovako. Proverio sam kablove i postavljeni su OK. Cak sam uzeo od drugara drugi kabl i sa njim isto.
Pri buttovanju BIOS kaze ULTRADMA MODE 6. Malo sam trazio na netu i dosao do podatka da XP ne podrzava direktno UDMA 6 ali da je za to VIA napravila lek i napravila neki Mini DRiver koji moze da se skine sa neta oko 1.3MB. U njemu pise da je Current Transfer UDMA 6(ATA133) i po tome bi sve trebalo da bude Just Fine. Medjutim, Sandra i dalje ne pokazuje ono sto treba ali je malo porastao transfer pa sada pokazuje 8900KB/sec umesto 7400KB/sec. Novost je da sa ovim VIA Mini driverima u Device Manageru vise nema ADVANCED i sada umesto Primary UDMA Chanel pise Primary BM UDMA Channel.
Sve u svemu - jos uvek sporo! Ajde pogledacu HDTach........

gojkos je napisao(la):
A da nisi s***ao jos koji pin :D
Jesi probao da remove-nes obe grane ?

Nisam ssvi su urdeu,da jesam popravi bi ih pri popravci prvog pina.
I probao sam sa remove oba ide channela i via bus master ide controller i sad nadje ide bus master ide cobtroller,nadje i hard i cd-r ali primary i master granu nikako da nadje.Pokazuje ih ko unknown device.
Uopshte ne znam sto hp to sam ne moze da nadje.Probao sam ruchno da mu pokazem na add new hardwer i za ide controllers ima samo via bus master ide controller.Nigde se ne spominju primary i secondary ide channel.

Pa izgleda da je sve OK...barem po HD Tachu.
Dobio sam sledece vredosti za "Advanced size check":
Read speed max: 42392kps, min: 21893kps a average: 34924kps!
CPU utilization: 11.2%.
Random access Time: 11.7ms
Read Burst Speed: 74.3mbps

Jel to u redu?

E samo gde si majke ti nashao crack za HDTach.Ja imam verziju 2.61 i nemogu nishta da uradim a sve crackove koje sam nashto il su neke gluposti nfo fajlovi ili ne rade.
Ajd plz.
I po HDTachu hdd ti savrsheno radi.
Btw jel ti u radu radi sve normalno.Tipa nije sporo i zvuk ti ne secka u winampu kad recimo kopirash neke fajlove ili slichno?

HD Tach 2.61 kod mene radi

Nephos [t_C]
Regcode: 4421595

Nazad
Vrh Dno