Šta je novo?

Spor DVDRW drive na laptopu, HP Pavilion

DBlica

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2004
Poena
309
Neki dan stigao mi je novi laptop (HP Pavilion dv4155CL, Centrino 1.6, 1024, 80GB, dvdrw) i imam problem sa brzinom rada dvd rezaca u njemu.
Naime, drive radi u Multi-word DMA Mode 2, kopiranje bilo cega sa DVD diska na hard je katastrofa sporo, znaci oko 500-600 KB/s.
Narezao sam jedan film na DVD-RW disk, na 4x, dok je radio "Data Verification" prijavljivao je da cita disk preko 3000KB/s i taman sam pomislio da je problem u tome sto ostali DVD diskovi nisu narezani na njemu, ali nakon sto sam isti taj dvdrw disk koji sam na njemu narezao hteo da prekopiram nazad islo je isto sporo kao i ranije.

U device mangeru pod IDE/ATAPI Controllers imam samo Primary IDE Channel, nema Secondary, master je hard disk i radi u Ultra DMA Mode 5, dok je slave MATSHITA UJ-840D i stoji da radi u Multi-Word DMA Mode 2. Pokusao sam sa uklanjanjem i vracanjem kanala da ga nateram da proradi u Ultra DMA Mode 2, ali bezuspeshno. Probao sam i neka cackanja u registry koja se preporucuju, ali nista. IDE/ATAPI Controller je Intel(R) 82801FB/FBM Ultra ATA Storage Controllers - 266F, instaliran je Intel .inf chipset software ni to nije pomoglo.
Windows je instaliran na formatiran disk i od pocetka je stanje ovakvo.

Ima li iko kakav predlog sta da probam, ili je imao slican problem negde. Vise nemam ideja sta da radim.

Unapred hvala.

I ja sam imao taj problem sa svojim laptopom (IBM T43). Nasao sam u BIOSu opciju za DVD drive speed, ima 3 podesavanja - Silent, Normal (default), Fast. Potrazi, mozda imas ovako nesto u BIOS-u

nema u BIOSu nista, ukupno ima par opcija koje mogu da se menjaju i to uglavnom vezano za security i boot :(

Nazad
Vrh Dno