Šta je novo?

Spontano gašenje

mojo_jojo

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2002
Poena
619
Problem je u tome što se računar, s vremena na vreme, ugasi bez ikakve prethodne najave.

Napajanje je chieftec 360w, E820, abit i945 ploča (ne sećam se koji beše model). AKo je još nešto relevatno pitajte.

Računar se ne nalazi kod mene tako da je to još jedna otežavajuća okolnost u otkrivanju kvara.

Poslao bih ja računar u servis samo što bi njima trebalo sto godina da provale u čemu je problem jer se računar ugasi u proseku jednom nedeljno.

Činjenice koje mogu da ukažu na kvar:
1. kada je račuinar stigao pri prvom paljenju začuo se zvuk TU-TI-TU-TI (valjda memorija). Ugasio sam računar pritisnuo mem module i sve je proradilo bez problema bez pucanja i sličnih problema.
2. čini mi se da sam jednom uočio da je speedfan na trenutak pokazao temperaturu procesora gotovo duplo veću nego realno
3. posumnjao sam na mem module i ležišta i kada sam ih izvadio i vratio nisu hteli da rade. Promenio sam slotove i sve je proradilo. Tada sam uočio da jedan "distancer" nije montiran u gornji desni ugao ploče te se ploča pri montiranju modula uvija.

Šta je urađeno do sada:
1. U petak 24.02.2007. je promenjeno podešavanje u biosu koje gasi računar ukoliko procesor pređe određenu temperaturu stavljeno na disable. - ovo u slučaju da je feleričan temp senzor. Posle ovoga sledeći dan se u toku rada javio zvuk TU-TI-TU-TI. Računar se regularno spustio i pri ponovnom paljenju sve je bilo u redu.

Smatram da postoje tri mogućnosti:
1. neispravna memorija
2. neispravna ploča zbog uvijanja i maltretiranja
3. neispravan temp senzor.

Molio bih i druge da naprave top listu. :crash:

Evo da dodam i abit BIOS eror codove.

Zvuk koji sam ja čuo je onaj pod tačkom 12.

Kod:
Basic Beep Codes for ABIT AWARD BIOS Motherboards

1. No beep at all - this means your motherboard is dead, either due to a defective or underpowered power supply, poorly seated CPU or RAM, or a dead-on-arrival board
   2. One beep - board is working fine
   3. One long beep then machine shuts down - faulty, improperly installed or missing CPU
   4. 1 short(Beep) System booting is normally
   5. 2 short(Beep) CMOS setting error
   6. 1 long - 1 short(Beep) DRAM ERROR
   7. 1 long - 2 short(Beep) Display card or monitor connected error
   8. 1 long - 3 short(Beep) Keyboard Error
   9. 1 long - 9 short(Beep) ROM Error
  10. Long(Beep) continuous DRAM isn't inserted correctly
  11. Short(Beep) continuous POWER supply has a problem
  12. A two-tone siren, generally caused by overheating or out of specification voltages
  13. Four beeps then machine shuts down. This is because this version of the BIOS will shut down your machine if no fan tachometer signal is detected on the fan header. Make sure you attach a fan to the FAN1 or FAN4 header or clear CMOS to reset to default (no checking).

Ako si vec primetio da sistem pokazuje znatno visu temperaturu nego sto bi trebalo, za pocetak mozda ne bi bilo lose da proveris da li kuler lepo lezi na svom mestu. Ako ti se nesto ucini sumnjivim skini ga, ocisti staru pastu, eventualno obradi podnozje kulera, stavi novu pastu i ponovo ga montiraj. Ploca da ne valja zbog uvijanja, ne verujem.

Ako si vec primetio da sistem pokazuje znatno visu temperaturu nego sto bi trebalo, za pocetak mozda ne bi bilo lose da proveris da li kuler lepo lezi na svom mestu. Ako ti se nesto ucini sumnjivim skini ga, ocisti staru pastu, eventualno obradi podnozje kulera, stavi novu pastu i ponovo ga montiraj. Ploca da ne valja zbog uvijanja, ne verujem.

Provjereno, nije ovo u pitanju.

Obratiti pažnju da je speedfan pokazao visoku temperaturu samo na par sekundi.

Poslednja izmena:
Napajanje?

Nisi napisao da li si promenio BIOS?

meni se ovo desavalo sa starim napajanjem, proveri pinove za napajanje koji idu u HDD i na Maticnu (OBA na maticnoj). Ako su se malo izdrndali, trebalo bi da zamenis.

Ne moras da menjas nego samo malo pritegni klestima onaj konektor (zapravo metalne pinove unutar konektora, ne znam kako "strucno" :) da ih nazovem) koji ide u hdd.

Kućište je novo. Sumnjam da je u ovome problem ali ću definitivno da proverim konektore.

Proverio sa konektore svi su u redu.

Primjetio sam da fabrička naljepnica na memoriji nije dobro zalepljena i da je malo lijepka razmazano preko konektora.

Očistio sam to pa ćemo da vidimo narednih dana.

Ima li još kakvih predloga?

e820 ili d820?

d820 trosi do 130W, sto znaci da napajanje od 360W moze biti preslabo, u zavisnosti sta je sve na racunar prikljuceno.

mojo_jojo je napisao(la):
Zvuk koji sam ja čuo je onaj pod tačkom 12.
Kod:
12. A two-tone siren, generally caused by overheating or [color=red][b]out of specification voltages.[/b][/color]

Poslednja izmena:
e820 ili d820?

d820 trosi do 130W, sto znaci da napajanje od 360W moze biti preslabo, u zavisnosti sta je sve na racunar prikljuceno.

Ovaj kalkulator kaže da mi je potrebno napajanje od 250W.

Mislim da nema veze sa snagom napajanja jer nije bitno da li je računar pod punim opterećenjem ili ne.

Inače računar je opet počeo da "sviri" kada radi određeno vreme.

za svaki slucaj skeniraj ti to na viruse, znam da je suludo al moze da ima veze, iz safe moda i kako god mozes.

Kućište je novo. Sumnjam da je u ovome problem ali ću definitivno da proverim konektore.

O.K. kuciste, a sta je sa napajanjem? Da li je i ono novo? Udji u bios pa proveri napone. Da li si nesto od uredjaja skoro prikljucio i da li te je nesto zezalo u skorije vreme? Uzmi skini Dr.Hardware pa pogledaj sta javljaju senzori i uradi benchmark testove i vidi da li nesto skripi.
Pozdrav

.

Ja mislim da ti je to do prikljucka za napajanje na samoj ploci.

Preblem je u ploči kojoj je očigledno defektno kolo koje kontroliše senzore.

Rešeno zamenom ploće.

Ako neko hoće da se maltretira sa garancijom u BelComputers nek se javi na PM.

Vidis, slican problem je imao moj ortak, ali prethodno je cela zgrada prezivela strujni udar, tako da mu nije samo riknula ploca... Radio je komp ali poceo da se gasi sam, promenimo napajanje, ista stvar, promenimo plocu i sve radi normalno... :)

Vrh Dno