Šta je novo?

[split] Kakva je Bluray situacija? [/off :)]

Nema ni veze, ja sam pogrešio ispravljajući te :)

Samo jos mare i zoki da mi objasne kako je podeljeno a ne * :)
i driver na sta misli ?

Pa mislim na to da ako imash 5 megabita/sec net, to je 625 kilobajta/sec. Bilo kakvim racunskim operacijama ti od 5 megabita ne mozesh da dobijesh 5 megabajta, osim ako pomnozish sa 8 shto si ti uradio, ali tako si mogao da pomnozish sa bilo kojim brojem, to ne znachi nishta :) Da bi dobio brzinu u kilobajtima, ti morash da delish megabite sa 8, ne da mnozish :)

Kako ne mogu ?
5Megabita *8 =
=5Mbit+5Mbit+5Mbit+5Mbit+5Mbit+5Mbit+5Mbit+5Mbit=
=40Mbita=5MB

To ko kad bi reko:
NE moze nikako od 5cm da se dobije 5incha nikakvim racunarskim operacijama

5cm*2.54=5incha

Ne mnozim sa bilo kojim brojem nego sa brojem koliko se jedna jedinica sadrzi u drugoj tako i za Mbite tako i za cm..

Isto kao i ovo za inche ...

5Mbita*8=5MB
TU nema greske ....
A i ti i ova dvojica govore da nije tacno ...
JOs ovi govore da treba da se deli sto nikako nije tacno no cekam da vidim kako ce da objasne...

Poslednja izmena:
Pa da, ali shta si dobio time osim brzinu nechijeg neta u Japanu ? :) To nema nikakve veze sa pochetnih 5 megabita, mogao si da pomnozish i sa 20 ako si hteo :d

Ja zaista ne kapiram izgore mi mozak :d

Ako je neki bit rate napr. 128 kbit/sec, to znaci da pesma od 3 minuta ima ravno 2880 kb/s odnosno, 2.81 mb.

Video, bit rate 5000 kbit/sec donosi kolicinu podataka od 36.61 mb po minutu materijala.

Pa da, ali shta si dobio time osim brzinu nechijeg neta u Japanu ? :) To nema nikakve veze sa pochetnih 5 megabita, mogao si da pomnozish i sa 20 ako si hteo :d
Pa nista dobio nisam ...
ne znam ni sto sam napisao ovu zadnju recenicu u onom mom prvom postu niti se secam zasto u brzini kucanja ...
ali opet ne znaci da nije racunarski tacna , racunica sa *8 je potpuno tacna :)

Poslednja izmena:
Ja zaista ne kapiram izgore mi mozak :d
Kako :)
Za prvi primer

5Mbit = 0.625MB ..... To se svi slazemo

Pomnozi obe strane sa 8 , desnu izracunaj a na levoj ostavi samo *8 i videces da ste ti i zoki pogresili i da se ne deli vec se mnozi ;)

ZNaci ovih 8 nije kovertovanje bajtova u bitove vec jednostano mnozilac pored mbita da bi bio izjedancen sa MB...
Ti i Zoki verovatno mislite na :

Imamo 240Mbita i trebamo da pretovrimo u MB ... Naravno onda delimo sa 8 ali to nema veze sa onim sto sam ja napisao ;)

Evo 2 primera pa ce svima biti jasno

zadatak 1
240MBita - konvertovati u MB
resenje

240/8=30MB - naravno tu se deli sa 8 jer je MB veci od Mbita 8 puta
ali to nema veze sa jednacinom koju sam ja prvobitno napisao ..

zadatak 2 -
240Mbita izjedanciti sa 240MB.... zasto bi to radio ? da bi dao primer odnosno odnos koliko su Mbitovi manji od MB... i da bitrate HD filma nije 4-5Mbita kao sto taj covek misli vec 4-5Mbita*8=32-40Mbita

resenje
Sad ti i zoki tvrdite da je trebam 240Mbita da podelim sa 8 da bi izjednacio sa 240MB... sto je netacno
a tacno je sto sam ja napisao
240Mbita*8 = 240MB

Nadam se da su sad svi razumeli :)

Poslednja izmena:
A o cemu mi prichamo ovde uopshte :)

E, pa prichali smo o tome koliko megabita treba da ima 1080p film da bi bio dobar i da bi on mogao da se strimuje preko wifija :) 15-20 megabita je neki prosek za dobar 1080p, a to se deli sa 8 i dobija 1.9-2.5 megabajta/sec :) Kineski ruteri teshko mogu preko 12-13Mbit, samo najbolji mogu da izvuku 20 u idealnim uslovima, ja sam to radio sa Linksysom WRT54G chini mi se. Vishe to ne radim jer su mi svi filmovi u miniBluray formatu koje PS3 pushta :)

Poslednja izmena:
Covek je napisao da je bitrate HD filma 4-5 MBita

1080p trosi 4-5Mbit/sec

a to nije tacno (covek je verovatno mislio da 1080p trosi 4-5MB)

vec je tacno to nejgovo * 8 =32-40Mbita

samo samo to hteo da ispravim coveka iako znam da nema veze sa temom ...

i ispravio sam kako treba al onda me svi napadose se da sam pogresio:)

Poslednja izmena:
To da je pogreshio za 4-5Mbit je tachno, ali to ne znachi da treba da ga pomnozish sa 8 i to dovodish u vezu sa racunanjem megabajta :d

Poslednja izmena:
NIsam to hteo :)
Nego da pomnozi tih 4-5mbit 8 i da vidi koliki pravi je bitrate Bluray-a u Mbit-ima
ili kad vec oce da kaze za transfer bluray-a da je 4-5 onda da zna da su to 4-5MB a ne 4-5Mbita :)

Izvinjenje zbog ove male zbrke oko Mb/s i MB/s.
Citirao sam u postu čoveka koji se bavi mrežama, koji mi je izvodio računicu (doduše napamet) počevši od rezolucije 1920x1080, pa je rekao da to sa zvukom ne može da pređe 4-5 MB, pa da je to 4-5 Mb/s, a da svaki G ruter ne može 50 koliko mu je max, ali trebalo bi da gura bar 20 Mb/s, a to je više negp dovoljno... Sad vidim da mu računica nije dobra jer je zaboravio da množi rezoluciju sa brojem frameova u sec, pa kompresiju, pa onda redom Mb i MB i sve je pošlo naopačke... Zato sam se i javio na forum da čujem iskustva sa strimovanjem BluRay ripova putem WiFi...
Čovek inače radi u radnji koja prodaje hardver i nije hteo da mi proda N ruter ubeđujući me da G to može da izgura. DRIVER me je uputio da procesor može biti usko grlo i sad sam u potrazi za jačim CPU da probam i tu varijantu...

Zbunio je tebe taj lik sto radi sa mrezama i sebe :)

Bluray.. Ajmo sve u Mb/s ( pisacu samo Mb mrzime /s) cu pisati a ti ako oces pretovris u MB samo podeli taj broj sa 8

Maxbitrate video bitrate koji bluray moze da ima je 40Mb... plus audio znaci neki maximum je 41-2Mb
Za x264 encodove (kako ih prost svet naziva mkv) Bitrate 1080p je od 8-20Mb
Za 720p 4-15Mb

ZNaci ako taj ruter ima protoko od 20Mb/s racunaj da ces 99% encodova moci da pustis..(Mozda jedan dva filma koji imaju enormno veliki bitrate tipa 19-20 ce biti problema ali to je bas retko)

802.11b-zaboraviti na Hd streaming...

802.11g
U idealnim uslovima realni transfer je oko ~18-24Mb... Zavisi od opreme , smetnji daljine i jos mnogo stvari ali taj neki opseg koji naravno moze da bude i dosta manji i veci , sve zavisi od uslova..

Zakljucak : Ako oces da streamujes Bluray preko G standard nije ni priblizno dovoljan... i taj sto te u radnji ubedjuje reci mu da dodje na forum i da mi objasni kako G standard moze da pusti BLuray ... da i ja nesto novo naucim ...
Ako oces da streamujes x264 1080p (seljacki receno mkv) ripove onda ce G standard biti taman barem za 85% ripova...

Poslednja izmena:
Uzmi lepo N ruter u drugoj radnji.

G ruter jedva moze da izdrzi ozbiljniji 720p zapis. Cak ni 100mbsp UTP tesko moze da izdrzi 1080p a BluRay - no way. Ja zato i planiram da stavim gigabitnu mrezu u kuci.

MBit(megabit) se dele sa 8 da bi se dobili Mb(megabajt).
Evo sa Wiki-ja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mbit

The megabit is related to the megabyte, since one byte is commonly 8 bits. One megabit equals 0.125 megabytes. Network transfer rates and download speeds often use the megabit as the amount transferred per time unit, whereas the sizes of data unit (files) transferred over these networks are often measured in megabytes. To achieve a transfer rate of one megabyte (1024kB) per second one would need a network connection with a transfer rate of eight megabits per second.

Poslednja izmena:
TO je konverotovanje i o tome niko nije pricao

vec imas 5Mbit sa jedne i 5MB sa drueg

Koliko je leva strana manja od druge odnosno koliko je treba puta pomnoziti da se izjednaci sa desnom

Imas 5 dinara sa jedne strane i 5 evra sa druge strane ....
Levu stranu pomnozis sa 106 i onda su u jednaskosti

a naravno da kad ocs da konvertujes dinare u evro delis sa 106 ... ali nije o tome prica bila
Uglavnom jednacina
5Mbit*8=5MB nije pogresna ko sto me napadoste ;)

Evo 2 primera pa ce svima biti jasno

zadatak 1
240MBita - konvertovati u MB
resenje

240/8=30MB - naravno tu se deli sa 8 jer je MB veci od Mbita 8 puta
ali to nema veze sa jednacinom koju sam ja prvobitno napisao ..

zadatak 2 -
240Mbita izjedanciti sa 240MB.... zasto bi to radio ? da bi dao primer odnosno odnos koliko su Mbitovi manji od MB... i da bitrate HD filma nije 4-5Mbita kao sto taj covek misli vec 4-5Mbita*8=32-40Mbita

resenje
Sad ti i zoki tvrdite da je trebam 240Mbita da podelim sa 8 da bi izjednacio sa 240MB... sto je netacno
a tacno je sto sam ja napisao
240Mbita*8 = 240MB

Nadam se da su sad svi razumeli :)

Poslednja izmena:
G ruter jedva moze da izdrzi ozbiljniji 720p zapis. Cak ni 100mbsp UTP tesko moze da izdrzi 1080p a BluRay - no way. Ja zato i planiram da stavim gigabitnu mrezu u kuci.

Rekoh vec, kineski g ruteri izdrzavaju do 12-13Mbit a skoro svaki 720p je ispod toga (i sigurno svaki na DVD5), dok Linksys WRT54g moze bez problema do 20Mbit, to sam lichno testirao na PS3 gde u real time-u pishe koji je protok slike i zvuka...

Sta vam je sa ovim objasnjenjima bita i bajtova? Ja mislim da i predskolaska deca to znaju.:D

Pa izgleda da neki ne znaju ili su pogresno ukapirali ...
JA znam da kad ocu xxMbita da pretvorim u MB delim sa XX sa 8 ali to nema veze sa onim sto sam ja napisao
Ja sam hteo da pokazem da 5mbita je 8 puta manje od 5MB tako sam i napisao 5Mbita*8=5MB (40Mbita=5MB) sto je potpuno tacno ...

Kako to ?
Pa krsten G ruter odnsono ne neki od 22 evra ... ima transfer oko ~20Mbita tako da ne vidim kako to da jedva izdrzi 720 kojima bitrate ne prelazi 15... a najcesce je dosta manji :)

Poslednja izmena:
Pa to me i sokira, kad se na par strana pise nesto najosnovnije, sto ja mislim da svako ko je na ovom forumu trebao bi da zna.:D

LOOOL

Daj bre zakljucajte temu, dok nije postala hit.:D:D:D

Ko je hteo da izvlaci potpise, u ovoj temi mu je rudnik zlata.:D

Poslednja izmena:
LOOOL

Daj bre zakljucajte temu, dok nije postala hit.:D:D:D

Ko je hteo da izvlaci potpise, u ovoj temi mu je rudnik zlata.:D

Zakasnili su sa lock,mislim da je vec apsolutni hit meseca :p Tema je o bluray ,a ovde se nije stiglo dalje od bita i bajta :d :bottle:

STo bi lock :)

NIko nigde pogresio nije samo je bio nesporazume

zoki i mare su mislili da kad se konvertuje 8mbit u MB 8 se podeli sa 5... sto je tacno

Ja sam reko 8 puta 5mbita je isto sto i 5MB... sto je opet tacno :)

Ma zezanje je bilo za zakljicavanje ali...

...s`obzirom da moderatori ne znaju koliko bita je jedan bajt ili se zbunjuju, masovno ispaljivanje tipa ovog gore sto je citirao Driver, i objasnjenje na par strana koliko je 5Mbit-a u Mb, mislim da je dovoljno.:D Moze da bude zbunjivanje, ali ovde je doslo do krajnjih granica banalnosti poznavanja bilo cega vezanog za IT.:D
Stvarno je tema zasla u LOL :D

LOL keep it coming...

I jeste, zato sam i rekao:

Falcon je napisao(la):
I ja napravih lapsus u pokušaju da ispravim tuđ lapsus:d

5MB može biti samo 0.625MB/s

Covek je mislio na 5mbit, pa je opet pogresio u ispravci svoje ispravke.:D Znaci zlo od teme!:D Definitivno ukleta za moderatore.:D:D

Ja sam cuo da divx ne moze streaming bez gigabitne mreze :d

Vrh Dno