Šta je novo?

split iz thread-a Far Cry 64 bit!

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Dobar im taj FarCry, samo nesto slabo fercera detektovanje procesora:

Kod:
FileVersion: 1.1.3.1385
ProductVersion: 1.1.3.1385

--- CPU detection ---
Number of system processors: 2
Number of available processors: 2
Processor 0:
CPU: Unknown Unknown
Family: 15, Model: 0, Stepping: 0
FPU: Unknown
CPU Speed (estimated): 3382.979862 MHz
MMX: not present
SSE: not present
3DNow!: not present
Serial number not present or disabled

Processor 1:
CPU: Unknown Unknown
Family: 15, Model: 0, Stepping: 0
FPU: Unknown
CPU Speed (estimated): 3382.979187 MHz
MMX: not present
SSE: not present
3DNow!: not present
Serial number not present or disabled

Model treba da stoji 4, stepping 3, a MMX i SSE su, naravno, prisutni jer je u pitanju Intel procesor. Bas me zanima jel ovo namerno? A na netu vec ima testova koji porede AMD i Intel performanse u ovoj igri... no comment
:eyebrows:

Poslednja izmena:
pa sta mislis....zasto bi se fajl zvao :
Kod:
farcry_amd64upgrade_us_uk.exe
😉
P.S.Ubi me kutija sa ovim code tagovima 😀

Poslednja izmena:
StevaMan je napisao(la):
pa sta mislis....zasto bi se fajl zvao :
farcry_amd64upgrade_us_uk.exe
😉

Zato sto je AMD bio extremno bezobrazan pa ubacio ime svog branda u naziv 64-bitnih ekstenzija, nesto sto intel za sve ove godine nije ni jednom uradio?!?

Uzgred kakve to veze ima sa zivotom, a jos manje sa detekcijom MMX i SSE koje je kao sto znamo izmislio cika Intel? Brooka.

Pa AMD je izmislio te instrukcije, zar ne? Ne možeš porediti tako veliku stvar sa diskutabilno upotrebljivim MMX, SSE i sličnim ekstenzijama.

byMaX je napisao(la):
Pa AMD je izmislio te instrukcije, zar ne? Ne možeš porediti tako veliku stvar sa diskutabilno upotrebljivim MMX, SSE i sličnim ekstenzijama.

E sad si lupio i to zestoko. Diskutabilno upotrebljiv MMX i SSE?!? Ugasi upotrebu istih u nekom programu koji koristis i koji ima doticne optimizacije pa ces da vidis koliko si lupio.

Lepo ti rece Sasa, drzi se grafickih, a ja cu procesora i sve ce biti u redu 😀

audiofreak je napisao(la):
Zato sto je AMD bio extremno bezobrazan pa ubacio ime svog branda u naziv 64-bitnih ekstenzija, nesto sto intel za sve ove godine nije ni jednom uradio?!?

Uzgred kakve to veze ima sa zivotom, a jos manje sa detekcijom MMX i SSE koje je kao sto znamo izmislio cika Intel? Brooka.
AMD NIJE ubacio ime svog brenda, vec su develiperi prihvatili AMD64! AMD te instrukcija naziva i od pocetka ih je nazivao x86-64! A ti to znas, ali precutkujes! E, to je vidis bezobrazno!!

"Lepo ti rece Sasa, drzi se grafickih, a ja cu procesora i sve ce biti u redu."

U kom si ti egotripu, pobogu, covece ?!?!

BTW

MMX/SSE ne mozes da poredis sa AMD64 instrukcijama iz najprostijeg razloga, koji si i sam naveo! Bez MMXi SSE-a softver OPTIMIZOVAN za njih ce da radi, doduse sporije! Softver pisan sa x86-64 instrukcijskim setom NECE raditi na procesoru koji nema (i)AMD64 instrukcije!!!!

E zato softver mozes optimizovati za MMX/SSE, a PISATI ga za (i)AMD64... no ovo je vezano za neki drugi tred u kome nisam hteo da nastavim raspravu jer si bio ekstremno bezobrazan!

Prema tome Maxa nije lupio i potpuno je u pravu MMX i SSE apsolutno NE MOZES porediti!!!

U stvari mozes, ali si onda zaludjeni fanboy opsednut likom i dellom onoga ciju sliku za avatar drzi!

Nedjo je napisao(la):
E zato softver mozes optimizovati za MMX/SSE, a PISATI ga za (i)AMD64...
Ne pises ti za MMS/SSE/AMD64, nego kompajler izbacuje kod koji sadrzi te instrukcije; ti pises programe isto ko i ranije.

CPUID instrukcija je interpretirana u AMD maniru verovatno je zato dobijeno F00 umesto F43 ili kako vec za Intel 630. Bez obzira sto pise da je za AMD64, radi i na 64bitnim Intelima, a sto ne bi ako su kompatibilni.

@Voodo

Ako pise u ASM-u ?

Mozda bi ovaj thread trebali da prebacite u Programiranje - iovako tamo ide slabo. 🙂

Koga boli uvo za instrukcije...vazno je da se vide ribice u vodi i para iz cevi. 🙂)

Nedjo je napisao(la):
AMD NIJE ubacio ime svog brenda, vec su develiperi prihvatili AMD64! AMD te instrukcija naziva i od pocetka ih je nazivao x86-64! A ti to znas, ali precutkujes! E, to je vidis bezobrazno!!

Kako to mozes da tvrdis kada im na logou za procesor pise AMD64? I kad je i Microsoft prihvatio to ime?!? Bas mi nisi jasan. x86-64 je kompromisno ime, cini mi se da je to smislila open-source zajednica, tacnije pisci kernela za Linux. Ja ga nikad nisam video na AMD-ovom sajtu ni u njihovoj dokumentaciji. Ako gresim po tom pitanju slobodno me ispravi.

Nedjo je napisao(la):
Bez MMXi SSE-a softver OPTIMIZOVAN za njih ce da radi, doduse sporije! Softver pisan sa x86-64 instrukcijskim setom NECE raditi na procesoru koji nema (i)AMD64 instrukcije!!!!

Ako se programer eksplicitno ne potrudi da podrzi procesore koji nemaju MMX i SSE program nece raditi.

Nedjo je napisao(la):
E zato softver mozes optimizovati za MMX/SSE, a PISATI ga za (i)AMD64... no ovo je vezano za neki drugi tred u kome nisam hteo da nastavim raspravu jer si bio ekstremno bezobrazan!

Softver mozes pisati i za SSE i MMX ali ne ocekujem da to razumes jer nisi programer kao ja. Sto se tice tog threada da nije to onaj u kom se ti i Sasa prepucavate kao deca oko toga cija je poslednja iako je thread bio zatvoren?

Nedjo je napisao(la):
Prema tome Maxa nije lupio i potpuno je u pravu MMX i SSE apsolutno NE MOZES porediti!!!

Moj komentar za Maxu se pre svega odnosio na "AMD je izmislio", a ne na poredjenje ekstenzija. Pokusacu da objasnim:

- AMD nije izmislio nista, REX prefix za 64-bitne instrukcije je topla voda, to je isto uradio Intel kada se prelazilo sa 16 na 32 bita, ubacen je prefix (0x66) za instrukcije kako bi se procesoru signaliziralo da je instrukcija koja sledi 32-bitna. Prosireni su registri i uveden je novi mod rada procesora u kome su 32-bitne instrukcije mogle da se koriste. Znaci potpuno isto sto se i sada desilo osim sto je AMD dodao jos po 8 GPR i jos 8 XMM registara. Jak izum, nema sta. Citajte bre malo dokumentaciju, nemojte se brukati ovako.

Nedjo je napisao(la):
U stvari mozes, ali si onda zaludjeni fanboy opsednut likom i dellom onoga ciju sliku za avatar drzi!

Koliko god ja bio u ego-tripu, ne mogu (a ni ne zelim) da te prevazidjem u vredjanju.

Sto se tice samog poredjenja, napisi program za x86-64 bez MMX, SSE, SSE2 pa ces videti sta zapravo donosi poboljsanje performansi, a sta ne.

Kako to mozes da tvrdis kada im na logou za procesor pise AMD64? I kad je i Microsoft prihvatio to ime?!? Bas mi nisi jasan. x86-64 je kompromisno ime, cini mi se da je to smislila open-source zajednica, tacnije pisci kernela za Linux. Ja ga nikad nisam video na AMD-ovom sajtu ni u njihovoj dokumentaciji. Ako gresim po tom pitanju slobodno me ispravi.
AMD64 je naziv za kompletnu gamu K8 baziranih procesora. nikada to nije bila oznaka za set instrukcija. Svi developeri u svim svojim intervjuima, kada su bili pitani u vezi tranzicije na 64bita su pravili reference tipa "AMD64".
Kada su same instrukcije u pitanju AMD se uvek eksplicitno izrazavao sa x86-64.
Ja sam mislio da ti to znas, ali ocigledno ne znas ili ne zelis da znas?!! :crash:

Nedjo je napisao(la):
AMD64 je naziv za kompletnu gamu K8 baziranih procesora. nikada to nije bila oznaka za set instrukcija. Svi developeri u svim svojim intervjuima, kada su bili pitani u vezi tranzicije na 64bita su pravili reference tipa "AMD64".
Kada su same instrukcije u pitanju AMD se uvek eksplicitno izrazavao sa x86-64.
Ja sam mislio da ti to znas, ali ocigledno ne znas ili ne zelis da znas?!! :crash:

Jasno je meni za sta je AMD64 naziv originalno bio smisljen i to ne sporim, ali upravo sam pretrazio svu AMD dokumentaciju o procesorima (a imam najsvezije verzije) i nisam nasao niti jednu jedinu referencu na x86-64. U dokumentaciji se to zove samo "Long mode". Sto se mene tice, ako je usvoljeno pogresno i dvosmisleno ime za ekstenzije nisu krivi developeri nego AMD sto ih nije edukovao kako to treba pravilno da zovu.

Dakle, ponuda i dalje stoji, nadji mi referencu na AMD-ovom sajtu ili u AMD-ovoj zvanicnoj dokumentaciji na x86-64.

Ma meni su najbolji ******* sa www.hardocp.com, totalni luzeri i pacenici, nemaju pojma... mislim MAX-a i Nedja, kao i ostala ekipa sa Benchmarka je 5 u glavu za njih. Uzeli ljudi Athlon FX55 i stavili 6800 Ultru i X850XT i pazite sad rezoluciju 1600x1200, 8xAF, mislim stvarno... Pa da li treba da testiraju grafiku ili optimizacije za 64 bita CPU??? Trebali su staviti 640x480 sve na max, bez AF i AA i videti da li se nesto ubrzalo (ako se u toj rez. nista ne menja ne vredi dalje ni probati)... smesni su 😀
Mozda je off topic, ali morao sam... :smash:

GoranM je napisao(la):
Ma meni su najbolji ******* sa www.hardocp.com, totalni luzeri i pacenici, nemaju pojma... mislim MAX-a i Nedja, kao i ostala ekipa sa Benchmarka je 5 u glavu za njih. Uzeli ljudi Athlon FX55 i stavili 6800 Ultru i X850XT i pazite sad rezoluciju 1600x1200, 8xAF, mislim stvarno... Pa da li treba da testiraju grafiku ili optimizacije za 64 bita CPU??? Trebali su staviti 640x480 sve na max, bez AF i AA i videti da li se nesto ubrzalo (ako se u toj rez. nista ne menja ne vredi dalje ni probati)... smesni su 😀
Mozda je off topic, ali morao sam... :smash:

Lepo si to prepisao iz komentara na anandtech-u, zar ne?

....i nisam nasao niti jednu jedinu referencu na x86-64....

Nije da su se pretrgli ali ima:

AMD64 Architecture Programmer’s Manual Volume 5

This volume (Volume 5) is intended for all programmers writing
application or system software for a processor that implements
the x86-64 architecture

Use the CPUID instruction to determine if this instruction is supported on a
particular x86-64 implementation. It is supported if both the CMOV and FPU bits are
set to 1.

Porting to AMD64

slika koja pokazuje 64bitne regsitre, pa su ljubicastom oznaceni 64bitni:

Added by x86-64

The AMD64 web site (http://www.x86-64.org/) also has resources to help developers
port their code to the AMD64 ISA.

The ABI for Linux 64 and other UNIX OS’s is posted on the AMD64 web site
(www.x86-64.org).

“GAS” assembly syntax for AMD64 can be found on www.x86-64.org. Assembly code
can be compiled separately and linked in using “gas”

The AMD64 web site (http://www.x86-64.org/) has resources to help developers port
their code to the AMD64 architecture.

AMD Eighth-Generation Processor Architecture

The microarchitecture offers native support for 32-bit x86 software and is
the first to feature support for the 64-bit x86-64 architecture.

... da ne smaram pojavljuje se na jos 12 mesta

Kolik sam shvatio http://www.x86-64.org/ je delom AMDov sajt?

Cemu informacija da ce se prelaskom na FC64 u 640x480 dobiti 20-30% ubrzanja na A64 FX55 i ATi X850?

Ko ima A64 FX55 i ATi X850 igrace FarCry bas na 1600x1200 4xAA/8xAF!

Lepo si to prepisao iz komentara na anandtech-u, zar ne?
Ne, nisam 😉 ... sta kazes ima i tamo test, to moram da vidim.. odoh!

mcekovic je napisao(la):
Cemu informacija da ce se prelaskom na FC64 u 640x480 dobiti 20-30% ubrzanja na A64 FX55 i ATi X850?

Ko ima A64 FX55 i ATi X850 igrace FarCry bas na 1600x1200 4xAA/8xAF!

Procesore testiraju na sto manjoj rezoluciji da smanje uticaj graficke

Nazad
Vrh Dno