Šta je novo?

[split] fransize, cene u evrima, nivelacije cena itd

Cek malo ZorMi,ako pretpostavimo da svakoj robi stalno pada cena,uz retke izuzetke,znaci oni nisu hteli da rade nivelaciju jer je potrebna troclana komisija (a sumnjam da im je preteklo samo tih nekoliko memorijskih),znaci da ce pri svakoj sledecoj isporuci biti nova niza cena ali ce one iz moje price stajati na istoj,ko ce onda to da kupi ako se u samoj radnji prodaju po 2 cene,svi ce kupiti one jeftinije!?

Pa da, dok ne rasprodaju jeftinije... :D

Nije mi malo jasno to kako placaju PDV na cenu koja je zavedena po uvozu a ne po onoj sa fiskalnog racuna iz kase,koji ce im djavo uopste i te kase onda ako nije bitna prodajna cena iz kase!? :D
Pozdrav ,)

Zato što je sve to oko PDVa i fiskalnih kasa smejurija najobičnija, pa kad imaš redovne inspekcije, kao što ih prodavci mobilnih nemaju, onda moraš da se snalaziš. Pakom MP izgleda ne želi da zbog zarade od par evra na tih nekoliko artikala radi celu proceduru oko nivelacija koja je zaista imbecilna (zatvori prodavnicu, navataj nadležne da donesu odluku, skupi komisiju, napravi popis, okači nove cene, upiši u trgovačku knjigu, otvori prodavnicu). Opet, sve ovo je neophodno da bi ti knjigovođstveno stanje u prodavnici bilo ispravno, alternativa je da se daju popusti, ali tu je tek stanje s propisima katastrofa. Ima valjda nešto oko zaštite potrošača, pa zabrana diskriminacije, pa moraš svima po istoj ceni da prodaješ, ali ako si BAŠ zapeo da nekome daš popust, e, onda ćeš opet da juriš direktore ili da se sam napišeš odluka i obrazloženja... i opet zbog čega sve to? Pa da ne zakineš državu slučajno. Ili namerno. Tek, prijavi da si na ulazu imao više plaćenog PDVa nego što ti je obaveza da platiš na kraju meseca i da oćeš povraćaj para, dobijaš posetu inspektora po defaultu u roku od par dana. Rezultate vidiš i sam - ili će ljudi da drže manje količine kao Imtel pa svaki novi ulaz u MP, nova (aktuelna) cena/kalkulacija, ili će da se zezaju ko Pakom, oba slučaja naravno pod uslovom da imaju VP i mogućnosti za takve akrobacije sa robom. A šta će da radi neko ko ima samo MP i živi od tih par evra po parčetu hardvera... ništa, ima da poštuje propise ili da rizikuje. Doduše, da pričam tek kako izgledaju 'nivelacije' i ostalo u recimo ovim velikim marketima i parfimerijama, kakva komisija, kakvi popisi, odluke direktora... Ebga... Trula nam je država skroz.

Opet smejurija i neobaveshtenost krajnjih kupaca,ali i podvaljivanje nekih prodavnica koje drzhe cene u eurima na svom site-u ili na papiru dovodi do ovakvih zavrzlama.Istina je ta da se, kao shto je neko pomenuo, komponente placaju dobavljachima po zhiralnom kursu koji oni odrede!Tada se desi da je on kao sada npr. 1 euro = 86 dinara i cene u VP cenovniku je li narafski sve u eurima.U realnom zhivotu kurs je negde oko 83 dinara za 1 euro i tu nastaje zbrka.Jedino ispravno shto i zakon kazhe cenovnik mora biti u dinarima ili shto zakon ne kazhe cenovnik mozhe biti u bodovima gde je vrednost boda jednaka tom fiktivnom zhiralnom kursu dobavljacha.Ipak zapitajte se da li biste vi bili spremni da izgubite 20 eura na razlici u kursu po rachunaru?
Siguran sam da to nikom ne bi palo na pamet!!!

Poslednja izmena:
Ako u radnji imas procesor kome je nabavna cena bila 5000 din i za nedelju dana procesori kod dobavljaca padnu na 4500din, budi siguran da ce taj procesor imati i dalje cenu od 5000din dok se ne proda.
Objasnjenje mogucjeg scenarija za snizenje cene:
1. Covek koji je zaduzen za MP cene moze cene korigovati nanize bez novog ulaza. U tom slucaju da bi bio konkurentan - ispada da zaostali procesor na lageru mora da proda po nabavnoj ceni bez zarade. Ne znam ko to jos radi za kikiriki pa da bi napravio ovakav potez :)
2. Covek je dobio novi ulaz za taj procesor po nizoj ceni od istog dobavljaca. Pretpostavka je da ce onda automatski nivelisati cenu artikla (jer je ista sifra u pitanju ) kad ga bude zaveo u prodavnici.

Scenario broj 2. ima smisla i tako svi i rade. Niko nece uzeti nesto novo a onda kao ostaviti staru cenu. To bi onda bila radnja za izbegavanje, zar ne?
Ali zasto se ljutiti na visu cenu ako je zaista zaostao stari ulaz? Skupo je , OK neces kupiti tu , a oni ako ne uspeju mesec dana da prodaju taj artikal , prodace ga na kraju i bez zarade da ne skuplja prasinu na polici.

Pogledajte samo sta je bilo sa procesorima kad su pale cene. Imas na stanju procesor koji je kostao 130evra i AMD obori cene i on sad kosta 90.
Ti knjigovodstveno treba da prodas nesto ispod nabavne cene. Solucija je da se ti procesori dobiju od AMDa po nizoj ceni a ti treba da im prijavis zaostale kolicine sa starom cenom. Pritom to nije procedura ja imam 50 procesora, posaljite mi ulaz po nizoj ceni za njih, nego moras da im posaljes fizicki te procesore da bi ti se refundirala razlika. Priznacete da je ovo poprilicno zeznuta papazjanija ako imas samo jedan takav proc na lageru. I sta se onda radi ? Prodajes ga po staroj ceni ili ga ugradis u konfiguraciju da se ta razlika "ne oseti".

Vrh Dno