Nije direktno vezano za EL ali ljudi vidite li šta rade šta rade malim firmama pa i oni velikim kao EL.
Koliko ih je zatvorenu u proteklih nekoliko dana zbog puštanje menice?
Možda je i paranoja, ali čini mi se da ćemo za vrlo kratko vreme biti ograničeni na samo par firmi.
Čini mi se da su posledica dešavanja iz proteklih dana
ove cene
Nemojte da mesate babe i zabe i da sada idete u totalno suprotnu krajnost. Meni je zao eurolinka zbog mnogo toga, ali kako neko moze da kaze "zasto je nekome pustena menica?" Pa zato sto duguje pobogu ljudi: nije platio na vreme, pocetak i kraj price. Nije el jedini kome se to desilo, samo je najveci slucaj koji je nas ovde okupljene najvise pogodio. Niko ne pominje koliko se to dugo SVIMA tolerisalo...
Uzmite primer da ste uvezli neku robu i podelili drugovima da je prodaju: oni prodali sve ali vama pare ne daju. Kazu, nemam...i gde ste vi tu? Pobogu, 300 hiljada evra potrazivanja je doslo, nije bre 3 hiljade u pitanju pa su svi oni bezobrazni. 300 HILJADA, ej...srbi!!!
Od tih 300k evra, svi su ostali kratki, svaka firma je pukla po par desetina hiljada na izdatu robu. Cek bre, jeste eurolink firma sa kojom je benchmark negovao jako lepu saradnju, ali ne mozete da pljujete po ostalima jer vam fale popusti. I te druge firme su prijatelji ove kuce i u razgovorima sa njima znam da postoji i druga strana medalje - ta strana se zove, pukli smo...
A da pri svemu tome nijedna maloprodaja, mozda ne nijedna ali ako ih ima, ima ih veoma mali broj, u potpunosti stoji na sopstvenim ekonomski stabilnim nogama. Sve je u ovom domacem sistemu IT-ja poremeceno vec dugi niz godina: ko sam ja da upozoravam, ali upozoravam mnoge u razgovorima da je ovde sve izvrnuto i izokrenuto.
Cekaj, koliko me je ljudi pitalo sto Benchmark nema svoju maloprodaju, zasto je nije napravio? Bez lazne skromnosti, ali pretpostavljam da bi dobar deo posetilaca ovog sajta redovno kupovalo bas u firmi Benchmark: sreli bi tamo drugare, dobili bench kesu ili majicu, mogli bi i kafic da otvorimo. Naizgled, divota jedna...gde je lova za tako nesto? Opet da ponovim frazu bez lazne skromnosti, ali barem bi pet domacih distributera dalo robu "na lastis": koliko treba, 20, 30, 50, 100 hiljada? I sta onda, dodje dan valute a ja na racunu nemam da platim recimo Pakomu a sutra me cekaju CT, Kimtec ili PCC. E pa ja sutrasnji dan ne bi docekao jer bi me srce strefilo...
Na zalost, takvih razmisljanja nema puno i ja sam ubedjen da je sve ovo pocetak kraja: da ce mnoge firme u narednom periodu nestati. Ma koliko surovo zvucalo, trzisna ekonomija ne poznaje prijateljske veze - gomila ljudi iz firmi sa kojima dileri saradjuju imaju bas prijateljski odnos. Ali dzabe, dug je zao drug... Povlacenje menica ce uskoro postati svima kao dobar dan, nema dileme: bolno ce biti, nema nikakve sumnje
Onog dana kada neko bude pozeleo da otvori radnju a nema lovu: ode u banku, ja bih hteo da radim to i to, treba mi kredit - nema problema gospodine, sta imate u vlasnistvu, kucu, stan(ove)...izvolite kredit, kamata je toliko i toliko, dovidjenja i prijatno. Pa tresnes dupetom u stolicu, sednes sa olovkom i papirom i krenes da racunas - isplati li se bre ovo meni? Kuca visi, deci uzimaju krevete i radne stolove, ode babina stilska fotelja - gospodine oce, sto se niste bolje presabrali kad ste krenuli u sve ovo?
Ludo trziste, crazy country...distributeri vrte relativno velike kolicine robe i novca za mizerne zarade - bolje kao neki pobeci iz biznisa i baviti se unosnijim stvarima. Evo primera radi, stvarno ne mogu da slusam vise kako neupuceni tvrde da ih neko dere: ako je nabavna cena kartice recimo 100 evra, ima li ikave logike da je prodas za 105 - 107, ili 109? Nema bre ljudi: svaka cast eurolinku i usluznosti, ali ako zaradis na kartici 7 eura i platis vozacu da je odnese na drugi kraj grada, gde je racunica? 2 litra benzina 2.5 eura, izgubljeno minimum sat ili sat i po vremena vozaca? A koliko ljudi u firmi je u ostatku zarade? Komercijala, knjigovodstvo, servis, magacin, vozni park - da ne govorim o rizicima koji se zovu stara roba na lageru, pregazila me cena...
A ne daj boze da jos radis sa svojim, tj banchinim parama, pa tu ukljucis i cenu kostanja kreditnih sredstava? Svi ovde rade na "crtu" jer su ih distributeri pustali i napravili ih takvim, a da pri tome mnogi od tih istih distributera redovno placaju kamatu na dobijene kredite - a dilerima daju na ler, bez kamate!!! Pa gde to ljudi jos ima, u Zanzibaru?
Da je eurolink prodavao za 115 ili 120 sa takvim nivoom usluge, pa da ste vi ovde rekli ..bi ga, jeste malo skuplje ali svaka im cast na usluzi, to volim i hocu da platim, mi bi i danas ovde imali eurolink - samo ga vi ne bi do juce slavili a danas ocajavali... Nama je sve skupo, znam sjajne maloprodaje koje rade DUGI niz godina vrlo uspesno - vecini je skupo jer ih navodno deru. Ne deru vas ljudi, aman, shvatite to jednom, samo znaju sta rade, znaju da zele da tu budu i za 10 godina...eurolinku SVAKA CAST na tretmanu prema kupcima, zelji da budu bolji od ostalih, ali racunica je negde omanula.
Ali stvari ce se srediti jer nema druge: ako neko ulozi 2, 4, 8, 15 ili 30 miliona evra u posao - on i treba da zaradjuje. Kada one firme koje ostanu jednog dana shvate da postoji ekonomska margina koja mora biti ostvarena jer troskovi poslovanja jedu sve nas koji se poslom i bavimo, kada budu rekli jedinu logicnu stvar - sva zarada ispod 12 ili 13 procenata je za moju firmu ekonomski neisplativa - e tada cemo ziveti u normalno ekonomski uredjenom drustvu. Da, svakako, nusprojekat svega toga ce biti nestajanje svih onih koji nisu dovoljno porasli da bi cinili bitan faktor i istovremeno jacanje velikih igraca.
Evo uzeli ste PCC na zub: daleko od toga da su najjeftiniji, niti su to Pakom ili ct shopovi. I ja sam u tom pcc-u proveo neki deo svog radnog veka: daleko od savrsenstva, niti sam se ikada libio da to kazem mojim drugarima koji tamo rade dugi niz godina. I ja sam tokom svog rada tamo imao milion lepih ideja koje nisu zazivele jer je menadzment (ne)opravdano sumnjao u njihovu isplativost - kako bilo, oni su u pravu. PCC je firma na prilicno stabilnim nogama svih ovih godina a na kraju krajeva, kada podvucemo crtu, jedino to ostaje vazno...
Evo zavrsi utakmica pre sat vremena, dzabe dve precke i sve u svemu bolja igra, pobednici se pamte. Pa 2020-te godine citas ko je 2008 osvojio Ligu sampiona, citas - Mancester, protiv koga, nije bitno. Ja i jos neki cemo se setiti da je to bio Chelsea jer ga volimo, ali koga jos briga, pobednici se pamte...
Zato za kraj, shvatite da se u par evra kriju svi problemi srpskog IT trzista: kada to shvatimo svi mi u ovom "lancu ishrane"

- bice mnogo bolje. Jer ako neko ima da da za karticu 200 evra, svejedno mu je da li ce je platiti 200, 205 ili 210. Kada svi budu prodavali po 210 jer "mi se jeftinije ne isplati, nemam racunicu" - onda ce sve biti kako treba, videcete...
Aj uzdravlje...malo vise razuma, objektivnosti...