Šta je novo?

Speed fan

Zfast4y0u

Poštovan
Učlanjen(a)
15.08.2018
Poena
70
Pozdrav, koristim speed fan program za kontrolu ventilatora, program funkcionise bez problema ali ima jedna stvar sto mi ide na zivce sa njim i mislim da taj problem nisam imao pre reinstalacije windows-a pre par meseci.

Podesen je da autostart sa windowsom (win 10). Kad se upali on normalno skenira ceo komp za uredjaje i fan controllers. Kada zavrsi sa skeniranjem, svi fan controllers koje imam imaju podesen % na kojem rade, e sad oni na trenutak nestanu ( procenti brzine ) i umesto njim imam 3x '' ??? '' na par sec, sto uzrokuje da mi ceo sistem ode na 50% brzine ( svi ventilatori, pumpe itd ) i onda se vrati na vrednosti koje sam ja uneo. E sad, ako iskljucim program, i upalim ga opet rucno, to se ne desava opet. Znaci samo kada je program prvi put upaljen. Zna li neko kako da fixam ovo????

Znaci na zivac mi ide, mogu da se zakunem da tako nije bilo pre. A istu verziju imam kao i na starom windows-u koji sam reinstalirao mada taj windows je bio drugi build mislim.

Ja ga uključim i izađem dok se ne upali skroz i kada čujem da se smirio onda uđem... [emoji1]
Probao sam svašta i na isto izađe...ne razvijaju više tu aplikaciju

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Brate speed fan je keva, jeste da je win95 stil programa ali bar radi ono za sta ti treba. Koristio sam pre njega, od asusa onaj AI suite ili kako se vec zove, ono smece ne da je bugged, nego mi ni brzinu ne drzi, ventilatori non stop idu gore dole a ja im stavio konstantnu brzinu ma koja temperatura da je. Stvarno nema alternative speed fanu. Sta cemo sad? xD jedino fan controller hub ostaje.

To što se dešava mi deluje da je povezano sa antivirusom. Bacite pogled na zauzeće procesora u tom trenutku i procese. Ili ako koristite još neki program za očitavanje/kontrolu napona/ventilatora (npr. MSI Afterburner). A što ne koristite podešavanja za ventilatore u BIOS-u?

Poslednja izmena:
To što se dešava mi deluje da je povezano sa antivirusom. Bacite pogled na zauzeće procesora u tom trenutku i procese. Ili ako koristite još neki program za očitavanje/kontrolu napona/ventilatora (npr. MSI Afterburner). A što ne koristite podešavanja za ventilatore u BIOS-u?

Kakve to veze ima sa bilo cim? Anti virus, zauzece procesora itd? Bukvalno sve iste settings sam imao na starom windowsu kao i na ovom, ne radi se ovde o konfliktu izmedju programa ili da usled ucitavanja windows-a i ostalih stvari na startup-u mi temp skoci gore, pa ventilatori i sve ostalo skoci. Ovaj program kad zavrsi ocitavanje, umesto brzina u RPM pokaze mi 3x ''???''. Kad se to desi, svi ventilatori odu na 50% brzine, kao kad upalis komp pa pre nego sto ucita bios, automatski je 50% brzina ventilatora ( i to cu da probam da fixam ako moze kad resim ovo ). Interesuje me da li je ovo stvarno bug, ili neka opcija sto sam ja u speed fan-u zeznuo pa ukljucio/iskljucio, mada sam ceo program prevrnuo..

Bios ne koristim jer je retardiran. Na primer u speed fanu mogu da stavim da mi ventilatori odu gore kad je graficka na X temperaturi i cpu na X u isto vreme. Dalje, mogu da stavim da mi ocitava CPU Package temp, a ne core temp. Isto tako mogu sam manuelno da stavim brzine koje ja hocu u par klikova, sto pretezno i radim, a ne na 49c, mi ventilatori na 40% a na 50c vec na 60-70%, i onda kad si tu na granici non stop idu gore-dole, gore-dole.

Poslednja izmena:
Koristio sam pre njega, od asusa onaj AI suite ili kako se vec zove, ono smece ne da je bugged, nego mi ni brzinu ne drzi, ventilatori non stop idu gore dole a ja im stavio konstantnu brzinu ma koja temperatura da je.
Meni AI Suite 3 dobro radi, ali ja sam na Windows 7 :type:

Poslednja izmena:
Moja ideja nije bila da ventilatori skaču zbog temperature, već zbog skeniranja SpeedFana od strane antivirusa. Rekao si da se dešava samo pri prvom pokretanju, a to se valjda uklapa u ponašanje da samo prilikom prvog pokretanja skeniraju program. Dalje, 50% je izgleda default vrednost kada se za PWM mode izabere manual (tako je bar kod mene kad promenim sa Smart Fan IV profila na Manual). Pretpostavljam da SpeedFan mora najpre da promeni profil, pa da zatim postavi vrednosti koje si mu sačuvao. Međutim, verovatno ga antivirus zadržava u tome i zato se duže zadrži na 50%. Zato sam ti savetovao da pogledaš da li se u tom trenutku %antivirusa u task manageru značajno podiže. Dakle probaj da pokreneš SpeedFan ručno i sa isključenim antivirusom. Jesi rekao da je ranije bilo sve normalno, ali nisi siguran da li je ista verzija 10ke.

Što se tiče konflikata sa drugim programima, postoji opcija u MSI AFterburneru Voltaga monitoring za koju piše da se ne preporučuje da se koristi ako ima drugih programa koji objavljaju istu funkciju. Ja sam pomsilio da to možda važi i za druge senzore na ploči. Ne košta te ništa da i to probaš da isključiš (mislim na ceo program).

Ako ništa od ovoga ne daje rezultate, ostaje još da probaš da promeniš magistralu preko koje se vrši očitavanje senzora i kontrola u opcijama SpeedFan-a - SMBus i ISA bus. Kod mene su obe štiklirane i mislim da je to i početna postavka. Takođe imaš i jedan odeljak u helpu naslovljen "How to debug SMBus". I poslednja ideja kao zaobilazno rešenje, ne znam koliko je pametna, stavi sve ventilatore u BIOS-u na manual i na najviši broj obrtaja koji ti ne smeta, pa će onda možda to da se prenese i na tih nekoliko sekundi koje ti smetaju.

Moja ideja nije bila da ventilatori skaču zbog temperature, već zbog skeniranja SpeedFana od strane antivirusa. Rekao si da se dešava samo pri prvom pokretanju, a to se valjda uklapa u ponašanje da samo prilikom prvog pokretanja skeniraju program. Dalje, 50% je izgleda default vrednost kada se za PWM mode izabere manual (tako je bar kod mene kad promenim sa Smart Fan IV profila na Manual). Pretpostavljam da SpeedFan mora najpre da promeni profil, pa da zatim postavi vrednosti koje si mu sačuvao. Međutim, verovatno ga antivirus zadržava u tome i zato se duže zadrži na 50%. Zato sam ti savetovao da pogledaš da li se u tom trenutku %antivirusa u task manageru značajno podiže. Dakle probaj da pokreneš SpeedFan ručno i sa isključenim antivirusom. Jesi rekao da je ranije bilo sve normalno, ali nisi siguran da li je ista verzija 10ke.

Što se tiče konflikata sa drugim programima, postoji opcija u MSI AFterburneru Voltaga monitoring za koju piše da se ne preporučuje da se koristi ako ima drugih programa koji objavljaju istu funkciju. Ja sam pomsilio da to možda važi i za druge senzore na ploči. Ne košta te ništa da i to probaš da isključiš (mislim na ceo program).

Ako ništa od ovoga ne daje rezultate, ostaje još da probaš da promeniš magistralu preko koje se vrši očitavanje senzora i kontrola u opcijama SpeedFan-a - SMBus i ISA bus. Kod mene su obe štiklirane i mislim da je to i početna postavka. Takođe imaš i jedan odeljak u helpu naslovljen "How to debug SMBus". I poslednja ideja kao zaobilazno rešenje, ne znam koliko je pametna, stavi sve ventilatore u BIOS-u na manual i na najviši broj obrtaja koji ti ne smeta, pa će onda možda to da se prenese i na tih nekoliko sekundi koje ti smetaju.

Probao sam sad sve, restartovao sam ga jedno 20x. Kada iskljucis ISA BUS onda ne moze da cita ventilatore pa i nema speed up kada se pojave ovi ''???'' niti ih mogu control. Onaj drugi SMBus nema nikakog efekta kada ga iskljucim ili ukljucim. Debug mode sam bio iskljucio pa mi je SVE sto sam podesio zaboravio, oci cu da izgubim kada ga budem o5 podesavao kako mi pase.

Tokom cele ove rabote, antivirus je bio iskljucen, u MSI afterburner sam iskljucio voltage monitoring i control, jos odozgo sam stavio da se ne pali na startup.

Palio sam ga rucno/auto startup nema nikakvih promena.

On meni na default vec zeza, zato mislim da nije do podesavanja nista. I da nikakav help tab nisam nasao u speed fanu.

Napominjem, ovo se desava samo kada se program starta prvi put, ako ga iskljucim, upalim opet. Nema speed up ventilatora. Sve mislim kada on preuzima kontrolu od bios-a na kratko vreme preuzme ovo default 50% speed ( kao kada palis komp pa pre nego sto bios preuzme kontrolu) i onda kada speed fan uzme kontrolu, on skine te brzine na vrednosti koje sam podesio u njemu. E sad zasto se to samo desava kod prvog paljenja programa a ne kod svakog, nemam ideje. Ne znam da nije nesto u bios-u sto pravi konflikt.

Poslednja izmena:
Mislio sam na help fajl. Ima neko uputstvo za debug SMBus, treba da se pokrene program iz komandne linije sa parametrima ali to je više da bi programer dobio više podataka o problemu. Treba da pritisneš F1, ali prvi put moraš da klikneš npr. na log pa će onda da radi F1 sa tastature.

Izgleda da je tih 50% neka default vrednost samog programa, jer probao sam da potpuno isključim kontrolu ventilatora iz BIOS-a, i PWM mod je i dalje bio SmartFan IV, a ponašanje pri promeni PWM u manual - isto. Mada može biti i da (pošto je taj PWM mod karateristika čipa) da je ta vrednost zapravo upisana u sam čip, i da se ne može izbeći taj prelaz (prvo 50% pa onda tvoja vrednost), jedino ako može program da se optimizuje da se skrati to vreme. Eksperimentisao sam malo i mislim da sam našao bolje obrazloženje za njegovo ponašanje. Kada ga prvi put pokreneš, on preuzima kontrolu od BIOS-a (menja profil u manual). Tada automatski postavi na 50% pre nego zada tvoje vrednosti. Kada izađeš iz programa, kontrola ventilatora se ne vraća BIOS-u, već se ventilatori vrte na zadnjoj zadatoj vrednosti. Kako nema potrebe za promenom profila, onda nema ni promene vrednosti na 50% pri sledećem pokretanju programa.

Žao mi je što si se tolko namučio, i mada mi nije to bila namera, možda ćeš sada lakše da živiš sa tim problemom. Ne znam dal se isto tako kod svih ponaša, primećujem samo da se i kod mene pojavljuju "???" na nekoliko sekundi po svakom pokretanju. Meni on služi samo da utvrdim prihvatljive min i max ventilatora, a onda da te vrednosti unesem u BIOS. BIOS mi je bolje rešenje jer nekad koristim i Linux distribucije. A s druge strane nisam nikad imao potrebu za složenijom uzajamnom kontrolom ventilatora, kakvu si opisao. Ima smisla, samo kod mene nisu tolike temperature pa mi nije bitno.

U readme i help fajlu, čovek izgleda kao dobar lik koji je posvećen ispravljanju bagova. Probaj da ga kontaktiraš, pohvališ i opišeš svoj problem.

Poslednja izmena:
Sad sam probao, kad izadjem iz speed fan-a i upalim neki benchmark, ventovi mi ne skoce gore iako bi trebalo po bios settings sto sam nastelovao. Tu si u pravu, bios ne preuzima kontrolu nazad, nego ostane zadnji setting od speedfan-a. Taj help fajl, pogledao sam ga, ma to je vise ono guide o programu kako sta, osnove samo koliko sam mogao da vidim na prvi pogled.

Imas li ideju sta ''thermal cruise'' radi? Normalno treba uzeti Manual uvek.

Poslao sam mu e-mail pa cemo videti ako mi odg uopste.

Manual je softverska kontrola, Smart Fan IV je kontrola iz BIOS-a sa tvojim podešavanjima (izgleda da će ovo da stoji u SpeedFan-u koji god izabrao profil u BIOS-u) a Fan Speed Cruise i Thermal Cruise su izgleda profili iz samog hardverskog čipa i nemaju veze ni sa SpeedFan-om ni sa tvojim podešavanjima u BIOS-u.

Inače, pošto sam danas skapirao i kako da podesim to da mi sam kontroliše ventilatore (do sad nisam koristio automatic control) mogu da potvrdim da se isto ponaša i kod mene. Treba mu vremena da našteluje ventilatore pri prvom pokretanju.

Poslednja izmena:
Instalirao sam ga i na Windows 10, i većina čekbokseva mi je crna, ne može da se razazna da li je čekiran ili ne. Pretpostavljam da kod vas nije tako?

Prilozi

• SpeedFan unchecked.PNG
    SpeedFan unchecked.PNG
    6.7 KB · Pregleda: 21
  • SpeedFan checked.PNG
    SpeedFan checked.PNG
    9.1 KB · Pregleda: 24
Ne, radi normalno skroz, jesi li restartovo PC pa probao onda? Probaj klik mozda ce da odbaguje.

4.52 ti je zadnja verzija.

Neće, probao sam i compatibility mod, pošto na 8.1 nemam taj problem. Da tu verziju i koristim. Pa eto, prijaviću mu onda i ja bag :D

Vrh Dno