Šta je novo?

Specificna 5.1 situacija....

Lost GhOsT

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
630
Soba je 5,5 x 3 metra. U zidovima je ostavljeno gibljivo crevo za 5.1 svucni sistem. Visina prva tri otvora (od poda) je 160 cm, visina zadnja dva otvora je 210 cm.
E sada, vec postoje otvori u zidovima da se kroz njih provuce kabal ali ce biti potrebno da se kabal nastavi od zadnjih zvucnika jer (verovatno) nece biti dovoljna duzina postojeceg.
Koliko ce to uticati na kvaklitet zvuka i kako je najbolje uraditi spajanje ?

I naravno vasa preporuka za 5.1 zvucnike u cenovnom rangu do 150 evra.

untitled1copyyz1.jpg

Pozdrav.

ovako je moje vidjenje stvari:

soba ti ima lepu dimenziju samo sto si ti otvori mnogo visoko. idealno bi bilo da su ti driveri u visini usiju kada sedis. tako da ces zvucnike morati malo da spustis. inace produzivanje kablova se vrsi najjednostavnijom metodom a to ti je lemljenje. koliko ce to da ti utice na zvuk? neces ni cuti razliku. kupi malo bolje kablove i bices zadovoljen

sto se tice preporuke: ne pratim ovaj deo opreme tako da ...

Koji sistem...pa za te pare onaj Genius drveni sw5000 ili naci ces vec, a on ima one "ujede" tako da mozes kupiti kabla koliko god zelis i samo povezati.
Izbegavaj lemljenje, nemoj nastavljati kablove, a razlike ima, meni glasnoca i jasnoca nisu isti.

Poslednja izmena:
bitan je i izgled :) imash dve varijante za postavljanje zvuchnika, jedna je da svi zvuchnici budu u visini tvojih ushiju u mestu za slushanje, druga je da zadnji budu podignuti, ali okrenuti na dole, tako da su membrane uperene u tebe...

shto se tiche nastavljanja kablova....ne verujem da ces nesto osetiti na 5.1 sistemu od 150e, tako da slobodno rokaj...ako neces da ulazesh, kablove od frontova nastavi sa kablovima sa rear i tako povezi zadnje, a na frontove prikachi neki kvalitetniji ;) imash Oehlbach od 140din/metar..

Covece 140din/m za Genius? Pa mislio sam da kupi neke kulturnije kablove od onih sto idu uz sistem ali do 50din/m a opet da su bakarni, a Oehlbach mu je nepotrebna investicija. Da ne gubi vreme lemljenjem nego celi da budu i bakarni naravno.

Nemoj nikako ovaj Genius. Jasnoca zvuka na visim frekvencijama je vrlo diskutabilna.

Kupi ove zvucnike: http://www.microlab.cn/product/speakers/home system/x5.htm i bices vise nego zadovoljan. Mnoogooo su bolji od ovih drvenih. Cena im je oko 12-13000 dinara.

Slazem se sa preporukom, bolji su od Geniusa, koji svakako nije za potcenjivanje u ovom cenovnom rangu.

Ovaj model zvucnika je kod nas jos poznat i kao Blueberry(ex Neo) X55 i moja su apsolutna preporuka.

sto se tice kablova mozes i komber i cardas audio ako imas nameru da kasnije stavis neki sistem od 5000e. salim se. kupi najobicnije kablove na buvljaku i rokaj

Imas recimo ovaj Logitech x540 za nekih 100 evra... ili x530 za 80-tak evra
Kvalitet zagarantovan, a i dizajn nije los...
Sto se tice povezivanja, mislim da su ti kablovi od zadnjih zvucnika uvek duzi od kablova prednjih tako da nece biti problem...
Kao sto kaze stefaca, uvek mozes da dokupis najobicnije kablove na buvljaku i resis problem
:wave:

Prilozi

• 00356379.jpg
    00356379.jpg
    24.5 KB · Pregleda: 78
  • 20058918341967739.jpg
    20058918341967739.jpg
    30.8 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
problem kablova je uvek najdiskutabilnija tema. uzmimo u obzir sledece: radi se u zvucnicima koji su smesnog kvaliteta. naime zvucnici su takvi da koliko god da skupe kablove stavis razliku neces cuti. ako imas nameru da stavis neke firmirane kablove uzmi u obzir da ce kablovi da te kostaju bar 3X ili vise skuplje od zvucnika. zasto? odgovor ce ti biti veoma prost. ako zelis da izvlacis maximum iz tvog sistema moraces i kablove do woofera da stavis malo bolje (one od kompa do woofera). zatim moraces da promenis kabl za napajanje sistema.

u globalu nisam video da je neko to radio jer se ne isplati.

ako ti nesto znaci one kablove od kompa do woofera kojima dovodis signal odmah menjaj. kupi na pijaci ili gde vec mikorfonski kabl i sve potrebne konektore i prelemi to sve. to ce ti otvoriti 'oci' tvojih zvucnika. to ti nije veliko ulaganje. mikofonac ti je oko 1e po metru a konektori su ti oko 50din po komadu. to je moja preporuka jer ja interkonekt radim iskljucivo sa mikrofoncem

Na te zvucnike nista vise od klasicnog buvljak sterea ne treba stavljati, svu razliku treba prebaciti na zvucnike.

p.s. ne bih da te mracim ali stereo za te manje pare zvuci mnooogoo bolje. 5.1 za 150e ? Sem buke, nista vise nece stvarati.

Hvala na odgovorima i predlozima.... Nije problem da prednje zvucnike postavim na visinu usiju a zadnje oko 30 cm vise (tako bi trebalo da se postavljaju? ). Da li da ih odmaknem od zida uz pomoc nosaca ili nosaci nisu potrebni ? (Pronasao sam da ih je bolje odmaknuti, ali s obzirom da vidim komentare da ce zvucnicima koje kupim u tom cenovnom rangu biti svejedno, ne bih to radio... :) )

p.s. ne bih da te mracim ali stereo za te manje pare zvuci mnooogoo bolje. 5.1 za 150e ? Sem buke, nista vise nece stvarati.

Da, zbog muzike stereo je u svakom slucaju bolji, ali stereo me ogranicava na 2.1...cime se iskljucuje mogucnost 5.1 zvuka na dvd filmovima i novijim igrama....

Za profi 5.1 od nekoliko hiljada evra potrebno je imati savrsen prostor, raspored i naravno nekoliko hiljada evra :) A u Srbiji to je jos uvek samo pojam :)

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Da li si odlucio koji model kupujes ???

Hmmm, mozda Altec Lansing FX5051, ima li neko iskustva sa ovima ? Ali jos uvek razgledam i prikupljam novac :) Predlozi su i dalje dobrodosli naravno :D

Pazaricu najverovatnije i zvucnu karticu, da zamenim integrisanu ... verovatno Audigy, koji model preporucujete (oko 30 evra) ?

FX5051E su oko 16000 sa PDV-om. Da li za njih vazi zakon o snizenju pdv sa 18% na 8 % za kupovinu racunarskih komponenti ?

Vrh Dno