Šta je novo?

Specifican Laptop za programiranje/baze podataka

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
Dakle drustvo potrebna mi je pomoc :) u firmi se radi zamena sredstava za rad pa je red dosao i na IT sektor...

Elem u cemu je poenta...

Potrebni su nam jaci laptopovi koji bi sluzili za:
1) Programiranje (delphi,object pascal)
2) SQL rad nad bazama podataka (velike baze posto se radi o laboratorijskim informacionim sistemima)
3) Dosta testiramo aparate koji koriste RS232 komunikaciju pa ako postoji laptop sa tim portom idealno ako ne onda neki laptop koji ima express card slot pa da u njega stavimo replikator karticu
4) sto duza baterija ako je moguce
5) Dijagonala nebitna,stavise 15,6 je pozeljno zbog nosenja na teren ali manji od 15,6 ne bi hteli

JA kontam da je to sto jaci procesor,dosta rama i brzim hard diskovima...

E sad da li Intel ili AMD???

Treba nam snappy masina,nikakva multimedija moze i intel grafika nebitno je...ali procesor ram i hard moraju biti kvalitetni

Ja sam uglavnom uvek uzimao laptopove za multimediju tako da pojma nemam koja je platforma dobra za poslovnu primenu

Svaka pomoc je dobrodosla :)

Cena nije neki presudni faktor samo da ne ide preko nekih normalnih cena jer ipak gazda treba da odobri :)

Neke stvari se tu potiru:
Jak procesor, brz HDD sa trajanjem baterije. Mora postojati kompormis.

Intek pre nego AMD.

Na žalost nisi ostavio nikakav orjentir. Na čemu sada radite. Šta je normalna cena? Jak procesor nije svima isto.

Ali evo primera:
HP ProBook 4530s (LH430EA) 47.700

Ako ides na HP-a, idi na b seriju. Primer ProBook 6560b(LG652EA). S je malo nezan za terenski rad. Sad, cenom su poprilicno daleko.
Ovaj kosta oko 72k dinara.

Lako će se pronaći laptop po meri samo da se zna okvirna cena.
Ako je u pitanju više računara (npr. 5-6) sumnjam da će gazda da plati 400-500K ako može 200-300K, a pritom završavaju posao. Još gore ako je broj potrebnih računara veći.

Iskreno, niko od nas da ima firmu, ne bi plaćao besne računara sa ovim i onim opcijama ako ne postoji potreba za tim.

Sve je to tačno, ali ne ide ni da programeru kupiš consumer laptop, prosto za tu namenu je EliteBook, Tecra, Thinkpad itd., a ProBook 6560b je upravo neko najjeftinije rešenje koje ima smisla, u suprotnom može da kupi bukvalno bilo šta.

Poslednja izmena:
Cenom ja mislim da bi se islo do 500/600e komada 5.

E sad, trenutno stanje Hp pavilion sa AMD Turion II, Dell matori sa Centrino platformom (Celeron) 2 x HP sa AMD Athlon I (ne ovaj novi) ProBook je u pitanju i jedan MSI sa dual core celeronom....

Dakle vapimo za jacim procesorima...ok moze i na ustrb baterija ne izgura 2 sata bice ok...

Lično bih išao na ProBook-ove, ali tu je max i3 i i5 procesor za te pare, što je za navedenu namenu OK.

Ako baš hoćete najjači CPU, onda ovo ili ovo, definitivno najpovljniji i7 laptopovi.

Poslednja izmena:
Onda ProBook 6560b, najslabija konfiguracija se otprilike uklapa u budžet i to je računar za tu namenu.

Za predložene poslove jače od i3 ne treba jer ako nije dovoljan i3, neće biti ni mobilni i7. Sve ispod ProBook 6560b je u domenu "srpska posla". :)

Moj predlog sam izneo, tako da se odjavljujem iz teme... :)

Koji Delphi? 2007? Koliko sam primetio po firmi, brzi dualcore = sporiji quad core (E8x00 vs Q8300)
Koje baze? Lokalne ili na serveru? App server ili klijent aplikacija? Ako niste jako dobri sa optimizacijama upita, treba vam opet brzi proc i dosta memorije.

Ja sam u slicnoj poteri za laptopima, samo sto je prvi odgovarajuci T520, sto bas ne spada u cenovni rang koji ste zamislili. Najveci problem je ExpressCard, retko ga ima medj jeftinim laptopima ...

Delphi 2007, Baze vrtimo lokalno na laptopu(modifikacije,testiranja) ali je informacioni sistem klijent aplikacija (baza se vrti na serveru radne stanice pristupaju,koristimo Sybase Advantage Database Server...

Hmmm RS232 nam je jako bitan (ako ga nema onda neki express card slot je musta have) dakle on ima prednost nad procesorom

Mucimo se sa AMD-ovima, i mislim da je vreme za intel :)

Ovaj HP deluje jako dobro po specifikacijama ali posto ce gazda da konacnu rec (a npr mi imamo 3 HP koji nisu ispunili ocekivanja) bice "Opet kupujete HP" ako me razumete

Razumemo, ali prosto reci gazdi 600e = consumer laptop, 800+ biznis klasa.

I često se kupuje biznis klasa kad realno ne mora, čisto eto jer je za firmu, a vama baš trebaju neke konekcije koje office/mlatimudija laptopovi uglavnom nemaju, pa onda treba praviti čudne kompromise.

Poslednja izmena:
Pridruzujem se predlogu za Probook 6560b, uostalom, evo i svezeg testa za isti, koliko se meni cini, to je model od 750e na laptopovi.rs.

Po tom sajtu, koji radi neke od najdetaljnijih i najobjektivnijih testova laptopova, koje sam ja video, doticni Probook je bolji od T520/420, ne nesto spektakularno bolji, ali bolji. Uostalom, mozes da pogledas listu top10 business/office laptopova ovde.

HP pavillion i probook S serija su one koje se kvare u povecoj meri, da je HP, zajedno sa Dell-om, proizvodjac sa najlosijom pouzdanoscu.
Ali ta pravila ne vaze za Elitebook P/W i Probook B serije...

Evo da se javnem, posto trenutno koristim HP probook 6560b, core i5 model. Za sada je stvarno super, izrada je dosta dobra, ni malo se ne greje, ima svasta od nekih portova, meni najbitnije da ima dock jer ovde svi imamo dock pa onda se prikace monitor, tastatura, mis... Baterija je jako dobra, svaki cas ga nosam po terenu, mislim da bi trebalo da izdrzava do 6 sati. Tastatura je jako dobra, udobna, touchpad takodje, mozda najbolji koji sam koristio (mada ih nisam koristio puno). Ako vas jos nesto zanima slobodno pitajte.

Pa samo je ostalo da napises koji ekran koristis, dal HD ili HD+ i kakav je za rad. Osvetljenje, kontrast... itd

HD+ je u pitanju, 1600x900, ali unutra uglavnom koristim odvojeni monitor. Napolju ume da bude problem jer sam cesto na direktnom suncu pa moram da pravim hlad ledjima, jer ako bije sunce direktno u monitor, bas se slabo vidi. U hladu je vec druga prica, tu nema problema nikakvih. Nije spektakularan, ali ne mogu da mu nadjem nesto mnogo mana. Uglovi su mu malo bolji od ovih jeftinih laptopova, mada to i nije problem jer se ekran lako prilagodi. Inace vise volim 4:3 za rad, nekako mi je pregledniji.

Jasno je to za direktnu izlozenost suncu... mislim da nema ekrana koji moze da reprodukuje sliku/tekst, ma bilo sta da je iole vidljivo u takvim uslovima.

Ja preferiram 16:10, zbog vertikalne rezolucije ali widescreen svakako zbog IDEs za programiranje koji su, manje vise, optimizovani za takve monitore.

Procitao sam review HP-a i mogu reci da je to ono sto nama treba...Hvala vam puno na savetu a ako ima josh po neki nije na odmet...

Garancija je 2godine, bas kako je Marko napisao.

Laptop je odlican. Odnos cena/kvalitet/konfiguracija/ekran je bez premca do 100.000din. A sudeci po notebookcheck, 6560b deli trece mesto sa Dell E6520, na listi najboljih office/business laptopova.

Ispred su samo Elitebook 8460p i Dell E6520 sa FHD ekranom. Uostalom, kompletna lista ovde.
Pretpostavljam da ce se lista menjati kad se pojave novi Elitebook iz W serije...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno