Šta je novo?

spdif pitanje

pknikola

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2008
Poena
319
Znam da se analognim vezivanjem oseti ogromna razlika. Konkretno me zanima kakva je situacija sa digitalnim vezivanjem tj.preko spdif?Posto na ploci imam spdif da li cu kupovinom zvucne kartice dobiti bolji kvalitet zvuka nego sa maticne ploce?

kupovinom ( kvalitetne ) zvucne kartice dobices znacajnije bolji zvuk nego sa integruse koja je na ploci.

Znaci nekim jeftinijim varijantama tipa ASUS
Xonar DG cini mi se da ona ima digital out nece biti poboljsanja?

digitalna veza ima smisla samo ako je eksterni dac / na aktivnim zvučnicima, ili AV Risiveru / bolji od onog na zvučnoj kartici .
optičkim signalom se šalje kodirani digitalni signal / 001101011101000 /, a dekodiranje radi , jeli eksterni dekoder .

tako da, ukoliko je zvučna kartica kvalitetnija od daca na zvučnicima / recimo u slučaju Xonar + Logitech z5500 / bolje je zvučnike povezati analognim putem, jer će do njih dolaziti kvalitetniji signal .

Inače , za SACD je svojevremeno bilo maltene obavezno analogno povezivanje izvora /6 x cinch/ .

na tom risiveru imaš samo jedan 5,1 ulaz i on je digital optički . drugi je običan stereo . tako da i nemaš izbora .

obzirom da JVC gotovo sigurno ima bolji dac nego realtek integrisan na ploči,
slobodno poveži optičkim kablom matičnu ploču i JVC . nema apsolutno nikakve potrebe za kupovinom kartice koja bi služila isključivo za slanje bitstrima .

Poslednja izmena:
ok.hvala to cu i uraditi.
Kupio sam kabal pa cu videti u toku dana kvalitet.

kokane
Sa graficke kartice ati 6770 pc mi je povezan na tv preko hdmi v1.3 kabla.Na plazmi imam digital out.
Da li moze da se poveze optickim kablom plazma i resiver
i da dobijem digitalni zvuk i sa pc i sa plazme?
Ili da vezem direktno optickim kablom spdf sa maticne na resiver.Koja varijanta je bolja

Neces primetiti razliku. Koji je problem da iz gpu povezes direkt hdmi u avr pa iz avr u tv? Tako saljes i sliku i zvuk sa kompa u avr a sliku iz avr prosledjujes u tv.

Neces primetiti razliku. Koji je problem da iz gpu povezes direkt hdmi u avr pa iz avr u tv? Tako saljes i sliku i zvuk sa kompa u avr a sliku iz avr prosledjujes u tv.
na risiveru imam samo jedan 5,1 ulaz i on je spdif in a drugi je običan stereo.A tv mi je vec povezan hdmi kablom pa sam mislio samo da povezem optickim tv i resiver.Da umesto 5m optickog kabla kupim 1m.

Poslednja izmena:
Da... moras proveriti da li tv radi pass through DD & DTS signala... u suprotnom bi dobio samo stereo pcm.
Kupi lepo 5m optickog jer tako mozes slusati muziku nezavisno od tv.

podrzava DTS i Dolby Digital Plus.
Hteo sam i tv da se cuje ali sad kad razmislim na iptv nema nijedan digitalni kanal da bih cuo nesto od ovoga.
hvala gvlado

ubodi hdmi u plazmu, a iz plazme toslink-out optičkim kablom do JVC-a.
u tom slučaju će se čuti i TV zvuk, a i aux, to jest hdmi-in , kad je uključen.

pitanje je samo kako će televizor outputovati dolbi i dts / 2,0 ili 5,1 /.
trebalo bi da može 5,1, ali se nešto prisećam neprijatne situacije da tv daje samo 2,0 preko optičkog izlaza.

/ korišćenjem novih hakovanih drajvera za realtek , može da ima full dolby digital live i dts neo:pc upmixovan izlaz preko hdmi-ja
što će reći da će winamp , aimp, foobar , wmc plejer itd da puštaju mp3 u 5,1 , a ne samo preko 2 zvučnika .

ali u tom slučaju bi morao optički da ide iz realtek zvučne , tj matične ploče, direktno u JVC , televizor bi morao onda da bude mute, da ne bi bilo smetnji u zvuku/

Poslednja izmena:
kokane
povezao sam direktno optickim kablom pc i jvc, i instalirao ove hakovane drivere sto si ti postavio.
Problem je sto nisam dobio podesavanje za DTS, Dolby ima samo podesavanja za EAX - Crystalizer.
U cemu je problem da nije do 32bit. sistema?

nije . imaš i dts i dolbi , a još i par fazona, ali se to podešava iz control panel/sound/playback devices/x-fi realtek... /configure/ i tamo ćeš videti tabove za dts i dolbi .

podesi samo dts , ostalo ne diraj . zapravo pročitaj temu tamo smo sve raspravili u sitna crevca .

nije . imaš i dts i dolbi , a još i par fazona, ali se to podešava iz control panel/sound/playback devices/x-fi realtek... /configure/ i tamo ćeš videti tabove za dts i dolbi .

podesi samo dts , ostalo ne diraj . zapravo pročitaj temu tamo smo sve raspravili u sitna crevca .
nikako nece kad udjem u control panel/sound/playback nigde ne pise x-fi realtek
nije mi jasno zbog cega probao sam vise puta sound blaster panel dobijem ali podesavanja za dts nema nigde
totalno sam zbunjen.Ploca ima realtec 888

jesi li lepo instalirao drajvere ? da li ti u playback devices piše da ti je default "realtek x-fi.... bla bla bla " ?

podešavanja za dolbi i dts nisu u okviru plavog x-fi control panela, a ni u okviru realtekovog u sistem treju,
oni se nalaze u default sound device, pa properties . imaš tamo gomilu tabova .

ako toga kod tebe nema nisi lepo instalirao drajver, realtek alc888 works fine .
uostalom pročitaj celu temu "x-fi na realtek HDA , lepe vesti" , sve smo ovo već više puta raspravili,
nema mnogo stranica .

Poslednja izmena:
Vrh Dno