Šta je novo?

SPDIF AC3/DTS problem

• Začetnik teme Začetnik teme sufox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

sufox

Čuven
Učlanjen(a)
28.06.2002
Poena
620
Imam Audigy 2 ZS spojen na AV receiver preko SPDIF.
Na kompu imam jos male 2.1 zvucnike spojene analogno.
Problem je sledeci: Prilikom pustanja AC3/DTS sadrzaja (npr filmovi u mkv)
digitalni signal ode u AV recevier i dekoder odradi 5.1 dekodiranje i sve je ok.
Zvuka u tom slucaju na malim 2.1 spojenim zvucnicima nema.
Ranije je bilo zvuka i na 2.1 tj. na kompu je odradjeno dekodiranje AC3/DTS i slat je zvuk na male zvucnike a preko SPDIF je isao nedekodiran u AV rec.
Bilo je instalacije novijih driver-a vlc player-a i svasta nesto pa sada ne mogu nikako da namestim da istovremeno komp odradi AC3/DTS dekodiranje i poslje na male 2.1 zvucnike a preko SPDIF da ide nedekodirano u AV receiver.
Ima li neko ideju ? :smash:

SuFox

Koji su ti vindowsi jer na visti moze ili jedno ili drugo, ja nisam natjerao obadvoje istovremeno.

Win XP
Prema dokumentaciji sto sam i ja citao trebalo bi da je ili ili ali meni je to radilo tako da moze

Elem, koliko ja znam, ne mozes sa istog izvora (Audigy) da saljes i digitalni i analogni signal istovremeno. Drugim recima ili ces da saljes digitalni signal preko SPDIF-a ka AV risiveru ili ces da saljes analogni signal ka zvucnicima.

Treceg nema.

Moze sigurno na XP-u (na Visti ne moze i o tome ima dosta price)
Meni je to radilo pre

Meni to radi na Visti. Samo treba da je u control panel/audio namesteno da je default device analog (speakers). Tada se zvuk cuje i na zvucnicima i na digitalnom izlazu. Ukoliko namestim da je digital default, tada se zvuk salje samo na digitalni izlaz.

Heh, cuje se ali samo stereo preko SPDIF. Znaci, ako zelis DD&DTS pass-through moras uzeti SPDIF kao def i slati sirovi signal ili ukljuciti DD Live.

da ozivimo malo temu 🙂

Jel nekom uspelo da dobije 5.1 zvuk u igrama preko digitalnog izlaza? Pomocu AC3 filtera sam podesio mplayerc da pusta filmove i muziku u izvornom signalu (spdif passt-hrough) i tacno vidim na risiveru kada dekodira DTS, Dolby Digital ili kada pusta stereo. Problem je u igrama gde risiver uvek vidi stereo signal 🙁 Karta je SB Audigy 1934 (firewire). Probao sam i sa integrisanom zvucnom na P5Q PRO (Realtec 1200) i isto se ponasa. Nikako ne mogu da dobijem 5.1 zvuk kada su igre u pitanju...

Da bi dobio 5.1 iz igara preko SPDIF trebaju ti encoderi poput DolbyDigital Live ili DTS-Connect, koji "hvataju" 5.1 iz igre i encodiraju ga u DD ii DTS format pa preko SPDIF salju na AVR. AVR vidi DD ili DTS i pusta 5.1. Znam da tih encodera ima za X-Fi, ali proveri na netu za druge modele.

google " daniel_k drivers download "

mada sam probao njegov "doterani" driver ostajem pri starom ... ali ja imam DD live,samo nisam imao THX i DTS na XP-u....

Nadam se da za Creative kartice ipak bolje funkcionise !

Zar tvoja kartica nema X-Fi cip? DTS-C jeste Vista only ali THX ima i u XP.

Vidim ja da od ovog sporta nema 'leba 🙂 U svakom slucaju zvuk iz igara mogu slusati preko analogne veze SB Audigy-AVR dok muziku i filmove preko SPDIF-a na maticnoj-AVR (mada postavlja se pitanje koliko je to zaista bolje od analogne konekcije). Taman sam se ponadao da cu da resim problem sa jednim kablom do risivera kad sad jos moram da dodam 6 komada posto mi se digla kosa naglavi od ovih silnih liveconnectdisconnectreconnect encodera 🙂

Da... postavlja se pitanje kada se sluša samo muzika preko AVR, da li je sa mp3 zvuk bolji kada od dobre zvučne ide lineout analogni u receiver ili preko digitalnog (optički/coax)?

Ako ide preko digitalne veze, zvuk nije podložan degradaciji usled spoljnih uticaja, dok kod analogne veze to isto ne važi, logično.

Windows 7 nasledio je (glupu) Vistinu osobinu da ne mogu istovremeno da rade i SPDIF i analog out, ima li trika da ih nateram na integrisanom Realteku HD Audio (ALC888) da rade zajedno?

Meni pod Vistom radi u isto vreme i analog out i digital (DDL ili DTS, svejedno) sa XtremeMusic karticom. Nije ograničenje u Visti nego u drajverima.

U Visti ako koristis analognu vezu kao glavnu mozes samo slati stereo preko SPDIF tj bez DD&DTS bitstrema a ako je SPDIF glavni onda i bitstream radi ali nema signala sa analgone veze.

Meni radi signal i na analognoj vezi kada koristim DD ili DTS, kao što sam napisao. Znači, nije ograničenje Viste u pitanju nego hardvera i/ili drajvera.

Do drajvera je, jednostavno ne postoji mogućnost da oba izlaza rade u isto vreme - može se odabrati samo jedan. Pod XP-om je sve bilo prosto i jednostavno, i što je najbitnije savršeno je radilo, ali ne! Realtek je morao za Vistu da odradi "moderniji" interface, i sad kad hoćeš da pošalješ zvuk preko SPDIF-a moraš malo da klikaš prvo 😡

Falcon koristi DDL i DTS-Connect a to opet nije slanje bitsreama, na zalost.

Audigy i Dolby Digital Live

Evo sta sam nasao vezano za implementaciju Dolby Digital Live na Audigy kartama. Prva vest je bila da ce softver biti gotov pocetkom decembra, a onda se oglasio neko iz Creative-a i pomerio rok na prvi kvartal 2009. Ocekujem kroz par dana novu objavu tipa - projekat obustavljen -> kupite X-Fi :smoke: Totalno neozbiljno s njihove strane. Evo i citata...

Hello everyone,

Thank you for your patience with the SB Audigy Dolby Digital Live Upgrade availability. The development for SB X-Fi DTS Connect took longer than we had anticipated. The team is now focused on the DDL package which require more time to optmize its performance on Audigy. SB X-Fi and Audigy architecture post widely different approaches to implement. We expect this package to be available by 1st Quarter '09, barring any other unforseen issue. We appreciate everyone's patience as we work towards getting this release up as soon as possible.

Thank you,
The Sound Blaster Team
Message Edited by KokChoy-CL on 12-29-2008 11:39 AM.

Creative sigurno neće ponuditi besplatno DDL i kasnije DTS-C za Audigy, tako da nema mesta bojazni da će otkazati taj projekat. Pronašli su odličan način da uzmu dodatne pare vlasnicima Audigy kartica koji nisu hteli da pređu na X-Fi.

SoundBlaster Audigy 2.18.0010
23 March 2009

Creative has released an official 2.18.0010 driver for the majority of the Audigy series under Windows XP and Vista. The driver fixes an issue in Surround Mixer and adds Dolby Digital Live support.

SoundBlaster Audigy 2.18.0010
23 March 2009

Creative has released an official 2.18.0010 driver for the majority of the Audigy series under Windows XP and Vista. The driver fixes an issue in Surround Mixer and adds Dolby Digital Live support.

Skinuo sam drajver za zvucnu i pazario licencu za DDL. Videcu kad dodjem kuci sa posla kako to radi :smoke:

Instalirao sam drajver i DDL i za divno cudo radi 🙂 Naravno sad tu imam drugi problem 🙂 DTS muziku koju sam skidao sada pusta samo na 2 kanala, potrebno je da iskljucim DDL encoder i onda AC3filter salje signal risiveru kako treba DTS (5 kanala), a ne DD u dva 🙁 Od igara sam jedino probao Dead Space koji je izbacivao plavi ekran sa onim besplatinim encoderom i radi bez greske sa postavkom zvucnika 5.1

Nazad
Vrh Dno