Šta je novo?

Sparkle 8800GT 512 vs Sapphire 3870... ili

rootxd

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2007
Poena
319
Smesno, obe kartice posedujem na lageru pa razmisljajuci glava me boli.:mad:
Da li da otvaram ovu 8800GT ili safirku, mrzi me da otvaram pa zbog musterija da ne bude ova ti je polovna. Sparkle pakuje u nejlon celu. ;)
Inache sam ATijevac, nVIDIa-u ne volim bash ali realno gledano 8800GT je chak 15-20% brzha kartica, sto mi bas i nije merak. ;(
Volim overclock i zelim da iz graficke izvucem maximum, tako da nemoj te me pitati, jesi li igrac, koliko imas para uzmi to ili zashta che ti sluzhiti to uzmi. :)

Koju od ove dve?
Pozdrav, ppl. :wave:

Poslednja izmena:
Samo da javim da sam se odluchio za 8800GT 512MB Sparkle-ov model.
Nisam se bash puno obradovao iz jednog jedinog razloga shto, (mi je ATi omiljen uvek bio).
Ali eto vremena pa i mi sami ljudi se menjamo. I stvarno sam odluchio jer dosta foruma stranih i domachih i naravno gde sam se samo obratio samo benchmark.co.yu sam reshio da uzmem 8800GT varijantu. Nabavne cena ove kartice je isto shto i 3870 Sapphire najbolji ATi-ev prijatelj.
I da ne zaboravim, dosta po foruma sam chitao kako kazhu "ako imash para uzmi 8800GT 512, ako ne onda uzmi 3870" iz tog razloga me je dosta uputilo na otvaranju ove Spakle-ove varijante, jer opet ponavljam cena ovih kartica je ista.
Hvala i pozdrav koji su mi na neki nachin pomogli shta da uzmem.
I naravno da ne zaboravim, biche testa pa chu javit shta i kako je, valjda ce pomoch josh nekim koji se budu dvoumili kao ja, ili ovu ili onu, a volim onu...
Poz. :)

Poslednja izmena:
Pametan izbor, nek te sluzi dugo:wave:

Evo sad se ija dvoumim izmedju te dve kartice i vise sam za nviduju jer je brza a ja naravno igram igrice sto je njena prednost.Posto se ja slabo razumem u tehnikalije sta konkretno znaci sto ati ima ddr4 memoriju i bolju podrsku za pure video pa zatim vece klokove.Pa se zato mislim da uzmem atija.Koliko je to presudno sta mislite?

Sve je ok i razumem vas u potpunosti ali moze li netko konkretno odgovoriti da li ce mozda ati za neko vreme o obzirom na bolje tehnicke osobine biti u prednosti i koliko ce to uticati za daljnje vreme recimo za nekih godinu dana.Slazem se da je kod 8800 presudna brzina i da je brza kartica za nekih 15 do 20 posto sto u nekim igricama moze biti presudno tj.nije isto navodim primer recimo igrati crajzis sa 20 frejmova ili sa 25 sto bi rekli tako malo a puno fali.Za mene je sve sto ide preko 24 frejma odlicno,a koliko vidim za sve top igrice ce i u buduce trebati monstrum od grafike da ide ko pdmazano sto bi reko nas narod.Dakle ajd me jos malo tesite jer dilema jos traje iako sam procito sve ovo.:wall:

Pa koliko vidim sam sebi si odgovorio. Definitivno 8800GT.
Jeste da ATI ima podrsku za DX10.1 ali ni jedna ni druga nece davati dobar FPS u DX10 tako da to mozes da zanemaris.
A da li ce ATI u narednih godinu dana biti u prednosti zbog boljih tehnickih osobina (??!!?!!!) moj odgovor je da NECE.

ATI: malo sporija kartica od 8800gt, u proseku se dobro klokuje, ddr4 nema mnogo uticaja na performanse. Sve igre koje sam isprobao su ishle bez seckanja u 1280x1024 sa max detaljima (Crysis sve na high). Drajveri mogu da budu problematichni, mada ja nemam negativnih iskustava za sad.
Nvidia: brza kartica taman koliko je skuplja, drajveri izlaze na 2 dana, vecina igara optimizovana bash za nvidia grafichke. Referentni kuler se muchi da je ohladi.
Obe kartice: Sad sam video tvoj procesor i ako ne greshim to je single core A64. Koju god od ovih kartica da uzmesh tvoj procesor ce da bude usko grlo u narednom periodu. Inache mislim da su obe kartice dovoljno jake za narednih godinu-dve.

Samo da javim, zadovoljan i prezadovoljan shto sam uzeo sparkle-a. ;)
Ali da priznam da sam malo bio razocharan, jer nije htela preko 614/1830/1520 ni da gukne, tako da je to resheno sa Nibitor-om. :)
Voltazha po def. ovoj kartici je 0.95V kada sam sa Nibitor-om stavio na 1.1 i upisao Bios modovani onda je sve ishlo kao podmazano i taj problem je reshen.
Ljudi Tema bi realnija bila 9600GT vs 3870 jer 8800GT je dosta brzhi od 3870 naravno i 9600GT kartice.

Pozdrav, ljudi i hvala. ;)

Poslednja izmena:
Odlicni odgovori nema sta jos samo sta mislite koji proizvodjac a interesuje me koja od njh radi najvise po difolt klokovima i naravno koja se najbolje klokuje mislim na nvidiju.Ako bi slucajno pao u semu sa atijem isto me zanima i za atija,jednostavno tj.koji proizvodjac pruza najbolje.Ajd jos samo to i da vas vise ne davim.

Proizvodjach je nebitan, uzmi onu koja ima najduzu garanciju/najbolji paket/najnizu cenu (koji god od ovih faktora je za tebe bitan). A overclock ce vrlo malo da ti zavisi od proizvodjacha, to se razlikuje od kartice do kartice, ali obichno fabrichki OC-ovani modeli se dobro klokuju (Asus TOP i slichne). Mada moze da se desi da qpish najjeftiniju karticu i da ona nadmashi sve te OC modele :d U prevodu: lutrija.

Poslednja izmena:
@Nikola1: evo ovako. ;)
Bio sam vechiti ATi-ev korisnik grafichkih kartica, sve do ove 8800GT serije ali bash ove.
Iz jednog razloga chitajuchi po foruma, gledajuchi razne testove domache i strane morao sam se pomiriti sa time da ne mogu stalno biti tvrdoglav i uzimati stalno ATia i ako je nVIDIa u vechini sluchajeva dosta bolja od ATi-a, prilikom 2600XT i 8600GT(S) kartica uzeo sam 2600 seriju zato shto volim atia ali 8600GT-s i ako malo skuplja bila je i toliko brzha, ali kada je u pitanju 3870 ili 8800GT morao sam se pomiriti sa time da je GT kartica bolja i tachka, i ako je razlika u ceni mala 20-30 eura bolja je bash za 20-30% od 3870 kartice. Shto se tiche proizvodjacha slazhem se sa ivan555 u potpunosti.

Naravno da se nechesh zeznuti ni ako uzmesh 3870 varijantu ali ako volish realnost vishe od svoje tvrdoglavosti onda uzmi 8800GT i guraj na duzhe staze, ati kreshe cene jedva da se 3870 nosi sa 9600GT, valjda si primetio da ti je sada aktivna tema 9600GT vs 3870. ;)

end, of. ;)

Poslednja izmena:
Naravno da se nechesh zeznuti ni ako uzmesh 3870 varijantu ali ako volish realnost vishe od svoje tvrdoglavosti onda uzmi 8800GT i guraj na duzhe staze, ati kreshe cene jedva da se 3870 nosi sa 9600GT, valjda si primetio da ti je sada aktivna tema 9600GT vs 3870. ;)

end, of. ;)

8800GT je brzi. Tachka. Ali ovo guraj na duze staze vazi i za 3870 jer onog trenutka kad 3870 bude problematichan za igre (mislim na neigrivost), tada ni 8800gt nece biti od velike koristi.
Da ne mlatimo praznu slamu, ako imash pare uzmi GT, a 3870 uopshte nije losha alternativa.

Jos koji dan idem u radnju a najveci mi problem predstavlja to kad sam bio u radnji imaju obe na lageru i ja kad vidoh obe oci mi lakome i ne znam sta cu zato molim boga da kad sad dodjem da se prodao jedan proizvodjac pa da kupim sta ostane,ajd pozdrav svima i javljam kad kupim sta sam,uzeo uzgred ako nekog zanima cene su;
ati 15300 a 8800-17250 dinara.Ako netko zna bolje cene neka napise i gde?

Moze li model ATX 400w napajanje da izgura 3870 ili 8800 gt da se ne zalecem bez veze tj.da krenem u rat bez municije pa da izginem bez grama baruta izgleda smesno ali tako je.

Daj bre ljudi batalite sa time ATI ima lepsu sliku i sl. To je deo istorije kada je carevalo "analogno doba". Podrazumevam da se koristi DVI.
Kod mene imam dve masine na kojoj je jedna 3870, a na drugoj je trenutno 9600GT, a pre nje je bio 8800GT. Razlike sto u igrama sto u 2D prakticno da i nema. Isto je sto se tice TVa. I kod jedne i kod druge mozes sve podesiti i izkalibrisati tako da ne znas sta je pusteno sa koje grafike. Pogledajte i sta kaze covek koji je vrsio direktno poredjenje:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1388416&postcount=11
Mislim batalite se toga sto vi licno imate takav osecaj, realnost je nesto sasvim drugo.

@leksa
GT jeste (malo) brza ali nije bolja.
Pa ako je malo, 25-35% brzha onda je malo. ;)

@Nikola1 Moze li model ATX 400w napajanje da izgura 3870 ili 8800 gt da se ne zalecem bez veze tj.da krenem u rat bez municije pa da izginem bez grama baruta izgleda smesno ali tako je.
Mozhesh bez problema, naravno sa brend napajanjima. Ja sam sa Chieftec-om 350W gurao oc 3.2 e6750 memoriju i ovu 8800GT bez problema. Svestan sam da se vechina neche slozhit s' mnom, ali tako mi je u praksi ili mozhda je zhivim u nekoj fantaziji il' me neka jaka srecha prati. :)

@Gedza: slazhem se s' tobom.

Poz.

Poslednja izmena:
Ma ne znam ni ja vise sta cu nego imam u ponudi xfx 8800gt i prodavac mi tvrdi da su te kartice fabricki overklokovane da li je to tacno,ako nije koji pun naziv nosi ta kartica kad je fabricki overklokovana?

Vrh Dno