Šta je novo?

Spajanje dva napajanja

kilowatt

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
319
Imam CM430W koje je dosta optererceno pa bih ga spojio sa drugim napajanjem ,kako to da izvedem a nemam para za kupovinu novog?

Poslednja izmena:
i ja bih to voleo da cujem.....

evo shema :)

Prilozi

• atx5.jpg
    atx5.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 955
Ukoliko imas dovoljno mesta u kucistu moguce je povezati dva napajanja koja bi radila jednovremeno i to na sledeci nacin,primarno(jace) napajanje kacis na plocu,graficku i hdd a drugo na optiku,kulere i sve resto.
Pozdrav Nenad

Prilozi

• atx5.jpg
    atx5.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 709
Imam CM430W koje je dosta optererceno pa bih ga spojio sa drugim napajanjem ,kako to da izvedem a nemam para za kupovinu novog?

Imaj u vidu da spajanje 2 slaba ili napajanja loseg kvaliteta moze da te kosta mnogo vise nego kupovina jednog novog i dobrog.

Evo jos jedne sheme.

Prilozi

• psu2.gif
    psu2.gif
    38.8 KB · Pregleda: 959
Uh, jaka nauka... Nije to bridzovanje napajanja, nego raspodela snage... Sto je obicna glupost. Glupost u elektrotehnickom smislu, ali za komp je ok, da vezes plocu i to na ploci na jedno napajanje, a hardove, cdove i ostalo na drugo...

Sve u svemu, nista posebno.

Auuuuuuuuu ovo mi deluje komplikovano.
Jel moze neko da mi na srpskom lepo objasni kako ovo da uradim?:Klanjanje
A ovo sto kaze 15PIN i 12PIN jel to onaj rail od 12V i koliki je rizik ovo da uradim?

Poslednja izmena:
Auuuuuuuuu ovo mi deluje komplikovano.
Jel moze neko da mi na srpskom lepo objasni kako ovo da uradim?:Klanjanje
A ovo sto kaze 15PIN i 12PIN jel to onaj rail od 12V i koliki je rizik ovo da uradim?

Auuuuuu... Onda, za tvoje dobro nemoj nista da diras, posto se u elektroniku ne razumen ni malo, ne kazem ti da te sad tu nesto vredjam ili sl, nemoj pogresno da me razumes, ali nemoj to da radis za dobro tvog kompa, nesto ces *******.
Mada u principu i nemas sta, iako ti je i nacrtano, tebi nije jasno.

Vidi.
Ne pin 12 i pin 15 nego 14 i 15.

PIN 14 ti je za "paljenje" napajanja, a koji se kratko spaja sa pinom 15, koji je masa. To ti je zelena i crna zica. Kada uzmes napajanje, koje nije vezano na komp, da bi ga ukljucio moras kratko spojiti pinove 14 i 15.

E sad, mase su povezane, sto je i normalno i potrebno, a pin15 je paralelno vezan sa itim pinom na prvom napajanju da bi imao signal da se upali. Znaci, nista posebno, kao sto sam vec i rekao. I ne bridzuju se naponi ili sl, procitaj temu jos jednom sa vise razumevanja, pa ce ti biti jasno, a ako ne, onda cemo probati jos bolje da ti objasnimo.

@kilowatt :
Poslušaj lepo dr.Tiristor-a i mani se ćorava posla jer ti ovo baš ne ide, ako se toliko brineš da će da ti vrisne napajanje/cela mašina - ti lepo kupi jedno pošteno napajanje i mirno spavaj. Ne može prostije da bude.
I onako nećeš mnogo rasteretiti svoje napajanje ako drajvove i ventilatore prikačiš na drugo - oni zajedno jedva da čine 10% celokupne "snage" mašine.

Na tvom mestu se ne bih mnogo brinuo zbog vrelog vazduha ;) - opusti se i uživaj.

Ne valja živeti pod stresom . . .

Poslednja izmena:
Da li se napajanje moze koristiti kao adapter?
Pretpostavljam da moze,slucajno mi je to palo na pamet kad sam video ovu temu.
Zanima me samo kakve bi uredjaje smeo da zakacim na npr obicno kinesko napajanje od 400W,da li bi to bilo dovoljno za npr radio za kola?

Moze, bilo bi.

Ja kacim auto plejere i pojacala na to kada servisiram.
Kacio sam i halogenke na napajanje, a bogami i motore kompresora.

zanimljiva stvar...

@ kUdtiHaEX ili neko drugi ko se razumije...

mozes li malo da pojasnis koje su lose strane ovakvog povezivanja?

npr., u mom slucaju, imam 2 dtk 300w napajanja, sa konfom u potpisu nemam nikakvih problema, mjerio voltmetrom, u full opterecenju: +12v - min 11.93, +5v - min 5.07...e sad kad bih uzimao jacu grafu (sto planiram), a posto sam veoma ogranicen lovom (tacnije za pravo napajanje nemam ni dinara), mislio sam ovako spojiti ova dva napajanja i na primarno prikljuciti sve osim grafe, a na drugo prikljuciti samo grafu ili eventualno i optiku...pa me zanima kako bi to funkcionisalo - ako uopste bi!

Nazad
Vrh Dno