Šta je novo?

[SpaceSim] X Rebirth

Pa eto stiže Enslaved sa boxa, odlična igra a opet neće podići prašinu. Stvar je u tome da je online gaming na PC-ju jak ko crna zemlja dok je na konzolama van par igara (mahom online FPS) tek u povoju. Lako je doći do izražaja na platformi gde te kompanija vlasnik platforme promoviše iz petnih žila i gde igrači nisu preokupirani online igrama.

Nisi jedini, mada to i nije baš za utehu.

Edit: Ako mene pitaš, za pravog igrača (koji ne igra samo određene žanrove) PC gejming industrija je postala malo preobimna. Sa jedne strane multiplejer naslovi koji sisaju vreme, sa druge gomila singlplejer za koje je teško naći vremena. A kvalitet je jako visok kod velikog broja igara. Tako bi mi dobro došla neka apokalipsa, da odigram sve što imam u planu :)

Edit2: Ove ishajpovane konzol ekskluzive bolje da ne dolaze na PC jer će u 50% slučajeva ostati neprimećene.

Isti problem :)

Preobimna je postala još pre nekoliko godina. Ali tada su neki verovatno igrali samo "pro"...:) Tona igara je na listi, na (barem) dve platforme, a vidim da je i Square Enix rekao da Deus Ex za iPad tretira kao punokrvni nastavak franšize, pa ću i to morati da probam...a tu su i Balduri Enhanced na iPadu :)

Poslednja izmena:
Izgleda da ovo nije ispalo kako treba. Čitam po forumima ljudi se žale na očajne performanse. Izgleda da je problem što su na DirectX 9 igru nakalemili svakave gluposti. Na sve to ima i svakakvih bagova ali to je tipično za rane verizije X igara.

Sutra krecem da je igram ali i dalje ne mogu da poverujem da je preporucena grafa za igru 5870 sa 1 GB VRAM-a :d Ne mogu nista unapred da kazem ali mirise mi na odlicnu optimizaciju bez obzira sto ljudi imaju problema kako kaze Alex....sigurno ce je vremenom dovesti u red i verovatno ubaciti podrsku za DX-11. Igra verovatno jedva stoji na staklenim nogama zbog svoje velicine. Izgleda odlicno videcu da prenesem utiske :)

Poslednja izmena:
Alex je u pravu, X igre tek nakon godinu dana postanu ono sto treba da budu u startu. Ali oprastam im zbog izuzetne podrske za modovanje, a i community na njihovom forumu je jedan od najprijatnijih koje sam na netu sreo.

X Rebirth

:type: Ljudi imam problem!pojavio se novi nastavak Egosofta X Rebirth instalirao i krekovao da nije preko steam a ,ali kad pokrenem igru i ucita 100 % cuje se muzika i izbaci me iz igre!pise _XU serious error_ .............zasto?

Stavljam da se skida igra, meni svi ovi gameplay video klipovi lice na Freelancer - nadam se da ce prica biti dobra :)

Koje su to stvari?

Interfejs i organizacija menija. Način na koji funkcioniše kretanje kroz sisteme i snalaženje u okviru njih. Potreba za izlaženjem iz broda da bi se odradile neke trivijalne stvari. U principu uglavnom je sve je tu od elemenata X igara samo je lošije prezentovano.

Miša mu njegovog, ako nisu lepo podržali džojistik, na šta su mislili? I ko da podrži džojistik kao kontroler, ako ne oni? ***...

Ubacio sam novi update i mozda dobio samo 1 fps. Optimizacija uzas. Mogli su da odgode izlazak igre i urade posao kako treba

Ubacio sam novi update i mozda dobio samo 1 fps. Optimizacija uzas. Mogli su da odgode izlazak igre i urade posao kako treba

Igra je u razvoju 7 godina :)
Mada mogli su čekati još jednu da je bar testiraju kako treba.

Svaki put kada se zapitam sta se dogadja sa PC igrama u poslednje vreme i kako je moguce da se toliko igara pusta u prodaju preplavljeno bagovima, naidjem na postove ljudi kojima je ovakvo stanje igara ne samo prihvatljivo vec pozeljno .
Jesus f*cking christ:wall:

Sto se ovoga tice, nadam se da ce se stanje posle nekog vremena koliko toliko poboljsati, ali ovo je stvarno sramota.

Znaš kako u kakvom stanju puste igru tako i prođu. Mnogi dobri naslovi su prošli gotovo nezapaženo jer su pustili polu završenu igru u prodaju primera radi Red Orchestra 2.

Igra je veliko razočaranje. Maltene sma odbrojavao dane, volim svemirske simulacije od prvog Wing Commandera, ali ovo... Kao neka beta verzija. Džojstikom ne može da se upravlja, već samo da se strejfuje, nema targeting opcija, ne možeš da staviš target closest enemy itd, bagovi sa grafikom. Ma užas. Stvarno ne mogu da razumem da toliko nisu testirali igru, ili su, kao što sma pročitao na nekom forumu, namerno izbacili igru jer su probili budžet, da bi pokupili pare, i nastavili da je dorađuju. Igra je očito port sa konzola, i ta pohlepa sa verzijama za konzole počinje ozbiljno da utiče na PC gejming. U svakom slučaju, ovo nisam očekivao, i baš sam se razočarao. E da, zaboravio sam da pomenem da nema podrške za 1920x1080 rezoluciji... Neverovatno...

Pao uninstal posle pola sata.

Igra je očito port sa konzola, i ta pohlepa sa verzijama za konzole počinje ozbiljno da utiče na PC gejming. U svakom slučaju, ovo nisam očekivao, i baš sam se razočarao. E da, zaboravio sam da pomenem da nema podrške za 1920x1080 rezoluciji... Neverovatno...

Koješta. Igra je par ekselans PC igra, Windows je jedina platforma, ne postoje ni planovi za konzolne verzije, dakle sve je isto po tom pitanju kao i kod prethodnika. Nego očito postoji zla navika/problem da se urla "vuk, vuk" tj. "konzola, konzola" kad god neka igra ili developer razočaraju. Ajde kada za to i ima nekog osnova u vidu situacije kada je igra multiplatformska, ali gde ovde baš da to bude razlog, majku mu. Izgleda da ljudi ne mogu sebi da priznaju da postoje i loše PC igre, odnosno developeri koji zeznu stvar zato što zeznu stvar, a ne zbog toga što "prave za konzole".

Ovo što se desilo je više manje tipično za X serijal, nijedna od igara iz serijala nije bila igriva na izlasku, već oko godinu dana kasnije.

Naravno da ne izlazi za konzole, na konzolama još od Colony Wars nema krštene space igre.

Upravo instalirao i počeo igrati, sve radi ok ali se ne snalazim baš i ako sam igrao X igre od pre 15 godina...

..bem ti igru kad mi treba čitav manual guide za nju a nemam ga, sad treba da jurim po youtube kako da igram gde da kliknem kako da dojem do odredišta, da gledam tudji gameplay, u čemu je onda poenta, vrtim se u krug 20 minuta kroz highway tamo vamo...
vizuelno lepo ali *** pa oni traže nekog pravog astronauta koji sve zna o svemiru da bi igrao ovo. Džaba vizualni doživljaj i draž svemirske igre kad tumaram kao slepac.
Ovo me iskušava da uninstaliram igru a imam želju da igram...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Eh koliko sam igrao X3 i sve njegove ekspanzije, i onda izbace ovako nesto... Mada sve je od samog starta bilo veoma sumnjivo. Cini mi se da je pre 2 godine izaslo par screenshotova i to je bilo to. Ljudi su mahom pricali da je igra otkazana i da nema sanse da izadje. Bukvalno nikakvih vesti nije bilo pa skoro godinu ipo dana (ni jedan gameplay video, ni jedan novi ss) i onda odjednom su samo javili da igra izlazi za 2-3 meseca...
Egosoft treba da propadne, svi koji su uzeli igru preko stema treba da traze pare nazad (cak i steam koji ne vraca pare ni u kom slucaju pravi izuzetke sto se tice X:Rebirth)...

nisam baš siguran kako bi to bilo. igra, baš kao i prethodne iz serijala nije najsjajnije optimizovana.

inače, posle sveg ovog uniformnog pljuvanja po igri od strane onih koji je očigledno nisu igrali, te sigurno nekih pedesetak sati uloženih u istu od strane moje malenkosti, moram samo da kažem - ne verujem kakav je to neopevani lame fail bio.
ne igra, nego pljuvanje po njoj!

x rebirth je najhrabrije presečena franšiza ikada. x rebirth je igra sa najviše inovacija u svom žanru u poslednjih desetak godina. i pre svega - x rebirth je vraški zabavno parče softvera.

naravno, ako usvojimo par stvari.

prva je - igra je nezavršena, i trebaće par meseci da se završi. ovo je već maltene tradicija egosofta i ne vidim zašto se bilo ko iznenadio. u tom smislu, pogubno je pratiti kampanju jer je sasvim sigurno da se bar jedna skripta neće odvrteti kako valja, a samo jedna je dovoljna da vam upropasti dan, nedelju, možda i ceo mesec uloženog truda. a i čemu pratiti neku skriptu kad postoji i te kako funkcionalni sandbox?

drugo - ovo nije x4 nego x rebirth. koncept leškarenja u seta polju i kljucanja kredita pomoću uprogramirane mašine za pravljenje para je ostavljen iza nas, i bačeni smo u prilično "manuelniju" trgovinsku simulaciju (ako smo već rešili da se baš tako igramo). ovde se cene mogu obarati i podizati, ali to neće samo od sebe, već morate leteti brodićem oko onoga šta vas zanima, a neke diskonte dobijate smalltalk-ovanjem sa ljudima koji se nalaze na nekoj od landing platformi. nije isto da li sam hranu platio 21 ili 27, baš kao što nije isto da li ću je prodavati za 31 ili 42 kredita, zar ne? mislim, nije isto kad se igra ne igra sama (SETA), već moraš malo i da učestvuješ.

treće - korisnički interfejs je dizajniran za xbox360 kontroler i x rebirth se najkomotnije može igrati još jedino ps3 sixaxis-om u motionjoy emulaciji xbox360. sve ostale varijante kontrole takođe su izvodljive, ali igra nije prilagođavana tim kontrolama nego malopre spomenutom dvojcu. ako bacite pogled na trailere i video snimke objavljivane pre nego što je igra izašla, videćete baš takve u rukama članova razvojnog tima. nije to slučajno, probajte.

i naravno, batalite se toga šta ste vi očekivali. poigrajte se onim što su gospoda egosoftovci napravili.

i naravno, batalite se toga šta ste vi očekivali. poigrajte se onim što su gospoda egosoftovci napravili.

Ono što su nam "gospoda" napravila je đubre prepuno bagova i loših dizajnerskih odluka. Lepo je to šte se tebi igra sviđa, ali mani se te "Ja sam u pravu a svi ostali greše" filozofije.

Još jednom ponavljam, ovake igre su sramota i jedini razlog što razvojni timovi koji ih prave ne propadaju odmah nakon izdavanja je to što se uvek nađe poneki genijalac kome je ovakvo stanje igre ne samo prihvatljivo, već i poželjno.

Poslednja izmena:
to što vas je relativno više, ne znači da ste u pravu.
igra je odlična, na žalost prepuna bagova, ali kao što su do sada svaki put uspevali da svoje igre očiste od bagova, očistiće i ovu. dizajnerske odluke su stvar dizajnera, i ti možeš da želiš da igraš neku od plitkih igara i da se ne udubljuješ u ovu - to je tvoje pravo, ali karakterisati x rebirth pojmom "đubre" govori o tome koliko se ZAISTA nisi naigrao svemirskih igara.

ova igra se može zapravo posmatrati kao konačni idejni naslednik elite, uz mnogo bolje i šire mogućnosti gameplay-a. ako sa druge strane misliš da je neka od tričavih budalaština poput frontiera, wing commandera ili mass effecta nadmašila elite, onda si promašio poentu potpuno, i svaki dalji ozbiljan razgovor o ovakvim igrama je besmislen.

unapređenja u odnosu na sve druge svemirske simulacije su neverovatna: po prvi put u igri imamo živi detaljni svemir i instalacije duigačke po nekoliko desetina kilometara. nepregledne gomile sitnih brodova, gomile sletnih tačaka, gomile turret-a po instalacijama, veliki broj kapitalaca (koji istini za volju trenutno više smetaju nego što koriste, ali pečevi popravljaju situaciju iz vikenda u vikend) i sve to sad u nekoliko zona, pa povezano brzom prugom. veličina prostora je, u odnosu na slične igre, zastrašujuća.
onda kombinovanje boost-a i štita - to je toliko genijalno da će kompletno promeniti način na koji se igraju svemirske igre. pa auto roll, koji je uglavnom nephodan svima koji nisu u han solo filmu. zaista su olakšali letenje, i onima koji mu nisu vični autoroll i freelancerovski miš tastatura model je najlakša karta za uplovljavanje u ovakvu vrstu igre.

pritom, na to nalepi predetaljni x univerzum ekonomski model u kome svaka stvarčica ima svoju cenu, daleko napredniji nego bilo šta što je ikad napravljeno u nekoj svemirskoj igri ikada. plus ta tragično izvedena šetnja po instalacijama. iako je to moglo mnogo bolje, opet je bolje nego nikakva šetnja, kao što smo imali slučaj do sada. mass effect je rpg, a ne svemirska simulacija.

kad sve spojiš, jedino što stvarno smeta su bagovi, i zato ne treba igrati kampanju, što opet otežava početnicima da "uđu" u igru. ***, neće ovoj igri biti lako, ali to ne znači da je đubre. sasvim sigurno ne znači.

Hmmm, koliko ja mogu da vidim ovaj naslov je baš univerzalno ocenjen kao jako loš. Jedna od retkih igara gde se prosečna ocena medija na Metacritic-u savršeno poklopila sa user scoreom. Za igru kažu da je loša i oni koji nisu igrali njene predhodnike kao i oni koji se smatraju fanovima franšize.

Uzmi ovog lika:
http://www.gamespot.com/x-rebirth/
Kevin VanOrd is a longtime X series lover, and longingly recalls the days when space games were common. His favorite X game remains X2: The Threat, though his favorite space game of all time is the original Homeworld. He played about 40 hours of X Rebirth for the purposes of this review.
A rekao je ovo za igru, po njemu za nju nema spasa:
You might assume a bright future for the game, given Egosoft's solid history of supporting its games after release--and given the community's dedication to crafting fixes and modifications that further improve these starry treks. X Rebirth's failings are rooted too deeply to simply be patched away, however. No matter what your level of enthusiasm for the X series is, do your best to escape the pull of Rebirth's gravity. It's only bound to cause a fatal crash.

Nazad
Vrh Dno