Šta je novo?

SP2 pravi probleme sa modemom

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
2x8GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Sapphire Pure Radeon 9060 XT 16GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
BenQ VZ2770 27"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Mobilni telefon
Poco F5
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, imam problem sa modemom otkako sam počeo da koristim Service Pack 2 za Windows XP. Dugo nisam bio u stanju da provalim da je u stvari problem do OS-a, pa sam neopravdano psovao Telekom i provajdere.
Problem se manifestuje tako što se često dešava da se veza uspostavi normalno i sve izgleda u redu, ali nakon recimo 20-tak sekundi protok jednostavno prestane i više se ne uspostavlja. Jedino što tada mogu da uradim je da prekinem vezu i pokušam ponovo. Problem se manifestovao sa više provajdera i više telefonskih centrala, tako da nije do toga. Takođe, modem je odlično radio pod Win 98, kao i pod Win XP OS-om, bilo klot, bilo sa SP1. Problem se dakle javlja samo sa SP2.
Takođe, modemu je često dugo potrebno da prekine vezu. Kada ne dođe do uspostavljanja veze (recimo ne slože se PPP protokoli), dosta dugo prođe do izbacivanja poruke o grešci. Sve ovo se javlja samo sa SP2.
Modem je HCF, što će reći totalno softverski. Na njemu se nalazi Connexant čipset, a proizvođač ne znam koji je, sve na modemu piše na kineskom. :) Windows XP ga prepoznaje kao IBM-ov model.
Ono što me zanima je da li je još neko primetio sličan problem sa soft modemom otkako je prešao na SP2.

Imao sam (od decembra 2004....) i imam (dan-danas...) IDENTICAN problem! SVE ovo sto si ti opisao, desava se i sa mojim dial-up-om (samo sto se sad preko dial-up-a konektujem jednom u 3 meseca, bas kada mnogo zakasnim sa uplatom adsl-a, pa me ovi otkace...), a ugao iz koga sam ja video taj problem, mozes videti u ovoj temi. Poenta price je da je meni dial-up radio savrseno, do nekog decembra 2004. kada mi je iz nekog razloga "pukla" i telefonska linija! Posle dva dana taj neki kvar na centrali je otklonjen, ali posle toga internet vise nikada nije radio kako treba. Srecom, posle 5 meseci stigao je adsl pa mi to vise nije bilo toliko bitno! Ja nisam bas skontao na koji si ti nacin utvrdio da je iskljucivi krivac SP2 (jesi li radio reinstall sistema?), ali ja SP2 nikada nisam ni imao na sistemu (doduse, sem u dva navrata, po 15 minuta...nakon cega sam bio nezadovoljan nekim stvarima, pa sam u ta 2 slucaja odradio ponovnu instalaciju zadrzavajuci se na SP1...). Dakle, moj slucaj: identicni problemi, ali u trenutku nastajanja istih nista nije "budzeno" u XP-u, problemi nikada nisu otklonjeni iz prostog razloga sto zaista nisam znao kome da se obratim, adsl je bio u najavi pa sam time "smirivao zivce"...a verovatno ne treba ni da napominjem da sam od nastanka ovog problema vise od 10 puta radio potpuno svezu instalaciju XP-a, a i danas kada se konektujem preko dial-up-a protok ide nekih 20-30 sekundi i jednostavno stane...a onda diskonektovanje traje vise od 30 sekundi...ma da ti ne pricam, to si vec i sam iskusio.... :(

Do SP2 sam došao procesom eliminacije. Jedino što je još moguće je da možda Kaspersky AV pravi probleme, ali to je skoro nemoguće. Firewall sam uključivao i isključivo, koristio sam modem na različitim centralama, reinstalirao sam sistem, neće pa neće.
Doduše, i meni ne stvara ne znam kakve probleme pošto mi net više ne treba za posao. A već mogu i da uvedem ISDN. Više me zanima da li je još neko mučio muku sa ovim.

Meni je sa SP2 modem proradio bolje tj. kačio sam se na većoj brzini i download je sa Flashgetom išao za 1,5-2Kb/s bolje. Isto je u pitanju bio neki Rockwell ali mi se čini da je bio neki poluhardverski model. Koristio sam ga sa driverima koje instalira Win tako da je očigledno za taj konkretni model SP2 doneo novi poboljšani driver a i sam modem se posle instalacije SP2 video pod drugim nazivom u Device manageru. Ti si očigledno imao obrnut slučaj.

Poslednja izmena:
Da, vidis, zaboravio sam da napomenem dve stvari: prvo, i ja sam bio posumnjao u modem - moj je neko Agere/Lucent PCI Soft Djubre, pa sam i pozajmljivao od drugara drugi modem, koji nije mnogo bolji, ali bar sam znao da je 100% ispravan - problemi nisu nestali. Moj modem na drugom tel. prikljucku/racunaru nisam proveravao. Sto se tice firewall i av aplikacija, ranije sam imao samo Nortona i ZA, ali koje nisam ostavljao da rade u pozadini uopste, vec su mi bili na sistemu "reda radi"...od kada sam na adsl-u, drzim samo Nortona, nikakav firewall nemam, onaj windows-ov je potpuno disable-ovan, a situacija je i dalje ista. Nijedan "element" NortonAV-a i dalje ne radi u pozadini, naravno. Sem toga, pri "svezim" instalacijama XP-a sam u nekoliko navrata proveravao dial-up cak i bez instaliranih firewall-ova i av-a, ali, naravno, net je bio isti (neupotrebljiv prakticno...).

Isti problem sam imao i ja. Laptop sony vaio i soft56k ambit conexant modem. Radi jedno 20ak sekundi i onda nema vise protoka!! Kad sam uninstalirao sp2 sve je proradilo kako treba. U mdejuvremenu sam uzeo kablovski net a onda je usledilo resenje i problema sa modemom. Resenje su jednostavno noviji drajveri. Nasao sam na netu slucajno trazeci nesto drugo drivere i skinuo i h i radi. Sada se modem cak kopca na 45,8kbps za razliku od dosadasnjih 36,6.

i koji je zakljucak: da li je problem sp2 ili krs drajveri?

Dobro Morbius, donesi tu svoju kantu kod mene da to proverimo!

Nazad
Vrh Dno