Šta je novo?

SP1 i/ili SP2??

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Moze li neko da mi objasni jednu stvar?
Da li sa instalacijom SP2 treba da se instalira i SP1 ili se SP1 sadrzi u SP2?
Pored ovih silnih Microsoft updeta i i packova i silnih obavestenja malo je teze snaci se?

SP2 sadrži SP1 tako da netrebaš inst. posebno kao i dx 9.0c

Samo ne znam sta ce ti SP2 .... Ako je za kucnu masinu SP2 je totalno nepotreban.

Minja je napisao(la):
Samo ne znam sta ce ti SP2 .... Ako je za kucnu masinu SP2 je totalno nepotreban.

U potpunosti se slazem. Jedino mozda ako je u pitanju AMD64, mada bih i tada razmislio oko stavljanja SP2.

POZ Minja :wave:

Poslednja izmena:
U pogledu SP2 ste potpuno u pravu...nepotreban je.Ovo je bilo pitanje samo iz radoznalosti, ako se zateknem u takvoj situaciji. :bottle:

Nepotreban je i xp onda, za kucnu masinu, svasta.

SP2 je apsolutno za preporuku.

jaksa je napisao(la):
SP2 je apsolutno za preporuku.

Jeste, za one koji nemaju ISDN adapter sa Cologne Chip Design čipom :(
Za takve je majka Mara XP SP2 RC2, ne znam samo dokle ću da izdržim (pošto noviji drajver ne postoji).

Stvarno sokantne izjave ovde ! :d Service Pack-ovi su integralni deo operativnog sistema, o njima se uopste ne raspravlja da li su potrebni ili nisu, samo se obavezno instaliraju. Lose je mozda jedino sto ih MS ne izbacuje dovoljno cesto.

Nemojte samo posle da se zalite sto vam Windows ne radi dobro ili ima rupa ili slicno. Kad ljude pokusaju da ga poboljsaju/unaprede/ucine sigurnijim, a vi to ne zelite da instalirate - pa ko vam je onda kriv !

Ne vole service packove, a koriste automatic update... :lupko: :S:

Moje misljenje je da je nepotreban jer ima dosta problema sa solidnim brojem aplikacijama koje sa SP1 rade kao sat. Spisak izasao u dosta casopisa u Srbiji i okolini. Nikakav problem sa SP1 nemam niti sam imao pa ne vidim neki razlog za prelaskom na SP2. Kada OS ode u vecna lovista (sto nikako da se desi - radi perfektno) onda mozda i ja predjem na SP2.
@Voodoo: automatic updates je prva stvar koju iskljucim pri podizanju novog OS ;). Mislim, ljudi se malo vise prose*avaju o necemu o cemu apsolutno nemaju pojma. Te updateovi, hotfixevi itd, a kad ih pitas sta je ispravljeno oni ti nesto bleje: "Pa neka sigurnosna rupa - znas Win ih je pun." procitali dva clanka pa misle da su svu pamet sveta posisali. Ma nemoj, molim te:eek:tkrivena rupa na saksiji. Win je bre pun rupa kao da je oko njih i pravljen :), ta prica je stara koliko i Microsoft.

drapin je napisao(la):
Stvarno sokantne izjave ovde ! :d Service Pack-ovi su integralni deo operativnog sistema, o njima se uopste ne raspravlja da li su potrebni ili nisu, samo se obavezno instaliraju. Lose je mozda jedino sto ih MS ne izbacuje dovoljno cesto.

Nemojte samo posle da se zalite sto vam Windows ne radi dobro ili ima rupa ili slicno. Kad ljude pokusaju da ga poboljsaju/unaprede/ucine sigurnijim, a vi to ne zelite da instalirate - pa ko vam je onda kriv !

U potpunosti se slazem sa ovim!
Btw, glavni razlog zasto ga ljudi izbegavaju je ta da nema podrsku nekih novih modela Intelovih i AMD procesora. Zato nakon instalacije moze doci do neprekidnog restartovanja sistema prilikom ucitavanja Windows-a. Tada treba uci u Safe Mode i izkoristiti opciju System Restore ili sta vec...
Naravno ne zaboravite da SP2 MORA da ide na cist/sveze instalirani Windows Xp! (ne mora ali se strogo preporucuje).

Poslednja izmena:
SP nije obavezan, masina mi radi perfektno sa SP1 i nema potrebe da instaliram SP2

Ovakvo amatersko razmishljanje ne mogu da shvatim....

Krivo mi je sto ne mogu da pronedjem teXt iz SK-a gde jasno pise koliko je puta SP2 skinut sa m$ sajta i koliko je kopija na CD-u naruceno (nisam siguran ali mislim da se sifre krecu ovako : Download : 16.000.000 / CD : 1.000.000 - sta vishe da komentasihem)

Pa SP2 mi nije potreban, jer mi je posle njegove instalicije pao sistem i to dva puta, tako da SP2 zaobilazim u sirokom krugu

Invader je napisao(la):
Pa SP2 mi nije potreban, jer mi je posle njegove instalicije pao sistem i to dva puta, tako da SP2 zaobilazim u sirokom krugu

Onda govori pojedinano i u svoje ime kao sada a ne kolektivno kao malo pre...

E ovako.Da vas sve malo smirim:
Nije mi jasno zasto bih koristio SP2 (moj individualni slucaj).Imam solidan FW, dobar Anti-Virus, XP mi radi odlicno, ceko kompjuter takodje.SP1 imam instaliran jer je on neophodan, bez njega ne rade neke stvari ukljucujuci i 4-in-1 drivere.I nije mi jasan taj stav "obavezno ga instalirajte".Da li ce mi kompjuter explodirati ako ga ne uzmem.Sav sam se treso'o dok ga nije bilo i plasio se za svoju bezbednost, a SP2 dolazi kao spasioc da me brani od nicega (ovo je bilo ironicno, za one koji ne primecuju).Uostalom ako cujem neku prednost koja mi stvarno treba, a nije samo glupava teza na specifikaciji proizvodjaca, uzecu ga odmah, za sada je samo opterecivanje.
Sto se tice A-Updatea vrlo cesto ga preskocim, mada verovatno gresim.U pocetku sam ih skidao, i kada sam sve stavio na papir lepo sam rekao:Ne isplati se skidati ih ako ne pomazu (mnogo).

Poslednja izmena od urednika:
ZoNi nije fer da se jedni drugima tako obracamo. Predpostavljam da svako ima svoje misljenje pa ako nekome izleti i neka nepristojna rec ne treba biti cinican.
I moje je misljenje da je SP2 suvisan jer samo stvara probleme. Kad ti kompjuter dobro radi, imas dobar antivirusni program i kada je sve OK zasto komplikovati. Pa izvorni kod XP kako navodi Mikrosoft je 40GB. Al 'ce biti jos updateova!!!!!
Service pak 1 instalirao sam onog momenta kada mi je komp zatrazio za odredjenu aplikaciju. Dakle stho se mora mora se!!! I sve je OK.
E sad pajtosu sam instalirao SP2 i problemi. Recimo instaliramo neku igricu ( nemogu da se setim naslova ) bitno je da trazi DX9.c a ima SP2. Sto je jos gore ako rucno ubacis DX9c on ga samo osamari jer je ocigledno da je implementiran u SP2.
Igrica odnosno instalacija i dalje ne prepoznaje doticni DX i nece da radi. Lepo obrisem ili ti deinstaliram SP2 instaliram DX9c i igrica leti bez ikakvih problema.
Zbog cega se ovo desava???
Jednostavno necu da se smaram sa Win.XP i njegovim zakrpama. Sto moram ili zahteva odredjeni program to cu uraditi ali da jurim zakrpe na busnoj kanti nemam namere!
Izvinite ali ovo je moje subjektivno misljenje u prakticnom radu i okolnostima koje su me snasle.
Pozdrav!!!

Brate ne zezaj se vishe nego isnatliraj Sp2 na cist sistem i onda postavljam komentare.... aj p0z...

Vaistinu. Prvo slipstrimovani SP2 na cist HD, pa onda utisci...

faxcool je napisao(la):
Ovakvo amatersko razmishljanje ne mogu da shvatim....

Krivo mi je sto ne mogu da pronedjem teXt iz SK-a gde jasno pise koliko je puta SP2 skinut sa m$ sajta i koliko je kopija na CD-u naruceno (nisam siguran ali mislim da se sifre krecu ovako : Download : 16.000.000 / CD : 1.000.000 - sta vishe da komentasihem)

Pa sta ti mislis zasto je kupljeno toliko tih sp2?
Zato sto ce neki reci: uuu novi,unapredjeni,turbo,ultra brzi windows-kupuj to odmah!i ode 200$ ili koliko vec... a windows 98 je sto se mene tice dovoljan..(da ne preterujem :))
Nema to care veze sa pravim potrebama kupca i stvarnim upgradeovima,to ti je premazivanje ociju..i kupovanje onog sto ti ne treba!cela se industrija vrti oko toga-kapitalizam,brate!bill gates- imovina 43.5 milijardi $!?
p.s. e sad kod nas je druga prica!za sto kinti ga nadjes na ulici pa instaliraj ako bas hoces.. zar nije tako?

Edit: cemu vredjanje?!

Milak je napisao(la):

Neinteligentno. SP2 je free i mozes ga poruciti sa oficijelnog Microsoft-ovog sajta!
BTW, SP2 znatno unapredjuje system!

Ronnie Coleman je napisao(la):
Neinteligentno. SP2 je free i mozes ga poruciti sa oficijelnog Microsoft-ovog sajta!
Znatno, ali meni ne nesto posebno.Drzacu se nekih non-MS proizvoda do daljnjeg.

Ronnie Coleman je napisao(la):

Neinteligentno,ah?Sto se pravis pametan?ono sto sam naveo je jedan od razloga,mada i nisam siguran da je besplatno van interneta(sto ce neki amerikanac naravno to kupiti u shopu)!
A i ako nisi upoznat sa aferom u vezi win 97.. kada je otkriveno da u internet exploreru postoji crv koji omogucuje CIA da prati korisnika na internetu i njegove stranice.Npr. svaki put kad upotrebis rec terorizam ili sadam husein(ili sta vec) oni to detektuju i u mogucnosti su da prate tvoju aktivnost!a sada se to radi i pomocu internet pretrazivaca..
Tako da ja ne bih dodatno stavljao(narocito sa neta) nista sto ne moram(a i ko mi garantuje i da je xp da "normalan")!?

Sasvim nepotrebno instaliras SP2 , jer je SP1 brzi i mnogo bolje radi sa svim programima nego SP2 ...Naravno na tebe je da odlucis ;)
Poz...

Znaci samo sa jednog news sajta

http://news.zdnet.com/2100-3513_22-5323378.html
...At more than 100 pages, the guide doesn't make for light reading. It covers the *havoc* that SP2 could *wreak* on machines running Windows XP, how to go about testing for incompatibility issues and how to fix the problems that come up...

In the guide, Microsoft warns: "increasing security in the network environment can result in legitimate applications or features *not operating* as expected...

http://news.zdnet.com/2100-3513_22-5322554.html
Most IT managers believe that upgrading systems to Microsoft's latest security patch for Windows XP could generate problems, according to a recent survey.

http://reviews-zdnet.com.com/Microsoft_Windows_XP_SP2/4505-3672_16-30992199.html

Editors' rating:
7.0 Good
User rating:
+51%* -49% * from 184 users

The good:
New firewall; pop-up ad blocker for Internet Explorer; new Security Center makes managing security apps easier.
The bad:
Created conflicts with our notebook's wireless connection; some security enhancements won't work with current Intel hardware; firewall lacks important features; download too large for dial-up users, and CDs will take weeks to arrive once they're available.

----

Tako da sve price o neophodnom instaliranju padaju u vodu. Kome treba, nek instalira, kome ne treba nek se drzi SP1. Pogotovo ako je u pitanju kompjuter koji se koristi za nesto, a ne samo za zezanje, i na kome ima softvera (koji mozda i nece raditi sa SP2), i gde ponovni setup xp-a sa programima traje daleko vise od par sati i gde se vreme administratora placa...

Poz,

Milak je napisao(la):
Zato sto ce neki,da izvines,seljak kao ti reci: uuu novi,unapredjeni,turbo,ultra brzi windows-kupuj to odmah!i ode 200$ ili koliko vec... a windows 98 je sto se mene tice dovoljan..(da ne preterujem :))
Nema to care veze sa pravim potrebama kupca i stvarnim upgradeovima,to ti je premazivanje ociju..i kupovanje onog sto ti ne treba!cela se industrija vrti oko toga-kapitalizam,brate!bill gates- imovina 43.5 milijardi $!?
p.s. e sad kod nas je druga prica!za sto kinti ga nadjes na ulici pa instaliraj ako bas hoces.. zar nije tako?

Ne pravi se mnogo pametan, ocigledno je da nemas dve blage veze o ovome. Da te Ronnie Coleman nije ipsravio ne bi ni znao da je SP2 totalno besplatan. I : lepo sam rekao 16.000.000 downloada od avgusta do novembra sa Microsoftvog sajta! kakva je onda logika da ga neko kupi? To je prvi dokaz .

windows 98 je sto se mene tice dovoljan..

Sta kazes bre?! ....

Nema to care veze sa pravim potrebama kupca i stvarnim upgradeovima,to ti je premazivanje ociju..i kupovanje onog sto ti ne treba!

To su na pocetku i bile pretpostavke ali ti si uzeo to zdravo za gotovo i stavio tacku na to. SP2 je detaljno ispitan naknadno od strane neke grupe komp. inzinjera. Pregled se pre svege odnosi na proveru da li SP2 mozda sadrzi neke 'sitnice' koje je MS ubacio da bi hvatao korisnike piratske verzije Windowsa. Nije. Jeidna vrsta sankcije je bila Windows Update koji je kod mene npr. bio nemoguc zbog ilegalnog cd-key-a... ali i to smo reshili.
Potencijalna opastnost za korisnike Windowsa XP je Windows Media Player 10 koji putem NET-a shlaje neke informacije Windowsa na Microsoftov sajt. Ali da ne skrecem sa teme...

ne komentarisi vishe nista o SP2 ziv ti sve... Dosta si rek'o...

Edit by jaksa: Nije ovo pijaca, pazite na recnik, ili...

Odredjeni na ovom threadu su prosto zaljubljeni i zaslepljeni Microsoftovim marketingom.SP2 se ne isplati, iako je besplatan.Sta vam fali da instalirate Anti-Hacker ili neki drugi firewall.SP2 nemam, i nemam nameru da ga uzimam.Te silne Automatic Updateove i neke MS Critical Upadatove uopste ne skidam i komp savrseno radi.I mogu da se zakunem srpskim poreklom da mi je kompjuter jednako bezbedan kao i svaki drugi.Ako neko hoce da mi upadne ili da mi podmetne virus, tu sam.Kada je onaj MS-glavonja mogao pa poziva na napade, mogu i ja.
Prijatelji...cekam :mad:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno