Šta je novo?

SoundBlaster PCIe X-Fi Xtreme Audio

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Konacno!!

http://us.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=208&product=16770

16770.png

eh...stvarno konacno! 🙂 sad vec ima smisla popuniti prazne express slotove na plocama
skuplja je 10$ od PCI verzije...

ali ako nastave drivere da izbacuju svake prestupne godine nece im bas ovo pomoci 😀

Nedjo, dodaj deder jos ono "Audio" u naslov, vec pomislih da je Creative izbacio neku novu kartu iz X-Fi serije 🙂

Al' gledam sliku, pa mi deluje siromasno... dakle, X-Fi Xtreme Audio je u pitanju. U PCI Express izdanju, dakako 🙂

Samo sto audio i nije stvarno deo X-Fi serije.

Istina... ali sta ces, tako se zove 🙂

Elem, cemu odusevljenje? :trust:

Ta karta nema veze sa X-Fi (pa cak ni SoundBlaster) serijom izgleda osim po imenu.

Pogledajte specifikacije za XtremeMusic pa uporedite.

Cega nema?

- SNR je >100dB, kod XtremeMusic je >109dB
- Ne pominje se ASIO 2.0 nigde
- Ne pominje se ni SoundFont (jos manje 24-bitni ili enhanced)
- Nema 192kHz stereo D/A konverziju (za playback)
- THD na 1kHz 0.007% umesto 0.004%
- Nema AD_Link (nista od X-Fi I/O Console)
- Line-In i Mic-In deljeni (ne moze u isto vreme gitara na linijski i mikrofon mada to ne moze ni XtremeMusic, zato sam rekao da je korak nazad u odnosu na recimo Audigy 2 ZS)
- Nema game port (zbogom MIDI)

Znaci, sve u svemu za $70 dobijate ono sto moze da vam da i Azalia HD audio koji dobijate za dzabe sa plocom. Cak i Azalia ima vise konektora.

Nedavno sam citao tekst o propasti Creative-a. Izgleda da je novinar koji je to slutio bio u pravu. Prsli su skroz ako uskoro ne naprave nesto krsteno.

Jedno noob pitanje, kad vec audiofreak pomenu dodatke uz ploce, kakav je ovaj soundblaster u poredjenju sa, na primer, "karticom" koja dolazi uz Asus ploce? Konkretno, mislim na ovo SupremeFXII
Vredi li juriti ovaj SB pored ovoga?

Ok, zanimalo me je bas da li je kvalitet integrisanih dodataka dostigao ova SB resenja.
Znaci, jeste...

Ok, zanimalo me je bas da li je kvalitet integrisanih dodataka dostigao ova SB resenja.
Znaci, jeste...

Ovo konkretno resenje je dostigao.

Jedino sto integrusha nema je EAX pa ako je to nekom bitno onda je prinudjen da uzme Creative. Ja sam koristio Audigy 2 ZS jako dugo, pre toga SoundBlaster Live! 5.1 Digital, obe karte su imale znacajno bolji zvuk u igrama (pod uslovom da je radio kako treba, a ne kao na primer u Star Wars - Battlefront gde baguje i zaglavljuju se semplovi). Koristio sam MIDI i ASIO (igrao se sa klavijaturom i VST instrumentima u Sonaru), i koristio sam real-time efekte (reverb, chorus, etc) za mikrofon i gitaru. Za tako nesto Creative je bio odlican (da ne kazem nije imao premca) pre koju godinu. Treba li reci da je EAX 4.0 Driver 1.84.50 poslednji krsten drajver koji su izbacili? Svi posle tog su mi pravili probleme i na kraju mi se smucilo, eno ga ZS skuplja prasinu u ormanu.

Po meni, dobra zvucna karta treba da bude max 5.1. Ne treba gubiti prostor na vise konektora. Pravi 24-bitni A/D i D/A konvertori se podrazumevaju (sa preko 120dB SNR).

Drugo sto bih voleo da vidim su pozlaceni Cinch/AV (RCA) konektori.

Trece, morala bi da ima MIDI i to sa standardnim DIN konektorima da mi ne treba specijalan kabl.

Cetvrto, mikrofonski ulaz bi morao da ima opciju za dinamicki mikrofon (600Ω impedansa).

Peto, linijski ulaz bi imao pretpojacavac sa opcijom za RIAA korekciju (da moze direktno da se prikljuci gramofon sa magnetnom (MC/MM) glavom. Bila bi zgodna i opcija za direktno prikljucivanje elektricne gitare, basa, klavijature ili ritam masine bez DI Box-a.

Sesto, najbolje bi bilo kada bi karta imala odvojen box sa svim potrebnim konektorima i kada bi se svi signali u njega i iz njega vodili digitalno preko jednog visezilnog kabla. Taj box ne bi morao da bude blizu racunara pa bi sami konvertori bili imuni na shum jer nisu u racunaru, a moglo bi i da im se obezbedi alternativno napajanje sa dobrom filtracijom shuma za analogni stepen.

Sedmo, karta bi morala da ima procesor koji je sposoban da u realnom vremenu odradjuje impulse-response (konvolucijski) reverb (i to da svaki ulaz moze da ima razlicit efekat), umesto bednih simulacija koje se danas nazivaju reverbima ukljucujuci tu i FDN (Feedback Delay Networks) koji je Creative koristio u EAX effects engine-u.

Osmo, morala bi da ima jednostavan softver koji podrzava OpenAL, ima drajvere za sve operativne sisteme (Windows, Linux, Mac, FreeBSD, Solaris) koji omogucavaju nisku latenciju (<=2ms) za audio obradu.

Deveto, karta bi imala onboard RAM (bar 256MB) i sopstveni mp3 i wma dekoder cip. Tako bi mogao da joj uploadujes par mp3 fajlova, podesis jacinu, izdas komandu za pustanje i zaboravis na nju. To bi zaista pomoglo u igrama jer se ne bi procesor bavio time nego karta.

Deseto, kvalitetan izlaz za slusalice se podrazumeva, kao i to da karta treba da bude PCI-Express.

Za tako nesto ne bi mi bilo zao da dam 300€. Ne bih ni trepnuo. Medjutim, ovako nesto nema ko da napravi. Kao da su se svi urotili protiv kupaca da im nikada ne daju kompletan i funkcionalan proizvod nego uvek nesto fali uz opravdanje da to nekom ne treba i da samo nepovoljno utice na cenu. Tako imas 1,000 varijanti iste stvari sa minimalnim varijacijama a u stvari sve do jedne su sr.nje.

/rant mode off

Elem, cemu odusevljenje? :trust:
Ummmm... mozda zato sto je to karta za PCI-Express slot? :wall:
Eto odusevljenja...

Nije stvar uopste u tome sto je rec o Xtreme Audio karti, sama karta je prosek ili cak i ispod toga, vec u samoj cinjenici da je *najzad* Creative nesto izbacio i za ove slotove, koji se samo stancuju na novijim plocama, a sluze (bar dosad) samo da se u njih ubode prasina... a pretpostavka - logicna - je da ce, nakon Audio karte, na red doci i ostali, bolji predstavnici X-Fi serije.

Nedavno sam citao tekst o propasti Creative-a. Izgleda da je novinar koji je to slutio bio u pravu. Prsli su skroz ako uskoro ne naprave nesto krsteno.

Čekaj, zar ne postoji neko rešenje koje menja, recimo, Audigy 4, bilo da se radi o PCI ili PCIe kartici? Ne postoji neki X-Fi niže klase?? Zar to ne treba da kupe ovi što sada imaju malo bolje varijante Audigy 2 ili 4?

Ummmm... mozda zato sto je to karta za PCI-Express slot? :wall:
Eto odusevljenja...

Pa evo, napravicu ti ja beeper za PCI-Express pa se ti odusevljavaj do mile volje :d

Nije stvar uopste u tome sto je rec o Xtreme Audio karti, sama karta je prosek ili cak i ispod toga, vec u samoj cinjenici da je *najzad* Creative nesto izbacio i za ove slotove, koji se samo stancuju na novijim plocama, a sluze (bar dosad) samo da se u njih ubode prasina... a pretpostavka - logicna - je da ce, nakon Audio karte, na red doci i ostali, bolji predstavnici X-Fi serije.

Pazi ovako. U aprilu 2006 je mogao da se nabavi PEX 8111 -- PCI-Express to PCI bridge chip. Nista ih nije sprecavalo da ubace taj chip kao sto su proizvodjaci diskova stavljali IDE to SATA bridge chip, i kao sto su proizvodjaci grafickih stavljali AGP to PCI-Express bridge chip. Znaci, boleo ih je q....

U junu 2006 je bilo vec nativnih resenja za profesionalnu upotrebu link 1 i link 2. Njih je i dalje boleo q....

Citiram Stiva Eriksona (link na intervju):

Steve Erickson je napisao(la):
As far as PCI Express (PCIe) is concerned, which is the next bus, what we found is that the performance of PCIe is truly bad for audio. We are seeing four times degradation on the bus for audio.

PCIe is designed for graphics and high data transfer, but audio sends very small packets and the overhead can be very big! Moving the data across PCIe is much, much higher than PCI. So what we have to do is go back to the drawing board and work on the transport part of the chip and re-design it to add more silicon to overcome some of the problems we had with PCIe. So for us to come up with a PCIe solution is going to take a while because we have to overcome the problems we're facing with that bus.

Znaci ne samo da ih je boleo q..., nego su i namerno sirili FUD ne bi li mogli na miru da nastave da prodaju ista sr.nja bez i malo ulaganja u R&D.

Na kraju, moja pretpostavka je da nece doci bolje karte. Creative posluje lose, a za razvoj native PCI-Express resenja baziranog na X-Fi chipu treba para.

Čekaj, zar ne postoji neko rešenje koje menja, recimo, Audigy 4, bilo da se radi o PCI ili PCIe kartici? Ne postoji neki X-Fi niže klase?? Zar to ne treba da kupe ovi što sada imaju malo bolje varijante Audigy 2 ili 4?

Postoji X-Fi Xtreme Music na cije specifikacije sam dao link. Ali to je PCI karta. Ova PCI-Express karta koju su izbacili ne vredi ni tih 70$, pre negde oko 25$ do 35$.

Pazi ovako. U aprilu 2006 je mogao da se nabavi PEX 8111 -- PCI-Express to PCI bridge chip. Nista ih nije sprecavalo da ubace taj chip kao sto su proizvodjaci diskova stavljali IDE to SATA bridge chip, i kao sto su proizvodjaci grafickih stavljali AGP to PCI-Express bridge chip. Znaci, boleo ih je q....
A sto ti to meni pricas? Nista ja (a ni ti) nemam od toga.

Ja, kao krajnji korisnik, mogu samo da kupim takvu kartu... kad i ako se pojavi. Znaci, mogu samo da cekam.
Na kraju, moja pretpostavka je da nece doci bolje karte. Creative posluje lose, a za razvoj native PCI-Express resenja baziranog na X-Fi chipu treba para.
Kao sto si rekao - to je tvoja pretpostavka. Moja, recimo, nije takva.

Uostalom, zaista nije bitno - kao sto rekoh, ostaje nam samo da cekamo i vidimo.
Mada, iskreno, meni je zaista nelogicno da sve ostane na najlosijem izdanku X-Fi serije.

Pa kako god, meni nema smisla da x-fi music kosta 150$(ako se pojavi)...

A sto ti to meni pricas?

Zato sto si se javio u diskusiju i ocekujes da ce izaci bolje karte. Ja kazem da su zakasnili.

Ja, kao krajnji korisnik, mogu samo da kupim takvu kartu... kad i ako se pojavi. Znaci, mogu samo da cekam.

Pa ti kupi ako ne znas sta ces s parama. :trust:

Kao sto si rekao - to je tvoja pretpostavka. Moja, recimo, nije takva.

Ja svoju pretpostavku baziram na finansijskim vestima koje su oni sami objavili, kao i na cinjenici da CREAF stock vise nije listed na NASDAQ. Na cemu ti baziras tvoju?

Uostalom, zaista nije bitno - kao sto rekoh, ostaje nam samo da cekamo i vidimo.
Mada, iskreno, meni je zaista nelogicno da sve ostane na najlosijem izdanku X-Fi serije.

E vidis, ja mislim da je bitno. Imali su priliku da izbace dobru kartu za PCI-Express i da povrate zanimanje audio entuzijasta i gamera, a oni su izbacili ovo go.no.

Meni ova karta izgleda kao da uopste nema X-Fi procesor. Drugim recima deluje kao neki Value proizvod koji pola stvari radi u softveru. Za tako nesto je preskupa pa sve i da je PCI-E 3.0.

Ljudi ovu kartu MSI gura na svojim matichnim plochama...OVDE mozete pogledati upordeni test ovakvog reshenja sa "loshim" integrushama 😉 Da li vredi novca? teshko...Creative polako gubi identite kao brend...

Zato sto si se javio u diskusiju i ocekujes da ce izaci bolje karte. Ja kazem da su zakasnili.
Jos jednom - TI kazes.
K'o da si ti merodavan.
Pa ti kupi ako ne znas sta ces s parama. :trust:
Pa kupicu... kad se bude pojavila. Ne ovaj Xtreme Audio, mislim da me nisi razumeo... tek Xtreme Music dolazi u obzir.
Osim ako neki Auzentech Prelude ne uleti pre toga...
Ja svoju pretpostavku baziram na finansijskim vestima koje su oni sami objavili, kao i na cinjenici da CREAF stock vise nije listed na NASDAQ. Na cemu ti baziras tvoju?
Na lepim zeljama.

Na nekoj osnovnoj logici... prvo izbace najjeftiniju iz "X-Fi" serije (vidim da moram ovo po navodnicima, jer me nista ne razumes), pa onda i ostale.
Nece valjda samo jednu kartu da imaju za PCI Express slot?
E vidis, ja mislim da je bitno. Imali su priliku da izbace dobru kartu za PCI-Express i da povrate zanimanje audio entuzijasta i gamera, a oni su izbacili ovo go.no.

Meni ova karta izgleda kao da uopste nema X-Fi procesor. Drugim recima deluje kao neki Value proizvod koji pola stvari radi u softveru. Za tako nesto je preskupa pa sve i da je PCI-E 3.0.
Ti mene zaista ne razumes. Ma i ja kazem da je ova karta losa, ispod proseka i sl. I meni se cini kao da ne zasluzuje da nosi X-Fi naziv i da pripada toj seriji (u stvari, sta "cini mi se", zaista mislim tako!)
Pa mislim, kad ni iste drajvere ne koristi kao ostatak X-Fi serije...

Ali, sta cu (sta cemo), zove se "X-Fi Xtreme Audio"... kao pripada toj seriji.
I ja bih najvise voleo da sam video upravo Xtreme Music u PCIe izdanju...

Ljudi ovu kartu MSI gura na svojim matichnim plochama...OVDE mozete pogledati upordeni test ovakvog reshenja sa "loshim" integrushama 😉 Da li vredi novca? teshko...Creative polako gubi identite kao brend...

Pfff... vide li THD i IMD u 24-bit modu?!? :trust: UZAS!!! Pazi kad ga ALC888 integralac shije pa rastura. Povlacim rec, ne vredi to bre ni 10$.

Poslednja izmena:
Pfff... vide li THD i IMD u 24-bit modu?!? :trust: UZAS!!! Pazi kad ga ALC888 integralac shije pa rastura. Povlacim rec, ne vredi to bre ni 10$.
Ma idi...Pazi, da je neki drugi sajt u pitanju mislio bi da je neki zeshci fake 😉 gledao sam tabelu jedno 30 min sigurno...neverovatno mi i dalje?!? Postavlja se pitanje ko je u MSI&Creative braku profitirao 🙂

OffTopic: Izvinjavam se, ako smem da pitam, a gde se nalazi tu ALC889A vs. Audigy 2 ZS? Koji je bolji? Da li 2ZS ili ALC?

Poslednja izmena:
Nista bez MOTU-a 😀 digidesign rula 🙂
nema eax, al' zato ima ... sve ostalo 😀

Sala mala 🙂
Od tih igracki za game racunare jednio je valjao live! 5.1 platinum i audigy platinum(ili kako vec) upravo zbog te odvojene kutije sa ulazima gde su stavili ipak malo kvalitetnije komponente. Sve ostalo je tu samo da svira i to je to.

OffTopic: Izvinjavam se, ako smem da pitam, a gde se nalazi tu ALC889A vs. Audigy 2 ZS? Koji je bolji? Da li 2ZS ili ALC?
Audigy 2 ZS je vec prilicno ozbiljna karta... ne moze nikakav ALC da se poredi sa njom.
Ovde je polemika oko Xtreme Audio karte, tj. nekvaliteta iste...

Svim ljubiteljima "integruša" bih prosledio svoje iskustvo sa karticom Creative SB live 5.1, koja na sebi nosi nalepnicu sa datumom 12.06.2000 godine. Od tada sam promenio četiri ploče koje su na sebi imale integrisanu grafiku i ni jedna nije davala, ma ni približno, kvalitetan zvuk kako SB Live 5.1 koji imam u mašini. Čak ni Asus P5KC...

Nije problem, nisam se ja nesto brecnuo na tebe ili slicno... samo kazem, ovde smo se Audiofreak i ja "podzapali" oko takvog dresha poput Xtreme Audio karte... jednostavno, dragulj kao sto je Audigy 2 ZS ne bi trebalo ni da se pomene u takvom topic-u 😀

Svim ljubiteljima "integruša" bih prosledio svoje iskustvo sa karticom Creative SB live 5.1, koja na sebi nosi nalepnicu sa datumom 12.06.2000 godine. Od tada sam promenio četiri ploče koje su na sebi imale integrisanu grafiku i ni jedna nije davala, ma ni približno, kvalitetan zvuk kako SB Live 5.1 koji imam u mašini. Čak ni Asus P5KC...

Ja sam imao Live 5.1 i jos uvek imam Audigy 2 ZS.

Sto se tice starijih ploca, tacno je da su imale losiji zvuk (zbog losijih codeca). Sto se tice novih, ne bi smelo biti tako osim ako su u pitanju value proizvodi. Iz mog licnog iskustva, Asus i Gigabyte su "bucne" ploce tako da koliko god codec bio dobar, shum koji pravi ploca ga kvari, a znacajnu ulogu igraju napajanje i kablovi, kao i da li koristis TV tuner ili kablovski modem.

Šta da ti kažem 🙂, pogledaj moju mašinu, mnogo toga se promenilo Live je još uvek tu 🙂

Nazad
Vrh Dno