Šta je novo?

[Sound Cards] Clash of the ASUS Xonar Series (DG, DS, DX & HDAV 1.3)

Интересантно, баш ме занима какав је ефекат мода. Иначе можда и излемим ову моју ако ми дуне жута минута :p

Poslednja izmena:
Koliko vidim u "Moja mašina" imaš Xonar DX, on već ima fabrički konektor za napajanje, ne mora da se lemi. :) Dakle samo da se umetne između kompjuterskog PSU i tog konektora nešto poput one elektronike koja se nalazi na drugoj pločici sleva.

Poslednja izmena:
Видех неке модове на нету за DX као лемљење кондезатора на ножице напонског флопи конектора на карти ради филтрирања напона итд.

Само зар карта не узима напајање и из порта на плочи?

Видех неке модове на нету за DX као лемљење кондезатора на ножице напонског флопи конектора на карти ради филтрирања напона итд.

Само зар карта не узима напајање и из порта на плочи?

Nisam siguran. Mislim da uzima, ali za digitalnu sekciju, dok se analogna sekcija napaja preko flopi konektora. Čitao sam ranije teme o modovanju DX-a i tu možeš naći izjave tipa "Added in some 2200uF power supply caps from Nichicon and the bass response is certainly improved." Koliko ima istine u tome - ne znam. :)

Ono što znam je da, bar za mod napajanja, nema apsolutno potrebe lemiti po kartici bilo šta, čak je mnogo lepše i bolje da se napravi filter na štampanoj pločici sa koje ide jedan kabl sa flopi priključkom na Xonar, a drugi sa molexom na PSU. Sve se to smesti u malu kutijicu na dnu kućišta i to je to.

Poslednja izmena:
Bolje kupiti polovan CD plejer i od njega napraviti eksterni DAC, ko vec hoce DIY. :)

Сјајна идеја :)

Дај малко детаљније да појасниш какав филтер шта и како у некој теми о DX-u.

Ovako nešto kao što je dole opisano, googluj LC Filters za power supply namenu. U principu imaš samo induktivitet i 1-2 konda, pa sve to x2 (za 5 i 12V posebno). Trafo i diode nisu potrebne jer mi iz PSU već imamo stabilisan DC. Mada nisam siguran da li DX koristi i 5 i 12, treba proveriti da mu se uskrati jedna pa druga voltaža i videti da li radi, ali ako koristi oba napona, onda su potrebna dva ovakva filtera.

LC Filters

A full-wave rectifier with filter capacitor.

While the RC filter shown above helps to reduce the ripple voltage, it introduces excessive resistive losses when the load current is significant. To reduce the ripple even more without a lot of dc resistance, we can replace the resistor with an inductor as shown in the circuit diagram to the right.

rectifier_full_wave_lc_filter.gif

In this circuit, the two capacitors store energy as before, and attempt to maintain a constant output voltage between input peaks from the rectifier. At the same time, the inductor stores energy in its magnetic field, and releases energy as needed in its attempt to maintain a constant current through itself. This provides yet another factor that attempts to smooth out the ripple voltage.

In some cases, C1 is omitted from this filter circuit. The result is a lower dc output voltage, but improved ripple removal. The choice is a trade-off, and must be made according to the specific requirements in each individual case.

For dc, the inductance has only the resistance of the wire that comprises the coil, which amounts to a few ohms. Meanwhile, the capacitors still operate as open circuits at dc, so they do not reduce the dc output voltage. However, at the basic ripple frequency of 120 Hz, a 10 Henry inductance has a reactance of:
XL = 2πfL = 7540Ω

At the same time, a 100 µf capacitor at the same ripple frequency has a reactance of:
XC = 1/2πfC = 13.26Ω

Thus, L and C2 form a voltage divider that drastically reduces the ripple component (to less than 0.2%) while leaving the desired dc output nearly alone. This configuration may provide sufficiently pure dc for some applications, without the need for any following regulator at all.

The drawback of this approach is that a 10 Henry inductor is as large as some power transformers, with a heavy iron core. It takes up a lot of space and is relatively expensive. This is why the RC filter circuit may be preferred to the LC filter, provided the ripple reduction is sufficient and the power loss in the resistor is not excessive.

Poslednja izmena:
najbolje sto se moze umetnuti je akumulator za motor ...

Imam jedno pitanje.
Da li Xonar DG podrzava ASIO ?
Na sajtu stoji da, ali u info panelu pise ASIO: N/A ?
Poslednji drajveri su poslednji 7.12.8.1793

Danima razmisljam da li da uzmem audigy bulk za 23e ili xonar DG za 30e.. I nerviram se jer nalazim na komentare koji idu od odusevljenja pa do najgoreg hejta obe kartice.
Budzet mi je do 3000, + 200,300din za xonar DG, nije bitno ali za DS ili DX necu da dam kes, bar ne sada.
Skoro sam uzeo Pioneer m390 i treba mi zvucna za ove odlicne slusalice a ja iz Garsonovog zakljucka mislim da je xonar DG za mene :smoke:

Zvezda testa po meni je najjeftiniji Xonar DG pre svega zbog headphone ampa koji zaista radi posao, tako da ako imate neke solidne slusalice, DG ce usiti sve ove karte bez headphone ampa. Pored toga karta daje veoma dobar zvuk, a kad se uzme u obzir cena od 32-33 eura jasno je da je odnos ulozeno/dobijeno zaista veliki.
Prosto ne verovatno sta se dobije za tako mali novac.

Mislim da je ovim sve receno, dobro je sto sam naleteo na ovu temu, hvala Uriel-u sto je digao iz mrtvih :d

Vidim neki DJ je ovde pljuvao xonar DG do besvesti a prvo sam to citao pa tek onda test na prvoj strani.. e pa prijatelju nadji mi nesto bolje za 30e ?:p

Mislim da sam prelomio da iskesiram xonar DG pa javljam utiske uskoro :)

Ne mogu vise trpim ogranicenje integruse..

Odlicni su ovi zadnji driveri (ASUS XONAR Unified Drivers ), bar lepo rade pod W7

+1

na w7 x64 :)

Koristim Asus Xonar DS već neko vreme i uvek ne prestaje da me iznenađuje kada rčnem neku opciju koju ranije nisam dirao.:)

Pošto slušam muziku u 5.1 režimu rada, svi zvučnici su pojačani u Xonar DS audio center na 80% osim wufera koji sam odvalio na 100%. Volim da treskaju basovi pa to ti je.:p

Ostali zvučnici su na 80% jer sam primetio da u nekim pesmama kao npr. Chris Rea - On the beach, ne prija da svi zvučnici budu pojačani na 100% jer deluje da su neki instrumenti prenaglašeni dok su drugi prigušeni.

Onda sam se zezao sa FlexBass opcijama. Kada se LFE frekvencija povećava sve više i više onda mi se čini da vufer počinje da treska na svaku sitnicu i treska sve pliće a kada se frekvencija smanjuje onda vufer počinje da treska samo kada treba i bas iz vufera postaje dublji.
Kada se stiša vufer do kraja i kada se gornja frekvencija pomera koliko sam mogao da čujem, npr. na 250HZ zvuk iz ostalih zvučnika deluje poprilično jadno dok između 50 i 60HZ je sasvim drugačija priča, odnosno znatno bolja jer deluje kao da se preusmeravaju niske frekvencije malo i na ostale zvučnike, odnosno isti je efekat ako se podese zvučnici na Large.
S toga sam stavio LFE frekvenciju na 60HZ jer po meni daje najbolji zvuk iz ostalih zvučnika a vufer sam povećao na 100% da nekako nadoknadim izgubljenu jačinu smanjenjem LFE frekvencije a i prija mi što je treskanje iz njega dublje.:smoke:

Poslednja izmena:
Pa ako volis bas, onda si ivanza promasio zvucnike !
Nego, jesu li ti ostali zvucnici setovani na large ili small ?

Pa ako volis bas, onda si ivanza promasio zvucnike !
Nego, jesu li ti ostali zvucnici setovani na large ili small ?

Ne volim bas baš toliko da bih menjao zvučnike.

Inače, zvučnici su setovani na small. Kada se smanji LFE frekvencija na između 50 i 60hz deluje da se čuje isto kao kada se setuju zvučnici na large. Ukoliko su zvučnici setovani na large onda je vufer mutav u igrama.

Dali se isplati/vredi dati 30e za polovnu audigy 2 zs (sb0350) ili kupiti neki asus u tom cenovnom rangu (neki Xonar DG ili polovan DS)?

nije to losa kupovina. neces pogresiti ako je kupis. taj ZS bese neki top model..

Hvala Chinaski! Jos neko?
jeli bolja SB0350 ili asus DG po kvalitetu zvuka?

Poslednja izmena:
Vrh Dno