[Sound Cards] Clash of the ASUS Xonar Series (DG, DS, DX & HDAV 1.3)

garson

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poruke
5,148
Poena
0
Spletom nekih cudnih okolnosti dobio sam na test 3 karte iz ASUS Xonar palete, a cetvrtu (Xonar DS) i sam posedujem vec neko vreme. :)
Ovom prilikom se zahvaljujem i pozdravljam momka (sam ce se prepoznati) koji ne samo da je ovo omogucio, i koji je zapravo dosao na ideju da se karte malo testiraju.

Test smo obavili ja i user Dule13 kome se zahvaljujem na ukazanom gostoprimstvu (test je radjen kod Duleta).

Idealno bi bilo da je svaka karta radila 1-2 dana, tako bi se navikli na zvuk i lakse uocili razlike, medjutim imali smo ograniceno vreme (karte moraju da se vrate) pa je testiranje trajalo svega ~4 sata. Da bismo minimizovali gubitak vremena izmedju promena kartica, u svakom trenutku su u racunaru bile 2 karte, tako da smo mogli brzo da menjamo izvor. :)


Package Contents


Ne bih se previse zadrzavao na pakovanjima.

Sve testirane karte dolaze sa Quick Start Guide-om na vise jezika, CDom sa drajverima.
DG, DS i DX su low profile kartice i uz njih stize low profile bracket, dok uz DS, DX i HDAV stize i SPDIF TOSLINK optical adapter.
Logicno, DG ima najmanje i prilicno siromasno pakovanje (mora da se pristedi), DS i DX imaju identicno pakovanje, s tim sto uz DX stizu I 3.5mm-> 2xRCA kabl kao i molex to floppy kabl za napajanje.
HDAV ima najvece i najopremljenije pakovanje sa prozorcicem pa kartu mozete videti I kada je upakovana. :)
Na CDu sa drajverima stizu i ASUS Gamer OSD I RMAA Utility, na pakovanju pise da je tu i CD sa TotalMedia Theatre Media Player ali ga ja nisam nasao u kutiji. :trust:
Od kablova tu su DVI to HDMI kabl, HDMI kabl, i 2xRCA to 3.5mm female.


The Cards


Xonar DG


14428965.jpgPCB je identican DS-ovom, crne je boje mada iz blizine vise izgleda kao tamno braon. Prva vidna razlika u odnosu na DS su kondenzatori. Na DG-u se nalaze izvesni Lelon 105C kondenzatori (Lelon je tajvanska kompanija), dok su na DS-u Nichicon-ovi.
Audio procesor je C-Media Oxygen HD CMI8786, DAC cine Cirrus Logic CS4245 i Cirrus Logic CS4361.
DG nema DIP8 podnozje, opamp je zalemljen na PCB, u pitanju je JRC 5532 (veoma cest u audio uredjajima). Mada moguce je ugraditi DIP8 pa menjati, karta ionako nije skupa. :p
Na kutiji stoji veliki natpis Headphone amp & PCI 5.1 Sound Card. dakle kartica ima headphone amplifier. :)
U specifikacijama se ne navodi koji je headphone amp u pitanju (pise samo Optimized for 32~150Ω). Medjutim na karti sam uocio izvesan cip sa oznakama TI DRV601, tacnije 2 komada. Pretraga na netu je pokazala da se radi o Texas Instruments DRV 601, 2-Vrms DirectPath™ Pop-free Variable Input Gain Line Driver, koji ocigledno ima ulogu headphone ampa.
Podrzani Sample rate-ovi su 44.1K/48K/96KHz @ 16/24bit.
DG je 5.1 kartica a pozadi pored standardnih konektora poseduje i SPDIF toslink izlaz, dok se na samoj kartici nalazi i Front Panel konektor.
PCI bracket kao i low profile bracket su lepe crne boje. :)

Xonar DS

32463940.jpg


Sto se DSa tice, Audio procesor je ASUS AV200/AV66 (a to je zapravo C-Media Oxygen HD) , DAC cine Wolfson WM8776 i Wolfson WM8766.
DS poseduje DIP8 podnozje, pa mozete “rolati” opampove, a fabricki je JRC 5532 (mada moze da “uleti” i neki drugi iz te klase).
Podrzani Sample rate-ovi su 44.1K/48K/96K/192KHz @ 16/24bit.
Kao sto sam rekao isti PCB kao kod DG-a, Nichicon kondenzatori...
DS je 7.1 kartica, a SPDIF optical izlaz je deljen sa Rear/Back surround izlazom, pri cemu se mora koristiti toslink adapter. Takodje poseduje Front Panel konektor.
Kao i kod DG-a bracketi su crne boje.

Xonar DX

41013581.jpg


DX ima na izgled nesto kvalitetniji PCB, prave crne boje, deluje da je malo deblji od istog na DS/DG. Interesantno je da se kod DX-a komponente nalaze sa obe strane kartice, dok su kod DS/DG samo na prednjoj strani.
Takodje, uocljiva razlika su all solid kondenzatori, ima ih vise nego na DS/DG ali nisam uspeo da provalim ko je proizvodjac. Karta je nakrcana komponentama, pa su neke sa druge strane kartice.
Audio procesor ASUS AV100, DAC cine Cirrus-Logic CS4398 za Front-Out i Cirrus-Logic CS4362A za ostalih 6 kanala.
Podrzani Sample rate-ovi su 44.1K/48K/96K/192KHz @ 16/24bit.
DX je 7.1 kartica, a SPDIF optical izlaz je deljen sa Line In/Mic In.
Svi konektori pozadi su pozlaceni, a na samoj karti se nalazi Front Panel konektor.
DX nema DIP8 podnozje za opampove, a sama kartica dolazi sa 6 komada JRC 5532 , i 2 UTC MC4580 (Unison Technologies) za prednje stereo kanale , i svi se nalaze na poledjini kartice.
DX je za razliku od DS/DG (koje su PCI kartice) PCI-E kartica, sto mozda deluje super, ali losa posledica je postojanje PLX cipa prevodioca (ocigledno je sve native PCI), a to opet povlaci postojanje naponskog (floppy) konektora.
 
Poslednja izmena:

garson

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poruke
5,148
Poena
0
Xonar HDAV 1.3

hdav.jpg


Poslednja kartica je HDAV 1.3 koja je pune visine dok su DG/DS/DX low profile i mogu stati u HTPC kucista.
Na prvi pogled se vidi da je karta iz vise klase od prethodne tri. Kartica zapravo i nije obicna zvucna karta, reklamira se kao HDMI 1.3 Audio/Video Enhancement Combo Card, tu su reklame za Dolby TrueHD I DTS HD Master. Autor teksta se ne razume previse u te pojmove posto ga zanima iskljucivo stereo varijanta. :)
Na kartici se nalazi (poveliki) ASUS Splendid HD Video Processor koji bi trebalo da poboljsa kvalitet slike na HDMI izlazu, kao i 2 (takodje povelika) cipa koja su verovatno zaduzena za HDMI In i Out.
Kartica izgleda prelepo, veoma elegantno, sa crnim EMI Shieldom, gotovo isto kao i Xonar D2 (koga sam imao prilike da vidim), i podseca na graficku karticu.
PCI bracket je u boji zlata, na zadnjoj strani se nalaze HDMI In, HDMI Out, RCA SPDIF Out (moze se koristiti i kao optical preko adaptera), analogni stereo RCA izlazi, i Mic In/Line In (deljeno sa SPDIF In).
Audio procesor je ASUS AV200, DAC je Burr-Brown PCM1796.
Podrzani Sample rate-ovi su 44.1K/48K/96K/192KHz @ 16/24bit.
Na samoj karti se nalazi Front Panel konektor.
HDAV ima DIP8 podnozja za opampove, tako da se mogu menjati a fabricki dolazi sa jednim LM4562 I 2 JRC! Po ovim karakteristikama (DAC, opampovi) karta podseca na Xonar Essence ST(X). :)
HDAV je PCI-E kartica tako da kao i DX poseduje PLX cip prevodilac i ovaj put molex konektor za napajanje.
Nisam siguran ali rekao bih da kartica stereo bar kad smo kod analognih izlaza.

Kako smo testirali

Kao pojacalo koriscen je modovan (by Dule13 :D) Microlab-ov amp sa A6201 kompleta, Canton GLE 420 zvucnici i Sennheiser HD201 slusalice. Dakle, fin sistemcic primeren ovim kartama. :)
Na test masini je instaliran Win7 Ultimate 32 bit, za svaku kartu su korisceni najnoviji drajveri.
Karte su testirane iskljucivo u stereo rezimu, i samo za reprodukciju muzike. Kao plejer je koriscen Foobar sa ASIO i Kernel Streaming pluginovima.
Takodje, svaka karta je testirana sa ekvilajzerima na flat.
Napravili smo playlistu od nekoliko zanrovski razlicitih pesama trudivsi se da manje vise pokrijemo sve. Naravno, lossless 44.1/16 se podrazumeva.
Ne secam se tacno svih pesama ali je bilo otprilike ovako:
Dave Brubeck – Take Five (jazz numera, akusticni instrumenti)
Craig David – Walking away
La Roux - ? (nije moj fah, Dule sigurno zna koja pesma :D)
Kraftwerk - Computer love
Kraftwerk - ?
Dve malo sporije pop pesme, romantice sto bi Dule rekao :d
Berlin – Take My Breath Away
Chris Isaac – Wicked Game
U2 – Desire
Michael Jackson – Beat It
I na kraju jedna latin jazz numera, zaboravih koja.

Xonar DS je testiran sa promenjenim opampom, koriscen je LM4562, sto mu sigurno daje prednost u odnosu na default varijantu.

DG vs DS

Najpre su snage ukrstili DS i DG. Ocekivao sam da zbog LM 4562 razlika bude osetnija ali se DG odlicno pokazao, pa je zvuk na DSu bio za dlacicu precizniji i utegnutiji.
Ali kad smo presli na slusalice, DG je prebio DSa. :D Sa DSom zvuk na HD201 je bio izuzetno slab, dok je na DGu pojacanom na max zvuk bio na granici da postane previse glasan. Dakle, razlika je ovde ogromna u korist DGa.

DS vs DX


Zatim smo poredili DS i DX. I opet malo iznenadjenje, ocekivali smo da DS bude cak i bolji od DXa zbog opampa, ali izgleda da su bolji DAC i generalno bolji kvalitet izrade pokazali svoje te je DX pozitivno iznenadio, zvuk je bio nesto cistiji i izbalansiraniji nego na DSu. Cini se da na izlazu DX daje i malo jaci zvuk od DSa, a takodje i na slusalicama (ali opet daleko od DGa).

DX vs HDAV 1.3

I na kraju je dosao red na HDAV 1.3. Ocekivano, HDAV 1.3 se najbolje pokazao, ali su razlike u odnosu na DX prilicmo male, opet malcice cistiji i izbalansiraniji zvuk. Voleo bih da smo mogli HDAV da uporedimo sa STXom, mislim da bi se HDAV dobro drzao.


Treba i dodati po meni vrlo dobru softversku podrsku ASUSa, nismo imali nikakve probleme iako je u roku od par sati bilo instalirano sve i svasta (4 ASUS drajvera), karte su radile besprekorno.
Audio Control Panel je za svaku manje vise isti, u zavisnosti od dodatnih opcija.


Conclusion and recommendations


Kao sto sam rekao na pocetku, idealno bi bilo da je svaka karta radila par dana, mozda bi se lakse videle razlike izmedju kartica, ovako sve ostaje na subjektivnom utisku tokom ~4 sata testiranja.

Dakle, sva karte su se dobro pokazale, ali sto cena vise raste odnos ulozeno/dobijeno 9dosta) opada.

Ne bih navodio konkretne cene, zavisi od radnje do radnje, ali cu pokusati da ih navedem okvirno.

Zvezda testa po meni je najjeftiniji Xonar DG pre svega zbog headphone ampa koji zaista radi posao, tako da ako imate neke solidne slusalice, DG ce usiti sve ove karte bez headphone ampa. Pored toga karta daje veoma dobar zvuk, a kad se uzme u obzir cena od 32-33 eura jasno je da je odnos ulozeno/dobijeno zaista veliki.
Prosto ne verovatno sta se dobije za tako mali novac.

Xonar DS kosta nekih 1500 din vise od DG-a, nesto je kvalitetnije izrade (tacnije ima bolje kondenzatore) i mogucnost promene opampa sto mu daje blagu prednost u kvalitetu zvuka u odnosu na DG, ali nema headamp. Takodje nudi dosta za ulozen novac.

Xonar DX takodje zasluzuje preporuke.
Skuplja od DSa nekih 2000 dinara (mozete uzeti i D1 verziju koja je PCI, sto je po meni cak i bolje a malo je i jeftinija) ali je kvalitetnije izrade i ipak malo bolje zvuci, a razlika u odnosu na DS sa fabrickim opampom bi sigurno bila i izrazenija.
Ako ne koristite slusalice DX predstavlja odlicnu kupovinu pogotovu ako volite da posedujete kartu sa kvalitetnom izradom i komponentama.

Xonar HDAV 1.3 sigurno ima najlosiji odnos ulozeno/dobijeno. Regularna cena karte je debelo preko 100e (oko 150e), a trenutno je na akciji i kosta oko ~90e sto je i ok cena ako se u obzir uzmu i njene druge mogucnosti (HDMi i ostalo).

Dakle, ako imate kompjuterske zvucnike (cene do 100e), HDAV 1.3 mozda i nije za vas, sweet spot (po meni) je DX, a ako imate slusalice onda DG. Ovo ne znaci da DS nema preporuku, naprotiv.


Nadam se da ce test biti od pomoci buducim kupcima zvucnih kartica. ASUS je pokrio bukvalno svaki segment od 30 do 170e, i (opet po meni) obesmislio kupovinu recimo neke Creative X-Fi karte.

:wave:


P.S.

Ocekujem da se uskoro i Dule13 oglasi i da svoj sud o jucerasnjem testu.:)
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,963
Poena
113
Evo samo da vas pohvalim za trud i organizaciju!
Samo bih vam, tj garsonu, uputio zamerku što smatra da je ASUS "obesmislio kupovinu recimo neke Creative X-Fi karte" a da se pri tom ni jedna nije našla u direktnom okršaju sa ovim ASUS-ima. :d
:wave:
 

Vuk

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poruke
3,301
Poena
38
Steta sto caskom niste ubacili dip8 soket na DG pa da je odmerite u tom svetlu sa poboljsanim ampom,, zanima me da li bi on doprineo ujedno i zvuku preko obicnog out-a a i preko headphone out-a.
 

danijel00

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poruke
6,743
Poena
63
Ja taj DG bas ne vidim gde ima da se kupi, hmm...
Da li neko zna kakva je podrska za linux asus kartica?
 

garson

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poruke
5,148
Poena
0
Ja taj DG bas ne vidim gde ima da se kupi, hmm...
Da li neko zna kakva je podrska za linux asus kartica?
Ima, vec par nedelja, karte su stigle kod uvoznika, ima ih i u nekim maloprodajama. Karta je nov model, iznenadjujuce je da je kod nas tako brzo stigla pa mozda i prodavci ne znaju za nju.;)
Sto se Linuxa tice, na ASUS sajtu nema nista. :(
 
Poslednja izmena:

Vuk

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poruke
3,301
Poena
38
Nismo smeli, karte su dobijene na test, treba da ih vratimo u originalnom stanju. :d
Bas sam pricao Duletu, karta kosta nesto preko 3k dinara, nije ni steta sto bi se izgubila garancija ili cak upropastila kartica.:p

Pazi ako bi efekat bio ok i ako karta ne bi zveknula, (ne bi trebalo), mogli ste da je prodate tako modifikovanu ako vam ne treba, momentalno bi nasli kupca a vi bi imali rezultate u rukama.
 

marko_n

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poruke
2,313
Poena
0
Ja taj DG bas ne vidim gde ima da se kupi, hmm...
Da li neko zna kakva je podrska za linux asus kartica?

Meni Xonar DX radi perfektno na Ubuntu-u 10.04 i openSUSE-u 11.3, mada sam openSUSE probao samo par dana, a ostao je Lucid Lynx. Dakle sve radi out-of-the-box, čak i sa LiveCD-a daju korektan zvuk, bez ikakvih dodatnih drajvera ili podešavanja.

Ne postoji ASUS softver, tako da kartica radi kao Windows-u u "HiFi modu", dakle bez ikakvih efekata. Ako ASUS napravi Xonar control panel za Linux onda će biti dostupne i te dodatne opcije, mada ih ja nikad nisam koristio ni na Windows-u.

Sve Xonar kartice bi trebalo da rade na novijim Linux distribucijama, ali mogu da potvrdim za DX.

Edit:
Evo ovde imaš detaljno.

@garson, Dule
Svaka čast na testu! :)
 
Poslednja izmena:

garson

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poruke
5,148
Poena
0
Pazi ako bi efekat bio ok i ako karta ne bi zveknula, (ne bi trebalo), mogli ste da je prodate tako modifikovanu ako vam ne treba, momentalno bi nasli kupca a vi bi imali rezultate u rukama.
Sve je to tako, ali ako od nekog dobijes kartu koju ne smes da diras, takav je dogovor, to se mora postovati.
Posmatraj ovo na situaciju kao kada benchmark dobije graficku na test, koju treba da vrati ispravnu i nemodifikovanu posle testa.
Gde i kako ce zavrsiti ove karte koje smo testirali, stvarno ne znam.
 

Vuk

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poruke
3,301
Poena
38
Sve je to tako, ali ako od nekog dobijes kartu koju ne smes da diras, takav je dogovor, to se mora postovati.
Posmatraj ovo na situaciju kao kada benchmark dobije graficku na test, koju treba da vrati ispravnu i nemodifikovanu posle testa.
Gde i kako ce zavrsiti ove karte koje smo testirali, stvarno ne znam.

Ali niko od dobavljaca se ne bi ljutio kada bi mu ti rekao evo uplaticemo vam karticu sa testa (sto uglavnom nije slucaj jer HW sa testa obicno ostaje testeru).
Sada je bila jedinstverna prilika da se odradi ta modifikacija jer ipak su na okupu bile 4 kartice iz te serije.
 

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poruke
3,700
Poena
0
Test smo obavili ja i user Dule13 kome se zahvaljujem na ukazanom gostoprimstvu (test je radjen kod Duleta).

Нема на чему и други пут :)

Оно што је мени упало у очи је да све Асусове карте које смо тестирали имају тај неки карактеристичан прецизан и неутралан звук.

ДГ стварно има хедамп у виду интегрисаног кола који појачава излазну снагу карте до 2Врмс, колико знам ДС има 1Врмс. Ја сам у почетку мислио да је у питању неки софтвер али не, карта поседује хардвер :)

Крајњи утисак је да је ДГ бољи за неког ко хоће да користи слушалице а нема засебни хедамп или појачало.

Верујем да би ДС са својим фабричким Јрц/Не5532 свирао исто као ДГ без обзира што има квалитетније кондензаторе.

ДС се исплати куповати само ако се промени опамп, јер ДГ има исти опамп и уз то и хедамп. Са лм4562 он свира веома слично као ДX и ХДАВ самим тим може се једноставно купити ДХ и избећи потрага за опамповима, ионако цена доброг опампа изједначи цену са ДХ-ом.

Предност ДС-а је једино у томе што се звук може фарбати променом опампова и тако поправити неки недостатак у звучницима или појачалу.

Уствари има још једна предност ДС-а, карта је савршена за модовање :D, широки водови на штампаној плочи, електролити који се лако скидају, доста места на плочи и измењљиви опамп чине ову карту савршену за разне играрије.

ДХ је карта са највише кондензатора на тесту, има их више и од ХДАВ-а, карта свира савршено. Иначе Гарсон је заборавио да наведе да ДХ има 5532 опампове на споредним каналима а да предње стерео канале вози квалитетнији R4580 који је опет лошији по спецификацијама од лм4562 али без обзира на то карта свира савршено прецизно и избалансирано.

ХДАВ има исти систем опампова као и СТХ, 2 јрц 211х као бафер и један лм4562 као излаз. Као што рече Гарсон разлика између ХДАВ-а и осталих карица је мања него што је за очекивати од карте која кошта 150е, не знам можда је до мог система. Доста материјала је код ње отишло на неких милион могућности које уопште нисам похватао чему служе :D
 
Poslednja izmena:

Don Workinson

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruke
827
Poena
18
Garson i Dule13 hvala na trudu. Rezultat testa je ocekivan. :wave:

@Dule13 Svaka ti dala za ovo obrazlozenje :D
Tako sam ja i video situaciju :D pre izlaska DG po meni je bilo najbolje uzeti DX kao best buy pa ST(X). A sad za svakog prosecnog korisnika dovoljan je i DG za prelazak sa integrisane zvucne, a ako im je nebitan hedamp DX pa ST(X).
Kao sto si rekao DS je najbolji za ljude koji se odlicno razumeju u muziku i koji su spremni da se "igraju" sa promenom opamp-a da bi nasli zvuk koji im najvise lezi za vrstu muzike koju oni pretezno slusaju.
 
Poslednja izmena:

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poruke
3,700
Poena
0
Steta sto caskom niste ubacili dip8 soket na DG pa da je odmerite u tom svetlu sa poboljsanim ampom,, zanima me da li bi on doprineo ujedno i zvuku preko obicnog out-a a i preko headphone out-a.

Нема сврхе то је карта која је јефтина и која има све интегрисано на себи да ти омогући да само убодеш слушалице у њу и да ти то све ради фино.

За бољи опамп би требао имати и боље кондензаторе па ти то тако повлачи још инвестиције.

Ако хоћеш боље онда ДХ/ДС са добрим опампом и засебни хедамп/појачало да би то показало опипљиве резултате.
 

garson

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poruke
5,148
Poena
0
Ali niko od dobavljaca se ne bi ljutio kada bi mu ti rekao evo uplaticemo vam karticu sa testa (sto uglavnom nije slucaj jer HW sa testa obicno ostaje testeru).
Sada je bila jedinstverna prilika da se odradi ta modifikacija jer ipak su na okupu bile 4 kartice iz te serije.
Pazi, nije problem kupiti kartu pa probati, kao sto sam rekao. :)
A i trebao nam je alat za skidanje opampa, ja nemam, Dule nema, mogli smo naci nekoga da to odradi, ali smo se ipak skoncentrisali na sam test.
Verujem da bi sa drugim opampom karta malo bolje zvucala, verovatno kao DS sa drugim opampom.
 

Delija

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poruke
7,302
Poena
38
Steta sto niste imali malcice jaci test sistem, al' u svakom slucaju svaka cast na trudu! cheers


p.s. Opamp se skida i stavlja prstima :) Ne treba ti alat.
 

garson

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poruke
5,148
Poena
0
Иначе Гарсон је заборавио да наведе да ДХ има 5532 опампове на споредним каналима а да предње стерео канале вози квалитетнији R4580 који је опет лошији по спецификацијама од лм4562 али без обзира на то карта свира савршено прецизно и избалансирано.
Hvala Dule, zaboravih, ispravicu u tekstu gore. :)
Steta sto niste imali malcice jaci test sistem, al' u svakom slucaju svaka cast na trudu! cheers
Imam ja, ali smo test radili kod Duleta.
Karte su jos kod mene ali nema vremena da isprobavam kod sebe. :S:
p.s. Opamp se skida i stavlja prstima :) Ne treba ti alat.
Prstima skines zalemljen opamp? :trust:
 
Poslednja izmena:

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poruke
3,700
Poena
0
Steta sto niste imali malcice jaci test sistem, al' u svakom slucaju svaka cast na trudu! cheers


p.s. Opamp se skida i stavlja prstima :) Ne treba ti alat.

Ни да имаш нокте ко гризли не би успео да SOIC одвојиш са штампане плоче :D

EDIT: Имам ја лемилицу са пратећом опремом, али са њом је веома тешко скинути SOIC опамп јер треба неки супер танак врх лемилице а и она мора да буде квалитетна да не би спалила водове по карти, није то лако.
 
Poslednja izmena:

Delija

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poruke
7,302
Poena
38
Nisam uopste obratio paznju na koju se konkretno karticu misli, tj. ocekivao sam socket kao na STX-u.

p.s. Gledam Djokovica kako dere Berdiha u isto vreme :D
 

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poruke
3,700
Poena
0
DS i HDAV имају ДИП8 сокете.
 

Vuk

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poruke
3,301
Poena
38
Pazi, nije problem kupiti kartu pa probati, kao sto sam rekao. :)
A i trebao nam je alat za skidanje opampa, ja nemam, Dule nema, mogli smo naci nekoga da to odradi, ali smo se ipak skoncentrisali na sam test.
Verujem da bi sa drugim opampom karta malo bolje zvucala, verovatno kao DS sa drugim opampom.

O tome ti pricam zamisli za te pare kartu sa dobrim izlazom i sa dodatnim headphones amp-om.

Realno retko ko da koristi zvucnike, vec je vecina uslovljena koriscenju slusalica u nocnim casovima ukoliko zele bolji ugodjaj i manje problema.

Razumem ljude koji imaju svoje zasebne kuce i koji mogu da se izivljavaju sa jacinama u toku noci, ali za standardne ljude opcija head-ampa pravi opasnu prevagu!

Pitanje je kako su na DG-u odradili logiku, da li direktno zvuk ide na TI ili prvo ide preko JRC 5532 pa tek onda na TI DRV601.
Ako ide direktno onda je za ocekivati da promena JRC 5532 ne donosi nista head-amp izlazu, ali ako zvuk ide preko JRC 5532 na TI DRV601, onda bi bilo izuzetno zanimljivo cuti takav zvuk preko head-amp-ovg izlaza.
 

eraser

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.12.2003
Poruke
336
Poena
18
Momci, svaka cast na trudu !

Dule, kako bi prokomentarisao kombinaciju HD201 + Xonar DG ? Da li je taj ugradjeni headamp dovoljno dobar da pokrene ove sluske da one ne zasviraju samo glasno, nego i kvalitetno sa prisutnim basovima ?
 

Vuk

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poruke
3,301
Poena
38
Jos jednu stvar bih voleo da vidim detaljne velike slike DG-a u makro modu u ogromnim rezolucijama i to tako da imamo jednu sliku iz pticije i tri slike karte podeljene u tri dela sa blagim kosinama. Slike u kojima se vide pore vodova.
 
Poslednja izmena:

garson

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poruke
5,148
Poena
0
O tome ti pricam zamisli za te pare kartu sa dobrim izlazom i sa dodatnim headphones amp-om.

Realno retko ko da koristi zvucnike, vec je vecina uslovljena koriscenju slusalica u nocnim casovima ukoliko zele bolji ugodjaj i manje problema.

Razumem ljude koji imaju svoje zasebne kuce i koji mogu da se izivljavaju sa jacinama u toku noci, ali za standardne ljude opcija head-ampa pravi opasnu prevagu!

Pitanje je kako su na DG-u odradili logiku, da li direktno zvuk ide na TI ili prvo ide preko JRC 5532 pa tek onda na TI DRV601.
Ako ide direktno onda je za ocekivati da promena JRC 5532 ne donosi nista head-amp izlazu, ali ako zvuk ide preko JRC 5532 na TI DRV601, onda bi bilo izuzetno zanimljivo cuti takav zvuk preko head-amp-ovg izlaza.

Evo, mi smo probili led sa ovim testom, a ocivali smo da DG kosta i vise od DS, karta je dzab dzabe, moze i da se moduje, promene se kondovi, ugradi DIP8 socket, sad samo neko ko je u tom moderskom fazonu da je kupi i da se poigra.:D

Momci, svaka cast na trudu !

Dule, kako bi prokomentarisao kombinaciju HD201 + Xonar DG ? Da li je taj ugradjeni headamp dovoljno dobar da pokrene ove sluske da one ne zasviraju samo glasno, nego i kvalitetno sa prisutnim basovima ?
Nema na cemu. :)

Sto se slusalica tice, kako je DG jedini koji ima head amp nismo mogli da poredimo kvalitet zvuka, ostale su previse slabe, a nismo imali nista drugo sto bi na tom nivou jacine teralo slusalice.

Naravno da bi bolji sistem, pa neki head amp, te to par dana da svaka karta svira, dalo bolje rezultate, ali jbg, tu bi trebalo vise stvari da se poklopi.
Ovo je sve odradjeno na brzinu, bez nekih vecih priprema. :(
 
Poslednja izmena:

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poruke
3,700
Poena
0
Garson i Dule13 hvala na trudu. Rezultat testa je ocekivan. :wave:

@Dule13 Svaka ti dala za ovo obrazlozenje :D
Tako sam ja i video situaciju :D pre izlaska DG po meni je bilo najbolje uzeti DX kao best buy pa ST(X). A sad za svakog prosecnog korisnika dovoljan je i DG za prelazak sa integrisane zvucne, a ako im je nebitan hedamp DX pa ST(X).
Kao sto si rekao DS je najbolji za ljude koji se odlicno razumeju u muziku i koji su spremni da se "igraju" sa promenom opamp-a da bi nasli zvuk koji im najvise lezi za vrstu muzike koju oni pretezno slusaju.

Нп :)

Све ми се чини да ће се овај мој ДС упознати са лемилицом само да прикупим још информација шта и како :D
 

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poruke
3,700
Poena
0
Momci, svaka cast na trudu !

Dule, kako bi prokomentarisao kombinaciju HD201 + Xonar DG ? Da li je taj ugradjeni headamp dovoljno dobar da pokrene ove sluske da one ne zasviraju samo glasno, nego i kvalitetno sa prisutnim basovima ?

ХД201 може да искористи боље, одмах се чуло да ДХ боље свира али дупло тише од ДГ-а, рекао бих 50% од максималне снаге слушалица.

Мени је ХД201 засвирао лепо тек кад сам направио појачало. Много ХД201 тражи, питање и да ли је уопште исплативо куповати их кад ти за њих треба пристојно појачало/хедамп, а слушалице коштају 2000 дин. Не знам шта су мислили инжињери у Зенхајзеру кад су их правили.

ЕДИТ:

Што се тиче путање сигнала на ДГ-у мислим да се она мења у зависности од подешавања, звучници преко опампа, слушалице преко хедамп драјвера.
 
Poslednja izmena:

Don Workinson

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruke
827
Poena
18
HD 201 su sramota za Sennheiser. Da se razumemo sluske su za tu cenu i ok ako su tu samo kad ne mozes da koristis zvucnike nocu al' to nema veze sa Sennheiser-om.
Po meni su i dovoljno glasne [ne preterano al realno ti i ne treba vise ako ne zelis da ogluvis] ali je zvuk ispran i nikakav. Basa nigde. Sa nekim "budzet" headphone amp-om tipa Behringer MICROAMP HA400 ~2.5k [koji sam probao] se poboljsava kvalitet zvuka ali nista posebno da bi to bilo Vauu!
 

Delija

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poruke
7,302
Poena
38
Puno ocekujes od ultra jeftinih sluski. Sa malim DIY pojalcalcem koje kosta ~1000 din su sasvim ok, pogotovo ako je bitno da sluske budu zatvorenog tipa.
 

Don Workinson

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruke
827
Poena
18
Ja nisam puno ni ocekivao od njih i bas sam ih uzeo kao prelazno resenje umesto hd415 [koje sam imao samo 3-4 dana] da ne bi zaglavio sa 415 pre nego sto uzmem nesto ozbiljnije al me nervira sto ih svi hvale nevidjeno kao da su sluske mnogo dobre.
Samo kazem da Sennheiser nije trebalo da ih izbaci jer kaljaju ugled firme zbog malog dela kolaca iz budzet sektora . AKG ih je u tom rangu oduvao! Najvise mislim na AKG K77 koji je nekih ~30e ,a bolji je i od hd201 i od hd415/435. Just my 2c
 
Vrh Dno