Šta je novo?

Sound Blaster Z SE, problem

Cenim i ja da će da bude tako,
optički izlaz je must have.
Možda ovako nešto: link x4 .
 
Cenim i ja da će da bude tako,
optički izlaz je must have.
Možda ovako nešto: link x4 .
Pošto je optical out must have, nemaš baš mnogo izbora. Go for it.

Meni se lično ne sviđa Creative jer je prekompleksan i ima tonu mogućnosti. Kad vidim da je drajver 50Mb, sve mi je jasno. Za onaj NI Komplete Audio drajver je 2Mb.
 
Jedini razlog da se ide na Creative zvucne karte je restoracija surround i EAX efekata (pogotovo 3, 4, 5/HD) u starijim directsound igrama (pre 2008/2009). Moze ovo i van Creative karata ali za poslednje generacije EAX mislim da su njihove karte i software (alchemy) jedina garancija da ce da radi. Sem ovoga iskreno ne vidim nijednu drugu prednost, bukvalno bilo koji kvalitetniji (USB) DAC zavrsava posao.
Ja isto zbog ovoga gore ne zelim da se odreknem starog Fatalitija, zvuk mi je jedan veliki deo dozivljaja i jednostavno ne mogu da zamislim da igram te starije igre a da ne zvuce kako treba.
 
samo da skrenem pažnju da ovo nije tema šta da se kupi. postoji poseban deo za to.

što se spomenute restoracije tiče, mislim da je podržana i na gejming USB modelima
 
Imao sam Sound blaster Z SE i jedini drajver koji je dobro radio, bio je sa sajta Daniel_K, koji je već neko okačio.
 
Imao sam Sound blaster Z SE i jedini drajver koji je dobro radio, bio je sa sajta Daniel_K, koji je već neko okačio.
Ako možeš da se setiš koji drajver, jer ovde link , nema drajvera za SB1500 ili Sound Blaster Z SE.
Meni su ovi najmanje loši, link , poslednji post.

Sad sam trenutno na windows drajverima, bez command center - a, očistio sve sa DDU-om, očisto ručno foldere i ručno registry, pratim.
 
Da li su ti instalirani drajveri za sve (ploca, graficka...itd) sa sajta proizvodjaca ili ih je windows instalirao?
 
Svi drajver su instalirani, sa sajta proizvodjača.
 
Probaj na drugoj nekoj masini, ako prepozna i sve radi, onda je definitivno neki problem sa plocom. BIOS pretpostavljam zadnji?
 
Probao sam, isto se ponaša. Da, BIOS je poslednji.
 
Jesi probao tu zvučnu u nekoj drugoj mašini?
 
Ne mora da znači ali po svemu sudeći KIBLA`s neće moći da je pusti normalno u rad.
Eventualno da proba sa drugim operativnim sistemom gde bi 100% eleminisao loše napisane drajvere ili možda da je ubode u neku ploču sa starim "non-UEFI" BIOS-om.
Ono u teoriji, OS odnosno drajveri bi trebalo u potpunosti da preuzmu kontrolu nad hardverom ili (deblo) grešim ovde?
 
Ako je kartica ispravna.
Mozda bi trebao da resetuje BIOS na default, udari svez Windows, pogasi kroz GPEdit instalaciju drajvera preko MS Update (posto hoce MS da updateuje drajvere preko postojecih od proizvodjaca bez pitanja), da instalira drajvere sa sajta proizvodjaca. Ili da proba sfc /scannow i DSIM komande da opravi Windows. Nesto tu ne stima.

S obzirom da je probao na drugoj masini i da pravi isti problem, neka pokusa neku trecu masinu. Ako i tu pravi problem, onda je kartica definitivno defektna.
 
@Excalibur - Sve to nije vredno ni truda ni vremena.
 
Bukvalno... toliko gnjavaze oko bios + reinstall win... trebabznati podvici crtu, ovde je vec pozamasno predjena granica zdrave logike.
 
Sound Blaster Z ni kao nova kartica nije bio nešto popularan a ni dobar. Ne mogu da pronađem, ali se sećam da jedan Nemac na review ga je žešće popljuvao i rekao da Lusya SA9023A + ES9018K2M kvalitetnije zvuči. Tada sam je prvi put i kupio. Inače ložio sam se i ja da je Z bolja DX a, ali krastavac bato, DX i dalje kvaliteno gura. Tako da im ovaj Sound Blaster nije kvalitetnije ostvarenje
 
Ne radi se o tome. Svaka kartica mora da radi po plug and play sistemu. Ako si karticu zabo u ploču, instalirao drajver, i ona ne radi, tu je kraj priče. Čak i ako znaš da je kartica 100% ispravna. Kakvi crni 3rd party drajveri, podešavanje BIOS-a i ostale gluposti. Čak i da kartica nekim čudom proradi, rizikuješ stabilnost celokupnog sistema jer se igraš sa resursima na PCIx magistrali.

Ovo nije nagađanje. Pričam iz iskustva.
 
Ne treba sad pretjerivati. Nekad ne radi sve iz prve. Los bios, drajver, memorija nebitno. Meni je DK drajver mi je rijesio problem i kartica radi vec 6 godina bez problema na vise platformi i ploca. Sa oficijelnim drajverima je znalo da bude problema. Vjerovatno zato sto creative nece da se zeza sa bagovima u drajveru lakse im je da ti prodaju novu karticu. Inace EAX 5 najbolje radi na creative karticama i ja sam je zbog toga i uzeo jer je zvuk nevjerovatan na starijim igrama sa tom podrskom. Pogotovo kad imas surround zvucnike. Ko je probao zna o cemu pricam. Znaci nije da ne vrijedi cimanja samo sto treba znati kad odustati. Po meni jos jedino da proba promjeniti bios iz UEFI u CSM i podesi boot na CSM ako ni to ne uspije prodaj karticu i ganjaj drugu.
 
Ma zaebavam se. :) Cim mu pravi problem na drugoj masini, to je to. Nema dalje.
Nije sam to sto se tice EAX na Creative karticama. Imaju cistiji zvuk, a i Crystalizer pomaze kod mp3 fajlova kojima je su otisle frekvencije zbog kompresije.
A on moze da uzme neki dobar DAC ili cak Focusrite Scarlett u tom cenovnom rangu kao SB Z
 
Nemoj da se zezas dobices crvenog smajlija 😁
 
Razumem, vremena i truda, zdrava logika, ali ne funkcionišemo svi tako.
Slažem se otišlo je dosta vremena, hmmm oko mesec dana...ali nije poenta u tome, poenta mi je da isteram sve do kraja,
nešto naučiš, saznaš novo nešto, dobiješ neko iskustvo i ono najlepše na kraju, satisfakcija kada rešiš problem, ako ga rešiš.

Par dana, tj. od 01.02, je kartica kod kolege na poslu u kompu, win 10, i3, 8gb rama, asus ploca, uefi boot, nvidia 1050, radi kao sat, drajveri originalni crative.
Neka je još par dana, pa da vidimo.
 
Treci komp, ipak radi. Onda je neki problem na ploci. Moguce da je BIOS problematican. Tj. da ga neka opcija zeza.
Jeste da je IRQ sada shared i da ne bi smelo da bude problema, ali opet.
To je za sada sumnja, ali cini mi se vise da je neki problem sa Windowsom i samim drajverima za plocu i/ili samim Windowsom oko istih.
Zato sam napisao da ako ti je Win Pro, da u gpedit promenis da ti Windows ne vuce sam drajvere, jer se desi da prepise postojece "sa sajta proizvodjaca nekim drugim". Cak i sami drajveri mogu biti problem.
Primera radi, kada je izasla 10ka, azurirao sam je sa W7 i tu sam imao nenormalnu latenciju sto se tice zvuka. Pomislih da je pobrljavelo zbog azuriranja, uradio restore na W7, uradio backup, podigao svezu 10ku, ali isti problem. Zvuk je seckao na svemu zivome. Brljavio u smislu da se u trenucima zvuk ponasao kao pijandura koja izgovara svoje poslednje reci pre nego sto se patosira. Mucnom izolacijom sam skapirao da postoji neki konflikt izmedju LAN i zvucne. Cim postoji protok na mrezi, zvuk brljavi. Disableovanjem mrezne, zvuk normalno radi. Probao sam sve zive Intel drajvere, pa i sto Win sam po sebi povuce neke. Radilo je to kratkog daha, na nekoj verziji drajvera za mreznu, ali posle restarta isto njesra. Vratih W7, i posle 4-5 godina, ajde da probam ponovo i zaista je Intel popravio drajvere i sad vise nemam problema. Drajvere sa skinuo sa njihovog sajta. Pre toga sam se dopisivao sa Intelom, sto kroz forum, sto kroz mail, da poprave drajver. Ujedno, postojala je i prica da je delimicno i MS kriv za probleme oko ovoga. Vremeno su izgleda i jedni i drugi sredili problem. Nije samo bila u pitanju SB Z kartica, nego i mnoge druge profesionalne kartice. Da, i desavalo mi se da ne vidi karticu u SB control panelu na isti nacin posle restarta. Retko, ali da.

Tako da ti je moj savet, cim ti vrati karticu, da uradis reparaciju Wina sa sfc i dism komandama. Iskljucis azuriranje drajvera kroz gpedit. Ide nesto do not download drivers from update ili tako nesto. Ukucaj u google how to disable driver update gpedit. Instaliras ponovo drajvere sa sajta proizvodjaca, da prepise postojece. Pa onda utaknes karticu i instaliras drajvere. Posto je intel u pitanju, vidi da drajvere za plocu i lan skines sa njihovog sajta. Ali posle probe sa Asusovog sajta.
Vidi i da li ti je BIOS zadnji.
 
Poslednja izmena:
Redovno pratim sve što se piše i piskara o saundu sa PC-a ovde jer su juzeri malo kvalifikovaniji od onih na HiFi Forumu, i bez doze prepotencije koja je tamo stimulans broj jedan (uz kintu), pa i ovu temu pratim od početka.
Kako nisam imao tu karticu nisam smeo da se izjašnjavam o problemu ni rešenju, ali podstakli ste me ovim pisanijima pa sam ovih dana ubacivao/vadio i igrao se sa nekoliko prastarih SB koje motaju po podrumu. Prešao sam odavno na Asus Xonar karice i DAC principe, i tek sada vidim kolko sam mozga sačuvao. Sada sam trek zamrznuo Cretive ko nikada.
Da ne prepričavam mnogo, ali, od 3-4 prastarih karica tipa CB483x i 0220, 1040, 1050... koje sada rade kako i gde im se sviđa na starim prašnjavim PC-a.
Jedna radi samo na apdejtovanom Win10Pro sa drajverima koje skine IObit Druver pro, druga samo sa kX drajverima određene verzije, sa istim neće ni klonirani Win na istoj ploči u drugom PC-u itd. itd... Def. najgori slučajevi su sa "fabričkim/originalnim" drahverima.
Kada prorade pod Win10Pro 32 bit. neće nikako sa Win10 64 bit. bez obzira na drajvere ni mučenje ...
Sećam se da pre 5-6 godina ni jedna od tih kartica nije htela da radi pod Win10 ni pod kojim uslovima. Zaro su i stajale po policam kao ukras.

Ono što sam sasvim slučajno otkrio pa ajde da podelim sa svima kojima je kvalitet zvuka bitan sa audio-filskog stanovišta je sledeće:

- od jutros "zakonom za stabilnost hw. i drajverske podrške" smatram Puppy Linux Bionic u bilo kojoj novijoj verziji i Ubuntu v.18.06 posle kompletnog apdejta. Nisam našao šta ne podržavaju i šta njih može da zajebe. Mislim, u mom podrumu nije bilo ničega takvoga.

Ja stvarno imam malu starinarnicu u podrumu, (daleko je e-reciklaža u provinciji) pa ne bacam šta nema cenu neku ali, za dan-dva uspelo mi je da se pokrene 7-8 starih zvučnih kartica, dva zaboravljena I-O serijska PCI kontrolera, nekoliko WiFi kartica koje stoje samo "zvog egzotičnih" antena i čipova.
Hvala vam SVIMA što sam kvalitetno "ozvučio" celi suturen od nekih 100+ kvadrata za jedan dan sa 3-4 varijabilna sorsa!

PS
Sasvim sam slučajni korisnik Suse Linuxa i molim da se ovo ne shvata kao nekakva reklama za Ubuntu.
 
Poslednja izmena:
18.06 ne postoji. 18.04 LTS ima ogroman problem sa USB zvučnim karticama da mora cela ALSA da se reinstalira (iz prve ruke, ne dešava se samo kod mene). aktuelne LTS verzije su 18.04 (još koji mesec), 20.04 i 22.04. cenim da je taj problem sa USB zvučnim rešen kod potonjih LTS verzija
 
Onda je taj 18.04 sa sve apdejtom, ne pozbejem niti pratim Ubuntu, odavno .
Nemam USB zvučne na lageru, sve su bile PCI.

PS
sad gledam, piše:
ubuntu-18.04.6-desktop-amd64.iso
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno