Šta je novo?

Sortiranje foldera i fajlova

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li je moguce i kako naterati da Mac OS automatski sortira fajlove i foldere po tipu (kind) ali tako da folderi UVEK budu prvi i sortirani ASC?

Uzasno me nervira sto neki psd fajl, recimo, ima veci prioritet kod sortiranja po tipu....totalna nebuloza!

Pogledaj da li Disk Order nudi mogućnost prikaza foldera pre fajlova. Ne sećam se, a nisam u mogućnosti da ti proverim sada.

DO ne nudi tu mogućnost. Barem ne verzija koju ja imam...

Nudi, ja imam v3.

Da li iko moze da mi objasni zasto retardirani Finder to ne moze? :)

Macovcima je to normalno, a Apple-u se verovatno ne nalazi na listi prioriteta..filozofija "keep it simple (stupid)".

Pre ce biti "keep it totally useless"... Ne znam sta je onda prioritet ako ne peglanje Finder-a koji je postao gori od Explorera.

Ma daj bre ljudi, to što ste Vi navikli na glupavu windows logiku ne znači da je i OS Xova logika glupa. Mene je to nerviralo samo par dana a sada mi totalno odgovara (možda sam postao gluplji :D)

Ova dvojica koriste Mac OS X prije tebe i mene zajedno, tako da... :wave:

Navik`o na to da folderi nemaju prioritet, al` bi vol`o da Finder manje pada u nesves`. I iMovie. I da imam reset dugmence na mom PB, vec me boli prstic od 4 sec restarta. A mom drugaru PB G4 i PM G5 sa novim sigurnosnim pach-evima nece da se uspavaju. Sta rade ti Jabucari?!
A da, vol`o bi i novi MBP, moze i bez dugmence... :)

Ma daj bre ljudi, to što ste Vi navikli na glupavu windows logiku ne znači da je i OS Xova logika glupa. Mene je to nerviralo samo par dana a sada mi totalno odgovara (možda sam postao gluplji :D)

Ja aktivno koristim 3 verzije Windowsa, 2 verzije Solarisa, Mac OS i bar 4 verzije linuxa sa razlicitim GUI-ima i nemoj mi reci da su svi sem Mac OS-a nelogicni i glupa "Windows" logika? :) To je preambiciozna pretpostavka. Uostalom da je zaista tako, 3rd party file menadzeri za isti tja Mac OS ne bi nudili tu opciju po difoltu :)

Meni je sasvim logicno da to bude tako i da folderi imaju prioritet nad fajlovima.

Poslednja izmena:
Stvar navike i želje da se navikneš na nešto novo. A podjednako je korisno i jedno i drugo. Znam da je mene češće nerviralo što moram u velikom direktorijumu da dva puta kucam u komanderu početna slova fajla koji tražim, jer mi se prvo zaustavljao na folderima. Više odgovara kako je u Finderu rešeno, ali, ko što rekoh, stvar ukusa. Nije ne znam kakav cim da radim ni kao što u Windowsu radim, samo, primeti se :)

Znam da je Win nasledio logiku takvog sortiranja od DOS-a i jasno mi je što je u DOS-u to bilo tako rešeno, ali mi nije jasno što je na Windowsu ostalo tako, tj. što nisu i malo drugačije razmišljali. Za Solaris ne znam, ali se pokušavam setiti za Terminal u Linuxu..mislim da i on sortira sve po abecedi, ravnopravno, bez favorizovanja foldera. Jel se dobro sećam?

Pokua

Ja aktivno koristim 3 verzije Windowsa, 2 verzije Solarisa, Mac OS i bar 4 verzije linuxa sa razlicitim GUI-ima i nemoj mi reci da su svi sem Mac OS-a nelogicni i glupa "Windows" logika? :) To je preambiciozna pretpostavka. Uostalom da je zaista tako, 3rd party file menadzeri za isti tja Mac OS ne bi nudili tu opciju po difoltu :)

Meni je sasvim logicno da to bude tako i da folderi imaju prioritet nad fajlovima.

Nisi me dobro razumeo. Sve je stvar kako se navikneš ili šta ti više odgovara a ne da li je jedno glupo ili ne. Ovo može da ide u nedogled kao rasprava o tome šta je bolje Nokia ili SE, Mercedes ili BMW, itd ...

Stvar navike i želje da se navikneš na nešto novo. A podjednako je korisno i jedno i drugo. Znam da je mene češće nerviralo što moram u velikom direktorijumu da dva puta kucam u komanderu početna slova fajla koji tražim, jer mi se prvo zaustavljao na folderima. Više odgovara kako je u Finderu rešeno, ali, ko što rekoh, stvar ukusa. Nije ne znam kakav cim da radim ni kao što u Windowsu radim, samo, primeti se :)

Znam da je Win nasledio logiku takvog sortiranja od DOS-a i jasno mi je što je u DOS-u to bilo tako rešeno, ali mi nije jasno što je na Windowsu ostalo tako, tj. što nisu i malo drugačije razmišljali. Za Solaris ne znam, ali se pokušavam setiti za Terminal u Linuxu..mislim da i on sortira sve po abecedi, ravnopravno, bez favorizovanja foldera. Jel se dobro sećam?

Pokua

Dobro se secas ali za ls postoji argument kojim mozes da sortiras direktorijume pa onda fajlove dok u Finderu ne mogu nikako da setujem da prvo idu direktorijumi pa onda fajlovi. E sad, sta vise odgovara zavisi i od same strukture podataka na disku. Nekad zaista jeste bolje kada sortira ovako s brda s dola ali nekad je totalno iritantno sto direktorijumi nisu prvi. Otuda moj revolt, ne postoji cak ni opcija da sam izaberes sta prvo da ide ;(

Ili ja ipak ne mogu da shvatim da je Appleu vaznije da sistem lepo izgleda ali ne i da omoguci vecu funkcionalnost i mnostvo opcija za podesavanje (navika iz Linuxa)?

Poslednja izmena:
Ili ja ipak ne mogu da shvatim da je Appleu vaznije da sistem lepo izgleda ali ne i da omoguci vecu funkcionalnost i mnostvo opcija za podesavanje (navika iz Linuxa)?

Kako ne možeš to da shvatiš? Pa kod njih se sve svodi na izgled i lakoću upotrebe! A gde sam ulazio u raspravu, možda sam time izazvao da mi prsne Hackintosh pri apdejtu a sada me mrzi da se ponovo cimam pa ću kako mi se čini završiti na Visti :(

Ja mora da sam glup jer mi to ne radi.

Imam, uradio, uradio, uradio i corak.
Probacu sutra ponovo.

Ova dvojica koriste Mac OS X prije tebe i mene zajedno, tako da... :wave:

koja dvojica ??

btw cini mi se da neki od programa tipa Onyx nudi mogucnost da se ukljuci ta opcija u Finderu ali ne mogu da se setim tacno koji. PathFinder ima tu opciju ali jos uvek ne radi dovoljno dobro sa Leopardom :/

Poslednja izmena:
Sta bre ne radi? Za 90% stvari koje ti trebaju radi kao zmaj.

ima gomilu sitnica koje rade bash najbolje (ne znam sad da ih nabrojim) ali sam u svakom slucaju zbog njih vratio nazad Finder.

izmedju ostalog pise i na PathFinder sajtu sta jos ne radi kako treba ;) i btw sta ce ti sortiranje u Finderu ako koristis PathFinder??

Miksujem ih, PF je mnogo spor.

Ni meni ne radi na leopardu iako sam ispostovao ovo uputstvo.
Sortiranje me toliko iritira da mi dodje da koristim windows cim radim nesto bitno.

Poslednja izmena:
Vrh Dno