Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Vidim da su ocrnili Xperia Z kameru, prilicno nahvalili Samsung modele pa cak i lumie 920/925 pa i novije iphone kamere.A i 808/1020 su odlicno ocenjene. Tako da ne deluje da forsiraju samo sony mada sam ubedjen da sto se kamere tj foto dela tice Z2 nema sanse da parira 1020/808 u svim uslovima osim mozda na idealnoj dnevnoj svetlosti. A bas zato sto cene prirodan izgled fotografija i jos dosta elemenata 1020 kamera u pocetku nije prosla bas dobro, kapiram da bi trebali da testiraju sa black apdejtom.

U svakom slucaju razum nalaze da je ovo objektivniji i strucniji test nego neki sa xperia bloga ili pure view kluba (ili slicnih htc/samsung/iphone fan baza), svako forsira svog proizvodjaca.

Poslednja izmena:
A što su onda stavili 4k snimanje kad pregreva telefon. Ne samo oni, već i Samsung? Koja je svrha staviti nešto i ograničiti ga na 2,3, 5 min. Kako samo izbacuju polurešenja, neverovatno.

Pa i ostao bi bez memorije :D

A što su onda stavili 4k snimanje kad pregreva telefon. Ne samo oni, već i Samsung? Koja je svrha staviti nešto i ograničiti ga na 2,3, 5 min. Kako samo izbacuju polurešenja, neverovatno.

Pa svi telefoni koji snimaju 4k se pregrevaju posle x minuta, najcesce posle 5,6 :) Znaci nemoguce je snimiti duzi 4k video ali to bi zauzelo i celu memoriju :d Ovako je 4k za krace klipove, na S5 do 5 min, na Z2 za sada dok se ne pregreje :d znaci do 8 min max. Za ostalo odlican je i 1080p.

A videcete da uskoro stize ''vodeno'' hladjenje u flagshipe, ako se s801 greje ovoliko posle 5min 4k mozete da zamislite s810 kako ce da topi kuciste :)

Pa i ostao bi bez memorije :D
Eh stavi mu karticu od 128 GB :D
Pa svi telefoni koji snimaju 4k se pregrevaju posle x minuta, najcesce posle 5,6 :) Znaci nemoguce je snimiti duzi 4k video ali to bi zauzelo i celu memoriju :d Ovako je 4k za krace klipove, na S5 do 5 min, na Z2 za sada dok se ne pregreje :d znaci do 8 min max. Za ostalo odlican je i 1080p.

A videcete da uskoro stize ''vodeno'' hladjenje u flagshipe, ako se s801 greje ovoliko posle 5min 4k mozete da zamislite s810 kako ce da topi kuciste :)
Ne vidim svrhu 4k videa od 5 min.

Ma kakva voda, procurilo bi na sve strane cim ti ispadne fon.
Ceka se komercijalna upotreba grafitnih chipova.

Kontam da ce da idu na 20nm tako da ce manje da se greje :)

Ma kakva voda, procurilo bi na sve strane cim ti ispadne fon.
Ceka se komercijalna upotreba grafitnih chipova.

Neko napredno hladjenje moraju smisliti.. ;)

Ne vidim svrhu 4k videa od 5 min.

Bilo bi bolje da nema ogranicenja ali to je za sada nemoguce. A i 5min 4k videa verovatno zauzima 4-5Gb. Meni ni tih 5 min nije malo, od xx Gb 1080p koje sam snimio telefonom samo mali procenat je duzi od 5 min.. koncerte i slicno ne snimam jer zasto sam otisao tamo ako planiram da to posle gledam na kompu :d

Gizmo je napisao da je koncert npr bolje snimati u 1080p nego 4k, rece da je N3 4k bio losiji od 1080p low light uslovima.. a i srce bateriju, greje uredjaj.

Inace ne mislim da 4k snimanje ne treba da bude duze, naravno da bi bilo bolje da nema ogranicenja.

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]655M3v9SO68&list[/YOUTUBE]

I dprev. preneo vest o dxo testu Z2, mozda jos detaljnije od njih samih :d
http://connect.dpreview.com/post/7648926081/dxomark-mobile-report-sony-xperia-z2

Neki su izvlacili podatke iz testova nokia i Z2 gde se jasno vidi da su nokie u primetnoj prednosti sto se nekih parametara tice. Ali isto tako i gde Z2 uzima vise bodova. Evo primera za Z2 vs 808

Sony
Exposure and contrast 88
Color 74
Autofocus 84
Texture 83
Noise 84
Artifacts 68
Flash 85

Nokia
Exposure and contrast 78
Color 80
Autofocus 73
Texture 84
Noise 88
Artifacts 89
Flash 81

Nije mi jasno ovo za flash, led vs xenon al' ko zna sta su i kako testirali.

Ili jos skracenije:

Sony - 78
Texture 83
Noise 84
Artifacts 68

Nokia - 87
Texture 84
Noise 88
Artifacts 89

Jasno se vidi na kojim poljima su bolje ocenili Z2 a na kojim 808. Sve ovo vazi i za ostale naravno.

E sad isto tako se jasno vidi da je 808 u prednosti sto se 100% cropova tice (pogledati ovaj drugi citiran primer, nokie imaju manje suma i artefakti nisu toliko izrazeni). Ali neki drugi parametri su na strani Z2 kao i kamkorder zbog stabilizacije i 4k.

I onda su na kraju, kao celini prednost dali Z2, ja sa tim mogu da se slozim samo za kamkorder, ne za foto iz mnogo razloga.

Pokusao sam da protumacim na koji nacin su testirali i sta su sve ocenjivali. Kada bi ponovo probali sa 1020 i black apdejtom ne sumnjam da bi bila na vrhu jer je ocigledno da je izgubila mnogo poena sa starim softverom koji je davao fotografije sa dosta detalja ali i brojnim manama (wb, boje, sum, artefakti..)

Mislim da ce ovaj test i titula da donese i stetu Z2 jer ljudi ocigledno ne razumeju proces i zakljucak testa i ocekuju kameru bolju od 1020 a realnost ce biti drugacija, da je tu negde sa S5. Takodje ovi iz pure view kluba ima da odrade test gde ce i onako losija kamera Z2 vs 808/1020 da prodje jos gore jer oni nisu objektivni a i koji jos fan sajt/blog to moze da bude.

A treba procitati dxomark test, mozda i nisu pouzdan izvor ali da se zaboravi zakljucak i versus ostali, zanimljivo je procitati sta misle o kameri/kamkorderu, recimo napisali su dosta stvari koje sam i sam primetio, npr da AF kamkordera radi drugacije i losije u odnosu na Z1, navodno su obecali apdejt koji ce ispraviti to.

Evo za kamkorder :

Pros:

Good stabilization, especially on walking motion
Good texture reproduction
Low noise level

Cons:

Autofocus moves step-by-step rather than continuously, and is unstable
White balance failures on vegetation scenes in daylight
Visible color shading

Poslednja izmena:
Bas me zanima ko su ti korisnici. Nisu sigurno Srbi i drugi sa normalnom klimom nego neki iz Indije, Bangladesa i slicnih zabiti gde je zaista neophodno imati telefon zasticen od prasine i vode. Meni se nijedan telefon do sada nije pokvario od kisice a koristio sam ih bez ikakve zastite. Doduse nisam na pljusku ali ko jos po pljusku stigne da razgovara telefonom...

Kada ne bi uvecavalo telefon bio bi plus svakako. Ovako, u situaciji gde xperie ne samo da imaju najgori funkcionalni dizajn od svih telefona nego su i najveci u klasi, mozda bi bilo bolje da batale taj IP.

Poslednja izmena:
Pa evo ja sam Srbin u drzavi sa normalnom klimom i jutros sam morao da stekam fon zbog kraceg pljuska dok sam trcao jer hocu da vodim mesecnu/godisnju evidenciju koliko sam pretrcao. Isto tako sam imao vazne/hitne pozive na pljusku ili na mecavi, opet sam morao da jurim zaklone. Vozim bajs - uvati me pljusak. U losim uslovima hocu da fotografisem i snimim nesto a to mi se cesto desava pa onda opet stekanje i brisanje telefona koji je jos u teracell silikonu. Dok si u prirodi pa cak i dvoristu vlaga iz vazduha i prasina mogu da budu problem. Dok radim takodje je prasina problem. Kampovanje, pljusak na exitu + oblaci prasine, znoj, prosipanje piva na sve strane - eto opet prednosti za IP.

Mogu da nabrajam do prekosutra :) Prvi sam po malo hejtovao IP jer ne treba bas svaki model da ima IP vec treba da postoji izbor, potpuno kapiram ljude kojima to nista ne znaci i kojima je android fon biznis uredjaj za automobil-kancelarija fazon ali u formi Z1/Z2 IP je za mene velika prednost :)

Kada ne bi uvecavalo telefon bio bi plus svakako. Ovako, u situaciji gde xperie ne samo da imaju najgori funkcionalni dizajn od svih telefona nego su i najveci u klasi, mozda bi bilo bolje da batale taj IP.

Pa evo ti M8, ima slicne bezele i dimenzije kao Z2 a nema IP zastitu, ima 0,2'' manji ekran, ima manju bateriju a u isto vreme je i deblji :) Zvucnici vise nisu tolika prednost jer i Z2 ima odlicne stereo.

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=6074&idPhone2=6144

Sa druge strane ko hoce flagship sa IP a da je najkompaktniji za sada ima S5 (ili z1c) ;) mada su male razlike samo S5 ima oblik koji najbolje lezi u saci.

Poslednja izmena:

Kod HTC M8 ekran zauzima tek 66% površine telefona, ima mnogo manju bateriju i deblji je, šta tek reći za njegove bezele? Kod starog One je taj odnos još gori - tek 64%. Sa druge strane kod XZ2 je 69%, kod GS5 isto 69%, dok kod novog Sharpovog flagšipa cak 80%, a i on ima IP sertifikat

a koliko su s5 i z2 širi od htc one? znam da se ovde gleda procenat pokrivenosti ekranom ali se s4 sigurno mnogo lakše koristi u jednoj ruci od s5. kod mobova je postala najbitnija širina , znam šta pričam. npr g2 koji je širok oko 71mm nisam mogao da koristim jednom rukom dok n5 koji je oko 69.5 lagano..Što se mene tiče nikada neću kupiti mob koji je širi od 70.. plus htc one ima stereo zvucnike,mada ih ima i z2 ali nije to to ;)

evo sada gledam , m8 70.6mm,s5 72.5mm, i z2 73.3

tolike pare da dam i da se mucim da koristim mob jednom rukom. epa nece da moze :D

Poslednja izmena:
Bas me zanima ko su ti korisnici. Nisu sigurno Srbi i drugi sa normalnom klimom nego neki iz Indije, Bangladesa i slicnih zabiti gde je zaista neophodno imati telefon zasticen od prasine i vode.

Te dve zemlje bas koriste low-end Xperia i Samsunge Dual SIM najvise, od kojih sumnjam da i jedan ima i OK zastitu od vode/prasine, a kamoli IP sertifikaciju ;)
Inace se slazem s' tobom - jbs ti IP, kad mi pojede pola ekrana.

^ pa kako pojede pola ekrana, evo postavio je strider, M8 bez IP je losiji na tom polju i od S5 i od Z2 a onaj sharp je objasnio :)

plus htc one ima stereo zvucnike,mada ih ima i z2 ali nije to to

Bolji su one zvucnici ali je razlika drasticno manja nego M7 vs XZ i Z2 ima druge najbolje zvucnike trenutno ;) Mada nekima su i Z2 bolji zbog izrazenijeg basa navodno. Ali malo glasniji i cistiji zvuk ima M8.

tolike pare da dam i da se mucim da koristim mob jednom rukom. epa nece da moze

Zavisi kolike sake imas, meni i sa velikim sakama u slucaju telefona sa 5"+ ekranima postaje svejedno, ne mogu bas normalno da ih koristim ali par mm razlike apsolutno ne menja nista, bar meni, bitnije mi je sve ostalo.

Poslednja izmena:
a koliko su s5 i z2 širi od htc one? znam da se ovde gleda procenat pokrivenosti ekranom ali se s4 sigurno mnogo lakše koristi u jednoj ruci od s5. kod mobova je postala najbitnija širina , znam šta pričam. npr g2 koji je oko 71 širok nisam mogao da koristim jednom rukom dok n5 koji je oko 69.5 lagano..Što se mene tiče nikada neću kupiti mob koji je širi od 70.. plus htc one ima stereo zvucnike,mada ih ima i z2 ali nije to to ;)

Pa razlika u širini između G2 i m8 je samo 0.3mm, ako nisi mogao G2 da koristiš nećeš moći ni M8, a on plus ima 0.2" manji ekran i dosta manju bateriju, pa ne vidim po forumu da neko pljuje njegove bezele ili one na GS5 (mada se za njega svi slažu da je fugly), dok je to kod XZ2 glavna tema. Kada se uzmu u obzir veličina ekrana, baterije, stereo zvučnici i IP sertifikat, ivica oko ekrana uopšte nije tako ogromna kao što neki tvrde, potpuno je ista kao kod konkurencije, ako izuzmemo G2

^ taj fazon.

G2 ima za sada najbolji odnos velicine ekrana i kucista/bezela pa i sa vecim sakama ne mogu bas laganeze da koristim taj fon ali nema sanse da ne bih kupio taj LG zbog toga, jednostavno su svi ovi vodeci androidi daleko od 3,5-4,3'' modela od pre par godina. To su tada bili telefoni, ovo sada su phableti, makar ekran zauzimao i 90%+ kucista.

Secam se kada su ljudi sa foruma poceli da kupuju SGS I i slicne, zvali su ih - tacna, papuca, posluzavnik a iphone korisnici su likovali. Danas su to telefoncici :d

Poslednja izmena:
ja kažem. moja granica je 70.5mm za korišćenje jednom rukom i to je to. a imam prosečne sake iako sam visok 186. mada je i to valjda prosek :)

i veruj mi baš par milimetara pravi razliku, i to sam i hteo da napisem u prethodnom postu.

menjao bih z2 sa ip za z2 širine 70mm bez ip u svako doba dana.

edit. dam 600e za mob a moram da ga koristim skoro uvek sa 2 ruke. Važi, može da mi i pegla košulje to se neće desiti, makar morao da pređem na iphone

Poslednja izmena:
Pa Z2 i S5 jos mozes i da koristis, sta ces kad svi flagship androidi odu na 5,5'' 2k displeje sa sve IP, imace manje bezele ali ce svejedno biti veci od M8/Z2/S5 :) Pa tada ce mini verzije imati 4,8-5'' ekrane :d i kucista kao S4/M7.

hsv, ja sam zbog tih glupih bezela odbacio Xperiu C. Sve ostalo mi je odgovaralo iskreno, ali jbs ti tu sirinu.
Porediti samo sirinu nije dovoljno - Xperia Z Ultra mi iskreno mnogo lakse prianja i radi od vecine telefona iako je mnogo veca, ali je i tanja.
Ali S4 ima neki sweet spot od cega na bilo koju stranu je minus. Ne znam sta kazu cifre iskreno, ali ako S4/S5 imaju slican % ekrana naspram cele povrsine kao Xperia Z Ultra ili Z1, nesto tu ne valja :)

^ Pa XC je budzetni dual sim model sa slabim hw, ima vece bezele od Z2 a sta sve nema ne treba ni nabrajati. XC je siri i deblji telefon od Z2, malo je kraci. A za XZU, eno NSX rece da se iznenadio da onoliko cudo moze ipak ''normalno'' da se koristi.

S5 vs Z2, nema velike razlike u bezelima i koliko ekran zauzima procenata ali S5 ima bolji oblik za saku mada je i Z2 malo napredovao u odnos na coskastiji Z1. A M8 ima slicne dimenzije uz manju bateriju, 0,2'' manji ekran i nema IP pa ljudi ne hejtuju kao Z2/S5.

A S4 realno odlicno lezi u ruci za jedan 5'' uredjaj, i zbog oblika i zbog dimenzija ali je i klizav, dobro moze to da se resi :)

Poslednja izmena:
Ali S4 ima neki sweet spot od cega na bilo koju stranu je minus. Ne znam sta kazu cifre iskreno, ali ako S4/S5 imaju slican % ekrana naspram cele povrsine kao Xperia Z Ultra ili Z1, nesto tu ne valja :)

S4 ima bolji odnos od S5 i XZ2, XZ1 ima dosta lošiji:
screen-to-size-smartphones.png

Al je objasnio ovaj sharp, prvi na listi a ima IP58. A iphone 5s niko ne hejtuje, mada je to ipak samo 4'' ekran pa i pored loseg odnosa velicina kucista/vel. displeja to nije problem za saku.

Poslednja izmena:
Pa zato sam i pokrenuo ovu priču, naravno da IP sertifikat ima uticaj na veličinu telefona, ali nije presudan, tj nije nemoguće napraviti telefon sa tankim bezelima koji je otporan na vodu i prašinu

Poslednja izmena:
Evo ga Sharp :)

Ali bre da nema malo veci bezel u donjem delu ovo bi delovalo kao da drzis samo displej u ruci :d A ne znam koliko je sve ovo osetljivo na padove. Ok, deluje mocno i cyber ali.. Meni M8 i Z2 izgledaju bolje.

[YOUTUBE]jkAL6vOQCmY[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]2pdupsHHgNY[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Al je objasnio ovaj sharp, prvi na listi a ima IP58. A iphone 5s niko ne hejtuje, mada je to ipak samo 4'' ekran pa i pored loseg odnosa velicina kucista/vel. displeja to nije problem za saku.

evo za mene su svi ti modeli koje ste pomenuli kako ih "niko" ne hejtuje cigle za svoje ekrane, i m8 i s5 i iphone (svaki), tako da nije baš niko

fali na ovom grafiku xperia ZL

Vrh Dno