Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Pa videli ste low light poredjenje sa S5, tu su negde i to je sve sto moze da se ocekuje od tih kamera do neke nove generacije :) Eno poredjenje S5 sa M8/M7.. ocekivao sam mnogo vise realno. Nacekacemo se svi za 1020 kameru na androidu.

A realno ne vidim sta je tamo ocaj al dobro, ne gledamo kroz iste oci :d

čekaj ti si ozbiljan?
ne znam stručno da se izražavam ali pogledaj samo prvu sliku, svetla ima koliko hoćeš (iso50 1/1600) a pola slike je CRNO i ne vidi se ništa, već na trećem autu na desno ne možeš jasno da pročitaš registraciju, trava? jel ovo trava ili beton? sve je u jednom komadu bez ijednog detalja, mutno, muljavo, katastrofa bre. nexus 5 je dslr za ovo.

Ja ne znam da li si ti ozbiljan :) Evo recimo ova sa S5, dovoljno svetla, nizak iso. Ja bih rekao da je ovo odlicna fotografija za taj hardver kamere, uslovi nisu teski, 16mpix ali kada zumiras 5x sve sto je u pozadini je bas lose, kao i na Z2 (trava, ograda) http://www.flickr.com/photos/pureviewclub/13261040175/in/set-72157642580944713

A da li je Nexus dslr za to videcemo kada izadje uporedni test na areni a i kad dpreview i ostale ozbiljnije ekipe testiraju S5/Z2 kamere, moja prognoza da ce obe da ocene kao odlicne u odnosu na svoj hardver ;) i da ce biti najbolje od androida sto je vec sada jasno.

Poslednja izmena:
Samo da ne zapadne los fw :)

čekaj ti si ozbiljan?
ne znam stručno da se izražavam ali pogledaj samo prvu sliku, svetla ima koliko hoćeš (iso50 1/1600) a pola slike je CRNO i ne vidi se ništa, već na trećem autu na desno ne možeš jasno da pročitaš registraciju, trava? jel ovo trava ili beton? sve je u jednom komadu bez ijednog detalja, mutno, muljavo, katastrofa bre. nexus 5 je dslr za ovo.

slažem se u potpunosti .. mada možda lik nije znao da slika ili je prosto neki bug

^ ^ pa sa losim fw je i 1020 pravila krs fotografije, evo samo za vojkana , zumiraj travu 2m ispred, ne razlikuje se nista http://connect.dpreview.com/files/p/cms_posts/1305711237/WP_20130723_13_08_24_Pro__highres.jpg u pozadini sve mutno, presaturisano itd.

Ili ovo, devojka sa zelenom kozom, malo detalja i zamuceni delovi, ono sto sada 1020 pravi je 100x bolje http://connect.dpreview.com/files/p/cms_posts/1305711237/WP_20130723_12_11_34_Pro__highres.jpg

A ovo je jedan sempl iz dpreview testa 1020 sa prvim softverom i sta je na kraju ispalo od te kamere? Pa 1020 sada kida sve pred sobom ;) Ali realno u tom periodu sam i ja hejtovao taj sempl sa 1020 jer sam mislio da ne moze bolje jer je iz ruke dpreview fotografa i sa finalnim softverom.

Ja ne kazem da je ono sa Z2 sjajno, samo sam okacio kao jedne od prvih semplova koje sam nasao. Isto kao sto sam postavio semplove za M8 i S5, cisto da se vidi kako sve to izgleda za sada a realno male su razlike izmedju S5/Z2.

Manite se praznog hejta i sacekajte uporedne testove 2-3 ozbiljne, objektivne test ekipe.

@ loznica

To nisu promo Z2 semplovi vec je neki tester postavio. Za svaku kameru vazi da po netu ima i krs primera ali i sjajnih, od kamera sa telefona do dslr i bas zato treba sacekati dobre, detaljne testove ;)

Poslednja izmena:
Inace jos neki zanimljivi primeri posle kojih sam jos vise zgotivio aktuelne kamere na telefonima i ''presao'' preko nekih mana. A u isto vreme ukapirao koja je zivotinja 1020 kamera, posebno sa black apdejtom.

Evo npr Nikon P520 prosumer od kilo koji kod nas kosta skoro 350e, ovi ga ocenise sa 4/5

A pogledajte kvalitet fotografije :d pa S4/N3 ga peru na dnevnom svetlu a da ne pricam S5/Z2, 1020 pisa po ovom kvalitetu.

http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/Coolpix-P520-5054/highres/nikon-coolpix-p520-wide-angle_1364727557.jpg

http://www.magezinepublishing.com/equipment/images/equipment/Coolpix-P520-5054/highres/nikon-coolpix-p520-landscape_1364727160.jpg

Gde su detalji, sta je sa h.aberacijama? Uzmi vojkane zumiraj travu na "metar ispred sebe'' pa S3 je bolji od ovoga :)

E tek posle par meseci citanja i poredjenja ja skapirah koliko su kamere na telefonima napredovale ;) Nije lose ovo imati u vidu, meni je promenilo pogled na neke stvari jer sam mislio da su prave, turisticke kamere mnogo vise napredovale od 2005 kada sam kupio svoj prvi canon ali to uopste nije tako. Tu se jedino Canon izdvaja kvalitetom uz par sony modela, jeftiniji sony su krs.

Hocu da kazem da su nam Apple/Samsung/Sony/ pa i LG vec skoro 2 godine omogucili kvalitet fotografija na dnevnom svetlu kao sa dzepnih kamera/prosumera, pa i bolji a ono sto je Nokia uradila lupa samare 90% pravih kamera do 500e.

Poslednja izmena:

Ova druga i moze da prodje, prva i treca su katastrofalne, realno.
Sta je sa drvecem, krovovima? Ovo je jako lose za te uslove.

Poslednja izmena:
^ meni je tu samo prva losija nego sto sam ocekivao, treca je diretkno u sunce a znas i sam na sta to lici. Evo L1520 kamera sa kojom si odusevljen (a i jeste odlicna) isto ka suncu ali koje probija kroz oblak i realno je ovo laksa situacija po kameru http://i-cdn.phonearena.com/images/reviews/154026-image/Nokia-Lumia-1520.jpg

I? Nebo isto gori a podeksponirana je samo manje u odnosu na Z2 slucaj sa direktnim suncem, kolicina detalja slicna. To je to sto mogu ove kamere u tim uslovima, primetno bolje ne.

Stvarno nije bitno da li je u pitanju sony, samsung, nokia, oppo.. sloboda cacak kamera, isto bih napisao, zna se sta i koliko koja kamera moze u datim uslovima, bar otprilike.

Poslednja izmena:
Ja ne znam kakon uopste mozes da postavis neku sliku koja je slikana u drugoj drzavi (najverovatnije), u drugim uslovima, sa drugacijom kolicinom objekata... znaci potpuno drugaciju sliku i uporedjujes?

I ja nisam nikad rekao da sam kamerom 1520 odusevljen vec da daje bolje rezultate od Z1 i slicnih koji su do skoro bili aktuelni i nisam nista slagao. Ali 1520 je odmah iza 808/1020 tako da ima i cime da odusevi.

Ja ne znam kakon uopste mozes da postavis neku sliku koja je slikana u drugoj drzavi (najverovatnije), u drugim uslovima, sa drugacijom kolicinom objekata... znaci potpuno drugaciju sliku i uporedjujes?

I ja nisam nikad rekao da sam kamerom 1520 odusevljen vec da daje bolje rezultate od Z1 i slicnih koji su do skoro bili aktuelni i nisam nista slagao. Ali 1520 je odmah iza 808/1020 tako da ima i cime da odusevi.

Znas dobro sta sam hteo da napisem, gori uslovi su u slicaju Z2 (direktno sunce bez oblaka) i logicno kvalitet je losiji, sempl sa 1520 je bolji za onoliko koliko su uslovi povoljniji ;)

I 1520 ima odlicnu kameru ali ne mnogo bolju od Z1, posebno na 4.4, razlike su male a ti ih predstavljas kao da je 1520 vs Arc S u pitanju. Pa u gsm arena testu Z1 je ''runner up'' 1020 na dnevnom svetlu a 1520 vs N3 su dali prednost Samsungu u istim uslovima. Nokia je od oba bolja nocu i tu nema sta da se polemise, posebno sa nokia pro aplikacijom. Kamkorderi se i ne razlikuju prakticno.

Poslednja izmena:
^ ^ pa sa losim fw je i 1020 pravila krs fotografije, evo samo za vojkana , zumiraj travu 2m ispred, ne razlikuje se nista http://connect.dpreview.com/files/p/cms_posts/1305711237/WP_20130723_13_08_24_Pro__highres.jpg u pozadini sve mutno, presaturisano itd.

sećam se ove slike i komentarisali smo je i ti i ja kada je (čini mi se) Emix kačio. tad sam rekao da je očaj, i sad ću, nikakav problem :)
ali koliko sam video ta 1020 se popravila apdjetovima za par svetlosnih godina i ono što Emix kači po forumu je za padanje na dupe realno (i to ne samo za telefone). ja ne znam šta je problem sa ovim z2, samo kažem da je ona prva fotka u rangu alkatela od 100€, ali najiskrenije to mislim, bez preterivanja. možda pravi i dobre, ne znam, ne lutam netom da gledam semplove nego samo kliknem/pogledam ovako nešto što mi je pred nosom.
ne očekujem ja da ono što je na 100m udaljenosti na fotki bude detaljno, al na onoj slici bre ništa ne valja. evo nađi ti meni deo fotke koji je dobar? cropuj, daj u pixelima koordinate, kako god hoćeš. CELA je očajna jednostavno. ne zumiram ništa 5x nego gledam 1:1

IMG_20131223_095612.jpg

evo pogledaj recimo ovu fotku i kaži mi da nije 50x bolja nego ta sa z2? eto u daljini, pogledaj ovu ogradu, jasno se svidi svaka kockica, ili ono drveće koje je najdalje, svaka grana se posebno vidi sve do najsitnijih na vrhu, ništa nije smuljano i zbrljano. a kad gledaš ovo što je bliže telefonu jasno vidiš pukotine na betonu, kamenčiće, travke... to na z2 fotki NEMA, vidiš samo artefakte od denoise algoritma ili šta je već.

i ovo od s5 što si okačio je isto njesra fotka. što mi više kačiš sve mi više žao što sam prodao nexusa.

Poslednja izmena:
^ slazem sa za prvu ali ne mislim da je toliko ocajna mada jeste brljotina.

I N5 ima odlicnu kameru ali ovo sto si postavio nije 50x bolje, jeste bolje ispala ali zumiranjem 5x svejedno detalje skoro kao i Z2 u slucaju prve ;)

A sto se S5 tice, opet cu ponoviti - moze malo bolje od toga ali to je to, koliko hardver dozvoljava a sw moze jos malo da se zbudzi, isto vazi i za Z2 :) Nisam razocaran ni jednom od te 2 kamere ali nisam ni odusevljen kao sa 1020 sto je i logicno. Ali kako god okrenes, bolje od te 2 na androidu nes' naci.

opet ti sa zumiranjem 5x :smack:

Pa ja sve to gledam na nekoliko nacina, bez zumiranja, sa 2-8x uglavnom jer sve vise od toga ne znaci nista jer se detalji gube, pa onda boje, wb, dinamiku, h.aberacije.. :)

Ali dzaba polemisemo :) Mogu i ja da postavim fotku sa XP koja je ispala bolja od ove Z2 i sta to znaci, da XP ima bolju kameru od Z2? :d

jel i digitalni zoom držiš uključen na telefonu/aparatu?

Kakav bre digital. zoom? pa jos ''ukljucen'' :d

pa kakvo te onda zumiranje fotki spopalo. na tim tvojim 2-8x zumovima ne analiziraš fotku nego zoom algoritam softvera iz kog to radiš. koja je poenta? gledaš sve fotke u originalnoj rezoluciji i to je to.

Pa ja sam ti rekao da gledam u orig. rez ali i zumirano vise puta a generalno gledam kolicinu detalja, da li je wb dobar, koliko su izrazene hromatske aberacije, kolicinu suma i kako je redukcija suma uticala na detalje, kakve su boje itd :) Nisam neki pro, daleko od toga ali sam dovoljno naucio do sada i imam jedan profil monitora koji sam kalibrisao kao bas za te potrebe mada nemam IPS nego TN.

Pisao sam vec da je za mene S4 kamera bolja od G2 a bas iz tog razloga - prirodniji izgled fotografije u svim uslovima ;) Isto vazi za Z1/N3 vs G2 a ta LG kamera je cesto odlicno ocenjena i navodno bolja od S4 (ne i u dpreview testu, Z1 pa N3 su ispred). Isto tako XZ kamera mi je losija od S4, ne kazem da sam u pravu ali mislim tako a i vecina testova govori upravo to. Kao i da su Samsung panorame za klasu iznad ostalih androida i skoro u rangu sa 1020, to su cinjenice a ne fanbojizam ili sta vec.

Poslednja izmena:
http://www.androidcentral.com/sony-xperia-z2-will-still-be-available-uk-april

Xperia Z2 will be available in the UK during April and we are expecting to deliver to all consumers who have placed a pre-order through our key partners. We are working tirelessly to maximise stock levels in April but currently we do not expect to meet the high demand across all our sales channels. Please stay tuned for further information and confirmed retail availability.

Pogledajte prilog 138796

evo pogledaj recimo ovu fotku i kaži mi da nije 50x bolja nego ta sa z2? eto u daljini, pogledaj ovu ogradu, jasno se svidi svaka kockica, ili ono drveće koje je najdalje, svaka grana se posebno vidi sve do najsitnijih na vrhu, ništa nije smuljano i zbrljano. a kad gledaš ovo što je bliže telefonu jasno vidiš pukotine na betonu, kamenčiće, travke... to na z2 fotki NEMA, vidiš samo artefakte od denoise algoritma ili šta je već.

i ovo od s5 što si okačio je isto njesra fotka. što mi više kačiš sve mi više žao što sam prodao nexusa.

Cime je ovo slikano? Telefonom nekim?

onim koji stalno pljuješ jer mu se klati power dugme :)

slikano u trenutku kada se radila primopredaja grafickih kartica za kopanje LTC :) vidite kakva kola voze ljudi koji valjaju graficke ? :D

Poslednja izmena:
nemam, pa vidiš šta piše u poslednjoj rečenici u tom postu ili i ti ko gibo samo gledaš slike a ne čitaš ništa :D

LOL :d

Citao sam na preskakanje, ali sam nesto od pre jos skontao da si prodao pa sad pitam reko mozda nisi :) sto ga ne ostavi crni ti :D

Bilo bi jako lepo kada bi neki operater kod nas ponudio ovako nešto "Vodafone UK offers free 32-inch Sony LED TV with Sony Xperia Z2 pre-order"
To bi možda bio i jedini način da se ovaj telefon uzme ipak povoljno, a da ne bude uz paket tipa "prenesi platu u telenor" ili "Smart cela plata" i sl. :)

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]JYZUn5i26p4[/YOUTUBE]

beli makar 2 puta lepsi od crne verzije

Poslednja izmena:
Deluje ok ali meni je crna verzija bolja mada i ovaj ima crnu prednju stranu sto mi se svidja. Razlika izmedju ove 2, ovako na prvi pogled, je to sto se u verziji iz videa primecuju zvucnici na prednjoj strani i kao da kvare malo skladnost linija, to moze i ne mora da smeta.

AA ekipa je izgleda prestala da radi drop testove :d, nisam primetio da su postavljali takve snimke u poslednje vreme a imali su i za Z1/N3/G2..

http://androidcommunity.com/sony-xperia-z2-gets-rooted-ahead-of-market-launch-20140401/

:d

[YOUTUBE]KHcVKzQVO4A[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Vrh Dno