Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Prvi low light test kamera : M8, S5, G2 Pro i Z2

Po mom misljenju mrtva trka izmedju S5 i Z2 mada ne zaostaje ni G2 Pro a i M8 se dobro drzi.

Test je izgleda radjen sa auto ISO pa ima razlika. Trebali su sve sa istim ISO podesavanjem.

Poslednja izmena:
Pa moram jer sam primetio da ljudi obicno prate po 1 temu. A moze da se otvori tako neka za sve flagship telefone samo bi se brzo pretvorila u ratiste a i deponiju..

Z2 ima veliku kolicinu nekakvog suma kao da je ulje na platnu, i kad se ne zumira slika primecuje se, ali tek kad se zumira... kolicina detalja jako lose, tesko da sta moze da se procita sa udaljenih objekata.
S obzirom na senzor od 20mpx kao i na marketing razocaran sam.

LG ima problem da potpuno nekako "omeksa" sliku, tj. objekte i takodje se gubi na detaljima zbog ovoga.

Nijedna od kamera ne odusevljava. Ali opet Z2 i S5 su tu negde.

Meni u ovim uslovima svi deluju kao ulje na platnu. Realno male su razlike izmedju S5 i Z2. LG ima agresivno uklanjanje suma koje ubija sve detalje i donosi plastican izgled i wb deluje losije, tu su Sony/Samsung bolji. M8 je iznenadio, mislio sam da ce zbog nedostatka OIS-a da bude losiji od M7 ali dobro se drzi i ako je najlosiji na kraju.

Nisam odusevljen ni Z2 a ni sa S5 kamerom ali ne mislim da su lose, ok je ovo generalno i napredak u odnosu na Z1/N3. Mislim da su egal i najbolji u ovom poredjenju. Ove 2 kamere bi trebale da daju bolje low light rezultate smanjenjem rezolucije, tako je bilo i kod Z1/S4 zoom, premali su ovo senzori za 16-20mpix i low light.

Ali je cudno da Z2 i S5 imaju najvece senzore u prakticno u svakom testu najvise podizu ISO vrednost pa imaju i vise suma (tamo gde M8 i G2 Pro drze na 400 Z2/S5 podizu iso na 640-1000 u zavisnosti od situacije).

Poslednja izmena:
Bogami ovaj LG ima super detalje na slikama, deluje mi u većini slika najbolje po detaljima, mada su mu slike žute i šljašte previše nekako, ali dobar posao je uradio LG.

Poslednja izmena:
Jel postoje neke informacije kada ce se Z2 pojaviti kod nas i koliko ce nas to zadovoljstvo kostati kod operatera? (Telenor me najvise interesuje, a moze i MTS) :)

Neko ovde reče iz informacija bliskim nekom od operatera da stiže 11. aprila. Mada pitanje je da li će ovaj delay što se najavljuje uticati na to.

Poslednja izmena:
I mene zanima Z2, ako neko ima pouzdan info, neka pise..

11.04. je rezervisan koliko znam za S5..

Pa najavljena cena za GS5 u telenoru u pis xl paketu (1995 din) je 58k din. Nema sanse da ce Z2 biti jeftiniji, mozda ce cak u istom paketu biti 65k din. Bolje je sacekati mesec-dva i poplavu ova 2 telefona po oglasima.

Pa najavljena cena za GS5 u telenoru u pis xl paketu (1995 din) je 58k din.
Znaci, bice jeftiniji u Telekomu ovaj telefon?? Najavljena cena uz paket od 2000 je 57.000, a vise saobracaj se dobija kod Telekoma.
Nema sanse da ce Z2 biti jeftiniji, mozda ce cak u istom paketu biti 65k din. Bolje je sacekati mesec-dva i poplavu ova 2 telefona po oglasima.
Za Telekom se slazem (za telenor iskreno ne znam..), mada je u VIP-u Sony bio jeftiniji od Samsunga (Z1 jeftinija od S4). Tako da ce kod Telekoma verovatno biti tako neka 65.000 cena, ali kod VIP-a bih ocekivao da je jeftiniji od S5 u tom rangu.

VIP je nesto poceo da kilavi sa novim modelima.. a kod njih su sony telefoni do sada bili najjeftiniji, telenor je najskuplji kako god da okrenes :d

Imam utisak da VIP i Telekom cekaju da izbace iPhone prvo ili da prvo izstancuju koliko mogu S4/Z2, pa tek onda da iPhone udje u igru, da bi mogao da se prodaje po ludoj ceni :)
Male su sanse da ce dozvoliti da sva tri telefona dodju istog meseca i jedni drugome jedu prodaju/cenu odmah.

To je vec ozbiljno kasnjenje ako je istina, ovo je vec 5x da se pominje odlaganje za maj.

Ocigledno nisu planirali toliku potraznju pa ce opet prodaja da ispasta.

*****i... Verovatno ih je iznenadila velika potraznja za Z2. Mislim da nisu mogli ni da sanjaju da ce ljudi toliko biti zainteresovani za ovaj telefon.

Poslednja izmena:
A na osnovu cega ste uopste zakljucili da je velika potraznja? I u poredjenju sa cime je velika?

Iskreno po forumima i sajtovima tipa PhoneArena dok čitaš komentare. Nikada ljudi nisu toliko hvalili jedan Sony telefon. Pritom S5 i M8 su ispod očekivanja većine ljudi koji bi kupili Samsung ili HTC pa nije čudo što će se mnogi od njih odlučiti za Sony ovog puta. Na temi o Z2 na XDA recimo "Sa kojeg telefona ćete preći na Z2?" npr. vidim da baš dosta ljudi prelazi sa samsunga i htc-a.

To je moj utisak. Iznenadio ih je veliki broj preordera u odnosu na ono što su oni očekivali i to za mnogo. Takav utisak sam stekao, e sada da li je to baš 100% tačno ne znamo.

A na osnovu cega ste uopste zakljucili da je velika potraznja? I u poredjenju sa cime je velika?

Ja sam dobio sledeci utisak:
Potraznja za Z1: x
Potraznja za S4: y
Potraznja za Z2: 10x
Ali opet nije to blizu y :) Bitno je da li je Sony iznenadjen potraznjom (mada bi i ja iskreno bio! preveliki je to telefon da bude toliko trazen pre nego sto je vidjen fizicki od strane vecine kupaca), ne da li je veca od S5 - sto licno mislim da nema sanse.

Ja sam dobio sledeci utisak:
Potraznja za Z1: x
Potraznja za S4: y
Potraznja za Z2: 10x
Ali opet nije to blizu y :) Bitno je da li je Sony iznenadjen potraznjom (mada bi i ja iskreno bio! preveliki je to telefon da bude toliko trazen pre nego sto je vidjen fizicki od strane vecine kupaca), ne da li je veca od S5 - sto licno mislim da nema sanse.

Pazi, XZ/XZL su prodali posle 6-8 meseci u 10 milki primeraka, navodno. I pored sjajnih S4/One, 40 dana :d ranije su poceli sa prodajom, tako nekako otprilike i za to vreme prodali 4,4 miliona samo XZ, znaci iskoristili su trenutak.

Za Z1 je pre neki dan izasla vest da se prodaje preko ocekivanja. Da li je tacno nemam pojma ali je moguce da je i pojavljivanje Z1s u USA doprinelo tome.

A Z2 je ubedljivo najbolje prihvacen Sony telefon otkad su presli na Android (koliko ima 4-5 godina?), po svim anketama, komentarima po netu i slicno i stvarno je do sada najkompletniji sony android i bez vecih mana. Onda je logicno da je i potraznja veca, posebno zbog odredjenih slabosti S5/M8 a ispravljenih nedostataka Z1, Icon Lumia je ok ali nista posebno a Apple jos nije izbacio IP6 sa vecim ekranom. To im odgovara ali evo, imaju probleme sa nedostatkom nekih delova i onda se sve usporava.

Verovatno ce se S5 prodati u broju kao M8/Z2 zajedno ali za htc/sony znaci svako povecanje prodaje jer su k sa parama. Ali nece ni S5 oboriti rekorde, i zbog jake konkurencije/svojih mana a i zbog perioda od jos 5 meseci do poplave novih flagship androida :d

Ma dno dna :d

da.. stvarno su loše, ili sam ja slep..

Vrh Dno