Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Pređi. Ja čekam da mi stigne, 5.0.2 ne radi mi uopšte loše, bio kiks tu i tamo. Alo generalno odlično, i baterija nisam primetio da je gora od KK.

@Shifter
Hteo bih da pitam sta ti preporucujes da uzmem za mob?
Preko kojeg sajta da trazim i naravno najjeftinije sto je moguce? :)

@Shifter
Hteo bih da pitam sta ti preporucujes da uzmem za mob?
Preko kojeg sajta da trazim i naravno najjeftinije sto je moguce? :)

Napisao sam ti bio i u Xperia Z3 temi.
Uzmi tempered glass. Moj savet bi bio Mocolo, nije skup i odlican je.
Ja sam Mocolo porucivao preko aliexpress-a ne mozes da promasis ima bas Mocolo prodavnica cak mislim da im je na akciji sada prednje i zadnje staklo za oko 4 i nesto $ dostava je besplatna.
Ako ti u pakovanju sa telefonom ne stigne dock uzmi dock za punjenje da ne bi stalno otvarao flap-ove da kacis kabal.
Ja imam originalni dock tako da zaista ne znam kakvi su ovi aftermarket dock-ovi i magnetni punjaci, ali ima dosta ljudi ovde na forumu Z2, Z3 koji su uzeli pa ce ti verovatno neko dati predlog koji je ok.

stigao mi danas update 23.4.A.0.546
- Improvements to volume and silent mode control, more control of your alerts
- Integration of LinkedIn with your Calendar and Contacts
- Camera focus, speed and accuracy improvements in Superior Auto mode
- Many new features for Xperia™ in Business, enhancing enterprise support for Xperia™
- Now take pictures from the camera using Sony SmartWatch 3

ali ga necu odraditi..za sad mi treba root

Hm, necu ni ja da prelazim... Ne bih da skacem na prvu, sacekacu jos koju nedelju i utiske drugih korisnika jer nemam namere da se kasnije zezam i vracam na KK koji za sada odlicno radi (kamera mi i nije bitan faktor)...

Jel za ovaj telefon svejedno koju SD karticu uzmem, nece biti problema?

Ma da. Uzmi nesto class 10. Ja uzeo SanDisk ultra 64 gb posto su mi čuveni transcend crkavali posle par meseci uvek. Ovo mi radi odlično

Takodje preporuka za SanDisk, sam vrh kada je kvalitet-pouzdanost u pitanju.

Pitanje : sad kad bi hteo da odradim update, da li moram da odradim unroot i uklonim custom recovery?

Posto sam sony ex user (poslednji droid mi je bio ARC S) :D, koji mi telefon preporucujete, danas bi uzeo. HTC ONE M8 ili Ovaj Z2 i molim vas konkretno sta koji odlikuje, koliko sam video Z2 je mocniji skoro u svakom pogledu, ali opet mislim da je M8 kvalitetnije odradjen ili gresim?

I jos nesto kolika je razlika izmedju Z1 i Z2? A kolika izmedju Z2 i Z3, dali je Z2 najbolja kupovina od ta 3 modela?
Do skoro sam furao WP, nisam bas upucen u Xperie, ove Z serije.

Poslednja izmena:
Razlika izmedju Z1 i Z2 je najveca u ekranu, dosta bolji je na Z2, osvetljenje i boje zbog IPS panela, na Z1 je stari TFT ali nije ni tamo los. Ovako po velicini i svemu ostalo, drzanju u ruci su skoro identicni, nesto malo veci je Z2, neka 2mm max. A u odnosu na M8 zavisi sta vise volis, aluminijum ili staklo.. mada meni je serija Z daleko lepsa, ne znam dal postoji ozbiljniji telefon po izgledu od njih, nekima izgledaju kao cigle ali meni je taj cigla look skroz dobar. :D

Ma nema greske ni sa M8 ni sa Z2, jedino ti kamera na oba nece odgovarati posle 1020 (logicno) a kamkorder na Z2 te mozda i iznenadi 4k/1080p sa stabilizacijom boljom od 1020. Ali definitivno neces biti zadovoljan sa fotografijama jer si godinama imao 1020 Lumiu, falice ti i pravi manual mod. Ipak Z2 ima bolju kameru i IP58 (upotreba telefona u svim uslovima) dok M8 bolje lezi u ruci i ima bolje stereo zvucnike (tj najbolje na trzistu) + jaci-glasniji izlaz za slusalice.

Uglavnom to ti je mozda i najbolji izbor androida iz 2014, posebno u smislu interfejsa, zna se kako dobro radi (i izgleda) sense a i sony UI klizi prakticno isto ali ce dobiti i malo ozbiljniji izgled sa novim apdejtom (postavio sam SS u Z3 temi). Sto ne znaci da oba nece imati neke sitne bagove, lagove, sve zavisi kakvi budu sledeci apdejtovi (android je to).

Na tebi je da odlucis, poprilicno egal telefoni uz par razlika koje odvlace poene na obe strane ali to je i subjektivno, neko ce pre odabrati M8 sa tim sitnim prednostima, neko Z2.
I da, M8 ima bolju xda podrsku, ako ti to nesto znaci kao zakletom WP korisniku :)

Kupi bilo koji od ova 2 telefona pa posle polovan canon S100 i zavrsio si posao, tako kompletnu kameru nece imati nijedan android jos 5 godina :D

Poslednja izmena:
Taj S100 je super aparat ali meni ne treba da nosim telefon i foto aparat, tako da :)
Znam da je kamera ocaj u odnosu na 1020 to se jasno vidi na slikama kada se ista zumira na 100% nekako Sony nikako da ispegla taj algoritam, secam se i ARC je imao dobru kameru ali je softver bio uzasan (obrada slike) i nisam 1020 imao godinama nego godinu dana :) 4K mi ne treba, 1080p video mi je sasvim ok a cuo sam i da se pregreva kada snima 4K tako da bih to izbegavao.
Kod M8 je kamera ocaj, ako se poredi sa Z2, tako da opet prednost dajem ka SOniu, a i UI mi se dopada posebno one male app :)
Kako se ponasa kada snima slike u dng formatu Z2, ima li ona kamera koja to moze sa tim 5.0 updateom? E da imali li Double Tap kada hocu da ga otkljucam, to mi je sada must have feature - ne mogu bez toga godinama sam to koristio na svakoj Lumiji :)

Double tap ima. Ja bih uzeo pre Z2, jos ako kupis noise cancelling slusalice miran si, a mozes i dock.
I ja sam uzeo Z2, cekam da stigne.

Kamera na M8 nije očaj, slike su odlične, pogotovo u uslovima slabijeg osvetljenja gde je dajem dost prednosti nad konkurencijom, pogledaj moj flickr nalog. Mana M8 kamere je mala rezolucija slike od 4MP, obzirom da je 1020 u PV modu pucala sa 5MP... nije neka veliki hendikep, osim ako nisi pucao slike u full na 1020, ja bar ne pucam punu rezoluciju na 808, nema potrebe za 38MP. M8 je sjajan aparat, veoma lepo izgleda, odlična izrada, odlična baterija, nema ga svako, drži cenu, redovan update... elegantna varijanta koja te izdvaja, ima kuc kuc ili dupli tap za otključavanje. Ako voliš da slušaš muziku, onda definitivno M8. Z2 nisam imao, ali cenim da je jako dobar uređaj na osnovu komentara ovde, sa sjajnom baterijom, baterija svakako izdvaja ovaj model, kamera nikako da se ispegla (ako jesu onda se izvinjavam na neobaveštenosti), vodootporost je vidim mana jer popuštaju čepovi. Zvuk na sušalicama Z2 u poređenju sa M8 je tuga, to sam proveravao, sa istom pesmom i iste sluške.

Zvuk na Z2 tuga? Sta sve ne moze da se procita ovih dana :)

Z1/2 kvalitet zvuka je odlican i jedan od boljih na telefonima koje sam cuo (a probao sam ih dosta, cak i samsunga/iphone sa wolfsonima/cirrus logic), ko ne veruje neka proveri i utiske i na head fi gde sve to komentarisu i audiofili. Npr Z1 zvuci malo bolje-muzikalnije od G2 iako dele isti cipset. Imam i fiio dac koji je verovatno najbolji u svojoj klasi i iznenadio sam se da Z1/2 uopste ne zaostaju za istim koliko sam to ocekivao (to vazi i za htc/iphone/samsung).

Ali - htc i iphone imaju primetno glasniji zvuk od svakog sony-a. A sta to znaci? Evo ovako - za in ear slusalice jacina zvuka je apsolutno dovoljna na svakom Sony, LG, Samsungu, kineskim telefonima (bez wolfsona) i sve jace od toga je veoma opasno za sluh. Znaci pricam o in ear slusalicama a imam i malo zahtevnije 32-omske in ear koje se jasno i glasno cuju na svakom boljem telefonu, toliko da cesto ne pojacavam na max.

Devojka ima 3gs i 4gs iphone i glavna prednost tog povecanog napona na izlazu je za on/over ear slusalice koje su manje efikasne od in ear (niza osetljivost/visa impedansa). Znaci kada bocnem neke od over ear slusalica u neki ajfon one se cuju bar 10% glasnije od svakog telefona koji nije htc/iphone uz nesto bolji atak/bass.

Tako da ne znam sta si ti cuo ali za in ear slusalice 12-32 oma nijedan sony ili bilo koji drugi telefon nece praviti problem osim ako neko ne zeli da ogluvi pre vremena ;)

Uz to Z1/Z2 stvarno imaju kvalitet zvuka koji je bolji od wolfsona iz Wave I npr (tu taj cip nije dovoljno iskoriscen zbog bade). Bolje zvuce i od sony mp3 playera iz 2007/8 koji je kostao 60ak evra i bio jedan od najboljih za te pare.

Ko mi ne veruje neka pita Dark Magiciana npr, on takodje ima nekoliko kvalitetnih slusalica a i sam je napisao da Z2 izlaz nema snagu za zahtevnije on/over ear slusalice ali da sa Piston 3 npr zvuci odlicno a upravo su in ear bubice ono sto vecina nas koristi uz telefon ;)

Ali ako cemo realno da pricamo - sto se multimedije tice M8 i dalje kida jer ima najjaci izlaz za slusalice (kome treba za zahtevnije sluske) i ubedljivo najbolje zvucnike koji su uz to i dobro pozicionirani za gledanje videa i igranje na telefonu :) Sony Z zvucnike guse zastitne membrane ali su i pored toga jedni od boljih u smartfon svetu.

I uopste je M8 brutalan telefon, kome je ta upix kamera dovoljna nema ni jedan jedini razlog da ne kupi M8.

Jednostavno sam morao da odgovorim na umotvorinu da je Z2 zvuk preko slusalica tuga, to jednostavno ne moze da se prihvati cak ni kao subjektivno misljenje nekoga ko zvuk ocenjuje samo na osnovu jacine i krvarenja b.opni :)

Sto se M8 kamere tice, za LL deluje odlicno, za sve ostalo jedva prosecno i to su lepo obrazlozili na dxo npr. Nije to ocajna kamera ali Z2 svakako ima za klasu bolju jer ima veci i napredniji senzor ali stoji cinjenica da sve to nije sw iskorisceno kako treba pa zaostaje za Samsungom/LG mada oni sada koriste i za klasu bolje sony senzore od imx220 iz Z2.

Poslednja izmena:
Znaci M8 vs Z2 = Mrtva trka :D Ipak Z2 ;)

Verujem da M8 kida po pitanju zvuka ali sta ga to izdvaja , ima li poseban DAC?
Ja nisam hejter HTC-a ali 4mpx na vec drugom ONE modelu furati je ocigledan fail..Iako je SOny bruka je sto isti senzor jedan IP bolje koristi i daje nekako bolje rezultate, sto to radi Sony? stite svoj portfolio kamera, dslr, prosumer ..?
Nebih da kamera bude odlucujuci faktor, uveren sam da je zvuk super, Lumia 1020 ima totalno obican audio output pa sam bio zadovoljan :) Puccao sam i raw i full resolution na 1020, a tek te 5mpx PureView nebih poredio ni sa tih 20MPX na Z2, prosto ne moze da se poredi :) 1020 je bila Camera Phone.

Ma definitivno Z2, kraj diskusije :)

Poslednja izmena:
Zvuk na z2 je odličan na slušalicama, bolji od g2 i od OnePlus One kojeg sam do skoro imao.A i zvučni se baš pristojno čuju s obzirom da ima te membrane za vodu.

Znaci M8 vs Z2 = Mrtva trka :D Ipak Z2 ;)

Verujem da M8 kida po pitanju zvuka ali sta ga to izdvaja , ima li poseban DAC?

M8 i kupi QX100 lens kameru od hundera za male pare i zavrsio si sve poslove :D

Nijedan telefon sa snapdragon cipsetom nema zaseban dac ali neki imaju pojacala kao htc npr, dok sony ima pojacala samo za zvucnike (odlicno pojacalo je u pitanju) ali zbog membrana sve to zvuci ''samo'' dobro-solidno, ne sjajno :)

Ali razlike ima u implementaciji jer na nekim telefonima sa zmaj cipsetom ima problema, sumova i smetnji pa ne zvuce tako dobro kao htc/sony/samsung/lg a tu ulogu igra i sw kao i iskustvo proizvodjaca na polju zvuka pa recimo Z1 zvuci malo bolje od G2/N5 (ovo potpisujem iako razlika nije drasticna i nece je svako cuti) a dele isti cipset, jos jedan korisnik je potvrdio to sto sam i ja napisao (iako mu je G2 bolji fon od Z1).

Vidim da se i chobby slaze sa tim :)

Inace skoro sam naleteo na neku audiofilsku polemiku o wolfson vs snapdragon audio kvalitetu, ljudi su isli do najsitnijih detalja i zakljucak je da zmaj cipset ima veoma ozbiljan audio kvalitet ali da neki proizvodjaci nesto zayebu kasnije u implementaciji pa cak i softveru. I da, vecina njih osim OPO izbegava to pojacanje zvuka koje bi se merilo sa iphone/htc jacinom izlaza sto znaci da je mogucnost upotrebe zahtevnijih sluski limitirana na vecini snapdragon androida..

Poslednja izmena:
Te mrtve osakacene Sony extenzije ne podnosim, ko voli svaka cast, ja ne. Ne treba mi pored cigle telefona i torbica za taj QX...
Ono postolje-punjac je gotivno zaista sa magnetom :)

A ni ovo nije lose, ima li ovde da se nabavi?

magnetic-charging-cable-xperia-z-ultra-z1-l39h-z2-z3-ckystore-1401-22-CKYstore@6.jpg

glupo pitanje, Limundo pun tih kablova :D

Poslednja izmena:
Ima to da se nabavi ali je meni na Z3 iskreno bzvz. Daleko sporije puni i malo taknem telefon kabl se raskaci. Mnogo ti je bolja varijanta dock da uzmes po mom misljenju.

1.jpg

http://www.phonearena.com/reviews/Sony-Xperia-Z2-Review_id3695/page/3

Nemam više šta da dodam o razlici audio izlaza između M8 i Z2.

Ajoj koja si ti neznalica sunce ti pa ovo nije realno :) Meni je iskreno smesno ali ne valja to sto siris dezinformacije, nebitno koji telefon je u pitanju, ovo je IT forum i treba pisati sto tacnije informacije.

Ajde neka se javi svako ko ima Z2 i dobre slusalice pa neka napise da li je zvuk sa Z2 ''tuga''. Precesljajte head fi teme gde pisu ljudi koji se razumeju a ne oni koji kvalitet zvuka procenjuju na osnovu jacine :d

Da li si svestan da i OPO ima izlaz koji je primetno jaci od Z2 - http://www.phonearena.com/reviews/OnePlus-One-Review_id3758/page/3

0.93V, skoro na nivou novih ajfon sestica.

A mogao si da procitas sta kaze ChobbyNS - da Z2 zvuci bolje.

Da li si svestan da jacina izlaza u ovom slucaju nema nikakve veze sa kvalitetom zvuka? In ear slusalice ce ''nahraniti'' i Z2 izlaz i sve jace od toga je lose po sluh i to ti govorim iz iskustva jer imam pojacalo koje kada je pojacano na vise od 40% dovodi do krvarenja iz usiju sa in ear slusalicama.

Evo jos jedan primer - uzmi audiofilski dac od 1000e i bez pojacala i neki najjeftiniji kineski dac/amp kombo koji probija bubne opne. Sta mislis koji uredjaj zvuci kvalitetnije, onaj prvi audiofilski ili ovaj drugi koji bi na PhoneArena tabeli imao najveci skor? :) :)

Isto tako mozes da povezes neko pojacalo od 1000e sa integrusom sa ploce iz 2002 godine, da li ce zvucati bolje od bilo kog krstenog dac-a bez pojacala? Nece, ni u jednoj dimenziji u svemiru jer je to nemoguce :)

E sad ovo sam karikirao, razlika izmedju telefona ni priblizno nije tako drasticna.

Na osnovu onoga sto sam cuo sa htc/sony telefona po opstem kvalitetu zvuka zvuce priblizno isto i potreban je test pazljivog slusanja lossless muzike sa veoma kvalitetnim slusalicama pa jos uz obracanje paznje na mikro-detalje da bi se cula razlika u kvalitetu reprodukcije. A to bar 90% korisnika nikada nece ni probati.

U isto vreme htc zvuci bar 10-15% glasnije ali nikako onoliko glasnije koliko to prikazuje merenje i phone arena tabela.

Dakle, htc telefoni su bolji izbor za slusanje muzike uz malo zahtevnije slusalice od in ear i za to skidam kapu htc-u jer sigurno ima i korisnika koji hoce da setaju gradom sa hi-fi sluskama od pola kila na glavi i tu sony/lg i svi ostali nemaju sta da traze jer nece obezbediti jacinu zvuka koja odgovara bucnim okruzenjima. U tihoj sobi su i oni dovoljno jak izvor zvuka ali ce sa mnogim zahtevnim slusalicama zvucati neubedljivo. Sa druge strane AKG slusalice tj odredjeni modeli (poznati po izbirljivosti kada su pojacala u pitanju) zvucace lose cak i sa htc/iphone/meizu jer su predvidljene za ''saradnju'' sa audiofilskom opremom.

Nemoj siriti dezinformacije, kapiram da je to tvoj utisak ali moram da te ispravim jer jednostavno to sto si napisao nije tacno i mnoge moze da zbuni :)

Poslednja izmena:
^ Bas tako. A ono sto je postavio je test audio izlaza kako je i navedeno a tu svakako M8 ima jaci izlaz, naravno to ne znaci i neka drasticna razlika u kvalitetu samog zvuka.

onda bolje da je kopirao test sa gsmarene u kome se uporedjuje kvalitet zvuka. mislim da je i tu m8 bolji ,ali na mobu sam ne mogu da kopiram taj deo testova

Šta mi vredi taj kvalitetan zvuk kada ga ne čujem? :D
Prost primer, trčiš, prolaze vozila, buka... ne čuješ taj kvltetan zvuk ma kako dobro izolovane sluške bile, osim ako nisi silikonom zapušio sve.

Sada da napišem iz iskustva, jer sam promenio brdo telefona, te sam itekako kompententan da kažem iz iskustva koji ima dobar a koji tuga zvuk. M8 ima najbolji zvuk i tačka. Svi ostali su ispod, Z2 pogotovo, osim ako Z2 nije nešto kompaktibilan sa Sennheiser CX 300 II.

Ima na forumu član koji je imao S5 i Z2 istovremeno, neka uporedi zvuk ta dva modela :)

Poslednja izmena:
Ja ne znam kako ti ne cujes, pa evo ja na staroj Xperia T sa CX 300 II nemam potrebu da pojacavam preko 80% ( mada je i to dovoljno glasno) jer se preglasno cuje. Ili je kod tebe problem do tog telefona, slusalica ili sluha, ostalog nema. [emoji3]

Ni ja nemam potrebu u studijskim uslovima da pojačavam na max, u sobi, gde nema buke...

onda bolje da je kopirao test sa gsmarene u kome se uporedjuje kvalitet zvuka. mislim da je i tu m8 bolji ,ali na mobu sam ne mogu da kopiram taj deo testova

GSM arena testovi su sintetika a ne test slusanja muzike. Brdo je primera gde se ono sto cujes u realnosti ne poklapa sa njihovim testom. Aj da ti ugrubo objasnim - kao sto neki samsung/lg moze da izbaca vise antutu poena od Nexusa to nista ne vredi jer ce Nexus da ih otrese u realnom radu :D

Primer - prema gsm arena sintetici LG G3 i M8 su bolji od Meizu-a koji ima Sabre DAC koji se ugradjuje u plejere od 300-1200$, u pitanju je jedan od najboljih DAC na trzistu. Cak i da je Meizu negde failovao sa implementacijom to nije realno jer bi pravi audiofili pljuvali MX4 pro ali to nije slucaj vec je taj telefon jedan od najhvaljenijih kada je kvalitet zvuka u pitanju (a ima i za 2 klase bolje pojacalo od M8, za one koji hoce da ogluve mladi uz in ear :d)

Jedan od drasticnijih primera je sa S2 Samsungom koji je na tom testu odlicno ocenjen a u stvarnosti zvuci dosta lose sto sam odavno pisao (naravno napadala me samsung sekta jer je XP otresao S2 ko kantu :D iako gsm arena sintetika govori drugacije) a to mogu da potvrde i Dark Magician, kefalo sa foruma ;) bili su razocarani sa S2.

Ovo nije nekakav klinacki fajt sa mob sveta sony vs htc vec iznosenje cinjenica. Komentar da je Z2 kvalitet (ne jacina) zvuka ''tuga'' u odnosu na htc nema veze sa istinom i takvi nebulozni komentari pripradaju sajtovima/forumima kao mob. svet, nikako benchu ;)

Kao celina M8 je svakako u prednosti sto se zvuka tice u odnosu na Z2 i 90% ostalih telefona jer ima jaci izlaz (kome je to potrebno, evo Ivanu npr :D) i ima najbolje stereo zvucnike medj' smartfonima, to su cinjenice koje niko ne moze da ospori :) Ali to nikako ne znaci da je zvuk Z2 ocajan u odnosu na M8, to moze da se shvati samo kao kranje subjektivan utisak koji je u sustini pogresan.

Pomenuo sam vec da Z1/Z2 zvuk ne zaostaje onoliko koliko sam ocekivao za fiio dac-om koji je best buy u klasi, sve je jasno, nema tu govora o losem zvuku a razlike (izmedju vecine telefona sa S801, u ovom slucaju) mogu da se cuju (opet ponavljam - u kvalitetu, ne jacini zvuka) samo u idealnim test uslovima aka pazljivo slusanje sa kvalitetnim slusalicama u tihoj sobi uz osluskivanje mikro detalja ;)

Moze da se javi i mushmular, on ima Z2, premium Cowon plejer, hifi sluske i fiio pa da cujemo sta misli :)

PS Naravno da bi bilo bolje da sony konacno omoguci jace izlaze - za korisnike sa zahtevnijim slusalicama (hifi, studijske i ostale koje su ''gladne''). Sigurno ima i ljudi kojima to treba. Ali sto se in ear tice.. Z2 je dovoljno-normalno glasan (ne preglasan) i to je to. Vrlo verovatno to izbegavaju da ne bi ugrozili prodaju walkman plejera nize i srednje klase.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno