Šta je novo?

Sony Xperia V

• Začetnik teme Začetnik teme djalex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

djalex

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5900X, Noctua NH-U12A chromax.black
Matična ploča
Asus B550 ROG STRIX B550-F GAMING WI-FI
RAM
2x16 G Skill Trident Z Neo F4-3600C16-16GTZNC
GPU
ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB
Storage
Kingston KC3000 1TB, LG Blu-Ray H16NS40
Zvuk
int.
PSU
SeaSonic Platinum-760w full modular
Kućište
CM Scout II
Monitor
ASUS ROG XG27ACG
Miš & tastatura
Asus ROG Gladius III Wireless Aimpoint & Asus ROG Strix Scope RX TKL wireless Deluxe
Ostale periferije
Sony RX100 IV, MGE
Laptop
nikad nisam imao niti mi treba
Tablet
nikad nisam imao niti mi treba
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 13 Pro+
Pametni uređaji
Shelly wifi relay za bojler
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posto jos niko nije postavio temu sa ovim telefonom ajde ja cu. Ja sad trazim neki dobar Android do max. 4.3' i nekako mi je ovaj zapao za oko. Citao sam samo neke prve recenzije i pisu da je vrlo dobar telefon. Veci od 4,3' mi ne odgovaraju a jos manje trebaju. Otporan na vodu, to ne znaci da mozemo da ronimo sa njim i prasinu. Podrzava sve 2G, 3G i 4G mreze. Dopadljivog dizajna. Tanji je malo po sredini i smatram da dobro stoji u saci. Videcemo kad se pojavi kod nas.

GSM arena

phonearena

Official site

OVERVIEW:

Sony Xperia V runs Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich OS out of the box, sporting a 4.3-inch HD Reality Display with 1280 X 720 pixels of resolution, powered by Qualcomm Snapdragon MSM8960 chipset clocked at 1.5GHz, 13MP rear-facing HD camera with 16x digital zoom to shoot 1080p HD videos, an additional front-facing VGA camera, PlayStation certification, 8GB onboard storage, microSD card slot for memory expansion up to 32GB, 4G LTE capability, micro USB 2.0, MHL connectivity, Bluetooth 4.0, 802.11 Wi-Fi b/g/n, NFC with ‘One-touch’ function, compatible with Xperia TV Dock with MHL to HDMI converter, 1750mAh battery.

SPECIFICATIONS:

GENERAL 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 850 / 900 / 2100
4G Network LTE 800 / 850 / 1800 / 2100 / 2600
SIM Micro-SIM
BODY Dimensions 129 x 65 x 10.7 mm (5.08 x 2.56 x 0.42 in)
Weight 120 g (4.23 oz)
- IP57 certified - dust and water resistant
- Water proof up to 1 meter and 30 minutes

DISPLAY Type TFT capacitive touchscreen, 16M colors
Size 720 x 1280 pixels, 4.3 inches (~342 ppi pixel density)
Multitouch Yes, up to 10 fingers
Protection Scratch-resistant glass
- Sony Mobile BRAVIA Engine 2
- Timescape UI
SOUND Alert types Vibration; MP3 ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
MEMORY Card slot microSD, up to 32 GB
Internal 8 GB, 1 GB RAM
DATA GPRS Yes
EDGE Up to 237 kbps
Speed HSPA+ (DL 42 Mbps/ UL 5.8 Mbps); LTE Cat3, (DL 100 Mbps/ UL 50 Mbps)
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band 2,4 and 5 GHz, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP
NFC Yes
USB Yes, microUSB (MHL) v2.0
CAMERA Primary 13 MP, 4128x3096 pixels, autofocus, LED flash
Features Geo-tagging, touch focus, face and smile detection, 3D sweep panorama, image stabilization
Video Yes, 1080p@30fps, continuous autofocus, video light, video stabilizer
Secondary Yes, VGA
FEATURES OS Android OS, v4.0.4 (Ice Cream Sandwich), upgradable to v4.1
Chipset Qualcomm MSM8960 Snapdragon
CPU Dual-core 1.5 GHz Krait
GPU Adreno 225
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
Messaging SMS (threaded view), MMS, Email, IM, Push Email
Browser HTML5
Radio Stereo FM radio with RDS
GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
Java Yes, via Java MIDP emulator
Colors Black, White, Pink
- TV-out (via MHL A/V link)
- SNS integration
- Active noise cancellation with dedicated mic
- MP4/H.263/H.264/WMV player
- MP3/eAAC+/WMA/WAV player
- Document viewer (Office 2007, Office 2003, PDF)
- Barcode reader
- Photo viewer/editor
- Voice memo/dial
- Predictive text input
BATTERY Standard battery, Li-Ion 1750 mAh
Stand-by Up to 300 h (2G) / Up to 400 h (3G)
Talk time Up to 7 h (2G) / Up to 7 h (3G)
Music play Up to 18 h

Prilozi

• sony-xperia-v.jpg
    sony-xperia-v.jpg
    52.8 KB · Pregleda: 225
  • xperia-v-black-android-smartphone-620x440_icon2.png
    xperia-v-black-android-smartphone-620x440_icon2.png
    108.5 KB · Pregleda: 219
  • gsmarena_022.jpg
    gsmarena_022.jpg
    83.7 KB · Pregleda: 208
  • gsmarena_023.jpg
    gsmarena_023.jpg
    67.5 KB · Pregleda: 265
Apsolutno, ni u ludilu.
Neshvatljivo precijenjen, realna cijena mu je tek nešto iznad 300€, ali da je u rangu sa S3 ili One X, apsurd... Nikako mi nije jasno šta je Sony planirao da uradi sa ovim modelom, ovako paprena cijena garantuje mu debakl na tržištu. Ne misle valjda da će ljudi da se lože na propagandu Bond telefon i slične trice :d
Inače, generalno, ne vidim šta im je pozitivno donijela strategija izbacivanja "kloniranih" modela, faktički "guše" jedni druge i nikako da se jedan ili par njih izdvoji. No vjerujem da su naučili na greškama, jer po svemu sudeći sa Z je potpuno druga priča.

Eto recimo, Acro S koji je takođe vodootporan (+ displej otporan na lom) košta nekih 300€, a u odnosu na V ima više interne memorije, bolju prednju kameru, podršku za Flash i veći kapacitet baterije, a i hvale ga ovdje na forumu.

Poslednja izmena:
Acro S ima mnogo slabiji SoC i losiju kameru... A americki S3 ili One X imaju isti ovakav SoC (koja je po testovima i brzi od Tegra 3) + slabiju kameru i mnogo losiju izradu. Doduse, tamo S3 ima 2GB RAM. Ovo je verovatno najbolji Android telefon sa ekranom manjim od 4.7"

Jel moguce da niko nema ovaj telefon? Ili ako ima, da da neki komentar 🙂

Ja sam ga nabavio juče. Nisam napredni korisnik i poznavalac.Imao sam Htc desire Z dve godine do sad.Xperia V sve radi za sad da kucnem u drvo brzo, ne laguje, ekran je odličan. Baterija se brže troši ali to je verovarno zbog mnogo razloga. E sad kako da povećam trajanje baterije?

Nazalost tesko da ces bitnije popraviti autonomiju, posebno ako si mislio na ono ''staro'' trajanje baterije od 3-4 dana. To je na Androidu jos uvek nemoguce (osim ako ne stoji u fioci :d).

Xperia V pripada generaciji Androida koja ima relativno losu autonomiju (tu je negde sa prosekom u klasi a od nekih cak i bolji ali i losiji :d), baterija je ipak slaba za toliki ekran i cipset. Inace skoro svi Android telefoni (do pocetka 2013) u imali problem sa trajanjem baterije (osim nekoliko modela, kao Moto Razr Maxx, Note 2 i slicni), tek krajem 2012/pocetkom 2013 su poceli da se pojavljuju telefoni sa optimalnim baterijama u odnosu na hardver i velicinu ekrana.

Autonomiju mozes da povecas na nekoliko nacina:

- proceni koja jacina osvetljenja displeja ti najvise odgovara, postoji i auto mod kao i dosta aplikacija za to, mozes i sam da menjas, npr kada si na dnevnoj svetlosti da drzis na 60%, na najjacem suncu i vise ako treba a kucnim uslovima ispod 50%, ako koristis nocu dovoljno je i 20% u totalnom mraku.

- ovo je mozda i najbitnije - gasenje prenosa podataka i aktiviranje H+/3G mreze samo po potrebi a u svim ostalim situacijama telefon drzis u GSM only modu. Ovo znacajno stedi bateriju, znaci dok si kuci ili na poslu, okruzen wifi mrezom, drzis gsm only, u svim ostalim situacijama palis 3G/data po potrebi. Nase mreze su uglavnom i dalje lose i signal varira sto bas utice na autonomiju.

Za brze menjanje ''profila'' mreze koristi npr ovu aplikaciju (brze je, ne moras da ulazis u settings pa network itd).
Snaci ces se lako oko podesavanja u samoj aplikaciji, ovo je mozda i najbolja tog tipa, izgleda lepo, radi bez bagova i ima dosta opcija.

XV je bas solidan fon, sada je malo ''mator i pregazen'' sto se tice hardvera i podrske ali to nikako ne znaci da je los, jednostavno su ostali kao XZ, XZ1, S4, One, G2, Note 3 i ostali mnogo napredniji i brzi od XV ali ne treba bas svakome najnoviji i najbrzi android 🙂 Autonomija je mozda i najveci problem XV i svih slicnih telefona iz tog perioda, da ima jedno 2300 mAh bilo bi idealno ali eto..

Ovako ces, ako budes koristio XV kao smartfon, morati da se naviknes na punjenje bar jednom u 24h 🙂

Poslednja izmena:
Hvala HSV na detaljnom odgovoru, baš će mi pomoći, ima li neki savet oko punjenja baterije, da nije problem do baterije.Navikao sam na punjenje baterije na 24h , prethodni tel. mi je bio Htc desire Z.Ali nisam očekivao da ću tel morati da punim dva puta dnevno.Koristim Xperiu V za razgovor, za čitanje novina, facebook, ne igram igrice, otvaram neke med.sajtove zbog posla.Možeš li da ponoviš link za onu aplikaciju.Ne mogu da je nađem.Kako da znam da li je baterija ispravna , a kako da je baterija problem pa da idem da reklamiram jer je nova i ima garanciju.Hvala ti još na trudu i vremenu.

Pa nemam pojma, cudno mi da tako brzo curi baterija ali opet ne znam koliko koristis telefon.. to je najbitnije jer ako se malo koristi XV baterija moze da traje danima ali isto tako uz neku hd igru od par gigabajta ima da iscuri za 2h 🙂

Proveri u settings/power managment/battery sve oko potrosnje, imas tu detaljne podatke pa mozes da okacis i screenshot ako se ne znalazis (ss se snima tako sto istovremeno pritisnes power taster i taster za pojacavanje zvuka, valjda je tako i na XV)

Odradis SS cim udjes u taj ''battery'' deo a posle klikne na onaj kao grafik i onda SS da bi se i tu videlo kako se ponasa os. Moguce je da se neka aplikacija zabagovala i srce bateriju mada rekoh da XV nema bas najbolju autonomiju koja je malo losije od Samsunga S2 i malo bolja od Galaxy Nexusa, bar mislim da je i dalje tako.

Evo link za aplikaciju pa podesi sve kako ti odgovara kao i data/3g/gsm profile https://play.google.com/store/apps/details?id=de.j4velin.notificationToggle

Kako da znam da li je baterija ispravna , a kako da je baterija problem pa da idem da reklamiram jer je nova i ima garanciju.Hvala ti još na trudu i vremenu

Nema na cemu nego ne znam kako tacno da proveris da li je baterija ispravna, mislim na proveru preko aplikacija npr. Ima ih po marketu ali ne znam koliko su pouzdane, sacekaj jos neki odgovor.

Skini ovo npr pa proveri sve vezano za fon: Xperia™ Diagnostics

Ili ovo CPU-Z

U cpu-z imas deo za info o bateriji i status/health treba da pise good ili sta vec.

Poslednja izmena:
Skinuo ono Cpu-z piše za bateriju -Good, hvala što si mi pokazao foru za slikanje.One aplikacije za 3g/gsm nema na storu.Evo ss.Pa kaži ima li razloga za brigu.

Prilozi

• Screenshot_2013-12-14-23-59-35.png
    Screenshot_2013-12-14-23-59-35.png
    349.4 KB · Pregleda: 70
  • Screenshot_2013-12-14-23-59-06.png
    Screenshot_2013-12-14-23-59-06.png
    401.5 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Ispravan ss.HSV šta kažeš?

Prilozi

• Screenshot_2013-12-15-00-12-55.png
    Screenshot_2013-12-15-00-12-55.png
    439.8 KB · Pregleda: 74
Ne znam.. probaj opet pa okaci SS ali ovaj put i za ukljucenost displeja (kliknes na screen u power managment-u pa SS).

Ukloni fabricki weather widget i nemoj da koristis tu aplikaciju, pravila je problem na ICS ali ne znam da li je tako i na JB..

Mozda i fb aplikacija pravi problem.

Izgleda stize 4.3 uskoro na XV.. Android 4.3 builds certified by DLNA for Xperia SP, T, TX and V

Poslednja izmena:
A kako da sklonim fabrički ap, to nikad nisam znao, na disable ili force stop?

Prilozi

• Screenshot_2013-12-15-21-40-15.png
    Screenshot_2013-12-15-21-40-15.png
    375.5 KB · Pregleda: 72
Ako nemaš root onda disable gde možeš

Ne znam kakva je situacija na JB ali za Sony ICS je vazilo pravilo da ne treba koristiti fabricke fb i weather aplikacije i widgete jer moze da se desi da posrcu bateriju. To i nije neki problem, posebno sto se tice vremenske prognoze, (pre)pun je market.

E sad za fb ne znam da li je ta aplikacija kod tebe problem ili nesto drugo..

Uzmi testiraj jos par puta, napunis fon (100%) i koristis najnormalnije, sve sto ti treba i kad dodjes na 5% resimo odradi SS svega iz power managment, znaci osnovne podatke, onaj grafik i vreme ukljucenosti ekrana.

XV je slab sto se tice autonomije ali opet ne mnogo slabiji od tadasnjeg proseka za 4,3'' telefone sa slicnim hw.. Androidi iz te generacije traze kompromise sto se tice autonomije a u svakom slucaju moraju na punjac ''svaki dan''. Ovo i nije problem ako si u mogucnosti da dopunis fon, u suprotnom bi morao da kupis neki noviji model sa primetno boljom baterijom..

U redu, hvala ti na odvojenom vremenu, uradiću sve što si predložio pa ću videti. Samo meni nije normalno da za dva sata korišćenja od toga ( fb,blic,novosti,benchmark forum na internetu sam pola sata ukupno) + razgovor 5 min ,ode 60% baterije a bilo je 100%. Imam gde da punim bateriju pa to neće biti problem.Inače telefon je brz za moj pojam ,rezolucija snimka, displej sve je odlično.

Cekaj, posle 2h koriscenja na nacin koji si opisao, baterija spadne na 60% ili za 60% (na 40%)? I da li je u pitanju surf preko wifi ili 3G? Recimo ako je u pitanju surf preko 3G uz nestabilan, slab signal.. e to ubija bateriju vise od slucaja sa stabilnim, jakim 3G signalom i primetno vise od wifi-a na poslu ili kuci kada je ruter blizu.

Sad bas gledam rezultate autonomije sa gsm arene, autonomija surfa sa 100% osvetljenjem u njihovim uslovima testiranja je preko 5h sto nije lose kada se pogleda dijagonala ekrana i kapacitet baterije, autonomija poziva je takodje solidna e jedino gledanje videa bas brzo ubija bateriju, ima tu ''zasluge'' i bravia softvera.

Ovo je XV autonomija na ICS androidu, verovatno je malo losija na JB zbog fluidnijeg rada sistema.

gsmarena_001.jpg

Ovo je u rangu Nexusa 4 recimo, uz preko pola h duzi surf.
gsmarena_003.jpg

E sad ne znam koji si fon imao pre XV.. problematicna autonomija je realnost na 90% android telefona do druge polovine 2012 godine. Sada nema vecih problema, u svim klasama postoje telefoni sa baterijama velikog kapaciteta.

Poslednja izmena:
Pre sam koristio Htc desire Z isto uzeo preko paketa pre dve godine , i ako je bio star dve godine izdržavao je duže. A ovako koristim Xperiu V. Puni se celu noć , uključim ujutro u 8h , surf po netu vesti, Facebook, sve zajedno pola sata net preko 3G , jedan razgovor u trajanju 5 minuta , i u 10 h ostane 40% baterije.

Да ли је могуће решити недостатак флеша инсталирањем Adobe Flash Playera на овом телефону?

Imam problem ,nakon što sam uradio na Sony Xperia Vupdate na android 4.3., kad se kačim na moj wi-fi svaki put mi traži da ukucam šifru, zašto?

Nazad
Vrh Dno