Šta je novo?

Sony Xperia P

Pre oko 2 nedelje imao sam problem sa losom autonomijom jer su neke aplikacije bagovale i srkale bateriju ili su neki procesi bagovali, dialer je npr svlacio po 20% na sat. Evo vec 7-10 dana je sve ok i 3x sam odradio SS. Ovi su od juce :)
Da napomenem odma' da nemam nameru da se prepucavam i da nista nisam ''lazirao'' (ne znam koliko bolestan lik moras da budes pa da radis tako nesto). Ovo sto se vidi na graficima, nagli skok, je neki bag koji mi se vise puta desavao a i uopste se desava na xperia telefonima, imao je jos neko slican ss/ u temi.

Sve se vidi sa grafika, nisam siguran koliko sam blenuo po netu ali kombinacija slab wifi/ i solidan 3g signal, nista preterano, YT, pretrazivanje marketa, citanje vesti.. GPS/Sports tracker, nisam siguran koliko, uglavnom dok sam trcao, to je mozda 20-25 min.

Oko 40 min razgovora, oko 20 sms, igrao sam mozda.. 30-40 min ukupno hill climb racing, temple run 2, angry birds.. slusanje muzike - sta znam, mozda oko 1h, mozda i vise(flac, napominjem jer vise otperecuje procesor ali generalno slusanje muzike na xp ne trosi mnogo), nekoliko fotografija, odgledao neke krace 1080p snimke, pregled starih fotografija, jos neke aplikacije sam probao.. uglavnom to je to, vise ne mogu da se setim.

Osvetljenje konstantnih 70%.

Mislim da je ovo dobro za samo 1305mAh. Ovo moj prosecan nacin upotrebe, nekada vise koristim, nekada manje, desavalo mi se i za 12h da mora na punjac (voznja par sati uz gps + muzika, fotografije, kraci pozivi, par sms/mms i onda kad se vratim kuci malo neta, poziva, igrice pola h) a jednom mi se desilo i za oko 3ipo-4h da se ispraznila, zaboravih tacno, slusanje muzike (tune in/walkman - dosta krace), skoro pa const. wifi surf, 70% displej, probanje aplikacija.. u svakom slucaju sam ubedjen da na ovom osvetljenju moze da izvuce max 3 ipo h surfa preko 3G (da je dobar signal) pa zato i mislim da ovaj telefon nije za takve potrebe, posebno ako nije moguce dopuniti bateriju.

Prilozi

• Screenshot_2013-04-09-00-26-20.png
    Screenshot_2013-04-09-00-26-20.png
    51.7 KB · Pregleda: 95
  • Screenshot_2013-04-09-00-26-31.png
    Screenshot_2013-04-09-00-26-31.png
    356.9 KB · Pregleda: 93
  • Screenshot_2013-04-09-00-26-45.png
    Screenshot_2013-04-09-00-26-45.png
    283 KB · Pregleda: 93
  • Screenshot_2013-04-09-00-27-09.png
    Screenshot_2013-04-09-00-27-09.png
    366.8 KB · Pregleda: 99
  • Screenshot_2013-04-09-00-27-16.png
    Screenshot_2013-04-09-00-27-16.png
    353.6 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Pa ti bi covece sa Note 2 izvukao 10 sati minimum :D

Pa u skladu sa mojom upotrebom, kapiram da bi bilo i vise. Rekoh vec da ne surfujem mnogo preko telefona, i mrzi me, nemam potrebu i to je horor na 4'' displeju pored skroz solidnog desktopa kom samo ssd fali :)

Ali svejedno, ekran je radio bas dugo na 70%, izgleda da WhiteMagic stednja ipak nije samo marketing. I nije mi jasno kako su uspeli da muzicki plejer bude skoro duplo stedljiviji nego na Xperia S/Acro S i ostalim Xperiama ali walkman stvarno mizerno trosi bateriju cak i sa flacom (flac inace prema nekoj aplikaciji (all in one toolbox) drzi cpu na 20-30% ako se dobro secam).

Poslednja izmena:
Ja isto mogu dugo da slusam muziku preko PowerAMP-a i preko FM Radia, a trosi mozda 1%/1h.

Odigraj real racing 3 jedno 2 sata, pa ces da vidis sta ce ti se desiti sa baterijom :D

Moja bude na izdahu :D

Meni se cak cini da je i Wave bio veci potrosac kada se slusa muzika (a bada, 3,3'' samoled i 1500mAh + je odlicno kotiran na gsm areni sto se toga tice).

Izgleda da sam bas zabo telefon u skladu sa mojim praistorijskim nacinom upotrebe :d feature phone for life :d Mada opet bilo je tu i surfa, gps-a..

Odigraj real racing 3 jedno 2 sata, pa ces da vidis sta ce ti se desiti sa baterijom

Imao sam instaliranu neku slicnu hd od par stotina Mb, besplatna je u marketu i izgleda brutalno i znam da srce bateriju ali opet 3G surf mi deluje gore, bar na ovom telefonu :D

Poslednja izmena:
Pa nemam sync, ne znam na sta mislis? Imam G+ i skype ali ih ne koristim mnogo na telefonu, kratka dopisivanja dok lezim ili ako nisam kuci ali cu pre da sednem kao covek za komp. Eliminisao sam aplikacije za koje sam primetio da se hrane magabajtima a data nije uvek ukljucen, nocu je iskljucen protok ili upalim wifi jer je signal najjaci na stolu iznad glave dok spavam :d Koliko dugo drzim data protok upaljen nemam pojma ali preko dana je upaljen najcesce ali ne blenem mnogo po netu, da to radim i rezultati bi bili losiji.

Kacio je voodoo ja mislim rezultate sa svim tim sinhronizacijama, samo ne znam da li ovde ili na sekiri.

Uglavnom, ovo vazi za moj nacin upotrebe naravno, sa dosta surfa i sinhro. znaci vrlo verovatno samo 3-3,5h screen on za 24h ali to neko drugi mora da proba pa da okaci :)

Poslednja izmena:
Pa dobro, kad ima neko fb, twitter, vremensku prognozu, par widgeta na HS-u, whatsapp, viber, instagram, gmail itd i ukljucen stalno internet video bi kako bi otisla baterija.

Mislim ovo je smartphone, treba ga iskoristiti do kraja :D

Pa koristim i ja to, ne sve i ne 24/7 ali ocigledno xp moze da izgura sve to 24h sa 3h screen on sto je ok.

A sa koriscenjem do kraja.. pa smartfon jeste ali kao sto se neko vosti od neta na telefonu tako ja imam vec nekoliko Gb fotografija i 1080p snimaka i jedno 10000h slusanja muzike, nisu ni ovo zabranjene funkcije majku mu :d GPS cesto (bajs, trcanje) A navuko sam se i na sitne physics igrice.

Meni treba smartfon ali ne kao vecini sa foruma tj iz Android dela foruma. Ja bih mozda i kupio WP8 Pure View telefon jer kapiram da bi mi OS bio dovoljan a imace vrh zvuk i kameru (Nokia najavila EOS WP8 PV sa 720p ekranom) ali symbian telefon ne bih kupio ni na lepku.

Poslednja izmena:
Pa dobro, kad ima neko fb, twitter, vremensku prognozu, par widgeta na HS-u, whatsapp, viber, instagram, gmail itd i ukljucen stalno internet video bi kako bi otisla baterija.

Mislim ovo je smartphone, treba ga iskoristiti do kraja :D

Meni generalno izgleda vecina ovih stvari konstantno radi i net je stalno ukljucen. Evo napunjen je telefon pre jedno 2 sata na 100% i vec imam 86% a u medjuvremenu sam samo razgovarao jedno pola sata max. Znaci nisam nista dodatno koristio, eventualno koji sms. Rak rana mi je ova baterija, a inace slabo koristim telefon za internet, mnogo vise za pozive i sms. Inace, osvetljenje ja mislim da mi nije ni na 50%. Verovatno postoje stvari koje cepaju bateriju, pored interneta. Inace, nisam mogao da verujem da 3G internet moze ovako brzo da radi, bukvalno instant otvara Blic i B92 vesti, to mi ranije nije bio slucaj na iPhone 3G.

@hsv
Sto, pa ti bas puno slikas i snimas, legla bi ti 808 :p

@jaygee da normalno ti je da svuce bateriju kad hoces da imas "all goodies" sto i ja volim, ali eto to je sto je :)

Poslednja izmena:
Neka neka.. ne bih da dam silne pare za grbavi sapun sa ekranom i hardverom od pre par godina i mrtvim sistemom, pre bih kupio mnogo bolji i upotrebljiviji polovan dslr ;)

jaygee, rekao bih da to nesto nije u redu, ja przim displej na 70% a ti ni na 50% kao sto kazes, jesi ukljucio extended standby mode (settings/power managment)?

Ne kazem da je nemoguce, rekoh da sam pre oko 2 nedelje imao ogromne probleme sa autonomijom i procesima u pozadini koji su prozdirali bateriju. Pogledaj moje SS, imao sam 40 min razgovora, oko 20 sms, 6h 18min screen on na cak 70% a jos gps, malo surfa preko 3g i wifi pa cak i igrice igrao, slusao muziku i skoro 25h je izgurala baterija. I tako vec 10-ak dana, odlicna autonomija za malu bateriju. Imam jos 2 testa sa SS i slicnim rezultatima.

Ovo sam nasao pre neki dan negde.. jeste specifican nacin testiranja ali govori da nije bas toliko losa autonomija (u odnosu na hox, xperiu s a sve zbog dodatnog belog piksela). Ovo je izgleda test i na matorom androidu, verovatno je malo bolje na ICS.

5SJoaWp.png

Poslednja izmena:
Mislim da sony kada bi se malcice potrudio jos imao best buy telefone ali ovako , uvek manjkaju sa necim ... Meni na u Baterija rastura prosto zaboravim kad sam punio ... standardna upotreba ...

Posto se wave nije pomenuo na ovoj strani "Wave" :)

Pa i na Tipu, 1500mAh baterija a samo 3,2'' tft ekran.. brutalna autonomija. Da su se odlucili za 1500-1650mAh bateriju za XP bilo bi do jaja, ovako je autonomija za najzahtevnije korisnike samo prihvatljiva.

Izvini, ali šta si radio 6 sati na telefonu bez neta? Na šta je otišlo tih 6 sati screen time-a?

Pa nije bez neta, citao sam vesti (nekoliko puta, mondo i blic aplikacije), you tube, malo skype/G+, pretrazivanje marketa, refresh za w2u x puta..(upaljen protok podataka ali ne znam koliko) od svega po malo ali kapiram da se skupilo na kraju. Za ostatak sam napisao, pre nego sto pitas procitaj. Ne visimo svi po ceo dan na netu preko telefona, ima jos toga da se radi na telefonu, zato i jeste ovako dobra autonomija u mom slucaju cak i na 70% osvetljenju. Zato sam ubedjen da white magic tj dodatni beli subpixel stvarno stedi, Wave na badi 2.0 nije imao sanse ovoliko da se koristi (a 1500mAh i samo 3,3'' samoled).

Poslednja izmena:
Meni baterija traje oko 1d05h. To mi je negde prosek. Praktično od 14h kad se vratim sa posla do sutra u 7:30 kad opet odem na posao mi je uključen wifi, sync, 70% brightness, muzika oko 1h, 30 min razgovora,10sms, 15-20 poruka preko vibera, net oko 1h(fb sa notifikacijama, feedly, blic, b92, play google). A pri tom u pozadini radi 1weather i ilumination bar koji dodouše i ne vuku toliko. To je kad ne izlazim posle posla. A kad izadjem negde, ako ne planiram da idem tamo gde ima wifi, odmah po izlasku uključim data trasfer. Pri tom ga svakih 10 minuta nešto čačkam. Mislim da je to sasvim ok.

Poslednja izmena:
Ja kada ne ispuštam telefon iz ruku ne mogu da naguram 5 sati screen time-a za jedan dan. Većinu vremena provedem u nekom programu koji je nakačen na net, blic, b92, tapatalk, i slični.
Zato sam te pitao šta si radio 6 sati sa upaljenim ekranom. Da si igrao igre, otišla bi ti baterija brzo, da si slušao muziku ne bi ti ekran bio uključen.
Zamisli da odeš na posao i držiš telefon 6 sati uključen, to je večnost...

Pa za skoro 25h od svega po malo.. skupi se i tih 6h i 18 min.. igrice tipa angry birds nisu zahtevne kao neke hd od par gigabajta pa je logicno i da manje crpe bateriju a ja bas takve i igram - sah, angry birds, temple run I/II, hill climb racing i slicne. Nekada 1h dnevno, nekada ni minut, desi se i da otac igra hill climb pola sata i vise..

Sto se mog nacina koriscenja tice najvise me brine da li ce moci da izdrzi 12h kada odem u neku dalju voznju u maju i leti, npr od 08-20h, sa solidnim koriscenjem gps-a, kamere, muzike, poziva, sms/mms.. net mi tada i nije bitan ali gps moze da bude problem mada i ne moram bas sve da imam sacuvano u sports trackeru, to je kao zanimljivo u pocetku, vise mi znace fotografije, snimci iz voznje i uopste uzivanje u voznji nego podaci i mapa kretanja. A imam i ciklo trip za statistiku.

Ja sam skoro igrao Fruit Ninja nekih 45 min. Pojeo mi je skoro 50% baterije

Igra je djubre sto se tice optimizacije, secka i na skupljim telefonima a srce bateriju. Na badi sam igrao i tu je bila bagovita a na Androidu sam batalio. Imas i fruit slice, radi mnogo bolje ali ne znam koliko crpi bateriju, nisam duze igrao..

Poslednja izmena:
Ja sam skoro igrao Fruit Ninja nekih 45 min. Pojeo mi je skoro 50% baterije

I moj prosek je nekih 1d05h. A screen on do 3.5h (jednom sam samo uspeo da izvucem 4h).

Upotreba... ajde ovako 3G upaljen ceo mesec 24/7, BW widget - vremenska prognoza koja se refreshuje prilikom otkljucavanja telefona, 2 gmail naloga na kojima je stalno upaljena sinhronizacija, par aplikacija (mondo, b92, blic, kurir, mozzart sport) na koje dnevno potrosim 15-20min citanja, livescore ukoliko sam u gradu negde a imam tiket odigran, viber mi je konstantno upaljen i preko njega skoro svaki dan razmenim par poruka (svaki 5 dan da kazem npr, 10ak minuta razgovora max). Igrice trenutno ne igram (dok sam igrao nfs mw nisam izvlacio ni 2h). Uz sve to osvetljenje ekrana mi je konstantno namesteno na nekih 40-45% ne znam ni ja.

Sta znam, da moze da izvuce nekih 5h screen on sa ovim gore navedenim i da se ispravi par bagova koje telefon ima (nadamo se da ce JB to da sredi) ovo bi bio perfektan telefon.

To sto je upaljen 3g ne znaci nista ako se ne koristi sem za sinhronizaciju, tj. ako bi surfovao, ne bi dobacio jedva nekih 3h screen on.

Znaci... Mnogo vise trosi 3G nego 2G u stanju mirovanja/koriscenja, jer su nam mreze ocajne.

Zavisi gde.

I zavisi koja mreza. Telenor 3G je krs najgori od uvodjenja ''pametne mreze'' i posle toga sam samo u par naleta imao krsten 3G, inace je katastrofa. VIP je za sada ok mada ne smem ni da zamislim kako radi 3G u normalnoj drzavi ''na zapadu''.

Sto je najjaci fazon na telenoru sam munjevit 3G imao samo na Divcibarama :d jer na vrhovima Maljena nihov predajnik ali sta ce mi net tu osim za tune in radio dok lezim na vrhu :D

Kad smo vec kod mreze, aj bacite pogled na grafik i da cujem misljenja, ja recimo nisam zadovoljan a zivim na 800m-900m od centra grada, ma i manje vazdusnom linijom. Otac je sa Nokiom 2700 classic imao slican signal a i sada wave-om. Ali opet, ako nista drugo imam brzi 3G i mnogo bolji paket od onog telenor prenesi i surfuj krsa.

Poslednja izmena:
Nisi bas kompletno u pravu: najgore iskustvo sa 3G mrezom imao sam u, ni 5 ni 6, nego u - Berlinu! Da li je kvalitet mreze bolji ili ne, ne znam, ali je valjda preopterecena mreza, i nije to radilo kako valja, solidan up/down, ali slab ping...

Inace, mreza nije neko go*no, nego O2.

Ko bi reko :d

Naravno, ali kod mene je to mozda 15ak posto razlike, ako i toliko, a negde 3G ubija...

Ja sam na speed testu merio 3G u centru Niša u VIPu. Jedva 1Mbps, a kao trebalo bi da bude 2.5Mbps. A da ne pričam kad odem negde malo dalje. Ja sad koristim samo 2G i primećuje se razlika u trajanju baterije u odnosu na 3G. Čak i u standbyu. To mi je potvrdilo još nekoliko ljudi.

Nazad
Vrh Dno