Šta je novo?

Sony Xperia M5

Pa brate isti je senzor (IMX230) samo je u MP razlika 🙂
I M5 se pojavio malo ranije pa sada vec ima ispeglan softver dok na Z5 seriji varira od primerka do primerka tj od toga koliko im je bajat proto. softver, standardna sony nebuloza otkad su u android prici :d

Koliko ja znam glasine su takve da Z5 ne koristi imx230 vec nesto drugaciji custom senzor koji takodje ima PDAF ali da je isti, prica se da ne, no otkricemo uskoro. 🙂 Mada filozofija post processing na M5 i Z5 seriji deluje dosta razlicito, M5 ima fin procesing, i sa obzirom na to da nije izrazen sharpening kao kod Z5, ima poprilicno bistre i ostre slike sa dosta detalja.
Trenutno koristim stari Sony Ericsson Xperia Mini st15i, kakav procesing ima ovaj telefon na svojoj kameri od 5 mpx, pa to je med i mleko, nebo i zemlja sa sadasnjim Sony telefonima. Da li je Sony izgubio ljude koji su pisali taj software za kameru odvajanjem od Eriksona ili sta ja ne znam, ali su mnogoooo nazadovali po tom pitanju.

Nemam pojma, koliko znam Z5 imaju nesto vecu i verziju IMX230 sa vise MP od ostalih. E sad sta je istina.. ko zna, brzina fokusiranja deluje potpuno isto..

Da li je Sony izgubio ljude koji su pisali taj software za kameru odvajanjem od Eriksona

Kakve veze ima Erikson sa kamerama 😀 ''Uspeh'' SE modela se zasnivao na sony tehnologijama (cyber shot, walkman itd) ali je fazon sto im android Z kamere ne radi Alpha tim vec obicni android developeri, mozda je samo SteadyShot preuzet od Alphista 🙂

A ovo ''uspeh'' sam stavio pod navodnicima jer sam pre par meseci video neku statistiku iz tog uspesnog SE perioda - globalni udeo i broj prodatih SE telefona je bio otprilike isti kao sada 🙂 A poklapa se jos i popularnost na odredjenim trzistima (Evropa i Japan) do su u USA bili mizerno prodavani, kao i sada.

Naravno da Ericsson nema veze sa kamerama, ali definitivno se od tada nešto loše desilo vezano za Sonijev kamera software, sada je u odnosu na Samsung i iPhone u zaostatku iako ove kompanije koriste njihove senzore, što je neverovatno. 🙂

Ili je istina da oni svesno degradiraju svoj software kako bi konkurencija kupovala od njih hardware i uvek za korak bila ispred, ionako na senzorima zaradjuju mnogo više para nego od prodaje telefona. 🙂

Ili je istina da oni svesno degradiraju svoj software kako bi konkurencija kupovala od njih hardware i uvek za korak bila ispred, ionako na senzorima zaradjuju mnogo više para nego od prodaje telefona. 🙂

meni to deluje kao najlogicnije. nemoguce da oni ne mogu da zaposle ljude koji ce njihov senzor maksimalno da iskoristi i da uvek bude ispred konkurencije. ne verujem da se u jednoj takvoj firmi ne zna svaki moguci detalj, pa onda verujem da je i to namerno uradjeno.

*** ovaj telefon kosta sim free nov preko 400 eura.Da nije malo mnogo?
Kazu da mu se kamera nije bas najbolje pokazala.

Ja ovo mogu da potvrdim u praksi na modelu Xperia M2. Ionako lošu kameru su potpuno svesno sahranili sa lollipop nadogradnjom. Kamera je sada neupotrbljiva, a Sony podrška koja je zasuta gnevnim komentarima, ladno kaže da je kamera sada poboljšana u interesu većine korisnika. Namerno su pojačali oštrinu slika, pa sada ako se slika imalo zumira boje su kao crtane vodenim bojama...

Sony definitivno zna šta radi, tj ne radi sa kamerama.

Poslednja izmena:

Ovo mnogo zvuci na istinu.

Sony Xperia M5 Mobile review: Solid camera performance in a mid-range device

Odlicna kamera za tu neku srednju klasu.
Samo M5 nema steadyshot stabilizaciju kao Z serija, negde su morali da zakinu. Tj ima i zove se steadyshot ali nije kvalitetna kao na Z seriji i tu M5 zaostaje i gubi poene u ovom slucaju.

[YOUTUBE]Ht-mABh9hv0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]0AlpZdCR9pE[/YOUTUBE]

Mada je i ovo sasvim dobro.

Nije mi jasno sta je Sony uradio sa ovim modelom.Od kad ikad je predstavljen,a nema ga skoro nigde,a tamo gde ga ima preskup je.
Nadao sam se da ce ga operateri nabaviti,ovako jos jedan dobar fon koji ce proci kranje nezapazeno koliko mi se cini.

Bilo j dosta problema sa prvim primercima, neki operateri su prestali da ga prodaju.

Nazad
Vrh Dno