Šta je novo?

Sony Xperia 5 Mark V

5 V se zaista čini dobrim odabirom na nekoj akciji.
Takođe: dizajn, lagan, bez nočeva, softver, 3.5mm, baterija i dalje solidna... Odličan za moje potrebe!
Što se ekrana tiče, ono što sam mogao iskopati po netu je da se radi o samsung-type panelu diamond pixel grid. Ti paneli prave problem u mark II, III i IV modelima 5 serije. Nadajmo se da kod petice to prestaje-za sada nisam naišao na taj podatak. Za naručivanje Samsung servisa za sada nemam saznanja, nažalost. :(

U pravu si i za Ali računicu u pogledu ekrana, ali ako ga kojim slučajem naručiš i instaliraš javi utiske nakon nekog vremena da li je investicija bila opravdana. :)

Javljam, naravno. LoFi koji automobil voziš? Poslednji put kad sam prodavao auto (Honda Civic X) dodje covek sa istim brendom patika, jakne i telefona... off topic, ali onako me zanima :)

Hahhaha, nije japanac, mada jesu dobri! :D

Javljaj, pa da vidimo koliko će nas mk II služiti i da li ću se pridružiti lightsaber klubu, nadajmo se da ne! :)

Ne boli ništa LoFi, samo lagano zatrepti i pojavi se prvo tamna linija i posle kad se ponadaš da ćeš hard resetom rešiti i da je neki glitch, zazeleni jako, gotovo flourescentno, e tu malo zaboli :) Ali ima i prednosti, leči od zavisnosti twiteraše :) linije meni ide taman na prvo slovo tvita, tako da nije sve crno :)

Pojavila se druga vertikalna linija na ekranu Xperia 5 II modela. Sad me je vec sramota da ga nosim... ima li neko kakvo resenje, a da ne kosta vise od vrednosti polovne Xperie 5... Izgleda da je ovo moj poslednji Sony telefon. *****i pricu kad moras cak i futrolu sam da porucujes, a kamoli bateriju ili ekran. Ako hoce neko da je uzme za delove nek se javi

Ima tema o tome negde na reddit-u, navodno 5 MK2 i MK3 modeli imaju ubedljivo najviše problema sa displejima, od svih Xperia. A zanimljivo je da se (navodno) radi o Samsung panelima, skoro svako bi pomislio da su neki kineski OLED.

5 V se i dalje drži, na modelima II, III i IV je problem prisutan.

A zanimljivo je da se (navodno) radi o Samsung panelima, skoro svako bi pomislio da su neki kineski OLED.
Kineski paneli poslednji put u vestima sa Boe panelima iz 2018 (Mate 20 Pro). Od tada se samo povećao broj firmi koji ih koriste, a redom Honor i Huawei najbolji ekrani na tržištu, dok Samsung malo-malo pa neki problem (sa sve S24U).

Posto sam se definitivno odlucio za 5 V, postoje li neke validne opcije za uvoz iz EU kad bude Black Friday, ili je najbolje otici licno?

@hsv.stoned Šta je tvoja preporuka nakon SONYa, tj nešto što pruža sličan osećaj, a da nije Sony. Kakvi su ovi ONE PLUS telefoni u smislu izrade, softvera itd, nikad nisam probao, a ne pratim baš u poslednje vreme. I ako se ipak odlučim da ostanem kod Sony telefona, šta misliš o Xperia 1 V, koliko bi to platio. Kamera mi nije toliko bitna, više me kupuje dizajn, kvalitet izrade itd.

OK su 1 V i 1 VI ali objektivno OP 12 i Pixel 9 Pro/9 Pro XL su bolji/kompletniji uređaji. I ja sam u sličnoj potrazi, i osim OP 12 (verovatno i dolazećeg OP 13) i Pixela 9 Pro/XL, ne vidim druge alternative za Sony (ne mislim na dimenzije telefona, nego na kombinaciju hardver i softvera).

Moja mama koristi Pixel 7 Pro i baš mi je ok uređaj. Meni se dopada Pixel 9 Pro (ne XL), ali sam u aktivnom bojkotu kompanija koje podržavaju cioniste, a Google se tu baš visoko kotira, tako da mi One Plus tu igra kao alternativa, ili naravno Sony, mada i Apple uspeva da zaobiđe liste brendova koji se bojkotuju

Jel je otklonjen taj problem na Xperia 5 V, cini mi se da sam citao da ima blago gori displej, ali da je to moralo kako bi jeftino resili problem.

Nisam po netu naišao na pritužbe za 5 V, bar do sada. Uzmi sa rezervom i dodatno istraži ali se čini da nema tog problema sa ovom verzijom ekrana.

Nisam po netu naišao na pritužbe za 5 V, bar do sada. Uzmi sa rezervom i dodatno istraži ali se čini da nema tog problema sa ovom verzijom ekrana.
Vec je dosta star model, racunam da vi krenulo da se javlja do sada. Svidjaju mi se Xperia modeli ali mi deluje da su im svi senzori sem ovog glavnog bas slabi. Na Xperia 5 V to i nije tolki problem jer cim nema Telefoto kamere ne mora da se forsira telefon da je ne koristi. Dugo sam se pitao hoce li dobiti Android 15 i drago mi je sto jeste, zbog poboljsane video out funkcionalnosti. Jedino sad sto je cena i dalje jaka.

Služiće ko zna još koliko, ali nije u tome poenta. Soni jeste za konzervativne korisnike, ali im se baza korisnika iz godine u godinu prirodnim putem smanjuje. Slabo prate nove glavne pravce razvoja mobilne industrije...

Služiće ona još 4 bez problema, moj prvi smart fon je bio sony xperia mini, i dan danas radi i dalje kad se ukljuci, nakon njega sam imao još 3 sony telefona sve dok nisu počeli da zabusavaju sa update-om androida, a posle i da kažem zaostalim dizajnom sa onim bezel-ima gore i dole. Da su pre 10 god bili malo inovativniji apple ne bi postojao danas

Sve ima svoje, obojica ste naveli neke od razloga što su sveli učešće na tržištu toliko.

Pisao sam na ovoj ili Xperia 5 II temi malo opširniji post pro-con Sony mobilne divizije... U svakom slučaju, šteta bi bila da odustanu jer je svaka konkurencija dobra.

MicroSD, ekran bez nočeva, 3.5mm jack, odlične baterije... Neke od stvari koje ih i dalje izdvajaju. Nadam se da će gurati još.

Ja bih ga prvi kupio ponovo samo kad bi znao da neće ugasiti deo sa mobilnim telefonima u narednih par godina

Najverovatnije dok Sharp i Fujitsu (FCNT) prave telefone, pravice ih i Sony.

67-68mm sirine je ono sto je mi je najbolji deo kod petice i desetke. Iako realno nije toliko mali telefon po visini, zbog te sirine osecaj u ruci odaje utisak mnogo manjeg telefona nego sto zapravo jeste. To je realno "osa" gde se najvise oseti razlika u svakom milimetru u saci.

Sto se tice trajnosti, nisam siguran, ali cini ni se da su oni medju prvima, ako ne i prvi uveli u okviru sistema punjenje baterije do 80%. Displeji sto pobrljave vremenom je bio problem kod petice (I-IV), umeli su da geknu citaci sim/sd kartice (I-III) i sto je crkavalo dugme za paljenje (citac otiska prsta) relativno cesto (I-III).
Kada bi uveli bootloader koji moze da se zakljuca sa custom romovima (graphene, calyx, divest) brdo ljudi bi batalilo pixele. Barem oni koji imaju pristup Sony telefonima na svom trzistu.

Ne razumem zasto mislis da ti romovi zanimaju iole znacajnu kolicinu ljudi, pogotovu kad Sony ima stock android.

Ti korisnici nisu ni u okviru onoga što nazivamo statističkom greškom. Soni kupuju ljudi koji i ne znaju šta je rom. Uređaj koji je maksimalno jednostavan za upotrebu sa odličnim i pouzdanim hardverom i jednostavnim i fluidnim softverom, bez gomile nekih opcija (za koju inače i ne znaju čemu služe).Ovo nije telefon za balavce, entuzijaste koji vole da čačkaju i menjaju softver i one koji prate trenutne trendove u mobilnoj industriji.
Svakako, ima sve prethodno nabrojane mane. Nazvao bih ga klasikom koji je uvek aktuelan u svojoj niši.

Ali recimo XA2, moj telefon iz 2018. godine i dalje se svakodnevno koristi. I dalje radi, igraju se nezahtevne igrice (ipak je to SD 630 koji ima samo 3 GB RAM i 32 GB interne memorije nadograđene sa SD karticom od 32 GB). Baterija je na 77 % originalnog kapaciteta.

Ne razumem zasto mislis da ti romovi zanimaju iole znacajnu kolicinu ljudi, pogotovu kad Sony ima stock android.
Stock android maltene vise ne postoji za telefone. Mada, kapiram kada kazes stock android verovatno mislis da je na fazon pixela. Da nema neki ludacki skin u stilu Samsunga, Tjomija i ostalih Kineza.

Ne znam sta smatras znacajnom kolicinom ljudi.

Zbog privatnosti, bezbednosti i znacajno bolje autonomije. Kada bi moglo to + telefon koji lepo lezi u ruci i u dzepu (cigla stop!) sa 3.5mm dzekom i sd karticom.
San!

2024 GrapheneOs je koristilo oko 300.000 telefona koji aktivno dobijaju OS apdejte u 2024.
Telefoni koji dobijaju OS apdejte su isto oni koji dobijaju apdejte od Gugla. Znaci Pixel 6-9.
Posto OS nema nikakvu analitiku, taj broj je iskljucivo predstavljao broj zahteva za apdejt softvera sa pojedinacnih uredjaja.
CalyxOs je isto popularan. DivestOS nije toliko. On je vise za starije telefone.

Alphabet grupa (Gugl) bi trebalo da zauzima oko 2% svetskog trzista mobilnih telefona u 2024. Sony bi trebalo da zauzima oko 3.5%.
Verujem da bi interesovanje bilo ili isto ili vece. Pogotovo sa izlaskom novih Snapdragon 8 Elite cipova koji bi trebalo da dobijaju dugu podrsku od strane proizvodjaca. 8 godina, valjda.

Stock android maltene vise ne postoji za telefone. Mada, kapiram kada kazes stock android verovatno mislis da je na fazon pixela. Da nema neki ludacki skin u stilu Samsunga, Tjomija i ostalih Kineza.

Ne znam sta smatras znacajnom kolicinom ljudi.

Zbog privatnosti, bezbednosti i znacajno bolje autonomije. Kada bi moglo to + telefon koji lepo lezi u ruci i u dzepu (cigla stop!) sa 3.5mm dzekom i sd karticom.
San!

2024 GrapheneOs je koristilo oko 300.000 telefona koji aktivno dobijaju OS apdejte u 2024.
Telefoni koji dobijaju OS apdejte su isto oni koji dobijaju apdejte od Gugla. Znaci Pixel 6-9.
Posto OS nema nikakvu analitiku, taj broj je iskljucivo predstavljao broj zahteva za apdejt softvera sa pojedinacnih uredjaja.
CalyxOs je isto popularan. DivestOS nije toliko. On je vise za starije telefone.

Alphabet grupa (Gugl) bi trebalo da zauzima oko 2% svetskog trzista mobilnih telefona u 2024. Sony bi trebalo da zauzima oko 3.5%.
Verujem da bi interesovanje bilo ili isto ili vece. Pogotovo sa izlaskom novih Snapdragon 8 Elite cipova koji bi trebalo da dobijaju dugu podrsku od strane proizvodjaca. 8 godina, valjda.
Dozvoli da prvo kazem da ne pokusavam da se svadjam sa tobom, vec da ne uspevam bas najbolje da razumem sta zelis da kazes. Stock android je sto blizi AOSP, Pixel ima mnoge "dodatke" koje drugi proizvodjaci nemaju.

Kao sto je korisnik maxy rekao, Xperia telefone ne kupuju ljudi koje zanima da "cackaju" telefone, prosto ne mislim da bi iole znacajan broj Xperia korisnika zanimalo da se bakce sa ROM-ovima.

A sto se benefita koje si naveo, privatnost i bezbednost mnogima(velikoj vecini) nije ni 10. rupa na svirali kad su u pitanju telefoni i racunaru(pa ne bi imali toliku dominaciju kineskih proizvodjaca na trzistu da nije tako), dok za bolju autonomiju baterije cisto sumnjam.

Dozvoli da prvo kazem da ne pokusavam da se svadjam sa tobom, vec da ne uspevam bas najbolje da razumem sta zelis da kazes.
Nema frke. Nista ovo mi ne deluje kao prepiranje.

Stock android je sto blizi AOSP, Pixel ima mnoge "dodatke" koje drugi proizvodjaci nemaju.
Stock android je nekada bio AOSP. Vreme Nexus-a, jel tako?
Problem je sto nekada kada bi instalirao AOSP na svoj telefon dobio bi kompletan paket. I operativni sistem i UI i aplikacije (Pozivi, sms, digitron, fajl menadzer, kalendar, galeriju, pretragu itd). Sa azuriranjem nove verzije OS-a, dobijao bi uporedo i nove verzije svih tih aplikacija. Vremenom prestajali su da daju podrsku za odredjene delove AOSP. Na taj nacin ubiju aplikacije, jer razvijaju OS, a zapuste osnovne aplikacije koje u nekom trenutku postanu kompletno nefunkcionalne. Te aplikacije zamene sa svojim closed source aplikacijama koje isporucuju i azuriraju preko plej stora koje vise nisu deo AOSP.
Pre godinu dana su prestali da daju podrsku za dialer i sms.
Da bi imao funkcionalan uredjaj, nakon instalacije AOSP moras da mu dodas sve to sto je zapusteno i sto vise ne radi.
Zato kazem stock android vise ne postoji za telefone.
U nekom trenutku sa cistim AOSP nece moci ni da se javi na telefon ni da se posalje ili primi sms.
Kao sto je korisnik maxy rekao, Xperia telefone ne kupuju ljudi koje zanima da "cackaju" telefone, prosto ne mislim da bi iole znacajan broj Xperia korisnika zanimalo da se bakce sa ROM-ovima.
Ne znam, nekako kada samo pogledam kakve aplikacije za slikanje fotografija i snimanje videa isporucuju sa telefonima, vise mi deluje kao za ljude koji vole da cackaju nego za ljude koji vole samo da pritisnu jedno dugme i da zavrse stvar :D
Kapiram sta hoces da mi kazes. Mislis u smislu romova, rutovanja i toga.
Ne bih generalizovao 30 miliona novih dusha svake godine. Sto ljudi, sto cudi x 300.000.
Iskreno i ja sam jedan od tih koji ne cackaju. Kupim novi pixel, utaknem ga u kompjuter USB kablom, upalim browser, instaliram grapheneos (da instalira se preko web browsera) i ne diram ga naredne 2-3 godine.

A sto se benefita koje si naveo, privatnost i bezbednost mnogima(velikoj vecini) nije ni 10. rupa na svirali kad su u pitanju telefoni i racunaru(pa ne bi imali toliku dominaciju kineskih proizvodjaca na trzistu da nije tako), dok za bolju autonomiju baterije cisto sumnjam.
Sto se prednosti tice koje sam ti napisao, upravu si. Nazalost.
Ljudi jos nisu svesni da informacije kojih se odricu su vredniji kapital nego bilo koja usluga koju dobijaju za uzvrat.
Ali eto, uzmi u obzir regulacije EU i npr. novog Snapdragon 8 Elite koji ce Qualcomm da podrava valjda 8 godina. Cak i u slucaju da Sony batali podrsku posle 3-4 godine, SoC je podrzan od strane Qualcomm-a. Nema razloga da telefon postane podmetac za pivo, ako moze da mu se produzi vek trajanja drugim romom. Da bi kompletno bio funkcionalan trebalo bi da moze da mu se zakljuca bootloader da ne prave problem npr. aplikacije za banku ili da mozes da placas sa telefonom ili da imas Device Integrity (SafetyNet i Play Integrity).

Nazad
Vrh Dno