Dozvoli da prvo kazem da ne pokusavam da se svadjam sa tobom, vec da ne uspevam bas najbolje da razumem sta zelis da kazes.
Nema frke. Nista ovo mi ne deluje kao prepiranje.
Stock android je sto blizi AOSP, Pixel ima mnoge "dodatke" koje drugi proizvodjaci nemaju.
Stock android je nekada bio AOSP. Vreme Nexus-a, jel tako?
Problem je sto nekada kada bi instalirao AOSP na svoj telefon dobio bi kompletan paket. I operativni sistem i UI i aplikacije (Pozivi, sms, digitron, fajl menadzer, kalendar, galeriju, pretragu itd). Sa azuriranjem nove verzije OS-a, dobijao bi uporedo i nove verzije svih tih aplikacija. Vremenom prestajali su da daju podrsku za odredjene delove AOSP. Na taj nacin ubiju aplikacije, jer razvijaju OS, a zapuste osnovne aplikacije koje u nekom trenutku postanu kompletno nefunkcionalne. Te aplikacije zamene sa svojim closed source aplikacijama koje isporucuju i azuriraju preko plej stora koje vise nisu deo AOSP.
Pre godinu dana su prestali da daju podrsku za dialer i sms.
Da bi imao funkcionalan uredjaj, nakon instalacije AOSP moras da mu dodas sve to sto je zapusteno i sto vise ne radi.
Zato kazem stock android vise ne postoji za telefone.
U nekom trenutku sa cistim AOSP nece moci ni da se javi na telefon ni da se posalje ili primi sms.
Kao sto je korisnik maxy rekao, Xperia telefone ne kupuju ljudi koje zanima da "cackaju" telefone, prosto ne mislim da bi iole znacajan broj Xperia korisnika zanimalo da se bakce sa ROM-ovima.
Ne znam, nekako kada samo pogledam kakve aplikacije za slikanje fotografija i snimanje videa isporucuju sa telefonima, vise mi deluje kao za ljude koji vole da cackaju nego za ljude koji vole samo da pritisnu jedno dugme i da zavrse stvar
Kapiram sta hoces da mi kazes. Mislis u smislu romova, rutovanja i toga.
Ne bih generalizovao 30 miliona novih dusha svake godine. Sto ljudi, sto cudi x 300.000.
Iskreno i ja sam jedan od tih koji ne cackaju. Kupim novi pixel, utaknem ga u kompjuter USB kablom, upalim browser, instaliram grapheneos (da instalira se preko web browsera) i ne diram ga naredne 2-3 godine.
A sto se benefita koje si naveo, privatnost i bezbednost mnogima(velikoj vecini) nije ni 10. rupa na svirali kad su u pitanju telefoni i racunaru(pa ne bi imali toliku dominaciju kineskih proizvodjaca na trzistu da nije tako), dok za bolju autonomiju baterije cisto sumnjam.
Sto se prednosti tice koje sam ti napisao, upravu si. Nazalost.
Ljudi jos nisu svesni da informacije kojih se odricu su vredniji kapital nego bilo koja usluga koju dobijaju za uzvrat.
Ali eto, uzmi u obzir regulacije EU i npr. novog Snapdragon 8 Elite koji ce Qualcomm da podrava valjda 8 godina. Cak i u slucaju da Sony batali podrsku posle 3-4 godine, SoC je podrzan od strane Qualcomm-a. Nema razloga da telefon postane podmetac za pivo, ako moze da mu se produzi vek trajanja drugim romom. Da bi kompletno bio funkcionalan trebalo bi da moze da mu se zakljuca bootloader da ne prave problem npr. aplikacije za banku ili da mozes da placas sa telefonom ili da imas Device Integrity (SafetyNet i Play Integrity).