Šta je novo?

Sony Xperia 1 Mark VI

Da sumiram šta dolazi na 1 VII:
1/2" senzor telefoto kamere, bolji AI na uređaju, povratak walkman-a, baterija izgleda istog kapaciteta ali nešto poboljšan runtime.
Tu su vokmeni sve vreme, samo nisu bili dugo u telefonima.
Mene je to malo i zagolicalo. Znajuci njih glodare, samo ce da ture logo i istu aplikaciju kao na walkman dap-ovima.
Mada, kada bi turili neki lep dac u stilu Moondrop telefona ili jos bolje kao rahmetli LG quad dac koji bi zaobisao androidov resampling, bio bi bas smekerski potez za par nas budala koji i dalje trosimo slusalice sa zicom.

Žao mi je što ovo moram reći jer sam ogroman fan Sonija, ali telefoni su im prevaziđeni, i po dizajnu, a i ovako...

Dizajn je najmanji problem, meni čak i odgovara to što i dalje nema rupu u displeju, što su dimenzije kompaktnije od većine drugih flagship modela, što ima kamera taster, bolji položaj zvučnika od većine drugih telefona, neke unikatne funkcije itd.
Problem je što ovaj mark 7 (osim po novijem čipsetu) neće biti bolji od prošlogodišnjeg OnePlus 12, a razlika u ceni je ogromna. Da ne pričam koliko zaostaje za kineskim Ultra kamera-telefonima (Oppo, Vivo, Xiaomi) a koštaće više od većine njih, čak i od prošlogodišnjih modela.
Sa 1 i 5 serijom su pokrenuli odličnu liniju telefona, ali su posle mark 5 stali sa inovacijama i praćenjem napretka na polju kamera i veličine senzora, tu su ih Kinezi prosto oduvali. Posebno na polju telefoto kamera modula gde je Sony u zaostatku od 3 godine za pomenutom kineskom konkurencijom, a skuplji je. To više ne može da im prođe na tržištu, osim kod malog broja hardkor fanova.

Kao da teraju neki inat. Ne znam zasto se jednostavno ne prilagode trzistu. Imaju svoje kamera senzore, velika stvar i ogromna usteda u samom startu. Angazuju se malo oko marketinga i eto rezultata. U suprotnom ce zavrsiti kao HTC, LG i slicni. Mozda vec jesu a da toga nisu ni svesni, ali se i dalje nekako bore. Velika steta.

Imaju svoje kamera senzore, velika stvar i ogromna usteda u samom startu.
To sam i ja mislio ali zapravo nije tako, Sony odeljak vezan za kamere i mobilnu telefoniju imaju manje veze i međusobnu saradnju nego npr. xiaomi i Sony. Bilo je problema da departmani u mobilnom odseku uopšte ne sarađuju jedni sa drugim a kamo li sa externim. Rukovodstvo a i odluke koje donose su im prilično šizofrene, te su im i proizodi - telefoni - takvi.
Imaju par stvari koje ih čine jedinstvenim, za koje su ih ljudi i hvalili ranije - brza kamera sa prirodnim post-processingom, vrhunski manual mod, stereo zvučnici, microsd slot, elegantan dizajn, kompaktnost naročito serije 5. Umesto da nastave da furaju tu neku priču, oni rade neke besmislice, povlače se sa raznoraznih tržišta a pokušavaju da prodaju više telefona. Neće još dugo verovatno, odsustvo nove serije 5, Pro-I modela to i pokazuje.

To da su divizije odvojene, i često bez normalne komunikacije, je važilo nekada. Koliko se sećam, od 2019. godine i prvog Xperia 1 modela, zasebna sony mobile divizija ne postoji, tada su prešli na projekat ''One Sony''.
I stvarno su ti 1 i 5 modeli bili dosta dobri u to vreme, ali su neke od njih osakatili problematični Snapdragon čipsetovi, posebno SD 888 i SD 8 Gen 1. Problem je što su posle predstavljanja Pro-I modela usporili sa prelaskom na veće i tehnički bolje module telefoto i UW kamera, i onda su za kratko vreme ozbiljno izgubili korak u odnosu na kinesku konkurenciju. Sa iPhone i Samsung modelima, koji takođe imaju zastarele telefoto i UW kamere, ne mogu da se takmiče u prodaji, ali su zato morali da naprave neki Ultra kamera flaship, makar koštao preko 1500$, čisto da odgovore na sve ovo što rade Oppo, Vivo, Xiaomi.

Kada je Sony Xperia Z2 bio najbolji telefon u klasi, kupio sam ga. Kada je XZ2 bio jedan od najboljih telefona, isto. Sada jednostavno nemaju odgovor na ovako jaku konkurenciju, i već treću godinu zaredom izbacuju gotovi isti uređaj, sa malim unapređenjima i novijim čipsetom.
E zato više ne koristim Sony, nego kineski Ultra kamera model. Prema ovim najavama, 1 Mark 7 će možda biti za nijansu bolji od prošlogodišnjeg OP 12, a praktično duplo skuplji. Fail u najavi.

Neće još dugo verovatno, odsustvo nove serije 5, Pro-I modela to i pokazuje.
Neće oni nigde, zato i jesu utopili mobilnu diviziju (koja je bila na samrti) u tu One Sony priču. Svaka velika kompanija ima interes da ostane u smartfon biznisu, ali samo ako ima love da pokriva gubitke. Sony može da priušti taj luksuz, htc ne.
Kompakt modeli kao 5 su sve manje traženi, a Pro-I je od samog starta bio niche fon i osuđen na prodaju od možda par hiljada komada u Japanu i USA.

Postoje neke najave da bi na jesen mogli da predstave 1 Ultra model, konačno sa kamerama koje mogu na crtu kineskim Pro i Ultra modelima, ali videćemo.

Poslednja izmena:
Ne cine jedan telefon samo kamere. Njih sam naveo kao primer za mogucnost ustede na tom polju u samom startu, kao sto Samsung takodje ima svoje kamera senzore i cipsetove. Tako da mogu paznju i sredstva da usmere na neke druge stvari. Ali ne vredi ocigledno.

Telefon ne čine samo kamere, ali upravo je to polje gde Sony najviše zaostaje za konkurencijom iz Kine - Honor, Xiaomi, Vivo, Oppo (pa i OnePlus, delimično) imaju bolje, tehnički kompleksnije glavne i telefoto kamere. Istovremeno, Sony nema inferiorne kamere u odnosu na iP i Samsung (hardverski), ali ionako ne može da se takmiči sa njima u prodaji, pa to nije ni bitno, problem je što nisu odgovorili na veoma brz napredak kineskih brendova.

Evo primer, zašto sam otpisao 1 MK6 i uzeo 14U - glavne kamere (wide i telephoto) su za klasu bolje u odnosu na Sony, telefoto možda i za 2 klase. UW malo bolja, ali generalno kamera setup je za klasu iznad toga što nudi sony, koji na kraju i ne može da se kupi u Srbiji, za razliku od 14U koji sam uspeo da nađem po ok ceni u GT-u. Sve ostalo nije bolje na Xiaomi-u. Sony ima dosadniji dizajn ali kompaktniju formu, bez ikakve rupe u displeju i bez zakrivljenja displeja (mada je kvalitet prikaza ipak na strani 14U). Ima bolji kvalitet izrade (Xiaomi je na granici odličnog ali uvek neke sitnice moraju da pokvare utisak), ima microSD slot, sporije punjenje baterije ali za klasu bolju autonomiju. I na kraju, Sony ima bolji softver, ali uz kraću podršku, tu baš moraju da se poprave, najgori su u klasi trenutno.

Da nije boljih kamera, nikada ne bih ni kupio 14 Ultra. Ovako, Sony se povukao sa našeg tržišta, ima inferiornije kamere u odnosu na kineske konkurente, tako da bukvalno nema nikakvog smisla razmišljati o kupovini Xperia telefona.

Poslednja izmena:
Nisam ispratio da si na kraju uzeo 14U. Da te dugo i lepo sluzi! Mislio sam da ces na OP12. 🙂
Sve je to tacno, ali dizajn je malo outdated. Pominjes rupicu u ekranu, to je realnost i sadasnjost. Jedino je oni nemaju. Prave se pametni i hoce da budu drugaciji po svaku cenu. Ne dopada mi se ni ovaj trend koji vlada u industriji da su svi telefoni isti, ali ocigledno da prolazi, cim bukvalno svi furaju isti dizajn, ravne/ostre ivice, ravan ekran, camera bump-ovi manje-vise svi na istu foru.

OP 12 je sjajan telefon u odnosu na cenu, ali godinu dana sam se kanio da ga naručim. i ne vredi. Tih par nedostataka i mana (subjektivno gledano) nisam mogao da svarim, pre svega što zvanično ima samo IP65, previše zakrivljen displej i samo 3x telefoto. Sve ostalo je top za te pare.
Ne menjam tako često telefone, pa sam hteo neki sa što boljim kamerama, i da ima 3x i 5-6x zoom, i naravno da sve ostalo bude flagship nivo. Onda je 14 Ultra završio na rasprodaji pred dolazak serije 15 i to je to, nisam mogao da propustim taj telefon po ok ceni i sa domaćom garancijom.

Na kraju, ako se Sony stvarno povuče sa smartfon tržišta, biće šteta, ali smo bar dobili odličnu konkurenciju Samsungu, u vidu Vivo, Oppo, Xiaomi Pro i Ultra modela, pa i nekih Honor i OnePlus sa dobrim kamerama.

119.990 (bila akcija u GT-u), redovna cena je dugo bila u rasponu 140-165k din. Trenutno je 130-135k din. čak i u ovim poludivljim prodavnicama u BG, tako da sam prošao jeftinije, a telefon ima garanciju.

Sony se povukao sa našeg tržišta
To je najbitnija stavka za prosecnog korisnika. Lanac snabdevanja.
Ono u cemu su Samsung i Epl top je to ako najave telefon danas, taj telefon je dostupan svugde u narednih nedelju-dve dana.
Sony kada najavi telefon, prodje par meseci pre nego sto se pojavi negde u prodaji. A i kada se pojavi, nije se pojavio kod nas. Nema ga u domacim prodavnicama, nema ga kod operatera.

Uzeo sam Xperia 1 V da vidim jel mogu da se naviknem na cigla telefone. Posto od svih "dzambo" telefona je najprihvatljiviji sto se tice dimenzija i tezine. I pored toga svaki put kada uzmem telefon u ruku ili ga stavim u dzep se iznerviram malo koliki je.
Vama koji koristite "ultra" telefone koji su slicne visine, siri za npr 5-6mm i tezi za 40-50g, skidam kapu.

To je tačno, politika predstavljanja novih modela i plasiranja na tržište im je užasno loša, i to traje skoro 10 godina. U vreme Z2/Z3(+) i Z5 serije su imali bolju prodaju, i zbog slabije konkurencije, ali i zbog predstavljanja 2 flagshipa godišnje (uz compact modele), ovako Xperia 1 model najave u maju, prodaja počne u avgustu, uz najviše cene u klasi to je propast u najavi. Do tada je Samsung uveliko prodao desetine miliona vodećih Galaxy S modela, a gde su tek ostali.

Uzeo sam Xperia 1 V da vidim jel mogu da se naviknem na cigla telefone. Posto od svih "dzambo" telefona je najprihvatljiviji sto se tice dimenzija i tezine. I pored toga svaki put kada uzmem telefon u ruku ili ga stavim u dzep se iznerviram malo koliki je.
Vama koji koristite "ultra" telefone koji su slicne visine, siri za npr 5-6mm i tezi za 40-50g, skidam kapu.
Sa 14 Ultra nije baš toliko strašna situacija, upali 3D poređenje - https://www.gsmarena.com/size-compare-3d.php3?idPhone1=12263&idPhone2=12827

Nije mi baš potreban telefon/displej veličine 14 Ultra, ali sam morao da prihvatim to, zbog brutalnog sistema kamera.
Na kraju, brzo sam se navikao na veće dimenzije od XZ2, koji je ionako bio težak telefon (oko 200g), a ima i većih telefona od 14 Ultra u toj klasi, recimo OP 12/13, S24 Ultra, S25 Ultra, Honor Magic6/7 Pro itd.
Osim velikog kamera ostrva, 14 Ultra dimenzije su iznenađujuće ok pri korišćenju, kamera grba pre svega remeti balans težine, ali navikao sam se posle 24h.

tC4kFo2.jpeg

Poslednja izmena:
Telefoto 70-200mm, pretpostavljam da će to biti od 3 do 8,3x zoom...

Vrh Dno