Šta je novo?

Sony Xperia 1 (2019)

Svi prave dobre fotografije i to je to, osim xz3 u noćnim uslovima. Ali ni jedan ne dominira sa fotografijama.
Po ovim slikama rekao bih da potencijalni kupci ne moraju filozofirati pošto je sasvim nebitno koji će kupiti radi fotografisanja.

Послато са HTC U12 life уз помоћ Тапатока

Na vise sajtova pojavila se vijest da Xperia 1 ispunjava i vojni MIL-STD-810G standard.

https://www.eprice.com.tw/mobile/talk/4551/5338345/1/rv/sony-xperia-1-review/
Xperia 1 vs S10+

U sustini veoma slicna primarna kamera kao kod S10+, sto i ne cudi s obzirom da je prakticno ista velicina senzora u pitanju. I dalje mislim da je velika steta sto IMX400 nije ''uparen'' sa OIS-om, nisam bas odusevljen sa daylight fotkama ni sa sony-a a ni sa Samsunga. U LL uslovima su svakako bolje od sony-a sa IMX400 (XZP/1/2/3)

Poboljsali su 1080p kamkorder, pre svega u low-ligh uslovima snimanja, mislim na opsti kvalitet videa.

Treba sacekati detaljnije testove kamere/kamkordera ali u sustini bice ovo solidan (svestran) kamera setup, jedan od boljih u klasi ali nista vise od toga, sto je i ocekivano s obzirom na velicine senzora pa i trendove u smartfon svetu.

Poslednja izmena:
Koliko god da se pišu hvalospevi o nekim telefonima i njihovim kamerama, ono što me veoma iritira je odustvo svake realnosti na slikama.
Mogu one da izgledaju fenomenalno, samo što znam da ne odgovaraju onome što vide oči, a često jako daleko od bilo kakve prirodnosti oko nas.

Možemo mi da želimo realnost i da se upljujemo hvaleći je, ali 90% korisnika želi napucane i od strane AI-a footošopirane fotografije, i njima su one najbolje. Onaj telefon koji najbolje obrađuje fotke da budu eye candy, taj će da ima najbolju kameru po svim tržišnim i ostalim customer research istraživanjima. 🙁

Ja b' voleo da kamere imaju AI photo processing mod (for fascinating and beautiful images (more realistic than real reality 😀 )), normal mod (for less than 5% of users), i RAW (only for freaks).
Pa neka korisnik bira šta mu paše. 😛

Nadam se da ce sa gcam/hdr+ fotografije biti vise ''pixel-like'' nego ove stock koje su vise u rangu S10/+ samo mozda sa malo realnijim bojama. Kombinacija 12MP + dosta izostravanja mi je smetala jos od pojave Samsungove S7 serije i ostalih modela sa slicnim kamerama. Naravno, mislim na primarnu kameru, ove dodatne su ionako manje-vise iste na vecini smartfona i skromnijih mogucnosti.

Vise preview nego review ali moze da se odgleda.

Prelep mob koji je unisten nebuloznim odnosom stranica. [emoji4]

Pa zbog odnosa stranica i jeste lep.

Meni zbog tog AR i deluje cudno pa cak i ruzno, XZ3 je mnogo lepsi fon 🙂 O legendarnim XZP/XZ1 ciglama da ne pricam :d

Meni je ovaj fon puno lepši od XZ3, s10plus... svih tih iskrivljenih telefona. Taj zakrivljen ekran jeste bio osveženje pre 2,3g ali sada mi deluje kao zasićenje, plus nema nikakvu funkciju.
Čak mi je 1 najlepši telefon, jedino su mi ta staklena leđa nekako odbojna, tj. nekako kao da osim crne i eventualno bele, boje nisu pogodili. Trebali su stavitionu zelenu sa xz2 i crvenu ili pink sa xz3.

Ili zelenu sa xz3. Ali i svetlo sivi zadnji deo, nešto kao xz2 kompakt, mat.

Ako nista drugaciji je od ostalih zbog 21:9 sto se meni licno dopada

Meni se Xperia 1 generalno svidja. U poredjenju sa starijim modelima od Z-XZ1 bazeli su mnogo manji, a u poredjenju sa modelima iz XZ2 serije i XZ3 smanjena je debljina telefona, odnosno nije vise zaobljen pozadi, a i vracen je senzor otiska prsta na stranu. [emoji3] Secam se kad se XZ2 pojavio dosta ljudi je govorilo kako im se ne svidja taj dizajn, pogotovo sto je zaobljen i slicno, a posle kad su telefon videli uzivo vecina je promenila misljenje. Telefon je mnogo lepsi uzivo i ja ga licno koristim duze od pola godine. Ali stalno je to tako, svako ima neki svoj ukus, jedni govore lepsi bio prethodni dizajn, drugi kako im se vise svidja novi dizanj, a ja mislim da Xperia 1 uzima sve najbolje iz ptethodna dva dizajna, uz naravno jos neke dodatne promene. [emoji16]

Sent from my H8266 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Svi Sony telefoni puno ljepse uzivo izgledaju, XZ2/3 takodje, mislim da X 1 izeda i bolje od njih, ajde jeste malo izduzeniji, ali ima vise taj ravni i coskastiji izgled nego prethodnici a kao stariji Sony-ji, industrial clean, meni se jako svidja.
( Ma samo zamislite da je ogromno meso bezela gore i dole popunio ekran, kao XZ1 sa manjim bezelima i malo prijatnijim coskovima 😉 )

Lici li...
a17e0a17d815b3dbbc2b99c422a64ade.jpg

Sent from my H3213 using Tapatalk

Nego, sta mislite hoce li se pojaviti i kad kod nasih operatera?

Mislim da ce se kod nas prvo pojaviti u Gigatronu. E sad sto se tice operatera valjda hoce posto XZ3 uopste nije imao kod operatera. Ali ako uzmemo u obzir da je Sony zvanicno rekao da se fokusiraju na evropu, valjda ce ga biti i kod nasih operatera.[emoji3]

Samo da budu neki pokloni pri kupovini. [emoji16]

Samo da budu neki pokloni pri kupovini. [emoji16]

Uz kupovinu Xperia 1 u nekim drzavama vec daju poklone, ali uglavnom su to slusalice WH-1000XM3, tako da ce njih verovatno davati i kod nas, kao sto su to radili i sa nekim prethodnim modelima.

Poslednja izmena:
Zanimljiva "bela", Xperia 1 vs S10+.
586bf4b6d78f7049ee837fe2f32f7fda.jpg

U Telenoru na štandu rekoše da se ne nadam previše, Sony im je na nivou statističke greške u prodaji, tako da je pitanje da li će uopšte imati u ponudi, mada i sa onim njihovim cenama... a i pitanje je koliko su uopšte merodavni ovi sa štandova u vezi takvih informacija. S druge strane, u MTSu imaju izloženu Xperiu 10, pa kod njih možda i bude nešto.

Inače, meni ovaj "daljinski" aspect ratio iz nekog blesavog razloga zapravo i odgovara iako vizuelno i nije baš najsrećnije rešenje, samo kad bi se smilovali da urade i neki compact sa ispod 70mm širinom i oko 155m visinom, pa neka bude i deblji koji mm...

Poslednja izmena:
U Telenoru na štandu rekoše da se ne nadam previše, Sony im je na nivou statističke greške u prodaji, tako da je pitanje da li će uopšte imati u ponudi, mada i sa onim njihovim cenama... a i pitanje je koliko su uopšte merodavni ovi sa štandova u vezi takvih informacija. S druge strane, u MTSu imaju izloženu Xperiu 10, pa kod njih možda i bude nešto.

Inače, meni ovaj "daljinski" aspect ratio iz nekog blesavog razloga zapravo i odgovara iako vizuelno i nije baš najsrećnije rešenje, samo kad bi se smilovali da urade i neki compact sa ispod 70mm širinom i oko 155m visinom, pa neka bude i deblji koji mm...
Ma da, od svih operatera kod nas, ovi iz telenora su najgori. Kod njih odma, i posle godinu dana kad se pojavi neki model cena ucesca je ista, a skoro svaki telefon posle godinu dana ili malo vise bude skoro duplo jeftiniji. Od svih nasih operatera, najvece su sanse da se novi i buduci Xperia modeli pojave u MTS. Vip vec neko vreme nema ni jedan Sony model u ponudi, pa ni iz najnize klase.
Evo primer ovih strucnjaka iz telenora: Xperia X Performance koji je predstavljen u februaru 2016.god je skuplji od XZ1 koji je predstavljen u avgustu 2017.god Bolje da izbace sa sajta sve Sony modele ako ih vec nemaju u ponudi, nego da se ovako sramote. To ustvari samo pokazuje koliko su oni uopste i azirni.
48f519b93a2bbf7c502cc2bc806ed82f.jpg
7290144be1a2835a589b61cd677f3f9b.jpg

A sto se tice XZ Premium on im je najjaci sa cenom.

10485efa98561b32da95355c649bcba1.jpg

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Mali doprinos besmislenosti diskusije o kvalitetu kamera danas.
Prva fotka je tezak krop iz jpega od Z3, obradjeno u PS i upskejlovano za 70x50cm u 300 dpi
Druga fotka takodje krop iz jpega od Xa1 Ultra, isti postupak, iste dimenzije.
Odstampane, prezentovane na mojoj trenutnoj izložbi.

IMG_20190603_211450.jpg

IMG_20190603_211304.jpg

Nazad
Vrh Dno