Šta je novo?

Sony, ViewSonic ili Nec ?

artintact

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
309
Sony, ViewSonic ili Nec ? :type: - velicina: 20", 21", 22"
do 500-600 EUR

Bavim se grafickim dizajnom i u monitor gledam po 10h dnevno,
tako da mi je potrebano zbog ociju a i kvaliteta prikaza onoga sta radim.
Radim malo animacija, ali vecina stvari koje radim se sprovodi u stampi,
tako da mislim da mi treba savet za CRT modele (novi - ne polovan).

Ove tri firme znam kao najbolje, ali sam cuo jos za neke poput EIZO...
koje na zalost nisam nikad video. Verovatno ima jos kvalitetnih za
koje ne znam ... Ako znate dajte predlog

Tu mi isto nije jasno recimo u specifikaci nekih 22" pise da im je raealna
vidljivost 20", isto kao i nekim 21". Da li je vidljivost 20" kod monitora 22"
i nekih 21" identicna?

Cuo sam jos neke price (ne znam da li je tacno) da monitori bazirani na
Sony tehnologiji, vise odgovaraju onima koji se bave pokretnom slikom:
animacije, video ... a modeli bazirani na Mitsubishi-u odgovaraju staticnoj
slici i pripremi za stampu ...

Posavetujete sta da uzmem ...

Hm,s obzirom da radim grafiku,ja sam uzeo Nec MultiSync FE991sb.....znaci 19" CRT Nec.....iskreno,ne mogu nesto specijalno da ga pohvalim,s obzirom da ima veoma zeznutu geometriju 🙁 tako da bih ti savetovao da prvo bacis oko na Sony-je ili pak neki drugi...ja se do sada sa njima nisam susretao,pa ne znam kakvi su.....nec ostavi za kraj.......plus EXTRA je skup u odnosu na ostale,a u ovom slucaju se nije dokazalo "koliko para,toliko muzike"....

za oko 360e mozes da dobijes samsung 21' kakvog-takvog kvaliteta, e sad kako sam video dosta samsunga koji se su se pokvarili u garantnom roku ili oko isteka, ovo ti ne bih savetovao, licno ih i ne volim, sta mislis o tome da kupis dobrog polovnjaka?
trazices malo duze dok ne nadjes to sto ti treba, al kad ga nabodes to je to
(vecina polovnjaka nije nizasta, al moze da se nadje i neki dobar, samo treba traziti)

Twix je napisao(la):
Hm,s obzirom da radim grafiku,ja sam uzeo Nec MultiSync FE991sb.....znaci 19" CRT Nec.....iskreno,ne mogu nesto specijalno da ga pohvalim,s obzirom da ima veoma zeznutu geometriju 🙁 tako da bih ti savetovao da prvo bacis oko na Sony-je ili pak neki drugi...ja se do sada sa njima nisam susretao,pa ne znam kakvi su.....nec ostavi za kraj.......plus EXTRA je skup u odnosu na ostale,a u ovom slucaju se nije dokazalo "koliko para,toliko muzike"....

Hvala na Twix-ovim savetima u vezi NEC-a. Takvi direktni saveti su mi od najvece koristi. Da potsetim, uzeo bih velicinu od 20" pa na gore -najverovatnije ce to biti 22"

okmijun je napisao(la):
za oko 360e mozes da dobijes samsung 21' kakvog-takvog kvaliteta, e sad kako sam video dosta samsunga koji se su se pokvarili u garantnom roku ili oko isteka, ovo ti ne bih savetovao, licno ih i ne volim, sta mislis o tome da kupis dobrog polovnjaka?
trazices malo duze dok ne nadjes to sto ti treba, al kad ga nabodes to je to
(vecina polovnjaka nije nizasta, al moze da se nadje i neki dobar, samo treba traziti)

Ja sam ipak za nov (ne polovan) monitor, iz mnogih razloga. Samsung mislim da zadovoljava potrebe prosecnog korisnika tipa igre, filmovi ... Meni treba skroz profesionalan monitor sa kojim uz dobru kalibraciju dobijam priblizno isti odnos boja na ekrenu i kasnije u stampi, a to mislim da su ove 4 firme koje sam naveo. Znaci mislim da firme Samsung, LG, ... u ovom slucaju ne ulaze u uzi izbor. Svejedno hvala.

mitsubishi 2070SB: fenomenalan monitor. 22" je al' "malo" ti izlazi iz budzeta - ~700€ kosta. sony i mitsubishi/nec rade na istu foru - aperture grill. imaju svojih zackoljica, al' kad su veliki (kao npr 22" 😉) stripe pitch postaje relativno minijaturan i zackoljice gube smisao.

Na mesto Nec-a u tvom predlogu za 3 "top" monitora definitivno stavi Mitsubishi.
Nisam nikada video monitor koji ti Bahati preporucuje, ali sam siguran da je kao i svaki vrhunski Mitsubishi, pun pogodak. 😀 Moj savet ti je da poslusas Bahatog! 😉

A sto se tice one preporuke da se kupi polovan monitor, ja iskreno ne vidim razlog za to ako je neko vec spremio 500-600€ za kupovinu. ,)

Poslednja izmena:
sony ne verujem da ces naci.....tako da se baci na mitsubishi....extra je 🙂

mislim da ti za stampu treba mekintosh, mozda se varam...koliko znam ni jedan PC nije bas lako kalibrisati. tako da lako moze da posluzi i neki drugi monitor od ovih koje si nabrojao. jer ti monitori za kombinaciju precizne kalibracije moraju imati mekovu grafiku ispred.
u svakom slucaju ja imam viewsonic p75f i on ima ocajnu konvergenciju, medjutim dobre boje...geometrija je OK. mocan brightnes i kontrast, ostrinu prosecnu.
sve u svemu, mozes da ga zaobidjes. a i mislim da P serije vise ne prodaju. sve ostale su isti K.

Evo ja vec 4 godine radim na poslu na jednom NEC-u FP1370 (na MAC-u, evo i sad blejim u njega) i mogu ti reci da nisam bas zadovoljan, konvergencija u coskovima nije bas nesto, nisu mi iste ni boje na obe strane monitora, sve u svemu ni ja ne mogu bas da ga nahvalim, kao sto su to ljudi rekli i pre mene...

Na stolu do mene je Samsung 1200NF koji se mnogo bolje pokazao, ima ostriju sliku i geometrija mu je takodje bolja od NEC-a, ali ako uporedim oba monitora sa mojim kucnim Viewsonic p225F onda ih VS sije i po ostrini i po geometriji i po postojanosti i stalnosti boja. (jeste da sam imao nekih drugih tehnickih problema sa kucnim, bio je dvaput vec u servisu - ali sve to nije uticalo na to da izjavim, da se meni licno vise dopada od druga dva monitora).

Mada kompletna prica o monitorima je veoma subjektivna stvar, jer ono sto meni odgovara i po meni je ostrije, mozda tebi ili nekom drugom bas i nije tako, a i monitori se razlikuju u svakom komadu, tako da nije sigurno da je svaki NEC FP1370 isto tako los kao ovaj za kojim ja sad sedim, ali meni je upao ovakav primerak...

Pozdrav
Turbo
:wave:

Evo moja iskustva sa Viewsonic p95f+. Za moje potrebe odlican (odma da se ogradim da nisam radio sa previshe monitora te klase). Ovo shto kaze ima_li_koga_tu, za konvergenciju na manjem bratu, ovde nije toliko strashno (ili bar meni ne izgleda kao katastrofa), vidi se samo na Nokia testu po uglovima ekrana u radijusu 2-2,5 cm. U redovnoj upotebi ne primetjujem. Ostalo stoji, ogradicu se jedino od ostrine jer nisam video bolje nigde tako da...

U odnosu na Samsung devetnaesticu P serije (koju sam malo naganjao kod poznanika) ovo je bog i batina, ne zalim ni jednog evra sto sam dao.

Ivan® je napisao(la):
sony ne verujem da ces naci.....tako da se baci na mitsubishi....extra je 🙂

Javljam se iz Slovenje tako da mislim da mi nece biti problem nabavka, dal ovde ili u Austriji i Italiji

ima-li-koga-tu je napisao(la):
mislim da ti za stampu treba mekintosh, mozda se varam...koliko znam ni jedan PC nije bas lako kalibrisati. tako da lako moze da posluzi i neki drugi monitor od ovih koje si nabrojao. jer ti monitori za kombinaciju precizne kalibracije moraju imati mekovu grafiku ispred.
u svakom slucaju ja imam viewsonic p75f i on ima ocajnu konvergenciju, medjutim dobre boje...geometrija je OK. mocan brightnes i kontrast, ostrinu prosecnu.
sve u svemu, mozes da ga zaobidjes. a i mislim da P serije vise ne prodaju. sve ostale su isti K.

Ne razumem ovo u vezi meka i pc-ija. Da li mislis na neke odredjene graficke karte?
Gledao sam na sajtu Viewsonic-a i i dalje im je kolko vidim P serija u opticaju.
Kada bi se odlucio za VS odluka bi verovatno bila P225FB Black 22"

Prema dosadasnjoj diskusiji u kojoj niko ne komentarise Sony, EIZO
ili neku novu firmu, moj zakljucak je sledeci:
1. NEC ispada iz igre.
2. Dilema: ViewSonic ili Mitsubishi

Definitivno cu uzeti model sa vidnim poljem 20" (21" ili 22"),
tako da bi mi znacio savet o konkretnim modelima.

Hvala svima na dosadasnjim komentarima.

Ja opet samo mogu da ponovim, da IMAM kuci Viewsonic p225F (znaci ono sto si ti gledao samo bele boje) i da sam prezadovoljan sa njegovim radom. Radio je na Radeonu 8500 i od pre par dana radi na 9800Pro i nema nikakvih problema.
Bio je u servisu odmah posle kupovine, zbog vertikale (slika se skupila u jednu vodoravni liniju 1mm visine) ali su mi u Adacomovom servisu rekli da je to normalno, da je navodno jedna serija iz fabrike izasla sa tom greskom i bez ikakvih problema ga popravili pod garancijom (3 godine) i od tada sljaka normalno...
Ni pre ni posle servisa nisam imao nikakve primedbe ni na ostrinu, ni na geometriju ili konvergenciju slike.... radim u rezoluciji 1280x1024@85Hz...
Znaci moja preporuka...

Sto se dileme Viewsonic vs Mitsubishi tice, tu bi samo naglasio da i NEC koji je ispao iz igre koristi Mitsubishijeve katodne cevi i dosta elektronike je preuzeto od ovog proizvodjaca, hocu reci nema velike razlike izmedju NEC-a i Mitsubishi-a.

Pozdrav
Turbo

ja sam kupio moj viewsonic u pcservisu, i po ukljucenju nije radio, ok odvedem ga u servis.
posle je konvergencija bila takva, da sam ja otisao tamo i rekao da cu da razbijem ispred vrata ako mi zamene monitor, u znak protesta. naravno nisu, ali ga je neki tip u servisu doterao koliko je mogao i poslao izvinjenje, zbog toga ne menjaju, ali konvergencija, koja je dalje sasvim prosecna je sada gledljiva. od brdo LGja NF 19incha, mnogo bolja.
a poredim ga sa mojim predjasnim CTX 17 monitorom sa toshiba cevkom, starim oko 6 godina...koji je bio ono zasto su ti monitori toliko bili skuplji...TFT u CRTu.

izmdju meka i PCa, nisam bas upoznat 100%, no sto znam da ispred svake ozbiljne stampe je mek, koji diriguje. sada naravno u masi firmi koje imaju digitalnu stampariju, nije...ali kalibracija je tu vise prica nego zbilja. (naravno, sve se moze kada se hoce)
kod nas u stampi je tolerancija velika, stednja boje...itd.
a tehnicki zasto je to tako, to ce neko bolje znati. lupam, ali mislim da je u pitanju graficka kartica i softwer koji je u mekovom programu. oni se razumeju sa drugim mekovima i mnogo lakse i preciznije se kalibrise vise razlicitih, nepovezanih kompova.
poredio sam mog viewsonica, sa ocigledno dobrim primercima samsunga 19N/17NFi samsung ga je sio. jedino nisam cackao boje i rasvetu.
ovde u jugi je pccentar imao tog CTXa (koga sam provalio da ovde ne gotive) i bio je skuplji oko 30E od viewsonica, medjutim zalili su se svi da je skup i nije se prodavao.

izgleda da je pravilo mnogo puta potvrdjeno, od primerka do primerka.
ako ces kalibraciju i grafiku, mislim da ti je moranje monitor sa aperture grill tehnologijom. oni su po pravilu skuplji, zato nije samo firma bitna...vec i kako radi.
a ocigledno da aprture grill tehnologija je *******a, jer se kvari cesce i imaju vise skarta. pa treba nabosti takav primerak. ja uglavnom buljim u takve monitore i nikad nisam susreo monitor kao sto sam nabo` CTXa.
razocaran tehnologijom i procentom "uboda".....PRELAZIM NA TFT....juhuuuu 🙂
j*bo kalibraciju :bottle:

p.s. ovde u jugi mislim da ga vise nema, makar ga neko vreme nisam video na cenovnuku adacoma koji je uvoznik. a u svetu...pa naravno.

Poslednja izmena:
a mozda bih te posavetovao, da se pomucis oko kalibracije i uzmes neki dobar 19`` TFT. ako stvarno buljis u 20-22incha CRT oko 8sati dnevno...hmmm
ako ne ide sa stamparijom uvek mozes da ga prodas i kupis CRT. malo ces izgubiti u tom slucaju ali u suprotnom dobijas oci...

Ako si vec toliko navalio na tu kalibraciju i stvarno mislis da je to bitna stavka, onda nikad ne bi posavetovao nekoga da kupi TFT, posto ga NIKAD nece ukalibrisati, iz prostog razloga sto je gamut boja kod TFT-a JAKO limitiran u odnosu na CRT monitore.... a hvala bogu, monitori se ne kalibrisu "na oko" nego postoje uredjaji koji to odrade kako treba, pa ce kalibracija biti ista i na MAC-u i na PC-u, s obzirom da tu nema neke velike razlike, koju ti spominjes (radim 4 godine na MAC-u a imamo i PC-ja u okolini 🙂 )

Pozdrav
Turbo

PS: Ziveo CRT

S obzirom da sam igrom slucaja eto sedeo pored gos`n Turba 3 i kusur godina radeci na onom Samsungu 1200NF i naravno video njegov VS kod kuce mogu samo da potvrdim njegovu pricu, jedino bih kao razliku naveo to da su NEC i Samsung radili sa ATI Rage pro karticama sa 16MB Ram-a, da su oba monitora bila hardverski kalibrisana (znaci uredjajem, a ne na ono "e ovako je dobro" dzarajucom metodom... 😀 ), dok je kao sto se iz potpisa vidi VS ipak radio sa novijom generacijom grafickih kartica sto ipak priznacete malkice utice na kvalitet slike. 😀
Elem, posto i sami znate kakva je situacija na trzistu monitora u SCG, da se valjaju uglavnom shkartovi i ostalo smetje, sto ce potvrditi i masa drugih korisnika sa ovog foruma, najsigurnija varijanta je svakako isprobavanje monitora pre kupovine... naravno ako je to moguce...
ALI... kao sto vidite gospodin artintact se javlja iz Slovenije, gde koliko sam upucen ipak na te stvari malo drugacije gledaju,a naravno da ne pricamo o kvalitetu robe, a sve to je ona razlika u ceni, koja se ovde ne placa... 😉
Tako da artintact na tebi je da odlucis, a moj favorit bi svakako bio Sony, pa nakon toga neki od monitora sa Mitsubishi cevkama tipa NEC ili sam Mitsubishi ako ga ima, onda ViewSonic, pa onda ostala boranija.
Napomenucu samo da evo na novom radnom mestu radim sa Iiyama 22" monitorom, ali me nesto nije preterano odusevio, tu je negde u rangu Samsunga (koji nije los da se razumemo), a recimo ocenu o Eizo monitorima necu da dajem jer nisam radio ni na jednom vec ih samo video, sto ipak nije dovoljno za neki konacan sud.
I jos samo jedna stavka i prestacu da gnjavim... evo sve vise se u dizajn i DTP guraju TFT monitori, ali ja jos nisam video nijedan koji zadovoljava moje potrebe...bar sto se tice prikaza boja... 🙁

Poslednja izmena:
Marsovac je napisao(la):
S obzirom da sam igrom slucaja eto sedeo pored gos`n Turba 3 i kusur godina radeci na onom Samsungu 1200NF i naravno video njegov VS kod kuce mogu samo da potvrdim njegovu pricu, jedino bih kao razliku naveo to da su NEC i Samsung radili sa ATI Rage pro karticama sa 16MB Ram-a, da su oba monitora bila hardverski kalibrisana (znaci uredjajem, a ne na ono "e ovako je dobro" dzarajucom metodom... 😀 ), dok je kao sto se iz potpisa vidi VS ipak radio sa novijom generacijom grafickih kartica sto ipak priznacete malkice utice na kvalitet slike. 😀
Elem, posto i sami znate kakva je situacija na trzistu monitora u SCG, da se valjaju uglavnom shkartovi i ostalo smetje, sto ce potvrditi i masa drugih korisnika sa ovog foruma, najsigurnija varijanta je svakako isprobavanje monitora pre kupovine... naravno ako je to moguce...
ALI... kao sto vidite gospodin artintact se javlja iz Slovenije, gde koliko sam upucen ipak na te stvari malo drugacije gledaju,a naravno da ne pricamo o kvalitetu robe, a sve to je ona razlika u ceni, koja se ovde ne placa... 😉
Tako da artintact na tebi je da odlucis, a moj favorit bi svakako bio Sony, pa nakon toga neki od monitora sa Mitsubishi cevkama tipa NEC ili sam Mitsubishi ako ga ima, onda ViewSonic, pa onda ostala boranija.
Napomenucu samo da evo na novom radnom mestu radim sa Iiyama 22" monitorom, ali me nesto nije preterano odusevio, tu je negde u rangu Samsunga (koji nije los da se razumemo), a recimo ocenu o Eizo monitorima necu da dajem jer nisam radio ni na jednom vec ih samo video, sto ipak nije dovoljno za neki konacan sud.
I jos samo jedna stavka i prestacu da gnjavim... evo sve vise se u dizajn i DTP guraju TFT monitori, ali ja jos nisam video nijedan koji zadovoljava moje potrebe...bar sto se tice prikaza boja... 🙁

Potpuno se slazem u vezi TFT monitora i mislim da u okviru ovog pitanja o njima ne bi trebali uopste diskutovati - znaci iskljucivo CRT.
Ja trenutno radim na 19" Iiyama Pro454 i kao sto sam kazes nisam nesto preterano odusevljen.

Mislim da je vreme da kanalisemo diskusiju i izdvojimo 2-3 odredjena modela.
Uslov je realna vidljivost ekrana 20" i priblizno isti rang cene-kvaliteta.
Jedino za ViewSonic znam koji je to model a o Sony-u i Mitsubishi-u nemam blage veze.
Znaci:

ViewSonic - P225FB Black 22"
Mitsubishi - ?
Sony - ?

Poslednja izmena:
ima-li-koga-tu je napisao(la):
a ocigledno da aprture grill tehnologija je *******a, jer se kvari cesce i imaju vise skarta. pa treba nabosti takav primerak. ja uglavnom buljim u takve monitore i nikad nisam susreo monitor kao sto sam nabo` CTXa.
razocaran tehnologijom i procentom "uboda".....PRELAZIM NA TFT....juhuuuu 🙂
j*bo kalibraciju :bottle:

A onda ćeš da se suočiš sa nedostacina TFT tehnologije. 😀

artintact je napisao(la):
Potpuno se slazem u vezi TFT monitora i mislim da u okviru ovog pitanja o njima ne bi trebali uopste diskutovati - znaci iskljucivo CRT.
Ja trenutno radim na 19" Iiyama Pro454 i kao sto sam kazes nisam nesto preterano odusevljen.

Mislim da je vreme da kanalisemo diskusiju i izdvojimo 2-3 odredjena modela.
Uslov je realna vidljivost ekrana 20" i priblizno isti rang cene-kvaliteta.
Jedino za ViewSonic znam koji je to model a o Sony-u i Mitsubishi-u nemam blage veze.
Znaci:

ViewSonic - P225FB Black 22"
Mitsubishi - ?
Sony - ?

Novih Sony CRT monitora NEMA.
Za Mitsubishi ti je ranije Bahati napisao oznaku i dao preporuku.

Pozdrav

NEC ili Mitsubishi isto ti se vata............

Evo sedim ispred SONY-a G 500, koji saradjuje sa Matrox g 550 bratski, al ga ne dam!

Da zakljucimo. Uz vase savete odluka je pala na:
ViewSonic - P225FB 22"

Sada mi treba savet za:
- dobavljaca
- graficku kartu
Radi preglednosti to cu postaviti kao nove postove.

Jos jednom hvala puno svima koji su mi pomogli.

Ajde, ne bilo ti zapovedjeno, kad uzmesh taj VS napishi odje koliko si ga platio, radoznao sam - koliko koshta CRT te velicine?

dobavljaca?
ja sam skapirao da si ti u sloveniji. ovde je adacom.co.yu
nek je sa srecom viewsonic, nije on tako los 🙂

Graficka ti je manje-vise sve jedna,mada bih ti preporucio Ati-ja zbog toplijih boja....nvidia ima malo hladnije tonove,mada razlika nije drasticna (ja radim na nvida,i sa malo podesavanja dobijes slican djavo).....

Nazad
Vrh Dno